Mousaka
Wykonanie
Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 180 °C i wstawienia wody do gotowania ziemniaków.
Cienko (naprawdę cienko!) pokrojone bakłażany solimy, wykładamy na dużą, wyłożoną papierem do pieczenia blachę, skrapiamy oliwą z oliwek, wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy ok 15 min, bakłażany muszą być już miękkie – dojdą w zapiekance.
Gdy bakłażany znajdują się w piekarniku, gotujemy w osolonej wodzie pokrojone w plastry ziemniaki. Odcedzamy je.
Na dużej patelni podsmażamy na oliwie cebulę, gdy się zeszkli dodajemy do niej czosnek, a następnie mięso mielone, sól, pieprz oraz pozostałe przyprawy. Smażymy, rozdrabniając łyżką większe kawałki – mięso powinno wyglądać jak do spaghetti bolognese. Dodajemy pomidory z puszki, smażymy na wolnym ogniu jeszcze 10 – 15 minut. Kosztujemy i doprawiamy do smaku wedle uznania solą, pieprzem i odrobiną cukru.
Składamy elementy mousaki. Na samo dno żaroodpornej formy wykładamy kolejno: wszystkie ziemniaki, warstwę mięsa, warstwę bakłażanów, mięsa, znów bakłażanów – tak żeby na górze wykończyć plasterkami bakłażana.
Przygotowujemy sos beszamelowy. W garnuszku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy na gładką masę. Stopniowo dolewamy mleka, cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Gotowym beszamelem polewamy zapiekankę.
Wstawiamy do piekarnika na ok 40 min. Wierzch musaki powinien nabrać złotobrązowego koloru.
Podajemy gorącą.