wydrukuj przepis
Lista składników

Spód

  • 160 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 250 g mąki

Masa kajmakowa

  • 1 puszka gotowej masy kajmakowej

Dekoracja

  • migdały, orzechy, suszone owoce, np. skórka pomarańczy, gruszka, śliwki, rodzynki (twarde owoce można namoczyć w alkoholu)

Mazurek

Krok 1

Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami, dodać przesianą mąkę i wymieszać. Ciasto uformować w kulę (jeśli składniki się nie łączą, dodać odrobinę zimnej wody), zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.

Krok 2

Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Formę (20 × 30 cm) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim dno oraz 1 cm boków. Piec około 15 minut na złoty kolor.

Krok 3

Po ostudzeniu ciasto posmarować masą kajmakową i udekorować migdałami, orzechami i owocami wedle uznania.

Szukaj produktów SPAR w naszych sklepach
Facebook
Instagram
Sklep e-spar.pl
LinkedIn