facebook - skrypt piksela
wydrukuj przepis
Lista składników

Kurczak:

  • 600 g pokrojonej na kawałki piersi lub udek z kurczaka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 jajko
  • ½ szklanki mąki kukurydzianej
  • olej do smażenia

Słodki sos chilli:

  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czosnku
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego imbiru
  • ½ szklanki słodkiego sosu chilli
  • ¼ szklanki tamari lub zwykłego sosu sojowego
  • ¼ szklanki octu ryżowego, białego octu, octu jabłkowego lub soku z limonki

Kurczak chilli

Krok 1

Zmieszać pokrojoną pierś kurczaka ze wszystkimi składnikami marynaty.

Krok 2

Rozgrzać olej na patelni i dodać zamarynowane kawałki kurczaka.

Krok 3

Smażyć przez 5-7 minut, aż całość nabierze złotobrązowej barwy. Następnie odsączyć kurczaka z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Krok 4

W osobnej misce zmieszać czosnek, sos chili i sojowy oraz ocet. Powstały sos doprowadzić w rondelku do wrzenia. Dodać do niego upieczonego kurczaka i wymieszać wszystko dokładnie. Całość można udekorować nasionami sezamu oraz podawać z ryżem.

Facebook
Instagram
Sklep e-spar.pl
LinkedIn
YouTube