wydrukuj przepis
Lista składników

12 świeżych ostryg
1/2 szklanki wody
łyżeczka cukry palmowego lub
trzcinowego
3 cm świeżego imbiru
1/2 czerwonej papryczki chili
świeża kolendra

Ostrygi z tajskim dressingiem

Wykonanie

Do rondelka wlewamy ½ szklanki wody, dodajemy cukier, oczyszczoną z pestek i posiekaną w cienkie paseczki papryczkę chili oraz obrany, podobnie posiekany imbir. Po doprowadzeniu mikstury do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 4-5 minut. Kiedy płyn ostygnie, uważając na pestki dodajemy sok z limonki i sos rybny.
Same ostrygi przygotowujemy tuż przed podaniem. Otwarte muszle układamy na talerzu lub półmisku wypełnionym pokruszonym lodem. Każdą z nich posypujemy odrobiną bardzo drobno posiekanej czerwonej cebulki, 2-3 świeżymi liśćmi kolendry, a na sam koniec  skrapiamy ½ łyżki naszego dressingu.

 

Warto wiedzieć

Raczyli się nimi najpotężniejsi cesarzowie starożytnego Rzymu, opisywali je wielcy pisarze, a według legendy Casanova, dla podtrzymania sił witalnych zaczynał każdy dzień od zjedzenia aż 50. sztuk! Ostrygi mają delikatny, morski, słonawy smak z subtelnym, słodkawym zakończeniem. Dziś są nie tylko afrodyzjakiem, zyskały też sławę ekskluzywnego przysmaku. W europie podaje się je najczęściej w klasycznym zestawieniu – z cytryną i szampanem. Dziś proponuję wyprawę na inny kontynent, po nieco bardziej egzotyczne dodatki.