- 360 g mąki
- 100 g cukru
- 200 g schłodzonego masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- pół łyżeczki soli
Krok 1
Mąkę przesiać na stolnicy. Dodać cukier, cukier waniliowy, sól i wymieszać. Następnie dodać jajko i masło, posiekać nożem i zagnieść na gładkie ciasto. Włożyć ciasto do woreczka i wstawić do lodówki na 30 minut.
Krok 2
Po 30 minutach cieniutko rozwałkować ciasto i wyciąć wielkanocne kształty: zajączki, jajka i baranki. Ciasteczka przełożyć na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez ok. 10 minut w 170 stopniach C. do zrumienienia.
Krok 3
Udekorować przestygnięte ciasteczka używając kolorowych jadalnych pisaków, lukru, czekolady i wyobraźni.