wydrukuj przepis
Lista składników

Marynata:
50 ml oliwy z suszonych pomidorów
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka skórki z cytryny
Sól, pieprz

Sos:
2 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka musztardy delikatesowej
1 łyżeczka miodu

Ciasto:
150 g mąki pszennej pełnoziarniste
50 g mąki pszennej
2 łyżeczki (20 g) masła
120 ml wody
szczypta soli

Pełnoziarniste tortille z kurczakiem

Wykonanie

Marynata

Do miseczki wlewamy olej ze słoika z suszonymi pomidorami, dodajemy sok z cytryny oraz startą skórkę. Przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie mieszamy.  Dodajemy kurczaka dokładnie rozprowadzając po nim marynatę. Wkładamy do lodówki na min. 20 minut

Sos

W miseczce mieszamy jogurt, musztardę i miód.

Tortilla

Do dużej miski wsypujemy oba rodzaje mąki i mieszamy razem z solą. Masło roztapiamy w rondelku, a następnie dodajemy do mąki. Stopniowo wlewamy wodę wyrabiając jednocześnie ciasto. Następnie dzielimy je na 4 kawałki i każdy z nich rozwałkowujemy bardzo cieniutko (gdyby placki przyklejały się do stolnicy możemy podsypać delikatnie mąką).

Wskazówka

Idealnie okrągłe tortille możemy uzyskać przykładając do rozwałkowanego placka talerz i obkrawając wzdłuż krawędzi. Placki smażymy na suchej, rozgrzanej patelni po ok. 40-50 s z każdej strony.

Farsz

Kurczaka smażymy na suchej, rozgrzanej patelni na złoty kolor. Po usmażeniu kroimy w cieniutkie plasterki. Mozzarellę i suszone pomidory kroimy w drobną kostkę. Na środku tortilli układamy kolejno: garść rukoli, plastry kurczaka, suszone pomidory, mozzarelę. Polewamy sosem i zwijamy w rulon. Tortille podajemy na zimno lub na ciepło podgrzewając na patelni lub w piekarniku uprzednio zawijając  w folię aluminiową błyszczącą stroną do środka.