Miodownik migdałowo-żurawinowy
Krok 1
Podgrzać miód w rondelku i dodać cukier. Mieszać aż do rozpuszczenia cukru.
Krok 2
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą, dolać do nich roztopiony miód oraz jajka. Całość mieszać łyżką i zagnieść.
Krok 3
Ciasto podzielić na 10 części. Pierwszą rozwałkować na tortownicę wyłożoną papierem i piec kwadrans w piekarniku w temperaturze 170 stopni.
Krok 4
Kolejne płaty rozwałkować jak pierwszy i piec tylko 10 minut w temperaturze 160 stopni.
Krok 5
Mleko zagotować, dodać do niego cukier oraz kaszę, a następnie gotować przez 5 minut, ciągle mieszając. Zdjąć z palnika, dodać pokruszoną w kostki czekoladę, mieszać aż do rozpuszczenia
Krok 6
Miękkie masło wymieszać z cukrem pudrem i utrzeć na puszystą masę. Powoli dodać do niej krem czekoladowy.
Krok 7
Płaty ciasta przekładać naprzemiennie z kremem, najbardziej wypieczone ciasto zmiksować wraz z migdałami oraz żurawiną i posypać wierzch miodownika.
Krok 8
Całość schłodzić w lodówce przez dwie godziny.