wydrukuj przepis
Lista składników
  • 650 g kapusty kiszonej
  • 2 pęta kiełbasy
  • 40 g suszonych grzybów
  • 1,5 szkl. bulionu
  • 1 marchew
  • 15 śliwek suszonych
  • 5 łyżek masła klarowanego
  • liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz i cukier do smaku

Kapusta z grzybami i śliwkami

Krok 1

Grzyby wypłukać, zalać 1,5 szklanki wody i odstawić do namoczenia na kilka godzin. Po tym czasie wylać wodę, wlać 1,5 szklanki świeżej, posolić i gotować przez ok. 30 minut, aż grzyby zmiękną.

Krok 2

Oddzielić grzyby od powstałego wywaru (nie wylewać!) i pokroić na mniejsze kawałki.

Krok 3

Kapustę odcisnąć i posiekać, włożyć do garnka i zalać wywarem z grzybów. Wlać 1,5 szklanki bulionu, dodać listek laurowy i ziele angielskie. Całość pogotować przez chwilę w odkrytym garnku na większym ogniu. Następnie zmniejszyć ogień i pod przykryciem gotować na małym ogniu do miękkości przez ok. 45 minut.

Krok 4

Kiełbasę pokroić w grubsze plastry. Marchew obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Suszone śliwki pokroić w paski.

Krok 5

Na patelni na klarowanym maśle poddusić kiełbasę, zaraz potem dodać marchew i suszone śliwki. Całość dodać do gotującej się kapusty na 10 min przed końcem jej gotowania.

Krok 6

Grzyby dodać do ugotowanej kapusty, wymieszać i zagotować. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru.

Szukaj produktów SPAR w naszych sklepach
Facebook
Instagram
Sklep e-spar.pl
LinkedIn