wydrukuj przepis
Lista składników

500 g mielonego mięsa z piersi
z indyka
ząbek czosnku
1 cebulka dymka
korzeń imbiru
sałata masłowa
sos teriyaki
jogurt naturalny
musztarda
ketchup
kolendra
limonka
ser cheddar

Fit Burgery z indyka zawijane w sałatę

Wykonanie

  1. Przygotować salsę, pokroić mango w kostkę, dodać posiekaną kolendrę i pół łyżki posiekanej młodej cebuli, wycisnąć sok z połowy limonki.
  2. Mięso z indyka posolić, dodać posiekany imbir, pozostały posiekany czosnek i posiekaną dymkę.
  3. Burgery najlepiej schłodzic w lodówce po uformowaniu i usmażyć na gorącej patelni lub grillu.
  4. Po przewróceniu na drugą stronę, na Burgera połozyć plaster sera i polać odrobiną sosu teriyaki.
  5. Jogurt wymieszać z łyżką musztardy i dwoma łyżkami ketchupu. Na liść sałaty nakładać odrobinę salsy, indyka i łyżkę sosu.