wydrukuj przepis
Lista składników

2 puszki zielonego groszku
100 g kaszy jaglanej
2-3 duże ząbki czosnku
doniczka oregano
1 i ½ łyżki sosu sojowego tamari
2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
1 łyżka mielonego siemienia lnianego
ok. 75 ml oliwy
175 g pestek dyni
10 suszonych pomidorów z zalewy pokrojonych na mniejsze kawałki
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
2 łyżeczki suszonego tymianku
½ łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
¼ łyżeczki mielonego imbiru
szczypta chili
sól i pieprz

Paszteciki z zielonego groszku

Wykonanie

1. Do blendera wrzucamy: odsączony groszek, ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną, czosnek, oliwę, 100 g pestek dyni, nieaktywne płatki drożdżowe, siemię lniane, sos sojowy tamari i przyprawy. Blendujemy wszystko na gładką masę. Doprawiamy sola i pieprzem.

2. Do masy dodajemy pozostałe pestki dyni, suszone pomidory i oregano. Całość dokładnie mieszamy.

3. Wgłębienia do muffinek smarujemy olejem i do każdej z nich nakładam pasztet.

4. Paszteciki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 20-25 min. Po upieczeniu dostawiamy do wystygnięcia.