wydrukuj przepis
Lista składników

Klopsiki

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki wody
  • sól, pieprz

Frytki

  • 500 g słodkich ziemniaków
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie

Sos

  • 1 puszka pomidorów
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie

Dodatkowo

  • 20 dag żółtego sera

Klopsiki w sosie pomidorowym i pieczone frytki z batatów

Krok 1

Mięso mielone dokładnie wymieszać z jajkiem, wodą, solą i pieprzem. Wyrobić dokładnie masę i uformować klopsiki.

Krok 2

W międzyczasie obrać bataty i pokroić w cienkie słupki. Posypać solą i ziołami prowansalskimi. Tak przygotowane frytki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika na 20-25 minut (temperatura 190-200 stopni). Frytki powinny się lekko przyrumienić.

Krok 3

Kiedy klopsiki są już gotowe przełożyć je do naczynia żaroodpornego i przygotować sos pomidorowy.

Krok 4

Pomidory z puszki zmiksować, zagotować, dodać sól, pieprz, zioła prowansalskie. Zalać klopsiki i posypać startym żółtym serem. Zapiekać w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.

Krok 5

Przygotowane klopsiki podawać z frytkami z batatów.

Szukaj produktów SPAR w naszych sklepach