facebook - skrypt piksela
wydrukuj przepis
Lista składników

Ciasto

  • 1.5 szklanki mąki tonowej
  • ¾ Szklanki cukru
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • Pół szklanki mleka
  • ¾ szklanki oleju
  • jajko
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • małe okrągłe ciasteczka
  • papilotki

 

Masa

  • kostka masła
  • 2 budynie
  • 2 szklanki mleka

Babeczki z budyniem

Krok 1

Prace należy rozpocząć od przygotowania kremu budyniowego. Ugotować budyń i odstawić do ostygnięcia (nie do lodówki).

Krok 2

Wyjąć masło z lodówki i poczekać aż zmięknie, a następnie przełożyć je do wysokiej miski i ubić mikserem na najwyższych obrotach, aż zrobi się puszyste. Łyżka po łyżce dodawać ostygnięty budyń do masła i miksować do całkowitego połączeni składników. Włożyć do lodówki na 2 godziny.

Krok 3

Do wysokiego naczynia wbić jajko i wlać płynne składniki. Całość dokładnie wymieszać. Do masy dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz cukier waniliowy. Połączyć składniki za pomocą łyżki, tak żeby powstała jednolita masa.

Krok 4

Budyń przygotować według instrukcji na opakowaniu.

Krok 5

Do papilotek nakładać na zmianę po łyżce ciasta i budyniu (tak, aby u góry było ciasto). Piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C.

Krok 6

Upieczone babeczki udekorować kremem budyniowym, a następnie dorobić im królicze uszy. Wystarczy włożyć w każdą dwa małe okrągłe ciasteczka i narysować środek uszu jadalnym pisakiem.

Facebook
Instagram
Sklep e-spar.pl
LinkedIn
YouTube