wydrukuj przepis
Lista składników

250 g makaronu najlepiej typu macaroni, penne lub tortiglioni
120 g masła
50 g mąki pszennej
300 ml mleka
100 g sera Cheddar
70 g sera Parmigiano Reggiano
Sól
Świeżo zmielony piepr z
Szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżki bułki tartej
½ pęczka świeżej natki pietruszki

Makaron Mac and cheese

Wykonanie

Piekarnik rozgr zewamy do 200 °C. Makaron gotujemy w osolonej wodzie 4 minuty krócej niż podane jest na opakowaniu, następnie odcedzamy go na sitku i przelewamy zimną wodą. W garnku umieszczamy masło i podgr zewamy do czasu aż się rozpuści. Następnie do masła dor zucamy odważoną mąkę i ciągle mieszamy trzepaczką. Gdy masło połączy się dokładnie z mąką do garnka dolewamy mleko i ciągle mieszamy do czasu aż sos zacznie gęstnieć. Gdy sos zgęstnieje do garnka wrzucamy mieszaninę serów odkładając garść Parmigiano Reggiano do posypania wier zchu. Trzymając garnek na małym ogniu mieszamy ciągle sos do czasu aż sery rozpuszczą się w nim całkowicie. Następnie garnek z sosem zestawiamy z gazu i doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz świeżo star tą gałką muszkatołową. Ugotowany makaron łączymy z sosem oraz posiekaną natką pietruszki.

Tak przygotowaną mieszaninę przekładamy do formy do zapiekania. Wierzch jej posypujemy tartą bułką pomieszaną z resztą Parmigiano Reggiano i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 30 minut aż wier zch zapiekanki porządnie się zrumieni.