facebook - skrypt piksela
wydrukuj przepis
Lista składników
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 kg łuskanego grochu
  • 2 cebule
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 2 łyżeczki kminku
  • 1 łyżka cukru
  • sól, pieprz
  • masło

Babcina kapusta z grochem

Krok 1

Groch zalać wodą i odstawić na noc. Na drugi dzień przepłukać go, zalać litrem zimnej wody i gotować na wolnym ogniu do momentu, aż zacznie się rozpadać. Zebrać pianę, która powstanie na początku gotowania.

Krok 2

W międzyczasie posiekać kapustę, przełożyć do garnka, dodać przyprawy. Zalać szklanką wody i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut. Cebulę obrać i posiekać. Podsmażyć na maśle na złoty kolor, dodać cukier i wymieszać. Dodać cebulę do garnka z kapustą.

Krok 3

1/2 grochu rozgnieść widelcem, resztę pozostawić w całości. Dodać do kapusty. Całość dusić pod lekko uchylonym przykryciem na wolnym ogniu jeszcze 30 minut, podlać wodą, jeśli to konieczne, doprawić i dodać na koniec łyżkę masła do smaku.

Facebook
Instagram
Sklep e-spar.pl
LinkedIn
YouTube