- 25 g kakao,
- 100 g kremu orzechowego
- 100 g płatków owsianych,
- 80 ml wody lub mleka,
- 1 łyżka miodu,
- 50 g daktyli,
- 50 g orzechów nerkowca,
- 50 g migdałów,
- 20 g czekolady gorzkiej
Krok 1
Odstawić daktyle na noc do namoczenia w wodzie (tak aby zakrywała daktyle w misce).
Krok 2
Rozpocząć przygotowania od posiekania namoczonych daktyli oraz orzechów i czekolady.
Krok 3
Do naczynia wsypać posiekane składniki oraz: płatki owsiane, miód, oraz masło orzechowe i wymieszać. Następnie dodać kakao oraz mleko lub wodę i ponownie wymieszać. Gdy konsystencja zrobi się dosyć gęsta, zacząć ugniatać masę dłońmi, do momentu w którym będzie plastyczna i lekko kleista.
Krok 4
Ulepić z powstałej masy prostokąt, przełożyć na papier do pieczenie i odstawić do lodówki na pół godziny.
Krok 5
Kiedy masa stwardnieje, pokroić ją w równe batoniki. Tak przygotowane batoniki proteinowe idealnie dodadzą energii i wzbogacą dietę.