wydrukuj przepis
Lista składników
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 6 łyżek mąki gryczanej
  • 2 płaskie łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 1/3 szklanki mleka roślinnego
  • 30 ml rozpuszczonego oleju kokosowego extra virgin
  • 2/3 łyżeczki soli himalajskiej
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 100 g mixu 4 ziaren

Nachosy z kaszy jaglanej

Krok 1

Kaszę jaglaną ugotować według podstawowego przepisu.

Krok 2

Do miski wrzucić wszystkie składniki oprócz mixu ziaren. Zmiksować na gładko. Dodać ziarna i wymieszać.

Krok 3

Wyłożyć masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć drugim kawałkiem papieru do pieczenia i za pomocą wałka rozwałkować masę na cienki placek. Zdjąć górną część papieru do pieczenia.

Krok 4

Włożyć blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 10 min. od początku pieczenia wyciągnąć blaszkę i pokroić chlebek na kawałki. Dopiec jeszcze 15-25 min (w zależności od grubości placka i chrupkości, jaką chce się uzyskać).

Szukaj produktów SPAR w naszych sklepach