wydrukuj przepis
Lista składników

Warstwa bakłażanowa

  • 2 bakłażany
  • oliwa z oliwek
  • sól

Warstwa ziemniaczana

  • 4 – 5 ziemniaków

Warstwa mięsna

  • ok. 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki cukru trzcinowego
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonego kuminu
  • sól i świeżo mielony pieprz, do smaku

Mousaka

Krok 1

Piekarnik nagrzać do 180 °C i wstawić wodę do gotowania ziemniaków.

Krok 2

Cienko pokrojone bakłażany posolić, wyłożyć na dużą, wyłożoną papierem do pieczenia blachę, skropić oliwą z oliwek, wstawić do piekarnika.

Krok 3

Piec ok 15 min, bakłażany muszą być już miękkie – dojdą w zapiekance.

Krok 4

Gdy bakłażany znajdują się w piekarniku, w osolonej wodzie ugotować pokrojone w plastry ziemniaki i je odcedzić.

Krok 5

Na dużej patelni podsmażyć na oliwie cebulę, gdy się zeszkli dodać do niej czosnek, a następnie mięso mielone, sól, pieprz oraz pozostałe przyprawy. Smażyć, rozdrabniając łyżką większe kawałki – mięso powinno wyglądać jak do spaghetti bolognese. Dodać pomidory z puszki, smażyć na wolnym ogniu jeszcze 10 – 15 minut. Skosztować i doprawić do smaku wedle uznania solą, pieprzem i odrobiną cukru.

Krok 6

Złożyć elementy mousaki. Na samo dno żaroodpornej formy wyłożyć kolejno: wszystkie ziemniaki, warstwę mięsa, warstwę bakłażanów, mięsa, znów bakłażanów – tak żeby na górze wykończyć plasterkami bakłażana.

Krok 7

Przygotować sos beszamelowy. W garnuszku roztopić masło, dodać mąkę, wymieszać na gładką masę. Stopniowo dolewać mleka, cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Krok 8

Gotowym beszamelem polać zapiekankę.

Krok 9

Wstawić do piekarnika na ok 40 min. Wierzch musaki powinien nabrać złotobrązowego koloru. Podawać gorącą.

Szukaj produktów SPAR w naszych sklepach