wydrukuj przepis
Lista składników
  • 1 szkl. ziaren pszenicy
  • puszka masy makowej
  • kilka kropli ekstraktu migdałowego
  • 20 g rodzynek
  • 20 g orzechów włoskich
  • 0,5 szkl. słodkiej śmietanki
  • płynny miód (do dosłodzenia)

Dekoracja

  • 1 pomarańcza

Kutia

Krok 1

Wieczorem wypłukać pszenicę, zalać wrzącą wodą, odstawić na noc. Rano zagotować, odcedzić, wlać świeżą wodę i gotować do miękkości (ok. 3 – 4 godz.). Po tym odcedzić.

Krok 2

Rodzynki i orzechy sparzyć wrzątkiem. Odcedzić.

Krok 3

Pszenicę połączyć z masą makową.

Krok 4

Dodać ekstrakt migdałowy, rodzynki, ćwiartki orzechów włoskich i wymieszać ze śmietanką. Jeśli trzeba, dodatkowo dosłodzić płynnym miodem.

Krok 5

Przed podaniem wstawić na kilka godzin do lodówki.

Krok 6

Przed podaniem na stół udekorować cząstkami pomarańczy.

Szukaj produktów SPAR w naszych sklepach
Facebook
Instagram
Sklep e-spar.pl
LinkedIn