Makaron ryżowy z marchewką i sezamem
Krok 1
Marchew przy pomocy obieraczki do warzyw pokroić w cienkie, długie paski, które następnie przekroić tak, by uzyskać grubość makaronu pappardelle.
Krok 2
W garnku na oleju podsmażyć drobno poszatkowany ząbek czosnku, imbir, sezam, pokrojone w mniejsze kawałki nerkowce i chili.
Krok 3
Wrzucić pokrojone w kosteczkę dymki. Smażyć do zarumienienia się.
Krok 4
Dodać szczypior pokrojony w ukos, na większe kawałki i przygotowane wcześniej linguine z marchewki. Chwilę smażyć. Całość podlać sosem sojowym, syropem daktylowym, olejem sezamowym i sokiem z limonki.
Krok 5
Gdy całość się podsmaży wrzucić ugotowany makaron ryżowy, wymieszać i smażyć jeszcze chwile, co jakiś czas mieszając.
Krok 6
Na końcu dodać posiekaną mięte i kolendrę, wymieszać. Gotowe danie przełożyć na talerze i skropić je obficie olejem sezamowym.