wydrukuj przepis
Lista składników

200 g mrożonych wiśni
3 łyżki cukru trzcinowego
150 g gorzkiej czekolady 70%
50 g masła
1 łyżeczka cynamonu
3 jajka z wolnego chowu
1 łyżka kakao
½ szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru do posypania

Czekoladowy suflet z wiśniami

Wykonanie

  1. Rozgrzej piekarnik do temp. 180°C.
  2. W rondlu podgrzej wiśnie wraz z cukrem, aby powstał gęsty syrop.
  3. Oddziel żółtka od białek.
  4. W kąpieli wodnej, czyli na wrzący garnkiem połóż miskę, wrzuć połamaną czekoladę oraz masło i mieszaj, aż się rozpuści. Dodaj cynamon, 3 żółtka, kakao i ponownie wymieszaj. Zdejmij masę z ognia.
  5. Ubij w osobnej misce białka na sztywną pianę.
  6. Do masy czekoladowej dodaj mąkę, proszek do pieczenia a następnie delikatnie wymieszaj z ubitą na sztywną pianą.
  7. Do dwóch kokilek na dno nałóż wiśnie a następnie czekoladowy krem. Włóż całość do piekarnika i piecz przez 12 – 15 minut, aż suflety wyrosną. W środku powinny być delikatnie płynne. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem i od razu podawaj.