wydrukuj przepis
Lista składników
  • 100 g makaronu ryżowego
  • 2-3 marchewki
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cebule dymki ze szczypiorem
  • 4 łyżki czarnego sezamu
  • 2 łyżki nerkowców
  • 5 łyżek sosu sojowego Tamari
  • 1 łyżka syropu daktylowego / klonowego
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • sok z 1/2-1/3 limonki
  • 1 łyżeczka posiekanej drobno papryczki chili (bez pestek)

Makaron ryżowy z marchewką i sezamem

Krok 1

Marchew przy pomocy obieraczki do warzyw pokroić w cienkie, długie paski, które następnie przekroić tak, by uzyskać grubość makaronu pappardelle.

Krok 2

W garnku na oleju podsmażyć drobno poszatkowany ząbek czosnku, imbir, sezam, pokrojone w mniejsze kawałki nerkowce i chili.

Krok 3

Wrzucić pokrojone w kosteczkę dymki. Smażyć do zarumienienia się.

Krok 4

Dodać szczypior pokrojony w ukos, na większe kawałki i przygotowane wcześniej linguine z marchewki. Chwilę smażyć. Całość podlać sosem sojowym, syropem daktylowym, olejem sezamowym i sokiem z limonki.

Krok 5

Gdy całość się podsmaży wrzucić ugotowany makaron ryżowy, wymieszać i smażyć jeszcze chwile, co jakiś czas mieszając.

Krok 6

Na końcu dodać posiekaną mięte i kolendrę, wymieszać. Gotowe danie przełożyć na talerze i skropić je obficie olejem sezamowym.

Szukaj produktów SPAR w naszych sklepach