wydrukuj przepis
Lista składników

Kruszonka
50 g masła (miękkiego)
4 łyżki mąki
2 łyżki cukru pudru
½ łyżeczki kardamonu

Sos Toffi
100 g cukru trzcinowego
200 ml śmietany kremówki
1 banan
lody waniliowe
maliny
borówki
listki mięty

Lody z karmelem i domową kruszonką

Wykonanie

  1. Rozgrzej piekarnik do temp. 180 stopni C.
  2. Wymieszaj wszystkie składniki na kruszonkę, aby powstały grudki większe i mniejsze.
  3. Przełóż kruszonkę na blachę wyłożoną pergaminem i piecz przez 15 minut, aż będą złociste. Chrupkości nabierze dopiero po wyjęciu z piekarnika!
  4. W tym czasie w rondlu powoli podgrzewaj cukier z 1 łyżką wody, aż zacznie powstawać karmel. W momencie, gdy cukier będzie już płynny wlej śmietanę, wymieszaj i zacznij przez chwilę gotować, as sos zgęstnieje. Nigdy nie próbujemy gorącego karmelu!
  5. Upieczoną kruszonkę odstaw do ostygnięcia.
  6. Banany pokrój na długie plastry niczym bagietkę.
  7. Do miseczek, filiżanek nałóż porcję lodów, polej karmelem, posyp kruszonką, dodaj owoce i ponownie polej karmelem i posyp kruszonką. Ten deser jest banalnie prosty, idealny na ciepłe dni i smakuje wybornie.