- 1 szkl. ziaren pszenicy
- puszka masy makowej
- kilka kropli ekstraktu migdałowego
- 20 g rodzynek
- 20 g orzechów włoskich
- 0,5 szkl. słodkiej śmietanki
- płynny miód (do dosłodzenia)
Dekoracja
- 1 pomarańcza
Dekoracja
Krok 1
Wieczorem wypłukać pszenicę, zalać wrzącą wodą, odstawić na noc. Rano zagotować, odcedzić, wlać świeżą wodę i gotować do miękkości (ok. 3 – 4 godz.). Po tym odcedzić.
Krok 2
Rodzynki i orzechy sparzyć wrzątkiem. Odcedzić.
Krok 3
Pszenicę połączyć z masą makową.
Krok 4
Dodać ekstrakt migdałowy, rodzynki, ćwiartki orzechów włoskich i wymieszać ze śmietanką. Jeśli trzeba, dodatkowo dosłodzić płynnym miodem.
Krok 5
Przed podaniem wstawić na kilka godzin do lodówki.
Krok 6
Przed podaniem na stół udekorować cząstkami pomarańczy.