wydrukuj przepis
Lista składników

Ciasto:
• 500 g mąki pszennej
• 50 g świeżych drożdży
• 50 g cukru
• 200 ml mleka
• 4 żółtka
• 50 g masła

Masa:
• 850 g masy makowej
• 2 łyżki bułki tartej
• 4 białka

Lukier:
• sok z 0,5 cytryny
• ok. 1 szkl. cukru pudru
• 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Makowiec

Wykonanie

Ciasto

1. Do miski wsypać mąkę, zrobić dołek, wkruszyć drożdże i posypać cukrem. Do dołka powoli wlewać ciepłe mleko, cały czas mieszając. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 min do wyrośnięcia.

2. Dodać jajka i delikatnie wymieszać. Dodać roztopione, ciepłe masło i wyrabiać ciasto przez ok. 10 – 15 min, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować kulę, zostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.

Masa

1. Masę makową wymieszać z bułką tartą.

2. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, delikatnie wymieszać z masą.

Pieczenie

1. Ciasto chwilę powyrabiać, podzielić na 2 części. Rozwałkować jedną część na prostokąt o wym. ok. 30 x 35 cm, wyłożyć połowę masy makowej z zachowaniem ok. 1,5 cm wolnego brzegu.

2. Roladę zwinąć ciasno wzdłuż dłuższego boku i zlepić brzegi.

3. Położyć na natłuszczonym papierze i zawinąć w papier, zostawiając w środku ok. 2 cm wolnej przestrzeni na wyrośnięcie ciasta. To samo zrobić z drugim kawałkiem ciasta.

4. Obydwa kawałki (wraz z papierem) położyć na dużej blaszce do pieczenia i odstawić na ok. 20 min do podrośnięcia.

5. Piec przez 35 min w 180 st. Po przestudzeniu polać lukrem: gorący sok z cytryny wymieszać ze skórką pomarańczową, stopniowo dodając cukier puder.