- 1 kg piersi kurczaka
- 0,5 kg surowego boczku
- 100 g wątróbki drobiowej
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- pół selera
- kawałek pora
- 1 duża cebula
- 2 bułki kajzerki
Krok 1
Piersi kurczaka, boczek, obraną marchewkę, pietruszkę, seler i por przełożyć do garnka i zalać wodą. Dodać listek laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gotować na małym ogniu do miękkości mięsa.
Krok 2
Na rozgrzanym oleju usmażyć cebulę, a po niej wątróbkę.
Krok 3
Bułki namoczyć w wodzie, a potem odcisnąć.
Krok 4
Mięso, marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę, wątróbkę i bułkę zmielić na sitku o drobnych oczkach, wbić jaja, doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową, dodać suszoną żurawinę, dokładnie wymieszać.
Krok 5
Pasztet przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 50 minut.