Ciasto
- 500 g mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 50 g cukru
- 200 ml mleka
- 4 żółtka
- 50 g masła
Masa
- 850 g masy makowej
- 2 łyżki bułki tartej
- 4 białka
Ciasto
Masa
Krok 1
Do miski wsypać mąkę, zrobić dołek, wkruszyć drożdże i posypać cukrem. Do dołka powoli wlewać ciepłe mleko, cały czas mieszając. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 min do wyrośnięcia.
Krok 2
Dodać jajka i delikatnie wymieszać. Dodać roztopione, ciepłe masło i wyrabiać ciasto przez ok. 10 – 15 min, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować kulę, zostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.
Krok 3
Masę makową wymieszać z bułką tartą.
Krok 4
Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, delikatnie wymieszać z masą.
Krok 5
Ciasto chwilę powyrabiać, podzielić na 2 części. Rozwałkować jedną część na prostokąt o wym. ok. 30 x 35 cm, wyłożyć połowę masy makowej z zachowaniem ok. 1,5 cm wolnego brzegu.
Krok 6
Roladę zwinąć ciasno wzdłuż dłuższego boku i zlepić brzegi.
Krok 7
Położyć na natłuszczonym papierze i zawinąć w papier, zostawiając w środku ok. 2 cm wolnej przestrzeni na wyrośnięcie ciasta. To samo zrobić z drugim kawałkiem ciasta.
Krok 8
Obydwa kawałki (wraz z papierem) położyć na dużej blaszce do pieczenia i odstawić na ok. 20 min do podrośnięcia.
Krok 9
Piec przez 35 min w 180 stopniach. Po przestudzeniu polać lukrem: gorący sok z cytryny wymieszać ze skórką pomarańczową, stopniowo dodając cukier puder.