facebook - skrypt piksela
wydrukuj przepis
Lista składników
  • 1 kg piersi kurczaka
  • 0,5 kg surowego boczku
  • 100 g wątróbki drobiowej
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • pół selera
  • kawałek pora
  • 1 duża cebula
  • 2 bułki kajzerki

Pasztet z żurawiną

Krok 1

Piersi kurczaka, boczek, obraną marchewkę, pietruszkę, seler i por przełożyć do garnka i zalać wodą. Dodać listek laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gotować na małym ogniu do miękkości mięsa.

Krok 2

Na rozgrzanym oleju usmażyć cebulę, a po niej wątróbkę.

Krok 3

Bułki namoczyć w wodzie, a potem odcisnąć.

Krok 4

Mięso, marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę, wątróbkę i bułkę zmielić na sitku o drobnych oczkach, wbić jaja, doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową, dodać suszoną żurawinę, dokładnie wymieszać.

Krok 5

Pasztet przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 50 minut.

Facebook
Instagram
Sklep e-spar.pl
LinkedIn
YouTube