wydrukuj przepis
Lista składników

• 280 g kiełbasy żywieckiej SPAR
• 150 g boczku wędzonego w kostce SPAR
• 80 g suszonych śliwek SPAR
• 80 g suszonych moreli SPAR
• 1 kg kiszonej kapusty z marchewką SPAR
• 1 szklanka passaty pomidorowej SPAR
• 20 g suszonych grzybów
• 2 łyżki oleju
• 0,75 l bulionu wołowego
• 1 cebula
• 2 liście laurowe
• 2 kulki ziela angielskiego
• 2 kulki jałowca
• 0,5 łyżeczki kminku

Bigos z suszonymi morelami i śliwkami

Wykonanie

1. Suszone grzyby zalać ciepłą wodą i odstawić do namoczenia, rozgrzać na patelni łyżkę oleju i wsypać boczek, pokrojoną w kostkę kiełbasę i cebulę w piórka i następnie smażyć przez 5-7 minut.

2. Przełożyć wszystko do garnka z grubym dnem, wlać bulion, zagotować i trzymać na ogniu przez 50 minut.

3. Kapustę dodać do mięsa, wymieszać i gotować 35 minut pod przykryciem.

4. Dodać suszone grzyby z wodą, śliwki, morele i przyprawy i kontynuować gotowanie przez 30 minut.

5. Całość uzupełnić passatą pomidorową, dokładnie zamieszać i gotować jeszcze przez godzinę.

Smacznego!

 

Cena dla 4 osób: 25 zł