- 150g maku
- 1/2 szklanki pszenicy na kutię
- 1/2 szklanki miodu
- 1 laska wanilii
- bakalie: orzechy włoskie, migdały, daktyle,
- suszone morele, kandyzowana skórka
- pomarańczowa, rodzynki
- mleko do sparzenia maku (ok. 500 ml)
Krok 1
Mak zalany gorącym mlekiem i pszenicę wypłukaną i zalaną wodą, pozostawić na noc do napęcznienia. Następnego dnia pszenicę odcedzić, zalać świeżą wodą i ugotować do miękkości. Pszenica po ugotowaniu powinna być miękka, ale nie rozgotowana. Odcedzić i ostudzić.
Krok 2
Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą, dobrze odcisnąć, zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach.
Krok 3
Do maku dodać miód, ziarenka z wanilii i posiekane bakalie. Następnie wymieszać z pszenicą. W razie potrzeby dodać więcej miodu do smaku.