wydrukuj przepis
Lista składników

200g quina – komosa ryżowa
2 duże buraki
5 zieren ziela angielskiego
1 liść laurowy
5 łyżek soku z cytryny
sól
pieprz czany mielony
jogurt naturalny typu greckiego
1 łyżka oleju kokosowego rafinowanego
2 łyżki oleju dyniowego
1l wody mineralnej

Krem z buraka z komosą ryżową

Wykonanie

Umyte buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 C. Po upieczeniu buraki studzimy je, obieramy, kroimy w drobna kostkę.

W 1 L wody gotujemy komosę przez 10 minut. Następnie dodajemy buraki, sól, pieprz do smaku, łyżkę oleju oraz resztę przypraw. Gotujemy kolejne 10 minut.

Całość miksujemy blenderem ręcznym przez 3 minuty, następnie dodajemy sok z cytryny. Podajemy z dodatkiem jogurty typu greckiego i polewamy 2 łyżkami oleju dyniowego