wydrukuj przepis
Lista składników

Bułeczki:
2 szklanki (500g) maki pszennej,
1 lyżeczka soli,
1 lyżeczka cynamonu,
skórka z 1 pomarańczy (wcześniej sparzonej),
7g suchych drozdzy
1/3 szklanki cukru,
1 jajko,
200 ml mleka

Do posmarowania:
1 jajko,
1 lyżka mąki.

Bułeczki z marmoladą

Wykonanie

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza.

2. Wymieszaj wszystkie składniki ze sobą, aby uzyskać jednolitą masę. Pamiętaj, aby mleko było w temperaturze pokojowej lub nawet delikatnie podgrzane do ok. 30-40 stopni, co przyspieszy wyrastanie ciasta. Wyrób ciasto, podsypuj mąką, aby przestało sie kleić do dłoni, przełóż do miski i przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw na 15 minut.

3. Następnie podziel ciasto na 12 mniejszych lub 6 większych bułeczek, przełóż do formy wyłożonej pergaminem lub natartej olejem. Brytfankę zawiń folią i odstaw na kolejne 15 minut. Odkryj folię, posmaruj rozbełtanym, wymieszanym z jajkiem. Piecz przez 15-20 minut.

4. Bułeczki najlepiej podawać jeszcze ciepłe, posmarować masłem i ulubioną konfiturą lub dżemem. Są idealne na leniwe, weekendowe śniadanie lub kolację. Upieczone bułeczki możesz zamrozić i odgrzać w piekarniku lub tosterze.