Chłodnik z rzodkiewki i imbiru na jogurcie roślinnym

Krok 1

Rzodkiewki umyć, pokroić na cienkie plasterki lub zetrzeć na tarce. Pomidora poszatkować na drobno, końcówkę szczypioru skroić po skosie. Imbir obrać i utrzeć na drobnej tarce.

Krok 2

Kromkę chleba utrzeć na tarce lub pokruszyć na drobne kawałki i przysmażyć na maśle klarowanym z dodatkiem korzennej przyprawy.

Krok 3

Jogurt wymieszać w miseczce z rzodkiewką, utartym imbirem, pomidorem, zalewą z kaparów, pieprzem i solą do smaku. Posypać utartym chlebem i grubym szczypiorem.

Krok 4

Do każdej porcji dodać kilka malin. Udekorować świeżą miętą i rozmarynem. Serwować od razu po przygotowaniu.

Warto wiedzieć

Do jogurtu można dodać tak naprawdę wszystkie końcówki warzyw i świeżych ziół – dodatek kolendry czy pachnącego lubczyku zmieni smak tego samego chłodniku nie do poznania!

Ryż w wersji wege

Krok 1

Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu.

Krok 2

Cebulę pokroić w kostkę, wsypać na rozgrzaną patelnię z olejem, podsmażać aż do zeszklenia i dodać paprykę.

Krok 3

Wlać 50 ml wody, dusić aż papryka będzie miękka, dodać koncentrat, fasolę, ostrą i słodką paprykę i sól, a następnie gotować przez 7-8 minut.

Krok 4

Całość podawać z wcześniej ugotowanym ryżem. Można posypać świeżą pietruszką.

 

Penne z aromatycznym ziołowym sosem

Krok 1

Makaron ugotować al dente.

Krok 2

W międzyczasie przygotować sos: na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulkę i czosnek. Następnie dodać pomidory i przesmażyć przez chwilę, aż nieco się rozpadną. Na koniec dodać zioła, sól, pieprz i ostrą paprykę – sos dokładnie wymieszać.

Krok 3

Makaron połączyć z sosem i podać posypany parmezanem.

Domowa granola z jogurtem

Krok 1

Wszystkie składniki wymieszać w misce, do momentu aż będą oblepione miodem.

Krok 2

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie na nią równomiernie wyłożyć wszystkie składniki w miodzie.

Krok 3

Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25-30 minut. W tym czasie można kilka razy zamieszać zawartość blachy, aby składniki opiekły się równomiernie.

Krok 4

Wyciągnąć z piekarnika, ostudzić.

Krok 5

Na spód szklanki wyłożyć granolę do 1/4 wysokości, następnie jogurt naturalny do połowy wysokości, uzupełnić granolą oraz jogurtem. Na górę dodać świeże owoce.

Puszyste placuszki z malinami

Krok 1

W misce wymieszać mąkę pszenną, mąkę pełnoziarnistą, sodę, proszek do pieczenia i cukier z prawdziwą wanilią.

Krok 2

W drugiej misce roztrzepać jajko, dodać maślankę i olej.

Krok 3

Mieszać zawartość obu misek, aż składniki się połączą.

Krok 4

Na suchą patelnię nałożyć po 2 łyżki masy tak, by powstały okrągłe placki.

Krok 5

Smażyć je około 3 minut  z jednej strony (aż pojawią się na ich powierzchni bąbelki), następnie przewrócić i smażyć jeszcze minutę.

Krok 6

Gorące placki zdjąć z patelni, ułożyć na talerzach. Placki udekorować umytymi malinami i cukrem pudrem.

Placuszki świetnie smakują na zimno. Można je zabrać do szkoły i zjeść z ulubionym serkiem lub jogurtem.

Czekoladowy suflet z wiśniami

Krok 1

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C.

Krok 2

W rondlu podgrzać wiśnie wraz z cukrem, aby powstał gęsty syrop.

Krok 3

Oddzielić żółtka od białek.

Krok 4

W kąpieli wodnej, czyli na wrzący garnek z wodą położyć miskę, wrzucić połamaną czekoladę oraz masło i mieszać, aż się rozpuści. Dodać cynamon, 3 żółtka, kakao i ponownie wymieszać. Zdjąć masę z ognia.

Krok 5

Ubić w osobnej misce białka na sztywną pianę.

Krok 6

Do masy czekoladowej dodać mąkę, proszek do pieczenia a następnie delikatnie wymieszać z ubitą na sztywną pianą.

Krok 7

Do dwóch kokilek na dno nałożyć wiśnie a następnie czekoladowy krem. Włożyć całość do piekarnika i piec przez 12 – 15 minut, aż suflety wyrosną. W środku powinny być delikatnie płynne. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem i  podać od razu.

Razowe ciasto dyniowe z Chia

Krok 1

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C.

Krok 2

Obrać dynię i zetrzeć na drobnej tarce.

Krok 3

Utrzeć jajka z cukrem na puszystą pianę, dodać rozpuszczone masło i ponownie utrzeć. Następnie dodać pestki dyni, słonecznika, nasiona Chia, mąkę, proszek do pieczenia oraz startą dynię i wymieszać.

Krok 4

Przelać masę do podłużnej formy wyłożonej pergaminem lub posmarowanej masłem. Wstawić formę do piekarnika na 30-35 minut.

Krok 5

Upieczone ciasto od razu wyjąć z formy i odstawić do ostudzenia.

Ciasto stanowi idealny deser z lodami, pożywne i energetyczne śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Zrób więcej, a na pewno zjesz do końca!

Jajko poszetowe

Krok 1

Wlać 3 łyżki oliwy na patelnię, rozgrzać, dodać pokrojone na 1 cm grubości paski pieczarki. Doprawić od razu solą, pieprzem oraz wsypać posiekaną pietruszkę zostawiając odrobinę na koniec. Gdy pieczarki zmiękną, dodać masło.

Krok 2

W rondlu zagotować wodę. Do małych miseczek wbić po jednym jajku. Łyżką zakręcić wodą, aby powstał wir i delikatnie wlać jajko. Białko powinno zakręcić się wokół żółtka. Można sobie ułatwić, mieszając łyżką lub szpatułką. Za chwilę wlać w ten sam sposób drugie jajko. Jajka gotować przez 3 minuty.

Krok 3

Pieczywo ugrillować, podpiec w tosterze lub na patelni, razem z pieczarkami.

Krok 4

Wyjąć delikatnie ugotowane jajka.

Krok 5

Na pieczywo przełożyć pieczarki, ułożyć jajka i posypać pozostałą częścią pietruszki.

Makaron ryżowy z marchewką i sezamem

Krok 1

Marchew przy pomocy obieraczki do warzyw pokroić w cienkie, długie paski, które następnie przekroić tak, by uzyskać grubość makaronu pappardelle.

Krok 2

W garnku na oleju podsmażyć drobno poszatkowany ząbek czosnku, imbir, sezam, pokrojone w mniejsze kawałki nerkowce i chili.

Krok 3

Wrzucić pokrojone w kosteczkę dymki. Smażyć do zarumienienia się.

Krok 4

Dodać szczypior pokrojony w ukos, na większe kawałki i przygotowane wcześniej linguine z marchewki. Chwilę smażyć. Całość podlać sosem sojowym, syropem daktylowym, olejem sezamowym i sokiem z limonki.

Krok 5

Gdy całość się podsmaży wrzucić ugotowany makaron ryżowy, wymieszać i smażyć jeszcze chwile, co jakiś czas mieszając.

Krok 6

Na końcu dodać posiekaną mięte i kolendrę, wymieszać. Gotowe danie przełożyć na talerze i skropić je obficie olejem sezamowym.

Makaron Mac and cheese

Krok 1

Piekarnik rozgrzać do 200 °C.

Krok 2

Makaron ugotować w osolonej wodzie 4 minuty krócej niż podane jest na opakowaniu, następnie odcedzić go na sitku i przelać zimną wodą.

Krok 3

W garnku umieścić masło i podgrzać do czasu aż się rozpuści. Następnie do masła dorzucić odważoną mąkę i ciągle mieszać trzepaczką. Gdy masło połączy się dokładnie z mąką do garnka dolać mleko i ciągle mieszać do czasu aż sos zacznie gęstnieć.

Krok 4

Gdy sos zgęstnieje do garnka wrzucić mieszaninę serów odkładając garść Parmigiano Reggiano do posypania wierzchu. Trzymając garnek na małym ogniu mieszać ciągle sos do czasu aż sery rozpuszczą się w nim całkowicie.

Krok 5

Garnek z sosem zestawić z gazu i doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz świeżo startą gałką muszkatołową. Ugotowany makaron połączyć z sosem oraz posiekaną natką pietruszki.

Krok 6

Tak przygotowaną mieszaninę przełożyć do formy do zapiekania. Jej wierzch posypać tartą bułką pomieszaną z resztą Parmigiano Reggiano i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Krok 7

Piec około 30 minut aż wierzch zapiekanki porządnie się zrumieni.

Rozgrzewający krem z dyni

Krok 1

Na maśle podsmażyć pokrojoną drobno cebulę. Gdy się zeszkli, dodać drobno posiekany czosnek i imbir według uznania. Podsmażyć wszystko razem.

Krok 2

Dynię obrać ze skórki, usunąć pestki, pokroić miąższ w kostkę i dodać do podsmażonej cebuli z czosnkiem. Smażyć całość przez kilka minut, po czym zalać dynię bulionem i dusić do miękkości przez jakieś 30 minut.

Krok 3

Ostudzoną i miękką dynię zmiksować na gładko blenderem. Dodać śmietanę, sól, pieprz i szczyptę chilli. Zagotować.

Świetnie smakuje z chrupiącymi grzankami lub prażonym słonecznikiem.

Wskazówka

Śmietanę możesz zastąpić mleczkiem kokosowym (200 ml). Zupa będzie jeszcze bardziej kremowa.

Perfekcyjne risotto Szefa

Krok 1

Pokroić czosnek na cienkie plasterki, a cebule na bardzo drobną kostkę i smażyć w rondlu o grubym dnie przez 2-3 minuty. Następnie wrzucić ryż i podsmażać przez kolejne 2 minuty, cały czas mieszając, aż stanie się przezroczysty. Dzięki temu wytrąci się skrobia, co spowoduje, że risotto będzie kremowe, a ryż odpowiednio ugotowany.

Krok 2

Wlać 2 szklanki wody, wciąż mieszając, aż do momentu, gdy jej nadmiar odparuje.

Krok 3

Ustawić kuchenkę na średni płomień i stopniowo dolewać do ryżu wody, przez cały czas delikatnie mieszając drewnianą łyżką lub szpatułką. Czynność powtarzać przez ok. 15 minut, dopóki ryż nie będzie ugotowany al’dente

Krok 4

Gdy ryż będzie już prawie al’dente, wrzucić dokładnie umyte, pokrojone na 1–centymetrowe odcinki szparagi, zielony groszek, posiekaną pietruszkę, starty parmezan oraz masło. Wymieszać całość za pomocą szpatułki, podgrzewać jeszcze przez 2 minuty. Doprawić solą oraz pieprzem, odstawić i przykryć pokrywką.

Krok 5

W tym czasie wbić jajka do małych miseczek, w rondelku doprowadzić wodę do wrzenia, wlać ocet i delikatnie zakręcić wodę łyżką, aby powstał wir. Od razu wlać jajko z miseczki i gotować przez 2 minuty. Białko powinno owinąć  żółtko w formie małej sakiewki. Czynność powtórzyć z każdym jajkiem.

Krok 6

Przełożyć risotto na płaski talerz, posypać startym parmezanem, nałożyć na górę przygotowane jajko i od razu podawać.

Odświeżająca sałatka makaronowa

Krok 1

Nastawić duży garnek z wodą do zagotowania. Po zagotowaniu osolić i wrzucić makaron. Gotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.

Krok 2

Po ugotowaniu makaron odcedzić i dokładnie przelać zimną wodą w celu zatrzymania procesu gotowania.

Krok 3

Do wysokiego naczynia wlać oliwę, ocet i pokruszyć ser feta. Dodać łyżkę musztardy, miodu oraz miętę. Całość dokładnie zmiksować ręcznym blenderem.

Krok 4

Ogórka dokładnie umyć, pozbyć się gniazd nasiennych (gniazda puszczają bardzo dużo wody i mogą rozwadniać sałatkę) i pokroić w małą kostkę.

Krok 5

Makaron wymieszać z dressingiem, posiekanym koprem, ogórkiem oraz kilkoma dodatkowymi łyżkami oliwy.

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Krok 1

Obrać ziemniaki i zetrzeć na tarce. Odsączyć masę przez sito.

Krok 2

Cebulę zetrzeć na tarce i dodać do ziemniaków.

Krok 3

Do przygotowanej masy dodać jajka, mąkę, płatki owsiane oraz sól i pieprz.

Krok 4

Wymieszać wszystkie składniki, aby nadać masie odpowiednią konsystencję.

Krok 5

W międzyczasie umyć, obrać i posiekać pieczarki. Na 2 łyżkach oleju przysmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek i dodać posiekane pieczarki. Smażyć na małym ogniu co chwilę mieszając. Do podsmażonych pieczarek wlać śmietankę i poczekać aż zrobi się gęsty sos. Dodać pieprz i sól do smaku.

Krok 6

Rozgrzać na patelni olej, nakładać masę łyżką i smażyć placki z obydwu stron na złoty brąz. Placki ziemniaczane podawać gorące polane sosem pieczarkowym.

Maślankowe naleśniki z syropem klonowym

Krok 1

Wymieszać mąkę z maślanką, jajkami, proszkiem do pieczenia oraz cukrem, aby powstała jednolita, gęsta masa. Ciasto na amerykańskie pancakes powinno być bardziej gęste niż na klasyczne polskie naleśniki. Należy uważać, aby nie powstały grudki.

Krok 2

Na suchej patelni uprażyć wiórki kokosowe, aż będą lekko złociste i aromatyczne.

Krok 3

Patelnię teflonową natrzeć oliwą, naleśniki smażyć po 3 za jednym razem, podczas smażenia powinny lekko urosnąć. Naleśniki smażyć z każdej strony ok. 2 minuty.

Krok 4

Usmażone naleśniki przełożyć na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

Krok 5

Naleśniki smażyć, aż skończy się całe ciasto. Podawać polane syropem klonowym, z owocami i posypane prażonym kokosem.

Owsianka na mleku ze świeżymi owocami

Krok 1

Do garnuszka wlać mleko, wsypać płatki i cukier (lub syrop klonowy czy miód).

Krok 2

Gotować na wolnym ogniu, aż płatki niemal całkowicie wchłoną mleko i będą miękkie. Uwaga! Należy naprawdę często mieszać! Najlepiej użyć garnka z grubym podwójnym dnem.

Krok 3

W międzyczasie przygotować owoce. Umyć borówki amerykańskie, banana obrać i pokroić w plasterki. Owsiankę przełożyć do salaterki, na wierzchu ułożyć owoce.

Wegańska frittata ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Krok 1

Mąkę rozrobić z wodą i odstawić na bok. Cebulę pokroić w talarki. Pomidory pokroić na małe kawałki.

Krok 2

Wszystko wrzucić do miski z mąką, doprawić i wymieszać.

Krok 3

Powstałą masę wylać na rozgrzaną patelnię wysmarowaną olejem i smażyć na małym ogniu, pod przykryciem.

Krok 4

Co jakiś czas kontrolować proces smażenia i gdy „omlet” łatwo odchodzi od dna, przełożyć go na drugą stronę. Najprostsza metoda to zsunięcie frittaty na talerz i sprawnym ruchem przeniesienie na patelnie, by mogła obsmażyć się z drugiej strony.

Frytki jaglane

Krok 1

Kaszę jaglaną ugotować według podstawowego przepisu.

Krok 2

Ugotowaną kaszę, jeszcze ciepłą, przełożyć do miski. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.

Krok 3

Całość przełożyć do blaszki 20×20 cm wyłożonej papierem do papierem do pieczenia. Mocno przycisnąć masę do dna. Całość pozostawić na 1-2 h.

Krok 4

Za pomocą papieru do pieczenia przełożyć stężałą masę na deskę do krojenia. Kroić na niewielkie kawałki wielkości frytek i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Krok 5

Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na 15 min. Po tym czasie przewrócić frytki na drugą stronę i piec kolejne 15 min.

Arancini

Krok 1

Ryż na risotto ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Krok 2

Ugotowany ryż wymieszać z kawałeczkami mozzarelli, doprawić solą oraz pieprzem. Uformować kuleczki wielkości piłki do ping ponga, obtoczyć je w bułce tartej. Odstawić na 30 minut.

Krok 3

Wlać 1 litr oleju rzepakowego do garnka, rozgrzać na maksymalnym płomieniu, następnie zmniejszyć ogień i smażyć ok. 1 minutę. Kuleczki po usmażeniu powinny być złociste i chrupiące. Od razu przełożyć je na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

Krok 4

Kuleczki arancini podawać z passatą pomidorową. Można albo podać ją taką jaką jest lub dusić w rondlu, aż powstanie gęsty sos.

Placki cukiniowo-marchwiowe

Krok 1

Obraną marchew, cukinię zetrzeć na grubej tarce. Tak samo zetrzeć nieobrane ziemniaki. Wymieszać, dodać mąkę, doprawić solą oraz pieprzem do smaku.

Krok 2

Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, zacząć smażyć placki o średnicy 8 cm. Powinny zmieścić się po 3 na patelni.

Krok 3

Placki smażyć przez około 2 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Usmażone placki przełożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Krok 4

Placki posypać drobno posiekaną dymką oraz podawać z łyżką jogurtu greckiego.

Tiramisu Truskawkowe

Krok 1

Wymieszać w misce twaróg sernikowy z mlekiem oraz cukrem pudrem na jednolitą masę pozbawioną grudek.

Krok 2

Biszkopty nasączyć kawą rozpuszczalną wymieszaną z wodą.

Krok 3

Umyć truskawki i oczyść z szypułek.

Krok 4

Tiramisu można przygotować podzielone na porcje w przezroczystych miseczkach lub kieliszkach do martini. Aby przygotować dużą porcję, należy użyć do tego prostokątnego lub kwadratowego naczynia.

Krok 5

Zacząć od wyłożenia dna naczynia warstwą namoczonych biszkoptów, później przełożyć kremem twarogowym i truskawkami. Ułożyć 2-3 takie warstwy (uzależnione jest to od wielkości naczynia). Na koniec tiramisu posypać startą gorzką czekoladą, włożyć do lodówki na min. 1-2 godziny, aby się dobrze schłodziło.

Warto wiedzieć

Nie musisz używać specjalnych biszkoptów do tiramisu, które są o wiele droższe, a niekoniecznie lepsze. Zamiast truskawek możesz użyć mango, malin, porzeczek…podążaj za sezonowością.

Mus kawowy

Krok 1

Wymieszać w kubełku twaróg z kawą, cukrem oraz kakao. Krem nie musi być idealnie wymieszany. Najlepiej będzie smakował, gdy powstaną smugi o różnym smaku. Mniej kawowe, bardziej słodkie i odwrotnie.

Krok 2

Mus podawać w szklankach przełożonych na zmianę z biszkoptami podobnie jak włoskie tiramisu. Mus można podawać ze świeżą miętą.

Green-fit koktail

Krok 1

Do wysokiego pojemnika od blendera wlać jogurt naturalny. Awokado i banana obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Owoce wrzucić do jogurtu. Natkę pietruszki poszatkować i także dodać do jogurtu. Dosypać otręby lub płatki owsiane i całość skropić sokiem z cytryny i limonki.

Krok 2

Wszystkie składniki zblendować do momentu otrzymania gęstej jednolitej masy. Przelać do szklanek.

Lekki krem z białej czekolady z prażonym kokosem i musem ananasowym

Krok 1

Czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej. Połączyć czekoladę z mascarpone- masa powinna być jednolita i gładka.

Krok 2

Wiórki uprażyć na gorącej, suchej patelni- powinny być lekko rumiane. Ananasa obrać, pokroić na kawałki i zmiksować na jednolity, gładki mus przy pomocy blendera.

Krok 3

Deser ułożyć warstwowo: ⅓ kremu następnie ⅓ musu i ponownie ⅓ kremu. Desery chłodzić około 2 godzin. Przed podaniem wierzch deserów posypać kokosem i udekorować kilkoma listkami mięty.

Ciastka z fasoli

Krok 1

W przypadku użycia fasoli z puszki – należy dobrze ją odsączyć: najpierw na sitku, potem papierowymi ręcznikami.

Krok 2

Wszystkie składniki (poza czekoladą) przełożyć do naczynia i zblendować na gładką masę.

Krok 3

Ciastka nakładać łyżeczką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną tłuszczem, żeby nie przywarły.

Krok 4

Posypać je drobno pokruszoną czekoladą.

Krok 5

Piec przez 20 minut w 180 stopniach.

Krok 6

Po wyjęciu z piekarnika poczekać aż ciastka ostygną i zrobią się twarde.

Power kokosanki

Krok 1

Kaszę jaglaną ugotować w 400 ml mleka na bardzo wolnym ogniu, dodać laskę wanilii. Zostawić do momentu, aż kasza zmięknie, a mleko wyparuje.

Krok 2

Na patelni uprażyć 100g wiórków kokosowych i dodać do przestygniętej kaszy razem z miodem.

Krok 3

Na talerz wysypać resztę wiórków. Gdy kasza ostygnie, uformować kulki i obtoczyć w wiórkach.

Zupa krem z zielonego groszku

Krok 1

Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Dodać litr wody i obranego, pokrojonego w kostkę ziemniaka. Gotować aż ziemniak zmięknie. Następnie dodać groszek i gotować całość do miękkości.

Krok 2

W międzyczasie przygotować grzanki: pieczywo pokroić w równej wielkości, niedużą kostkę i opiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni  na rumiany kolor.

Krok 3

Do groszku dodać śmietankę.

Krok 4

Zawartość garnka zmiksować przy pomocy blendera na gładki, jednolity krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać z pełnoziarnistymi grzankami.

Pietruszkowe naleśniki z migdałowym twarogiem

Krok 1

Wszystkie składniki na naleśniki wrzucić do kielicha blendera i miksować, by połączyły się w całość.

Krok 2

Powstałą masę wylać partiami na rozgrzaną patelnię przesmarowaną olejem i smażyć okrągłe placki.

Krok 3

Migdały zalać ciepłą wodą ponad krawędź tak by całe były zanurzone. Po kilku godzinach, wrzucić do blendera odsączone migdały i zmiksować je z sokiem z cytryny dolewając wodę mineralną.

Krok 4

Przyprawić do smaku solą i pieprzem i dodać cebulę dymkę. Wymieszać wszystko z drobno pokrojoną rzodkiewką i posiekanym szczypiorkiem.

Krok 5

Naleśniki posmarować twarożkiem, zwinąć w rulon, lub złożyć w trójkąty. Podawać z sosem balsamicznym.

Półfrancuskie rogaliki z serem pleśniowym i orzechami

Krok 1

Mleko wymieszać z drożdżami i cukrem. Odstawić na 10-15 minut.

Krok 2

Mąkę przesiać, dodać margarynę, jaja, sól i mleko z drożdżami . Ciasto chwilę wyrabiać i odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką (ok. 60 minut).

Krok 3

Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, podsypać mąką i wyrabiać, podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na kształt koła o grubości ok. 0,5 cm. i pokroić na 8 równych trójkątów.

Krok 4

Czekoladę drobno posiekać, ser pokruszyć, połączyć z mielonymi orzechami.

Krok 5

Na trójkąty nałożyć farsz (po łyżeczce na trójkąt) i rolować od szerszego końca do węższego. Rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepać z 2 łyżkami mleka, posmarować rogaliki i posypać sezamem.

Krok 6

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25-30 minut.

 

 

Nachosy z kaszy jaglanej

Krok 1

Kaszę jaglaną ugotować według podstawowego przepisu.

Krok 2

Do miski wrzucić wszystkie składniki oprócz mixu ziaren. Zmiksować na gładko. Dodać ziarna i wymieszać.

Krok 3

Wyłożyć masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć drugim kawałkiem papieru do pieczenia i za pomocą wałka rozwałkować masę na cienki placek. Zdjąć górną część papieru do pieczenia.

Krok 4

Włożyć blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 10 min. od początku pieczenia wyciągnąć blaszkę i pokroić chlebek na kawałki. Dopiec jeszcze 15-25 min (w zależności od grubości placka i chrupkości, jaką chce się uzyskać).

Francuska tarta jabłkowa

Krok 1

Formę do tarty dokładnie wysmarować masłem, rozwałkować ciasto francuskie i równo wyłożyć formę.

Krok 2

Jabłka obrać i pokroić w ósemki, doprawić skórka otartą z limonki, sokiem z limonki i połową cukru.

Krok 3

Jabłka wyłożyć w formie spirali zaczynając od zewnętrznej krawędzi.

Krok 4

Piec przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza.

Krok 5

Śmietanę zmieszać z pozostałą ilością cukru, dodać 3 żółtka jaj i dokładnie wymieszać.

Krok 6

Wylać powstałą masę na jabłka i piec koleje 15 minut.

Zapiekane penne z mozzarellą

Krok 1

Rozgrzać piekarnik do temp. 190°C.

Krok 2

Ugotować makaron al’dente, czyli na półtwardo zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Krok 3

Na patelnię wlać 4 łyżki oliwy i podsmażyć posiekany czosnek, pora oraz cukinię pokrojoną na 1cm kostkę. Dodać pieczarki pokrojone na połówki.

Krok 4

Wlać butelkę passaty pomidorowej, ½ szklanki wody, doprawić solą oraz pieprzem.

Krok 5

Odcedzony makaron wymieszać z sosem, przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać listki bazylii, pokrojoną mozzarellą i wstawić do pieca na 8 minut, aż ser się roztopi i zarumieni. Zapiekankę makaronową podawać od razu.

Warto wiedzieć

Taka zapiekanka jest również pyszna na zimno. Możesz ją zapakować następnego dnia do pracy!

Fondant au chocolat

Krok 1

Masło i połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, dodać sól i odstawić.

Krok 2

Jajka oraz żółtka wymieszać trzepaczką, a następnie dodać do ciepłej (nie gorącej!) masy czekoladowo-maślanej. Dodać mąkę i wymieszać.

Krok 3

Foremkę silikonową do muffinek lub foremki do sufletów wysmarować masłem i oprószyć kakao. Najlepiej przy użyciu sitka. Wylać do nich przygotowaną masę aby sięgała centymetr poniżej brzegu foremki.

Krok 4

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu) na 8-10 minut. W zależności od piekarnika czas może ulec lekkiemu wydłużeniu lub skróceniu.

Warto wiedzieć

Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Podawaj z bitą śmietaną oraz ze świeżymi owocami lub konfiturą.

Wegański smalec z białej fasoli z suszoną śliwką i wędzoną papryką

Krok 1

Cebulę usmażyć na oleju wraz z liśćmi laurowymi, jałowcem, zielem angielskim i goździkiem. Gdy cebula się zeszkli, dodać posiekany czosnek i pokrojone w kostkę suszone śliwki. Chwilę podsmażać, po czym dodać przyprawy

Krok 2

W misce zblendować na gładką masę fasolę, sos sojowy tamari, ocet jabłkowy i pozostałe przyprawy. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodać odrobinę przegotowanej wody. Gotową masę połączyć z zawartością patelni i dokładnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić.

Warto wiedzieć

Gotowy smalec z fasoli można przełożyć do słoiczków i przechowywać w lodówce do 4 dni. Smalec najlepiej smakuje w towarzystwie ogórka kiszonego.

Frytki z batatów z wędzoną papryką

Krok 1

Bataty bardzo dokładnie wyszorować (można je również obrać ze skórki) i pokroić na kawałki wielkości frytek.

Krok 2

W większej misce wymieszać resztę składników. Do marynaty wrzucić kawałki batatów i dokładnie wymieszać, najlepiej za pomocą dłoni.

Krok 3

Całość przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 min, co jakiś czas mieszając.

Pancakes

Krok 1

Połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Roztrzepać jajka.

Krok 2

Połączyć mleko z masłem, dosypać mieszankę sypkich składników. Całość wymieszać aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

Krok 3
Smażyć ciasto na suchej nieprzywierającej patelni z obu stron, tak długo aż będą rumiane.

Krok 4
Tak przygotowane pancakes polać syropem klonowym lub czekoladą.

Warto wiedzieć

Pancakes można podawać je na wiele różnych sposobów: z czekoladą, bitą śmietaną, owocami, herbatnikami, serkiem homogenizowanym lub jak podaje amerykańska tradycja, z syropem klonowym.

Domowy chleb

Krok 1

Wsypać drożdże do ciepłej wody, dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut na bok.

Krok 2

Pozostałe składniki o sypkiej konsystencji (oprócz bułki tartej) wymieszać w dużej misce. Wlać do nich wodę z drożdżami. Wszystko dokładnie wymieszać aż do uzyskania zwartej masy.

Krok 3

Odstawić ciasto na 30 minut do wyrośnięcia (najlepiej pod przykryciem). Posmarować formę tłuszczem i posypać ją bułką tartą.

Krok 4

Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy. Włożyć formę do nagrzanego piekarnika (200°C) na 1h.

Warto wiedzieć

Pszenny chleb jest lekkostrawny, więc na pewno przypadnie do gustu wszystkim członkom rodziny, zarówno dzieciom, jak i dziadkom (bez obaw mogą go spożywać osoby cierpiące na nadkwasotę, wrzody lub inne choroby układu pokarmowego).

Facebook
Instagram
Sklep e-spar.pl
LinkedIn