wydrukuj przepis
Lista składników

Ciasto:
• 150 g miodu SPAR
• 3 jajka SPAR,
• 750 g mąki pszennej,
• 4 łyżeczki sody oczyszczonej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 0,5 szklanki cukru pudru

Masa:
• 1,5 tabliczki białej czekolady SPAR
• 100 g migdałów SPAR
• 100 g suszonej żurawiny SPAR
• 0,5 szklanki cukru pudru
• 1,5 kostki masła
• 700 ml mleka
• 20 łyżek kaszy manny

Miodownik migdałowo-żurawinowy

Wykonanie

Ciasto

1. Podgrzać miód w rondelku i dodać cukier. Mieszać aż do rozpuszczenia cukru.

2. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą, dolać do nich roztopiony miód oraz jajka. Całość mieszać łyżką i zagnieść.

3. Ciasto podzielić na 10 części. Pierwszą rozwałkować na tortownicę wyłożoną papierem i piec kwadrans w piekarniku w temperaturze 170 stopni.

4. Kolejne płaty rozwałkować jak pierwszy i piec tylko 10 minut w temperaturze 160 stopni.

 

Masa

1. Mleko zagotować, dodać do niego cukier oraz kaszę, a następnie gotować przez 5 minut, ciągle mieszając.

2. Zdjąć z palnika, dodać pokruszoną w kostki czekoladę, mieszać aż do rozpuszczenia

3. Miękkie masło wymieszać z cukrem pudrem i utrzeć na puszystą masę. Powoli dodać do niej krem czekoladowy.

 

Połączenie

1. Płaty ciasta przekładać naprzemiennie z kremem, najbardziej wypieczone ciasto zmiksować wraz z migdałami oraz żurawiną i posypać wierzch miodownika.

2. Całość schłodzić w lodówce przez dwie godziny.

 

Cena dla 4 osób: 20 zł