facebook - skrypt piksela
wydrukuj przepis
Lista składników
  • 150g maku
  • 1/2 szklanki pszenicy na kutię
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1 laska wanilii
  • bakalie: orzechy włoskie, migdały, daktyle,
  • suszone morele, kandyzowana skórka
  • pomarańczowa, rodzynki
  • mleko do sparzenia maku (ok. 500 ml)

Kutia

Krok 1

Mak zalany gorącym mlekiem i pszenicę wypłukaną i zalaną wodą, pozostawić na noc do napęcznienia. Następnego dnia pszenicę odcedzić, zalać świeżą wodą i ugotować do miękkości. Pszenica po ugotowaniu powinna być miękka, ale nie rozgotowana. Odcedzić i ostudzić.

Krok 2

Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą, dobrze odcisnąć, zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach.

Krok 3

Do maku dodać miód, ziarenka z wanilii i posiekane bakalie. Następnie wymieszać z pszenicą. W razie potrzeby dodać więcej miodu do smaku.

Facebook
Instagram
Sklep e-spar.pl
LinkedIn
YouTube