wydrukuj przepis
Lista składników

250g czarnej soczewicy
2 cebule
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka mleka kokosowego
50g masła
2 papryczki chili
3 cm świeżego imbiru
3 ząbki czosnku
½ łyżeczki garam masala
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżeczki mielonego kminku
2 łyżeczki mielonej kolendry
2 liście laurowe
100 ml śmietany 18%
1,6 l wody
garść posiekanej kolendry

Dhal – indyjska zupa z soczewicy

Wykonanie

Soczewicę gotujemy w 800 ml wody przez 15 minut, do momentu kiedy jest prawie miękka. W tym czasie na patelni roztapiamy masło. Na wcześniej rozgrzanym maśle podsmażamy cebulę i posiekane, oczyszczone z pestek papryczki chili. Po 5 minutach dodajemy posiekany czosnek, starty imbir oraz pozostałe przyprawy. Zawartość patelni przekładamy do garnka z soczewicą, dolewając jednocześnie kolejne 800 ml wody. Dodajemy liść laurowy i opłukaną z zalewy fasolę. Zupę gotujemy około 20 minut, do momentu kiedy zgęstnieje. Na koniec dodajemy śmietanę i mleko kokosowe. Po dokładnym wymieszaniu składników nasz Dhal jest gotowy do podania. Przyozdabiamy go świeżą natką kolendry i wiórkami masła.