facebook - skrypt piksela
wydrukuj przepis
Lista składników

Sos

  • 300 g posiekanego kalafiora
  • 250 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 50 g surowych orzechów nerkowca
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 papryczka jalapeño
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki soli (zalecana: sól morska)

Nachosy

  • 1 paczka SPAR Natural Tortilla Chips
  • 100 g pomidorków cherry, przekrojonych na pół
  • 60 g ugotowanej czarnej fasoli, odsączonej i opłukanej
  • ½ czerwonej cebuli, pokrojonej w kostkę
  • 15 g posiekanej kolendry
  • 150 g salsy (zalecana: salsa ananasowa)
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek SPAR Natural

Nachosy z kalafiorem i salsą

Krok 1

Na patelnię dodać kalafior, ziemniaki i sól, zalać zimną wodą i zagotować. Gotować przez 8-10 minut na małym ogniu do miękkości.

Krok 2

Kalafiora z ziemiakami odsączyć, lekko ostudzić i zblendować z nerkowcami, wodą, octem jabłkowym, jalapeño, czosnkiem, solą i oliwą z oliwek, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

Krok 3

Rozłożyć nachosy na talerzu do serwowania. Polać sosem kalafiorowym jalapeño, a następnie ułożyć na wierzchu pomidorki cherry, czarną fasolę, czerwoną cebulę i kolendrę. Można dodać salsę, aby uzyskać więcej smaku.

Facebook
Instagram
Sklep e-spar.pl
LinkedIn
YouTube