wydrukuj przepis
Lista składników
  • 200 g ryżu risotto
  • 125g opakowanie mozzarelli w kuleczkach
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1l oleju rzepakowego (do smażenia)

Dodatkowo

  • 200 ml passaty pomidorowej

Arancini

Krok 1

Ryż na risotto ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Krok 2

Ugotowany ryż wymieszać z kawałeczkami mozzarelli, doprawić solą oraz pieprzem. Uformować kuleczki wielkości piłki do ping ponga, obtoczyć je w bułce tartej. Odstawić na 30 minut.

Krok 3

Wlać 1 litr oleju rzepakowego do garnka, rozgrzać na maksymalnym płomieniu, następnie zmniejszyć ogień i smażyć ok. 1 minutę. Kuleczki po usmażeniu powinny być złociste i chrupiące. Od razu przełożyć je na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

Krok 4

Kuleczki arancini podawać z passatą pomidorową. Można albo podać ją taką jaką jest lub dusić w rondlu, aż powstanie gęsty sos.

Szukaj produktów SPAR w naszych sklepach