wydrukuj przepis
Lista składników

100 g makaronu ryżowego
2-3 marchewki
1 łyżka startego imbiru
1 ząbek czosnku
2 cebule dymki ze szczypiorem
4 łyżki czarnego sezamu
2 łyżki nerkowców
5 łyżek sosu sojowego Tamari
1 łyżka syropu daktylowego / klonowego
3 łyżki oleju sezamowego
sok z 1/2-1/3 limonki
1 łyżeczka posiekanej drobno papryczki chili (bez pestek)
garść świeżej mięty
garść świeżej kolendry
olej do smażenia – najlepiej kokosowy
do podania: olej sezamowy

Makaron ryżowy z marchewką i sezamem

Wykonanie

Marchew przy pomocy obieraczki do warzyw kroję w cienkie, długie paski, które następnie przekrawam tak, by uzyskać grubość makaronu pappadelle.

W garnku na oleju podsmażam drobno poszatkowany ząbek czosnku, imbir, sezam, pokrojone w mniejsze kawałki nerkowce i chili.

Wrzucam pokrojone w kosteczkę dymki. Smażę do zarumienienia się.

Dodaję szczypior pokrojony w ukos, na większe kawałki i przygotowane wcześniej linguine z marchewki. Chwilę smażę. Całość podlewam sosem sojowym, syropem daktylowym, olejem sezamowym i sokiem z limonki.

Gdy całość się podsmaży wrzucam ugotowany makaron ryżowy, mieszam i smażę jeszcze chwile, co jakiś czas mieszając.

Na końcu dodaję posiekaną mięte i kolendrę, mieszam. Gotowe danie przekładam na talerze i skrapiam je obficie olejem sezamowym.