Klopsiki
- 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 1 jajko
- 0,5 szklanki wody
- sól, pieprz
Frytki
- 500 g słodkich ziemniaków
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
Sos
- 1 puszka pomidorów
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
Dodatkowo
- 20 dag żółtego sera
Klopsiki
Frytki
Sos
Dodatkowo
Krok 1
Mięso mielone dokładnie wymieszać z jajkiem, wodą, solą i pieprzem. Wyrobić dokładnie masę i uformować klopsiki.
Krok 2
W międzyczasie obrać bataty i pokroić w cienkie słupki. Posypać solą i ziołami prowansalskimi. Tak przygotowane frytki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika na 20-25 minut (temperatura 190-200 stopni). Frytki powinny się lekko przyrumienić.
Krok 3
Kiedy klopsiki są już gotowe przełożyć je do naczynia żaroodpornego i przygotować sos pomidorowy.
Krok 4
Pomidory z puszki zmiksować, zagotować, dodać sól, pieprz, zioła prowansalskie. Zalać klopsiki i posypać startym żółtym serem. Zapiekać w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.
Krok 5
Przygotowane klopsiki podawać z frytkami z batatów.