- 12 świeżych ostryg
Dressing
- 1/2 szklanki wody
- łyżeczka cukry palmowego lub trzcinowego
- 3 cm świeżego imbiru
- 1/2 czerwonej papryczki chili
Dodatkowo
- świeża kolendra
Dressing
Dodatkowo
Krok 1
Do rondelka wlać ½ szklanki wody, dodać cukier, oczyszczoną z pestek i posiekaną w cienkie paseczki papryczkę chili oraz obrany, podobnie posiekany imbir.
Krok 2
Po doprowadzeniu mikstury do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 4-5 minut. Kiedy płyn ostygnie, uważając na pestki dodać sok z limonki i sos rybny.
Krok 3
Same ostrygi należy przygotować tuż przed podaniem. Otwarte muszle ukłożyć na talerzu lub półmisku wypełnionym pokruszonym lodem. Każdą z nich posypać odrobiną bardzo drobno posiekanej czerwonej cebulki, 2-3 świeżymi liśćmi kolendry, a na sam koniec skropić ½ łyżki dressingu.
Raczyli się nimi najpotężniejsi cesarzowie starożytnego Rzymu, opisywali je wielcy pisarze, a według legendy Casanova, dla podtrzymania sił witalnych zaczynał każdy dzień od zjedzenia aż 50. sztuk! Ostrygi mają delikatny, morski, słonawy smak z subtelnym, słodkawym zakończeniem. Dziś są nie tylko afrodyzjakiem, zyskały też sławę ekskluzywnego przysmaku. W Europie podaje się je najczęściej w klasycznym zestawieniu – z cytryną i szampanem.