wydrukuj przepis
Lista składników

ok. 500 g mielonego mięsa wołowego
2 bakłażany
4 – 5 ziemniaków
1 puszka pomidorów
1 cebula
4 ząbki czosnku
½ łyżeczki cukru trzcinowego
½ łyżeczki suszonego oregano
½ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki mielonego kuminu
sól i świeżo mielony pieprz, do smaku
oliwa z oliwek

Mousaka

Wykonanie

Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 180 °C i wstawienia wody do gotowania ziemniaków.

Cienko (naprawdę cienko!) pokrojone bakłażany solimy, wykładamy na dużą, wyłożoną papierem do pieczenia blachę, skrapiamy oliwą z oliwek, wstawiamy do piekarnika.

Pieczemy ok 15 min, bakłażany muszą być już miękkie – dojdą w zapiekance.

Gdy bakłażany znajdują się w piekarniku, gotujemy w osolonej wodzie pokrojone w plastry ziemniaki. Odcedzamy je.

Na dużej patelni podsmażamy na oliwie cebulę, gdy się zeszkli dodajemy do niej czosnek, a następnie mięso mielone, sól, pieprz oraz pozostałe przyprawy. Smażymy, rozdrabniając łyżką większe kawałki – mięso powinno wyglądać jak do spaghetti bolognese. Dodajemy pomidory z puszki, smażymy na wolnym ogniu jeszcze 10 – 15 minut. Kosztujemy i doprawiamy do smaku wedle uznania solą, pieprzem i odrobiną cukru.

Składamy elementy mousaki. Na samo dno żaroodpornej formy wykładamy kolejno: wszystkie ziemniaki, warstwę mięsa, warstwę bakłażanów, mięsa, znów bakłażanów – tak żeby na górze wykończyć plasterkami bakłażana.

Przygotowujemy sos beszamelowy. W garnuszku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy na gładką masę. Stopniowo dolewamy mleka, cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Gotowym beszamelem polewamy zapiekankę.

Wstawiamy do piekarnika na ok 40 min. Wierzch musaki powinien nabrać złotobrązowego koloru.

Podajemy gorącą.