Domowy keczup
Wykonanie
1. Do garnka wlewamy ocet jabłkowy, dodajemy goździki, kolendrę, ziele angielskie i liście laurowe. Całość doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy garnek z gazu, przykrywamy pokrywkę i pozostawiamy na ok. 30 min. Następnie przecedzamy ocet przez sitko.
2. Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojone w kostkę cebule. Gdy się zeszklą wrzucamy posiekany czosnek. Chwilę smażymy, a następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, ocet oraz resztę przypraw. Smażymy na średnim ogniu przez ok. 30-40 min, co jakiś czas mieszając.
3. Dodajemy musztardę i ksylitol, a następnie całość blendujemy na gładką masę.
4. Następnie całość wysmażamy ok. 30-60 min, do uzyskania pożądanej konsystencji.
5. Gotowy ketchup pasteryzujemy w wyparzonych słoikach, wybraną metodą.
Przepis według Iny Rybarczyk