wydrukuj przepis
Lista składników

2 szklanki płatków owsianych
½ szklanki fistaszków
½ szklanki pestek dyni
½ szklanki pestek słonecznika
¼ szklanki sezamu
1/3 wiórków kokosowych
1/3 szklanki rodzynek sułtanek
1 łyżka cynamonu
sól
3 łyżki miodu
łyżka oleju kokosowego nierafinowanego
sok z całej cytryny

Domowa granola

Wykonanie

  1. Do miski wsypujemy suche składniki oprócz rodzynek. Wcześniej obieramy i rozdrabniamy moździerzem fistaszki.
  2. W rondelku podgrzewamy olej kokosowy z miodem, dodajemy sok z cytryny, wlewamy do miski i mieszamy z resztą składników.
  3. Rozgrzewamy piekarnik do 170C. Rozkładamy granolę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 10 minut. Następnie mieszamy i pieczemy kolejne 10 minut.
  4. Odstawiamy do wystygnięcia, posypujemy rodzynkami. Podajemy z jogurtem i nasionami chia.