wydrukuj przepis
Lista składników

150 g kaszy jaglanej
garść sałaty, najlepiej roszponki
2 cukinie
1 awokado
5-7 suszonych pomidorów z zalewy
garść uprażonych na suchek patelni pestek dyni
garść świeżej mięty
garść świeżej bazylii
oliwa z oliwek extra virgin
sól i pieprz

sos vinegrette:
1 łyżka octu winnego
3 łyżki oliwy z oliwek exta virgin
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżeczka musztardy dijon
szczypta soli morskiej
świeżo zmielony pieprz

Kasza jaglana w towarzystwie grillowanej cukinii

Wykonanie

  1. Przepłukaną wrzątkiem kaszę jaglaną gotujemy do miękkości w 320 ml lekko osolonej wody (na małym ogniu) – ok. 20 min.
  2. W czasie gotowania kaszy przygotowujemy cukinie. Kroimy je w cienkie plastry i lekko osolone smażymy na patelni grillowej, skropionej łyżką oliwy. Cukinie są gotowe, gdy plastry zmiękną i pokryją się ciemnymi paskami.
  3. W dużej misce mieszamy wszystkie składniki sosu vinegrette. Następnie dodajemy do niego sałatę, grillowaną cukinię, pokrojone w kostkę suszone pomidory i awokado, posiekaną mięte i bazylię oraz pestki dyni. Wszystko dokładnie mieszamy. Pieprzymy i solimy do smaku.
  4. Całość przekładamy na talerze sałatkowe, skrapiamy olejem arganowym i posypujemy świeżym tymiankiem.