wydrukuj przepis
Lista składników
  • 280 g kiełbasy żywieckiej
  • 150 g boczku wędzonego w kostce
  • 80 g suszonych śliwek
  • 80 g suszonych moreli
  • 1 kg kiszonej kapusty z marchewką
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • 20 g suszonych grzybów
  • 2 łyżki oleju
  • 0,75 l bulionu wołowego
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 2 kulki ziela angielskiego

Bigos z suszonymi morelami i śliwkami

Krok 1

Suszone grzyby zalać ciepłą wodą i odstawić do namoczenia, rozgrzać na patelni łyżkę oleju i wsypać boczek, pokrojoną w kostkę kiełbasę i cebulę w piórka i następnie smażyć przez 5-7 minut.

Krok 2

Przełożyć wszystko do garnka z grubym dnem, wlać bulion, zagotować i trzymać na ogniu przez 50 minut.

Krok 3

Kapustę dodać do mięsa, wymieszać i gotować 35 minut pod przykryciem.

Krok 4

Dodać suszone grzyby z wodą, śliwki, morele i przyprawy i kontynuować gotowanie przez 30 minut.

Krok 5

Całość uzupełnić passatą pomidorową, dokładnie zamieszać i gotować jeszcze przez godzinę.

Szukaj produktów SPAR w naszych sklepach