wydrukuj przepis
Lista składników

6 ugotowanych lub upieczonych ziemniaków
5 rzodkiewek
2 gruntowe zielone ogórki
2 łyżeczki kaparów
1/2 łyżeczki marnowanego pieprzu
resztka rukoli, roszponki lub szpinaku
poszatkowane łodygi koperku (lub cały pęczek)
1/3 szklanki oliwy z oliwek lub oleju sezamowego jasnego
łyżka sosu sojowego
łyżeczka utartej skórki z cytryny
1/3 łyżeczki czarnej soli

Letnia sałatka z ziemniaków, kaparów, zielonego ogórka i rzodkiewki

Wykonanie

1. Ziemniaki kroimy na połówki lub ćwiartki, ogórka dokładnie myjemy i kroimy na plasterki razem ze skórką. Rzodkiewki kroimy na ćwiartki.

2. Pieprz marynowany rozcieramy lub szatkujemy porządnie na desce do krojenia. Oliwę mieszamy z utartą skórką cytrynową, roztartym pieprzem marynowanym i sosem sojowym.

3. Do miski wkładamy pokrojone ziemniaki, rukolę, ogórka, rzodkiewki, łodygi koperku, kapary i zalewamy sosem ze skórką cytrynową.

4. Podajemy od razu jako dodatek lub samodzielne, letnie danie.