wydrukuj przepis
Lista składników

100 g miękkiego masła,
250 g cukru,
4 jajka z wolnego chowu,
2×100 g gorzkiej czekolady,
4 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów,
60 g mąki,
60 g kakao

Brownies z masłem orzechowym

Wykonanie

Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°c. Ucieramy w mikserze masło wraz z cukrem na lekką puszystą masę. Stopniowo wbijamy jajka cały czas miksując. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i dodajemy do masy jajecznej. Dodajemy masło orzechowe, wsypujemy mąkę wraz z kakao i dokładnie całość mieszamy. Przelewamy masę do formy wyłożonej pergaminem o wymiarach 20cm x 25cm. Uderzamy kilka razy wypełnioną formą o blat, aby mieć pewność, że masa dokładnie wypełniła wolną przestrzeń. Pieczemy ciasto przez 20-25 minut na środkowej półce. Wyjmujemy formę do całkowitego ostudzenia. Ciasto po wyjęciu z piekarnika będzie jeszcze stosunkowo miękkie i trochę płynne. Jak ostygnie stanie się zwarte. Na Brownies na koniec ścieramy skórkę pomarańczową. Ciasto najlepiej smakuje z lodami waniliowymi lub łyżka ubitej śmietany.