wydrukuj przepis
Lista składników

• 1 szkl. ziaren pszenicy
• puszka masy makowej
• kilka kropli ekstraktu migdałowego
• 20 g rodzynek
• 20 g orzechów włoskich
• 0,5 szkl. słodkiej śmietanki
• płynny miód do dosłodzenia
• 1 pomarańcza

Kutia

Wykonanie

1. Wieczorem wypłukać pszenicę, zalać wrzącą wodą, odstawić na noc. Rano zagotować, odcedzić, wlać świeżą wodę i gotować do miękkości (ok. 3 – 4 godz.). Po tym odcedzić.

2. Rodzynki i orzechy sparzyć wrzątkiem. Odcedzić.

3. Pszenicę połączyć z masą makową.

4. Dodać ekstrakt migdałowy, rodzynki, ćwiartki orzechów włoskich i wymieszać ze śmietanką. Jeśli trzeba, dodatkowo dosłodzić płynnym miodem.

5. Przed podaniem wstawić na kilka godzin do lodówki.

6. Przed podaniem na stół udekorować cząstkami pomarańczy.