wydrukuj przepis
Lista składników

• 650 g kapusty kiszonej
• 2 pęta kiełbasy
• 40 g suszonych grzybów
• 1,5 szkl. bulionu
• 1 marchew
• 15 śliwek suszonych
• 5 łyżek masła klarowanego
• liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego
• sól, pieprz i cukier do smaku

Kapusta z grzybami i śliwkami

Wykonanie

1. Grzyby wypłukać, zalać 1,5 szklanki wody i odstawić do namoczenia na kilka godzin. Po tym czasie wylać wodę, wlać 1,5 szklanki świeżej, posolić i gotować przez ok. 30 minut, aż grzyby zmiękną.

2. Oddzielić grzyby od powstałego wywaru (nie wylewać!) i pokroić na mniejsze kawałki.

3. Kapustę odcisnąć i posiekać, włożyć do garnka i zalać wywarem z grzybów. Wlać 1,5 szklanki bulionu, dodać listek laurowy i ziele angielskie. Całość pogotować przez chwilę w odkrytym garnku na większym ogniu. Następnie zmniejszyć ogień i pod przykryciem gotować na małym ogniu do miękkości przez ok. 45 minut.

4. Kiełbasę pokroić w grubsze plastry. Marchew obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Suszone śliwki pokroić w paski.

5. Na patelni na klarowanym maśle poddusić kiełbasę, zaraz potem dodać marchew i suszone śliwki. Całość dodać do gotującej się kapusty na 10 min przed końcem jej gotowania.

6. Grzyby dodać do ugotowanej kapusty, wymieszać i zagotować. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru.