- 200 g ryżu risotto
- 125g opakowanie mozzarelli w kuleczkach
- 4 łyżki bułki tartej
- 1l oleju rzepakowego (do smażenia)
Dodatkowo
- 200 ml passaty pomidorowej
Dodatkowo
Krok 1
Ryż na risotto ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok 2
Ugotowany ryż wymieszać z kawałeczkami mozzarelli, doprawić solą oraz pieprzem. Uformować kuleczki wielkości piłki do ping ponga, obtoczyć je w bułce tartej. Odstawić na 30 minut.
Krok 3
Wlać 1 litr oleju rzepakowego do garnka, rozgrzać na maksymalnym płomieniu, następnie zmniejszyć ogień i smażyć ok. 1 minutę. Kuleczki po usmażeniu powinny być złociste i chrupiące. Od razu przełożyć je na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Krok 4
Kuleczki arancini podawać z passatą pomidorową. Można albo podać ją taką jaką jest lub dusić w rondlu, aż powstanie gęsty sos.