wydrukuj przepis
Lista składników

100 g kaszy jaglanej
6 łyżek mąki gryczanej
2 płaskie łyżki mielonego siemienia lnianego
1/3 szklanki mleka roślinnego
30 ml rozpuszczonego oleju kokosowego extra virgin
2/3 łyżeczki soli himalajskiej
2 łyżeczki mielonego kuminu
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka syropu klonowego
100 g mixu 4 ziaren

Nachosy z kaszy jaglanej

Wykonanie

1. Kaszę jaglaną gotujemy wg podstawowego przepisu.

2. Do miski wrzucamy wszystkie składniki oprócz mixu ziaren. Miksujemy na gładko. Dodajemy ziarna i mieszamy.

3. Wykładamy masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy drugim kawałkiem papieru do pieczenia i za pomocą wałka rozwałkowujemy masę na cienki placek. Zdejmujemy górną część papieru do pieczenia.

4. Wkładamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Po 10 min. od początku pieczenia wyciągamy blaszkę i kroimy chlebek na kawałki. Dopiekam jeszcze 15-25 min (w zależności od grubości placka i chrupkości, jaką chcemy uzyskać).