wydrukuj przepis
Lista składników

Spód
• 160 g masła
• 100 g cukru pudru
• 2 żółtka
• 250 g mąki
Masa kajmakowa
• 1 puszka gotowej masy kajmakowej
Do dekoracji
• migdały, orzechy, suszone owoce, np. skórka pomarańczy, gruszka, śliwki, rodzynki (twarde owoce można namoczyć w alkoholu)

Mazurek

Wykonanie

Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami, dodać przesianą mąkę i wymieszać. Ciasto uformować
w kulę (jeśli składniki się nie łączą, dodać odrobinę zimnej wody), zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Formę (20 × 30 cm) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim dno oraz 1 cm boków. Piec około 15 minut na złoty kolor

Po ostudzeniu ciasto posmarować masą kajmakową i udekorować migdałami, orzechami i owocami wedle uznania.