Bułeczki z mięsem na parze
Krok 1
Rozgrzać piekarnik do temperatury 50°C.
Krok 2
Wymieszać drożdże z cukrem wlać kilka łyżek wody i mieszać, aż się rozpuszczą. Wsypać mąkę, dodać szczyptę soli, wlewać stopniowo wodę mieszając ciasto. Wyrabiać, aż będzie elastyczne i zacznie odchodzić od dłoni. Można dodać odrobinę więcej mąki obsypując nią dłonie. Uformować z ciasta kulę i odstawić do piekarnika na 30 minut.
Krok 3
W tym czasie do mięsa mielonego dodać posiekaną cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone drobno kiełki, kolendrę, pora oraz dymkę. Doprawić sosem grzybowym oraz sojowym i wymieszać. Na koniec opcjonalnie można dodać posiekane chili. Do farszu wbić jajko i wymieszać.
Krok 4
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 bułeczki, w każdej zrobić zagłębienie i nałożyć porcję farszu, następnie zakleić.
Krok 5
Włożyć bułeczki do koszyczków bambusowych wyłożonych pergaminem lub położyć na wkładzie do gotowania na parze.
Krok 6
Bułeczki gotować na parze przez 10 minut.
Krok 7
Ugotowane bułeczki powinny być mięciutkie i delikatne. Można posypać je sezamem, pozostałą kolendrą i podawać z sosem słodko-kwaśnym.