wydrukuj przepis
Lista składników

Ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • 200 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 50 g masła

Masa

  • 850 g masy makowej
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 4 białka

Makowiec

Krok 1

Do miski wsypać mąkę, zrobić dołek, wkruszyć drożdże i posypać cukrem. Do dołka powoli wlewać ciepłe mleko, cały czas mieszając. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 min do wyrośnięcia.

Krok 2

Dodać jajka i delikatnie wymieszać. Dodać roztopione, ciepłe masło i wyrabiać ciasto przez ok. 10 – 15 min, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować kulę, zostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.

Krok 3

Masę makową wymieszać z bułką tartą.

Krok 4

Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, delikatnie wymieszać z masą.

Krok 5

Ciasto chwilę powyrabiać, podzielić na 2 części. Rozwałkować jedną część na prostokąt o wym. ok. 30 x 35 cm, wyłożyć połowę masy makowej z zachowaniem ok. 1,5 cm wolnego brzegu.

Krok 6

Roladę zwinąć ciasno wzdłuż dłuższego boku i zlepić brzegi.

Krok 7

Położyć na natłuszczonym papierze i zawinąć w papier, zostawiając w środku ok. 2 cm wolnej przestrzeni na wyrośnięcie ciasta. To samo zrobić z drugim kawałkiem ciasta.

Krok 8

Obydwa kawałki (wraz z papierem) położyć na dużej blaszce do pieczenia i odstawić na ok. 20 min do podrośnięcia.

Krok 9

Piec przez 35 min w 180 stopniach. Po przestudzeniu polać lukrem: gorący sok z cytryny wymieszać ze skórką pomarańczową, stopniowo dodając cukier puder.

Szukaj produktów SPAR w naszych sklepach
Facebook
Instagram
Sklep e-spar.pl
LinkedIn