Makaron Mac and cheese
Krok 1
Piekarnik rozgrzać do 200 °C.
Krok 2
Makaron ugotować w osolonej wodzie 4 minuty krócej niż podane jest na opakowaniu, następnie odcedzić go na sitku i przelać zimną wodą.
Krok 3
W garnku umieścić masło i podgrzać do czasu aż się rozpuści. Następnie do masła dorzucić odważoną mąkę i ciągle mieszać trzepaczką. Gdy masło połączy się dokładnie z mąką do garnka dolać mleko i ciągle mieszać do czasu aż sos zacznie gęstnieć.
Krok 4
Gdy sos zgęstnieje do garnka wrzucić mieszaninę serów odkładając garść Parmigiano Reggiano do posypania wierzchu. Trzymając garnek na małym ogniu mieszać ciągle sos do czasu aż sery rozpuszczą się w nim całkowicie.
Krok 5
Garnek z sosem zestawić z gazu i doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz świeżo startą gałką muszkatołową. Ugotowany makaron połączyć z sosem oraz posiekaną natką pietruszki.
Krok 6
Tak przygotowaną mieszaninę przełożyć do formy do zapiekania. Jej wierzch posypać tartą bułką pomieszaną z resztą Parmigiano Reggiano i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Krok 7
Piec około 30 minut aż wierzch zapiekanki porządnie się zrumieni.