wydrukuj przepis
Lista składników

500 g słodkich ziemniaków
500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
1 jajko
0,5 szklanki wody
1 puszka pomidorów
20 dag żółtego sera
oliwa
sól, pieprz
zioła prowansalskie

Klopsiki w sosie pomidorowym i pieczone frytki z batatów

Wykonanie

  1. Mięso mielone dokładnie wymieszaj z jajkiem, wodą, solą i pieprzem. Wyrób dokładnie masę i formuj klopsiki.
  2. W międzyczasie obierz bataty i pokrój w cienkie słupki. Posyp solą i ziołami prowansalskimi. Tak przygotowane frytki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na 20-25 minut (temperatura 190-200 stopni). Frytki powinny się lekko przyrumienić.
  3. Kiedy klopsiki są już gotowe przełóż je do naczynia żaroodpornego i przygotuj sos pomidorowy.
  4. Pomidory z puszki zmiksuj, zagotuj, dodaj sól, pieprz, zioła prowansalskie. Zalej klopsiki i posyp startym żółtym serem. Zapiekaj w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.
  5. Przygotowane klopsiki podawaj z frytkami z batatów.