wydrukuj przepis
Lista składników
  • 500 g makaronu lasagne
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz trochę więcej do pokropienia dania
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 800 g passaty pomidorowej
  • 150 g świeżo startego parmezanu
  • 50 g posiekanej pietruszki
  • 250 g mozzarelli

Lasagne

Porcje: 8

Temperatura piekarnika: 200°C

Czas przygotowania: 1 godzina 20 minut

 

Krok 1

Rozgrzać piekarnik do 180°C.

Krok 2

Makaron lasagne ugotować w osolonej, wrzącej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu.

Krok 3

Odcedzić makaron i skropić odrobiną oliwy z oliwek, aby zapobiec sklejeniu się makaronu.

Krok 4

Na dużej patelni rozgrzać olej. Smażyć mieloną wołowinę, do czasu aż nie będzie już różowa i odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Następnie dodać do niej czosnek, oregano i wszystko razem połączyć.

Krok 5

Doprawić solą i pieprzem, a następnie dodać passatę pomidorową i wymieszać do połączenia wszystkich składników.

Krok 6

150 g parmezanu i pietruszkę wrzucić do dużej miski. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na bok.

Krok 7

W dużym naczyniu żaroodpornym rozłożyć cienką warstwę sosu mięsnego, dodać pojedynczą warstwę płatów lasagne i pojedynczą warstwę mozzarelli, a następnie powtórzyć nakładanie warstw. Na ostatnią warstwę płatów lasagne dodać pozostały sos mięsny, parmezan i mozzarellę.

Krok 8

Przykryć folią i piec przez 15 minut, a następnie zwiększyć temperaturę do 200°C i piec danie bez przykrycia przez 18 do 20 minut.

Szukaj produktów SPAR w naszych sklepach
Facebook
Instagram
Sklep e-spar.pl
LinkedIn