Lasagne
Porcje: 8
Temperatura piekarnika: 200°C
Czas przygotowania: 1 godzina 20 minut
Krok 1
Rozgrzać piekarnik do 180°C.
Krok 2
Makaron lasagne ugotować w osolonej, wrzącej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu.
Krok 3
Odcedzić makaron i skropić odrobiną oliwy z oliwek, aby zapobiec sklejeniu się makaronu.
Krok 4
Na dużej patelni rozgrzać olej. Smażyć mieloną wołowinę, do czasu aż nie będzie już różowa i odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Następnie dodać do niej czosnek, oregano i wszystko razem połączyć.
Krok 5
Doprawić solą i pieprzem, a następnie dodać passatę pomidorową i wymieszać do połączenia wszystkich składników.
Krok 6
150 g parmezanu i pietruszkę wrzucić do dużej miski. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na bok.
Krok 7
W dużym naczyniu żaroodpornym rozłożyć cienką warstwę sosu mięsnego, dodać pojedynczą warstwę płatów lasagne i pojedynczą warstwę mozzarelli, a następnie powtórzyć nakładanie warstw. Na ostatnią warstwę płatów lasagne dodać pozostały sos mięsny, parmezan i mozzarellę.
Krok 8
Przykryć folią i piec przez 15 minut, a następnie zwiększyć temperaturę do 200°C i piec danie bez przykrycia przez 18 do 20 minut.