wydrukuj przepis
Lista składników

Ciasto
• 150 g miodu
• 3 jajka
• 750 g mąki pszennej
• 4 łyżeczki sody oczyszczonej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 0,5 szklanki cukru pudru

Masa
• 1,5 tabliczki białej czekolady
• 100 g migdałów
• 100 g suszonej żurawiny
• 0,5 szklanki cukru pudru
• 1,5 kostki masła
• 700 ml mleka
• 20 łyżek kaszy manny

Miodownik migdałowo-żurawinowy

Krok 1

Podgrzać miód w rondelku i dodać cukier. Mieszać aż do rozpuszczenia cukru.

Krok 2

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą, dolać do nich roztopiony miód oraz jajka. Całość mieszać łyżką i zagnieść.

Krok 3

Ciasto podzielić na 10 części. Pierwszą rozwałkować na tortownicę wyłożoną papierem i piec kwadrans w piekarniku w temperaturze 170 stopni.

Krok 4

Kolejne płaty rozwałkować jak pierwszy i piec tylko 10 minut w temperaturze 160 stopni.

Krok 5

Mleko zagotować, dodać do niego cukier oraz kaszę, a następnie gotować przez 5 minut, ciągle mieszając. Zdjąć z palnika, dodać pokruszoną w kostki czekoladę, mieszać aż do rozpuszczenia

Krok 6

Miękkie masło wymieszać z cukrem pudrem i utrzeć na puszystą masę. Powoli dodać do niej krem czekoladowy.

Krok 7

Płaty ciasta przekładać naprzemiennie z kremem, najbardziej wypieczone ciasto zmiksować wraz z migdałami oraz żurawiną i posypać wierzch miodownika.

Krok 8

Całość schłodzić w lodówce przez dwie godziny.

 

Szukaj produktów SPAR w naszych sklepach