wydrukuj przepis
Lista składników

2 kg dojrzałych pomidorów
100 ml octu jabłkowego
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 łyżki ksylitolu
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżeczka słodkiej papryki
½ łyżeczki mielonego cynamonu
¼ łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżka soli himalajskiej
1 łyżka goździków
1 łyżka nasion kolendry
10 kulek ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
świeżo mielony pieprz
olej do smażenia

Domowy keczup

Wykonanie

1. Do garnka wlewamy ocet jabłkowy, dodajemy goździki, kolendrę, ziele angielskie i liście laurowe. Całość doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy garnek z gazu, przykrywamy pokrywkę i pozostawiamy na ok. 30 min. Następnie przecedzamy ocet przez sitko.

2. Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojone w kostkę cebule. Gdy się zeszklą wrzucamy posiekany czosnek. Chwilę smażymy, a następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, ocet oraz resztę przypraw. Smażymy na średnim ogniu przez ok. 30-40 min, co jakiś czas mieszając.

3. Dodajemy musztardę i ksylitol, a następnie całość blendujemy na gładką masę.

4. Następnie całość wysmażamy ok. 30-60 min, do uzyskania pożądanej konsystencji.

5. Gotowy ketchup pasteryzujemy w wyparzonych słoikach, wybraną metodą.

Przepis według Iny Rybarczyk