Mazurek

Krok 1

Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami, dodać przesianą mąkę i wymieszać. Ciasto uformować w kulę (jeśli składniki się nie łączą, dodać odrobinę zimnej wody), zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.

Krok 2

Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Formę (20 × 30 cm) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim dno oraz 1 cm boków. Piec około 15 minut na złoty kolor.

Krok 3

Po ostudzeniu ciasto posmarować masą kajmakową i udekorować migdałami, orzechami i owocami wedle uznania.

Rolada z indyka z pieczarkami i serem

Krok 1

Mięso roztłuc tłuczkiem na filet ok. 1,5 cm grubości. Doprawić solą i pieprzem.

Krok 2

Pieczarki i cebulę pokroić w drobną kostkę i na patelni udusić do miękkości na 2 łyżkach masła. Natkę pietruszki drobno poszatkować. Ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach.

Krok 3

Pośrodku wzdłuż dłuższego boku filetu wyłożyć pieczarki z cebulką, natkę pietruszki oraz starty ser. Roladę zawinąć, a łączenie spiąć wykałaczkami. Na koniec owinąć plastrami boczku.

Krok 4

Roladę przełożyć do naczynia żaroodpornego łączeniem do góry. Polać 3 łyżkami oliwy i odstawić na 2 godziny do lodówki.

Krok 5

Po upływie 2 godzin roladę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Mięso podlać ¼ szklanki wody i piec przez 40 minut. W czasie pieczenia polewać mięso co 15 minut sokami z naczynia.

Krok 6

Po upieczeniu odczekać 10 minut i pokroić mięso, usuwając wykałaczki.

Można podawać z pieczonymi ziemniakami.

Sałatka warstwowa z kurczakiem

Krok 1

Ziemniaki i marchew ugotować w osolonej wodzie w osobnych garnkach. Pozostawić do wystudzenia.

Krok 2

Pieczarki pokroić w kostkę i podsmażyć na klarowanym maśle, przyprawiając solą i pieprzem.

Krok 3

Filety z piersi kurczaka doprawić przyprawą do mięsa, jeśli trzeba również solą, i usmażyć na patelni grillowej. Po ostudzeniu pokroić w kostkę.

Krok 4

Ogórki także pokroić w kostkę, ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Ziemniaki i marchew przecisnąć przez krajalnicę do warzyw.

Krok 5

Kołnierz wysokiej tortownicy wyłożonej papierem ustawić na płaskim talerzu. Układać warstwami: ziemniaki, ogórki, pieczarki, kurczak, marchew. Na koniec wyłożyć warstwę majonezu i posypać serem. Delikatnie ściągnąć tortownicę oraz papier.

Krok 6

Sałatkę udekorować marynowanymi pieczarkami, natką pietruszki i listkami bazylii.

Sałatkę można podać w szklanym naczyniu. Będzie się prezentować równie okazale jak na zdjęciu.

Zapiekanka z dorsza z chrupiącą posypką

Krok 1

Rybę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić cytryną, doprawić solą i pieprzem oraz jednym ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Z wierzchu posypać mieloną papryką, oregano i kurkumą, następnie obtoczyć w mące pszennej.

Krok 2

Ziemniaki podgotować w osolonej wodzie (około 10 minut), a po ostudzeniu pokroić w cienkie talarki.

Krok 3

Na patelni roztopić łyżkę masła, dodać drugi ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i podsmażyć przez pół minuty. Włożyć szpinak i mieszając, smażyć przez około 2 minuty. Doprawić solą i pieprzem.

Krok 4

Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą. Na dnie ułożyć ziemniaki, następnie dorsza delikatnie przemieszanego ze szpinakiem. Całość posypać bułką tartą wymieszaną z oliwą i parmezanem.

Krok 5

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez około 20 minut.

Wiosenna beza

Krok 1

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

Krok 2

Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej dokładnie ubijając, dodawać po 1 łyżce drobnego cukru. W efekcie piana powinna być sztywna, gęsta i błyszcząca. Ubijać jeszcze przez 3 minuty, dodać mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny i ubijać jeszcze przez minutę.

Krok 4

Masę wyłożyć na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Uformować w kształt koła o średnicy ok. 26 cm z pionowymi bokami.

Krok 5

Wstawić do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C. Po 90 minutach wyłączyć piekarnik, ale bezę pozostawić w środku, aż całkowicie ostygnie.

Krok 6

Składniki na krem przełożyć do jednego naczynia i ubijać do czasu, aż masa zwiększy objętość i będzie sztywna (około 1 minuty).

Krok 7

Krem wyłożyć tuż przed podaniem na bezę (w zagłębienie powstałe podczas studzenia). Udekorować truskawkami oraz listkami mięty.

Sernik

Krok 1

Masło roztopić na małym ogniu i odstawić do wystudzenia. Rozkruszyć herbatniki i wymieszać z roztopionym masłem na jednolitą masę.

Krok 2

Masą wylepić dno tortownicy o średnicy 28 cm. Spód piec przez ok. 10 min w temperaturze 170 stopni.

Krok 3

Do miski wlać śmietanę, jogurt grecki, trzykrotnie zmielony twaróg. Składniki zmiksować na gładką, jednolitą masę.

Krok 4

Cytryny sparzyć, dokładnie wyszorować i zetrzeć z nich skórkę. Z laski wanilii oddzielić ziarenka. Dodać do masy serowej wraz z mąką ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.

Krok 5

Do osobnego naczynia wbić jaja i zmiksować na najwyższych obrotach, stopniowo dodając cukier, do uzyskania puszystej masy.

Krok 6

Masę twarogową delikatnie połączyć z masą jajeczną i wylać na upieczony spód.

Krok 7

Całość piec przez 3 godz. w piekarniku rozgrzanym do 90 stopni.

Krok 8

Po wystudzeniu, przed podaniem udekorować piankami, żurawiną i gałązkami rozmarynu.

Jajka faszerowane musem z tuńczyka i awokado z rukolowym pesto

Krok 1

Jajka ugotować na twardo.

Krok 2

Gdy nieco przestygną obrać je ze skorupek i przekroić wzdłuż na równe części. Z każdego jajka wybrać żółtko. Żółtka, tuńczyka oraz awokado wraz z sokiem z cytryny i odrobiną soli i pieprzu umieścić w kubku blendera- całość zmiksować na gładki, puszysty mus.

Krok 3

Orzechy piniowe uprażyć na suchej patelni (gdy się lekko zarumienią są gotowe). Rukolę, uprażone orzechy, parmezan, oliwę i czosnek utrzeć w moździerzu na gładką pastę, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Krok 4

W każdej połówce jajka umieścić łyżeczkę pesto, a następnie przy pomocy szprycy z dekoracyjną końcówką mus z tuńczyka i awokado.

Wegański smalec z białej fasoli z suszoną śliwką i wędzoną papryką

Krok 1

Cebulę usmażyć na oleju wraz z liśćmi laurowymi, jałowcem, zielem angielskim i goździkiem. Gdy cebula się zeszkli, dodać posiekany czosnek i pokrojone w kostkę suszone śliwki. Chwilę podsmażać, po czym dodać przyprawy

Krok 2

W misce zblendować na gładką masę fasolę, sos sojowy tamari, ocet jabłkowy i pozostałe przyprawy. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodać odrobinę przegotowanej wody. Gotową masę połączyć z zawartością patelni i dokładnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić.

Warto wiedzieć

Gotowy smalec z fasoli można przełożyć do słoiczków i przechowywać w lodówce do 4 dni. Smalec najlepiej smakuje w towarzystwie ogórka kiszonego.

Jajka faszerowane na Wielkanoc

Krok 1

Jajka włożyć do rondla z wodą i od momentu, jak woda zacznie wrzeć, gotować je przez 4,5 minuty.

Krok 2

Ugotowane jajka przepłukać lodowatą wodą. Uderzyć lekko na górze i na dole i zacząć delikatnie rolować skorupkę, obierając jajko.

Krok 3

Obrane jajko przeciąć na pół, wyjąć delikatnie żółtko i przełożyć do miski.

Krok 4

Oddzielić mięso makreli od ości, rozdrobnić palcami i dodać do ugotowanych żółtek.

Krok 5

Pokroić drobno ogórki, pietruszkę oraz kapary i wymieszać z pozostałymi składnikami.

Krok 6

Dodać musztardę, oliwę oraz doprawić solą i pieprzem do smaku. Całość dokładnie wymieszać, aby powstał kleisty farsz.

Krok 7

Nałożyć farsz do jajek i przed podaniem posypać je wędzoną papryką.

Warto wiedzieć

Aby jajka nabrały temperatury pokojowej, należy wyjąć je z lodówki. Dzięki temu nie pękną podczas gotowania. Zamiast wędzonej papryki można użyć zwykłej w proszku – ostrej lub łagodnej, w zależności od preferencji.

Facebook
Instagram
Sklep e-spar.pl
LinkedIn