facebook - skrypt piksela

Krem kawowy

Krok 1

Kawę rozpuścić w 2 łyżkach wrzątku i wystudzić. Przelać do miski i dodać serek mascarpone. Miksować na małych obrotach ok. 10 sekund, aż krem stanie się gładki.

Krok 2

Śmietankę ubić na sztywno, stopniowo dosypując cukier. Wymieszać z kremem, przełożyć do szklanek i udekorować ziarnami kawy, startą czekoladą i posypać cynamonem.

Mintaj pieczony w folii

Krok 1

Umyte filety posolić, popieprzyć i skropić sokiem z cytryny.

Krok 2

Folię aluminiową posmarować masłem, wyłożyć filety, nałożyć po pół łyżeczki masła na każdy, obłożyć plastrami cebuli i zawinąć w folię. Piec w piekarniku 20 – 30 minut w temp. 180 stopni Celsjusza.

Udekorować posiekanym koperkiem. Najlepiej smakuje podany z pieczonymi ziemniakami lub ugotowanymi różyczkami brokuła.

Sernik z mascarpone

Krok 1

Pokruszyć drobno herbatniki, wymieszać z miękkim masłem na masę, wyłożyć tortownicę i uklepać. Włożyć do lodówki.

Krok 2

Ubić białka z cukrem. Ser śmietankowy utrzeć z mascarpone. Dodać śmietankę, budynie w proszku i wanilię. Pod koniec dodawać stopniowo pianę z białek. Delikatnie wymieszać i wylać na spód z herbatników.

Krok 3

Tortownicę owinąć od spodu folią aluminiową. Wstawić do większego naczynia żaroodpornego z wodą, tak aby sięgała do 1/3 wysokości tortownicy. Piec w 150 stopniach Celsjusza przez ok. 1 godzinę i 20 minut. Zostawić w piekarniku do wystygnięcia. Udekorować borówkami i listkami mięty.

Ciasteczka z mąki migdałowej

Krok 1

Wszystkie składniki z wyjątkiem płatków migdałowych wymieszać w misce.

Krok 2

Na głęboki talerz wysypać płatki migdałowe. Łyżeczką nakładać porcję lepkiego ciasta i umieszczać w talerzu z płatkami. Dłońmi obtaczać i formować kuleczki. Ciastka układać obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 3

Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 °C. Piec ciastka do 25 minut (bądź lekkiego zarumienienia).

Kajmakowy mazurek

Krok 1

Mąkę, szczyptę soli i drobno pokrojone masło posiekać na stolnicy. Dodać jajko, cukier, śmietanę i połączyć wszystko w kulę. Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki.

Krok 2

Po 30 minutach wyjąć ciasto i wykleić nim spód formy. Ponakłuwać je widelcem na całej powierzchni i piec w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku, przez 30 minut. Przestudzone ciasto posmarować masą kajmakową i ozdobić ulubionymi bakaliami.

Rolada z indyka z pieczarkami i serem

Krok 1

Mięso roztłuc tłuczkiem na filet ok. 1,5 cm grubości. Doprawić solą i pieprzem.

Krok 2

Pieczarki i cebulę pokroić w drobną kostkę i na patelni udusić do miękkości na 2 łyżkach masła. Natkę pietruszki drobno poszatkować. Ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach.

Krok 3

Pośrodku wzdłuż dłuższego boku filetu wyłożyć pieczarki z cebulką, natkę pietruszki oraz starty ser. Roladę zawinąć, a łączenie spiąć wykałaczkami. Na koniec owinąć plastrami boczku.

Krok 4

Roladę przełożyć do naczynia żaroodpornego łączeniem do góry. Polać 3 łyżkami oliwy i odstawić na 2 godziny do lodówki.

Krok 5

Po upływie 2 godzin roladę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Mięso podlać ¼ szklanki wody i piec przez 40 minut. W czasie pieczenia polewać mięso co 15 minut sokami z naczynia.

Krok 6

Po upieczeniu odczekać 10 minut i pokroić mięso, usuwając wykałaczki.

Można podawać z pieczonymi ziemniakami.

Keks

Krok 1

Mieszankę keksową zalać rumem, odstawić, aż bakalie dobrze nasiąkną, nawet na całą noc.

Krok 2

Rozgrzać  piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Masło ubić na pianę, dodać cukier, ucierać stopniowo dodając po jednym żółtku. Białka ubić na sztywną pianę. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia dodawać do masy na przemian z białkami. Nasączone bakalie oprószyć mąką, wymieszać i dodawać do masy. Przełożyć do foremki i piec w temp. 180 stopni Celsjusza przez ok. 75 minut.

Ostudzone ciasto wyjąć z formy. Zawinąć w papier i odstawić w ciemne miejsce na przynajmniej kilka dni.

Pierś indyka pieczona w czosnku i ziołach

Krok 1

Zioła wymieszać z oliwą i pokrojonym w plasterki czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem. Pierś natrzeć powstałą marynatą i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Odstawić do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.

Krok 2

Wyjąć pierś z lodówki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni  Celsjusza i piec przez ok. 90 minut.

Podawać pokrojoną w plastry, udekorowaną gałązkami rozmarynu.

Wiosenna beza

Krok 1

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

Krok 2

Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej dokładnie ubijając, dodawać po 1 łyżce drobnego cukru. W efekcie piana powinna być sztywna, gęsta i błyszcząca. Ubijać jeszcze przez 3 minuty, dodać mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny i ubijać jeszcze przez minutę.

Krok 4

Masę wyłożyć na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Uformować w kształt koła o średnicy ok. 26 cm z pionowymi bokami.

Krok 5

Wstawić do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C. Po 90 minutach wyłączyć piekarnik, ale bezę pozostawić w środku, aż całkowicie ostygnie.

Krok 6

Składniki na krem przełożyć do jednego naczynia i ubijać do czasu, aż masa zwiększy objętość i będzie sztywna (około 1 minuty).

Krok 7

Krem wyłożyć tuż przed podaniem na bezę (w zagłębienie powstałe podczas studzenia). Udekorować truskawkami oraz listkami mięty.

Zapiekanka z dorsza z chrupiącą posypką

Krok 1

Rybę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić cytryną, doprawić solą i pieprzem oraz jednym ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Z wierzchu posypać mieloną papryką, oregano i kurkumą, następnie obtoczyć w mące pszennej.

Krok 2

Ziemniaki podgotować w osolonej wodzie (około 10 minut), a po ostudzeniu pokroić w cienkie talarki.

Krok 3

Na patelni roztopić łyżkę masła, dodać drugi ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i podsmażyć przez pół minuty. Włożyć szpinak i mieszając, smażyć przez około 2 minuty. Doprawić solą i pieprzem.

Krok 4

Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą. Na dnie ułożyć ziemniaki, następnie dorsza delikatnie przemieszanego ze szpinakiem. Całość posypać bułką tartą wymieszaną z oliwą i parmezanem.

Krok 5

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez około 20 minut.

Kruche ciasteczka

Krok 1

Mąkę przesiać na stolnicy. Dodać cukier, cukier waniliowy, sól i wymieszać. Następnie dodać jajko i masło, posiekać nożem i zagnieść na gładkie ciasto. Włożyć ciasto do woreczka i wstawić do lodówki na 30 minut.

Krok 2

Po 30 minutach cieniutko rozwałkować ciasto i wyciąć wielkanocne kształty: zajączki, jajka i baranki. Ciasteczka przełożyć na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez ok. 10 minut w 170 stopniach C. do zrumienienia.

Krok 3

Udekorować przestygnięte ciasteczka używając kolorowych jadalnych pisaków, lukru, czekolady i wyobraźni.

Roladki z szynką i pastą jajeczną

Krok 1

Jajka ugotować na twardo, pokroić w kosteczkę i przełożyć do miski. Szczypiorek drobno posiekać.

Krok 2

Do jajek dodać posiekany szczypiorek, musztardę i majonez. Pastę dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

Krok 3

Plastry szynki smarować pastą jajeczną i zwijać, tworząc ruloniki. Można złapać je ozdobnymi wykałaczkami.

Jajka ,,zielono mi”

Krok 1

Jajka ugotować, ostudzić, obrać i przekroić wzdłuż na pół. Żółtka wyjąć delikatnie za pomocą łyżeczki i przełożyć do miski.

Krok 2

Białka ułożyć na wielkanocnym talerzu.

Krok 3

Groszek, żółtka, majonez i pesto zmiksować na gładką masę. Farsz umieścić w dekoratorze i nafaszerować połówki białek. Całość posypać pieprzem i ozdobić listkami bazylii.

Pieczeń rzymska

Krok 1

4 jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Cebulę, czosnek i pietruszkę drobno posiekać.

Krok 2

Na patelni rozgrzać olej i usmażyć cebulę do zeszklenia. Dodać czosnek i smażyć kolejną minutę. Patelnię zdjąć z ognia.

Krok 3

Do mięsa mielonego dodać cebulę z czosnkiem, bułkę tartą, pietruszkę, surowe jajko,

musztardę i przyprawy. Wyrobić na gładką masę.

Krok 4

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę keksówkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Na dnie ułożyć połowę mięsa. Na środku ułożyć jajka. Przykryć resztą mięsa i uformować górkę. Wierzch posmarować musztardą. Wstawić do piekarnika i piec około 50 minut.

Sałatka tajska z krewetkami

Krok 1  

Na rozgrzaną patelnie wlać 2 łyżki oliwy i smażyć krewetki po 1 minucie z każdej strony. Zdjąć z patelni.

Krok 2

Awokado pokroić w plastry.

Krok 3

Wymieszać składniki sosu: sok z połowy limonki, sos słodkie chili i łyżkę oliwy.

Krok 4

Do miski wsypać miks sałat, wyłożyć plastry awokado i krewetki. Polać przygotowanym sosem. Posolić i popieprzyć do smaku.

Babeczki z budyniem

Krok 1

Prace należy rozpocząć od przygotowania kremu budyniowego. Ugotować budyń i odstawić do ostygnięcia (nie do lodówki).

Krok 2

Wyjąć masło z lodówki i poczekać aż zmięknie, a następnie przełożyć je do wysokiej miski i ubić mikserem na najwyższych obrotach, aż zrobi się puszyste. Łyżka po łyżce dodawać ostygnięty budyń do masła i miksować do całkowitego połączeni składników. Włożyć do lodówki na 2 godziny.

Krok 3

Do wysokiego naczynia wbić jajko i wlać płynne składniki. Całość dokładnie wymieszać. Do masy dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz cukier waniliowy. Połączyć składniki za pomocą łyżki, tak żeby powstała jednolita masa.

Krok 4

Budyń przygotować według instrukcji na opakowaniu.

Krok 5

Do papilotek nakładać na zmianę po łyżce ciasta i budyniu (tak, aby u góry było ciasto). Piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C.

Krok 6

Upieczone babeczki udekorować kremem budyniowym, a następnie dorobić im królicze uszy. Wystarczy włożyć w każdą dwa małe okrągłe ciasteczka i narysować środek uszu jadalnym pisakiem.

Kawa z jajem

Krok 1

Żółtko utrzeć z cukrem jak na kogel-mogel, następnie dodać dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej, zalać wrzątkiem i wymieszać.

Krok 2

Aby kawa pięknie się prezentowała należy pozostawić trochę ubitego żółtka z cukrem na wierzchu. Posypać cynamonem.

Biała kiełbasa z miodem i piwem

Krok 1

Białą kiełbasę naciąć i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać pokrojoną w piórka cebulę, miód i przyprawy. Wlać piwo i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając.

Majonez

Krok 1

Do wysokiego naczynia włożyć wszystkie składniki oprócz oleju. Umieścić w naczyniu ręczny blender tak, aby dotykał dna. Miksować składniki na bardzo niskich obrotach, powoli je zwiększając. Wolnym strumieniem wlewać do miski olej. Majonez będzie gotowy, gdy stanie się biały, gęsty i puszysty.

Mus Czekoladowy

Krok 1

Czekoladę połamać na kosteczki i rozpuścić w kąpieli wodnej.

Krok 2

Żółtko utrzeć z cukrem na biały puszysty krem i wymieszać z lekko przestudzoną czekoladą. Białko ubić z dodatkiem soli na sztywną pianę i połączyć z masą czekoladową delikatnie mieszając łyżką.

Krok 3

Nałożyć do szklaneczek i wstawić do lodówki na dwie godziny.

Pascha

Krok 1

Twaróg zmielić dwa razy, rodzynki namoczyć w rumie, a pozostałe bakalie posiekać.

Krok 2

Miękkie masło ubić z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym dodając stopniowo żółtka. Wymieszać masę z twarogiem, dodać bakalie i odsączone rodzynki.

Krok 3

Duże sito wyścielić podwójnie złożoną gazą. Wyłożyć masę serowa i zawinąć brzegi gazy. Przykryć talerzem i obciążyć kamieniem. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

Krok 4

Gotową paschę przewróć na talerz do góry dnem, zdjąć gazę i udekorować świątecznie.

Banofee

Krok 1

Przygotować 6 słoików. Herbatniki drobno pokruszyć, wymieszać z masłem i ugnieść w rękach. Gdy masa jest zbita, wyłożyć nią każdy słoik mocno dociskając. Włożyć je do lodówki, aby spód zastygł.

Krok 2

Banany pokroić w plasterki. Do masy krówkowej dodać pokruszone w dłoni orzechy. Na herbatnikowy spód nałożyć około 200 g masy krówkowej, następnie pokrojone banany i resztę masy.

Krok 3

Śmietanę ubić z cukrem i nałożyć na ciasto. Czekoladę zetrzeć bezpośrednio na deser robiąc pyszną posypkę.

Sernik na zimno z trzech składników

Krok 1

Otworzyć puszkę z brzoskwiniami. Syrop przelać do rondelka, a brzoskwinie przełożyć do miseczki. Do syropu dolać tyle wody, aby razem otrzymać 600 ml płynu. Syrop z wodą zagotować.

Krok 2

Do zagotowanego syropu wsypać 3 galaretki. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia i odstawić do ostudzenia.

Krok 3

Do miski przełożyć ser z kubełka. Gorący płyn galaretkowy przelewać powoli do miski z serem, miksując na najmniejszych obrotach. Brzoskwinie pokroić w kostkę. Wylać masę serową na blachę. Na całej powierzchni lekko zgęstniałej masy ułożyć pokrojone brzoskwinie i zalać całość galaretką. Umieścić w lodówce na 3 godziny.

Angielskie ciasto cytrynowe

Krok 1

Nasmarować keksówkę masłem, a następnie wyłożyć papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C.

Krok 2

W małej misce wymieszać razem proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, mąkę i sól. W drugiej większej misce utrzeć masło z 225 gramami cukru do uzyskania puszystej masy. Następnie dodawać

po jednym jajku i za każdym razem ubijać do połączenia się wszystkich składników. Kolejno dolać mleko i ubijać. Masa może przypominać zsiadłe mleko. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, skórką z cytryny, solą i przelać do przygotowanej formy keksowej.

Krok 3

Ciasto cytrynowe piec przez 40 minut lub do uzyskania tak zwanego suchego patyczka. Wierzch ciasta powinien być również złotobrązowy i sprężysty. Odstawić na 10 minut.

Krok 4

W czasie studzenia ciasta pozostały cukier przesypać do miski wraz z sokiem z cytryny i ucierać ręcznie lub za pomocą miksera, tak aby powstała płynna masa przypominająca lukier.

Krok 5

Po 10 minutach studzenia ciasto ostrożnie wyjąć z formy. Usunąć papier do pieczenia i przełożyć na kratkę, aby całkowicie ostygło. Polać jeszcze ciepłe przygotowanym wcześniej lukrem.

Mazurek

Krok 1

Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami, dodać przesianą mąkę i wymieszać. Ciasto uformować w kulę (jeśli składniki się nie łączą, dodać odrobinę zimnej wody), zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.

Krok 2

Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Formę (20 × 30 cm) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim dno oraz 1 cm boków. Piec około 15 minut na złoty kolor.

Krok 3

Po ostudzeniu ciasto posmarować masą kajmakową i udekorować migdałami, orzechami i owocami wedle uznania.

Sałatka warstwowa z kurczakiem

Krok 1

Ziemniaki i marchew ugotować w osolonej wodzie w osobnych garnkach. Pozostawić do wystudzenia.

Krok 2

Pieczarki pokroić w kostkę i podsmażyć na klarowanym maśle, przyprawiając solą i pieprzem.

Krok 3

Filety z piersi kurczaka doprawić przyprawą do mięsa, jeśli trzeba również solą, i usmażyć na patelni grillowej. Po ostudzeniu pokroić w kostkę.

Krok 4

Ogórki także pokroić w kostkę, ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Ziemniaki i marchew przecisnąć przez krajalnicę do warzyw.

Krok 5

Kołnierz wysokiej tortownicy wyłożonej papierem ustawić na płaskim talerzu. Układać warstwami: ziemniaki, ogórki, pieczarki, kurczak, marchew. Na koniec wyłożyć warstwę majonezu i posypać serem. Delikatnie ściągnąć tortownicę oraz papier.

Krok 6

Sałatkę udekorować marynowanymi pieczarkami, natką pietruszki i listkami bazylii.

Sałatkę można podać w szklanym naczyniu. Będzie się prezentować równie okazale jak na zdjęciu.

Sernik

Krok 1

Masło roztopić na małym ogniu i odstawić do wystudzenia. Rozkruszyć herbatniki i wymieszać z roztopionym masłem na jednolitą masę.

Krok 2

Masą wylepić dno tortownicy o średnicy 28 cm. Spód piec przez ok. 10 min w temperaturze 170 stopni.

Krok 3

Do miski wlać śmietanę, jogurt grecki, trzykrotnie zmielony twaróg. Składniki zmiksować na gładką, jednolitą masę.

Krok 4

Cytryny sparzyć, dokładnie wyszorować i zetrzeć z nich skórkę. Z laski wanilii oddzielić ziarenka. Dodać do masy serowej wraz z mąką ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.

Krok 5

Do osobnego naczynia wbić jaja i zmiksować na najwyższych obrotach, stopniowo dodając cukier, do uzyskania puszystej masy.

Krok 6

Masę twarogową delikatnie połączyć z masą jajeczną i wylać na upieczony spód.

Krok 7

Całość piec przez 3 godz. w piekarniku rozgrzanym do 90 stopni.

Krok 8

Po wystudzeniu, przed podaniem udekorować piankami, żurawiną i gałązkami rozmarynu.

Jajka faszerowane musem z tuńczyka i awokado z rukolowym pesto

Krok 1

Jajka ugotować na twardo.

Krok 2

Gdy nieco przestygną obrać je ze skorupek i przekroić wzdłuż na równe części. Z każdego jajka wybrać żółtko. Żółtka, tuńczyka oraz awokado wraz z sokiem z cytryny i odrobiną soli i pieprzu umieścić w kubku blendera- całość zmiksować na gładki, puszysty mus.

Krok 3

Orzechy piniowe uprażyć na suchej patelni (gdy się lekko zarumienią są gotowe). Rukolę, uprażone orzechy, parmezan, oliwę i czosnek utrzeć w moździerzu na gładką pastę, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Krok 4

W każdej połówce jajka umieścić łyżeczkę pesto, a następnie przy pomocy szprycy z dekoracyjną końcówką mus z tuńczyka i awokado.

Wegański smalec z białej fasoli z suszoną śliwką i wędzoną papryką

Krok 1

Cebulę usmażyć na oleju wraz z liśćmi laurowymi, jałowcem, zielem angielskim i goździkiem. Gdy cebula się zeszkli, dodać posiekany czosnek i pokrojone w kostkę suszone śliwki. Chwilę podsmażać, po czym dodać przyprawy

Krok 2

W misce zblendować na gładką masę fasolę, sos sojowy tamari, ocet jabłkowy i pozostałe przyprawy. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodać odrobinę przegotowanej wody. Gotową masę połączyć z zawartością patelni i dokładnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić.

Warto wiedzieć

Gotowy smalec z fasoli można przełożyć do słoiczków i przechowywać w lodówce do 4 dni. Smalec najlepiej smakuje w towarzystwie ogórka kiszonego.

Jajka faszerowane na Wielkanoc

Krok 1

Jajka włożyć do rondla z wodą i od momentu, jak woda zacznie wrzeć, gotować je przez 4,5 minuty.

Krok 2

Ugotowane jajka przepłukać lodowatą wodą. Uderzyć lekko na górze i na dole i zacząć delikatnie rolować skorupkę, obierając jajko.

Krok 3

Obrane jajko przeciąć na pół, wyjąć delikatnie żółtko i przełożyć do miski.

Krok 4

Oddzielić mięso makreli od ości, rozdrobnić palcami i dodać do ugotowanych żółtek.

Krok 5

Pokroić drobno ogórki, pietruszkę oraz kapary i wymieszać z pozostałymi składnikami.

Krok 6

Dodać musztardę, oliwę oraz doprawić solą i pieprzem do smaku. Całość dokładnie wymieszać, aby powstał kleisty farsz.

Krok 7

Nałożyć farsz do jajek i przed podaniem posypać je wędzoną papryką.

Warto wiedzieć

Aby jajka nabrały temperatury pokojowej, należy wyjąć je z lodówki. Dzięki temu nie pękną podczas gotowania. Zamiast wędzonej papryki można użyć zwykłej w proszku – ostrej lub łagodnej, w zależności od preferencji.

Facebook
Instagram
Sklep e-spar.pl
LinkedIn
YouTube