wydrukuj przepis
Lista składników

2×100 g ryżu risotto
1x125g opakowanie Mozzarella Kuleczki
4 łyżki bułki tartej
1l oleju rzepakowego
200 ml Passaty pomidorowej

Arancini

Wykonanie

  1. Ryż na risotto ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Ugotowany ryż wymieszaj z kawałeczkami mozzarelli, dopraw solą oraz pieprzem. Uformuj kuleczki wielkości piłki do ping ponga, obtocz je w bułce tartej. Odstaw na 30 minut.
  3. Wlej 1 litr oleju rzepakowego do garnka, rozgrzej na maksymalnym płomieniu, następnie zmniejsz i zacznij smażyć ok. 1 minutę. Kuleczki po usmażeniu powinny być złociste i chrupiące. Od razu przełóż je na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
  4. Kuleczki arancini podawaj z passatą pomidorową. Możesz albo podać ją taką jaką jest lub dusić w rondlu, aż powstanie gęsty sos.