wydrukuj przepis
Lista składników

1 opakowanie makaronu ryżowego vermicelle
20 krewetek 31-40 cm Piotr i Paweł
2 łyżki oleju kokosowego Piotr i Paweł
1 mango pokrojone w kostkę
2 kapusty pak choi pokrojone na ćwiartki lub kapusta pekińska
2 chilli czerwone, drobno krojone
4 duże dymki
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
2 ząbki czosnku pokrojone w plastry
1 puszka mleka kokosowego
sok i skórka z dwóch limonek
garść świeżej kolendry Piotr i Paweł
2 łyżki octu ryżowego
sól i pieprz

Azjatycka sałata z makaronem ryżowym i krewetkami

Wykonanie

1. Makaron wrzucamy do ugotowanej wody na 4-5 min. Przecedzamy przez sitko i kroimy go nożyczkami na mniejsze kawałki.

2. Krewetki smażymy na oleju kokosowym razem z chilli i czosnkiem ok. 4 minuty. Dodajemy pak choi  i smażymy dalej ok. 5 min. Potem dodajemy sos sojowy, olej sezamowy i smażymy kolejne 2-3 min.

3. Dressing: w misce mieszamy kilka łyżek mleka kokosowego razem z sokiem i skórką z limonki, potem dodajemy grubo pokrojoną kolendrę i ocet ryżowy, doprawiamy solą i pieprzem.

4. Serwujemy w misce. Najpierw dajemy łyżkę dressingu, potem makaron ryżowy, usmażone krewetki z pok choi, mango, grubo pokrojoną dymkę i dekorujemy kilkoma liśćmi kolendry.