Spód
- 160 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 250 g mąki
Masa kajmakowa
- 1 puszka gotowej masy kajmakowej
Dekoracja
- migdały, orzechy, suszone owoce, np. skórka pomarańczy, gruszka, śliwki, rodzynki (twarde owoce można namoczyć w alkoholu)
Spód
Masa kajmakowa
Dekoracja
Krok 1
Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami, dodać przesianą mąkę i wymieszać. Ciasto uformować w kulę (jeśli składniki się nie łączą, dodać odrobinę zimnej wody), zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
Krok 2
Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Formę (20 × 30 cm) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim dno oraz 1 cm boków. Piec około 15 minut na złoty kolor.
Krok 3
Po ostudzeniu ciasto posmarować masą kajmakową i udekorować migdałami, orzechami i owocami wedle uznania.