Czekoladowy suflet z wiśniami
Krok 1
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C.
Krok 2
W rondlu podgrzać wiśnie wraz z cukrem, aby powstał gęsty syrop.
Krok 3
Oddzielić żółtka od białek.
Krok 4
W kąpieli wodnej, czyli na wrzący garnek z wodą położyć miskę, wrzucić połamaną czekoladę oraz masło i mieszać, aż się rozpuści. Dodać cynamon, 3 żółtka, kakao i ponownie wymieszać. Zdjąć masę z ognia.
Krok 5
Ubić w osobnej misce białka na sztywną pianę.
Krok 6
Do masy czekoladowej dodać mąkę, proszek do pieczenia a następnie delikatnie wymieszać z ubitą na sztywną pianą.
Krok 7
Do dwóch kokilek na dno nałożyć wiśnie a następnie czekoladowy krem. Włożyć całość do piekarnika i piec przez 12 – 15 minut, aż suflety wyrosną. W środku powinny być delikatnie płynne. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem i podać od razu.