Gulasz Marokański

wydrukuj przepis

Lista składników

100 g ciecierzycy
3 cebule
4 ząbki czosnku
500 g udźca wołowego
1 łyżka ostrej papryki
1 marchew
1 puszka pomidorów w kawałkach
3 łyżki rodzynek szlachetnych

Wykonanie

1. Namocz ciecierzycę i ugotuj wg. Instrukcji na opakowaniu.
2. Posiekaną cebulę wraz z czosnkiem podsmaż na patelni na 3 łyżkach oliwy, aż się zeszkli.
3. W tym czasie pokrój wołowinę w kostkę i wrzuć na patelnię, obsmaż z każdej strony, aż stanie się złociste. Wrzuć obraną i pokrojoną w 1cm kostkę marchew, pomidory, wlej 2 szklanki wody i duś całość na wolnym ogniu przez 25 minut.
4. Następnie dodaj ciecierzycę oraz rodzynki i duś jeszcze przez kolejne 15 minut.
5. Na koniec dopraw solą oraz pieprzem. Gulasz najlepiej podać z ryżem długoziarnistym posypany kolendrą, skropiony sokiem cytrynowym.