wydrukuj przepis
Lista składników

Nadzienie

  • 200 g mrożonych wiśni
  • 3 łyżki cukru trzcinowego

Ciasto

  • 150 g gorzkiej czekolady 70%
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 jajka z wolnego chowu
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo

  • 2 łyżki cukru pudru do posypania

Czekoladowy suflet z wiśniami

Krok 1

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C.

Krok 2

W rondlu podgrzać wiśnie wraz z cukrem, aby powstał gęsty syrop.

Krok 3

Oddzielić żółtka od białek.

Krok 4

W kąpieli wodnej, czyli na wrzący garnek z wodą położyć miskę, wrzucić połamaną czekoladę oraz masło i mieszać, aż się rozpuści. Dodać cynamon, 3 żółtka, kakao i ponownie wymieszać. Zdjąć masę z ognia.

Krok 5

Ubić w osobnej misce białka na sztywną pianę.

Krok 6

Do masy czekoladowej dodać mąkę, proszek do pieczenia a następnie delikatnie wymieszać z ubitą na sztywną pianą.

Krok 7

Do dwóch kokilek na dno nałożyć wiśnie a następnie czekoladowy krem. Włożyć całość do piekarnika i piec przez 12 – 15 minut, aż suflety wyrosną. W środku powinny być delikatnie płynne. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem i  podać od razu.

Szukaj produktów SPAR w naszych sklepach