wydrukuj przepis
Lista składników

20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka lekko ciepłej wody
Nadzienie:
250 g mielonego indyka
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 garść kiełków fasoli Mung
1 pęczek kolendry
1 por
1 pęczek dymki
2 łyżki sosu grzybowego
1 łyżka sosu sojowego
1 papryczka chili
1 jajko z wolnego chowu
Na koniec
1 łyżka białego sezamu łuskanego
4 łyżki sosu słodko-kwaśnego

Bułeczki z wieprzowiną na parze

Wykonanie

  1. Rozgrzej piekarnik do temp. 50°C.
  2. Wymieszaj drożdże z cukrem wlej kilka łyżek wody i mieszaj, aż się rozpuszczą. Wsyp mąkę, dodaj szczyptę soli, wlewaj stopniowo wodę mieszając ciasto. Zacznij wyrabiać, aż będzie elastyczne i będzie odchodzić od dłoni. Możesz dodać odrobinę więcej mąki obsypując ją dłonie. Uformuj z ciasta kulę i odstaw do piekarnika na 30 minut.
  3. W tym czasie do mięsa mielonego dodaj posiekaną cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone drobno kiełki, kolendrę, pora oraz dymkę. Dopraw sosem grzybowym oraz sojowym i wymieszaj. Dzięki temu nie musisz dodawać już soli. Na koniec opcjonalnie możesz dodać posiekane chili. Jeśli nie lubisz bardzo ostrych potraw to usuń pestki. Do farszu wbij jajko i wymieszaj.
  4. Wyrośnięte ciasto podziel na 4 bułeczki, w każdej zrób zagłębienie i nałóż porcję farszu i następnie zaklej. Włóż bułeczki do koszyczków bambusowych wyłożonych pergaminem lub połóż na wkładzie do gotowania na parze. Bułeczki gotuj na parze przez 10 minut.
  5. Ugotowane bułeczki powinny być mięciutkie i delikatne. Posyp je sezamem, pozostała kolendrą i podawaj z sosem słodko kwaśnym.