wydrukuj przepis
Lista składników

Ciasto

  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka lekko ciepłej wody

Farsz

  • 250 g mielonego indyka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 garść kiełków fasoli Mung
  • 1 pęczek kolendry
  • 1 por
  • 1 pęczek dymki
  • 1 jajko
  • sos sojowy
  • sos grzybowy
  • chili

Dodatkowo

  • sezam
  • sos słodko-kwaśny

Bułeczki z mięsem na parze

Krok 1

Rozgrzać piekarnik do temperatury 50°C.

Krok 2

Wymieszać drożdże z cukrem wlać kilka łyżek wody i mieszać, aż się rozpuszczą. Wsypać mąkę, dodać szczyptę soli, wlewać stopniowo wodę mieszając ciasto. Wyrabiać, aż będzie elastyczne i zacznie odchodzić od dłoni. Można dodać odrobinę więcej mąki obsypując nią dłonie. Uformować z ciasta kulę i odstawić do piekarnika na 30 minut.

Krok 3

W tym czasie do mięsa mielonego dodać posiekaną cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone drobno kiełki, kolendrę, pora oraz dymkę. Doprawić sosem grzybowym oraz sojowym i wymieszać.  Na koniec opcjonalnie można dodać posiekane chili. Do farszu wbić jajko i wymieszać.

Krok 4

Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 bułeczki, w każdej zrobić zagłębienie i nałożyć porcję farszu, następnie zakleić.

Krok 5

Włożyć bułeczki do koszyczków bambusowych wyłożonych pergaminem lub położyć na wkładzie do gotowania na parze.

Krok 6

Bułeczki gotować na parze przez 10 minut.

Krok 7

Ugotowane bułeczki powinny być mięciutkie i delikatne. Można posypać je sezamem, pozostałą kolendrą i podawać z sosem słodko-kwaśnym.

Szukaj produktów SPAR w naszych sklepach