Wegańskie curry kokosowe
Krok 1
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć wszystkie warzywa przez około 5-7 minut. Następnie dodać żółtą pastę curry, curry w proszku i pokruszoną trawę cytrynową. Smażyć całość, mieszając przez kilka minut.
Krok 2
Na patelnie dorzucić soczewicę, wlać mleko kokosowe, syrop klonowy, wyciśnięty sok z cytryny i sól. Zmniejszyć ogień i gotować przez 5 minut.
Krok 3
Wegańskie curry kokosowe podawać z ryżem udekorowane świeżą kolendrą.
Chłodnik z rzodkiewki i imbiru na jogurcie roślinnym
Krok 1
Rzodkiewki umyć, pokroić na cienkie plasterki lub zetrzeć na tarce. Pomidora poszatkować na drobno, końcówkę szczypioru skroić po skosie. Imbir obrać i utrzeć na drobnej tarce.
Krok 2
Kromkę chleba utrzeć na tarce lub pokruszyć na drobne kawałki i przysmażyć na maśle klarowanym z dodatkiem korzennej przyprawy.
Krok 3
Jogurt wymieszać w miseczce z rzodkiewką, utartym imbirem, pomidorem, zalewą z kaparów, pieprzem i solą do smaku. Posypać utartym chlebem i grubym szczypiorem.
Krok 4
Do każdej porcji dodać kilka malin. Udekorować świeżą miętą i rozmarynem. Serwować od razu po przygotowaniu.
Warto wiedzieć
Do jogurtu można dodać tak naprawdę wszystkie końcówki warzyw i świeżych ziół – dodatek kolendry czy pachnącego lubczyku zmieni smak tego samego chłodniku nie do poznania!
Puszyste placuszki z malinami
Krok 1
W misce wymieszać mąkę pszenną, mąkę pełnoziarnistą, sodę, proszek do pieczenia i cukier z prawdziwą wanilią.
Krok 2
W drugiej misce roztrzepać jajko, dodać maślankę i olej.
Krok 3
Mieszać zawartość obu misek, aż składniki się połączą.
Krok 4
Na suchą patelnię nałożyć po 2 łyżki masy tak, by powstały okrągłe placki.
Krok 5
Smażyć je około 3 minut z jednej strony (aż pojawią się na ich powierzchni bąbelki), następnie przewrócić i smażyć jeszcze minutę.
Krok 6
Gorące placki zdjąć z patelni, ułożyć na talerzach. Placki udekorować umytymi malinami i cukrem pudrem.
Placuszki świetnie smakują na zimno. Można je zabrać do szkoły i zjeść z ulubionym serkiem lub jogurtem.
Ananasowo-kokosowy koktajl
Krok 1
Umieścić w blenderze ananasa, banana, szpinak, sok z limonki i wodę kokosową. Zblendować wszystkie składniki.
Krok 2
Dodać kilka kostek lodu i ponownie zmiksować.
Krok 3
Przelać do wysokiej szklanki i podawać z kawałkiem ananasa i świeżą miętą.
Batony proteinowe z kremem orzechowym
Krok 1
Odstawić daktyle na noc do namoczenia w wodzie (tak aby zakrywała daktyle w misce).
Krok 2
Rozpocząć przygotowania od posiekania namoczonych daktyli oraz orzechów i czekolady.
Krok 3
Do naczynia wsypać posiekane składniki oraz: płatki owsiane, miód, oraz masło orzechowe i wymieszać. Następnie dodać kakao oraz mleko lub wodę i ponownie wymieszać. Gdy konsystencja zrobi się dosyć gęsta, zacząć ugniatać masę dłońmi, do momentu w którym będzie plastyczna i lekko kleista.
Krok 4
Ulepić z powstałej masy prostokąt, przełożyć na papier do pieczenie i odstawić do lodówki na pół godziny.
Krok 5
Kiedy masa stwardnieje, pokroić ją w równe batoniki. Tak przygotowane batoniki proteinowe idealnie dodadzą energii i wzbogacą dietę.
Szaszłyki z tofu i cukinią
Krok 1
Wymieszać sos sojowy z papryką wędzoną.
Krok 2
Pokroić tofu w kostkę i nasączyć we wcześniej przygotowanej mieszance (sosu sojowego z papryką). Odstawić do połączenia smaków.
Krok 3
Cukinię i paprykę pokroić w większą kostkę, a cebulę w plastry.
Krok 4
Na długie, szaszłykowe wykałaczki nadziewać na przemian warzywa i kostkę tofu, aż do wyczerpania składników.
Krok 5
Szaszłyki włożyć do piekarnika i piec przez 15 minut (200 °C), bądź grillować na ruszcie do uzyskania idealnego, złocistego koloru.
Krok 6
Sos hoisin wymieszać z sokiem z cytryny i sporą szczyptą pieprzu. Polać nim dokładnie przygotowane szaszłyki i podawać jeszcze ciepłe.
Koktajl bananowy
Krok 1
Wszystkie składniki zblendować na gęsty koktajl.
Krem kawowy
Krok 1
Kawę rozpuścić w 2 łyżkach wrzątku i wystudzić. Przelać do miski i dodać serek mascarpone. Miksować na małych obrotach ok. 10 sekund, aż krem stanie się gładki.
Krok 2
Śmietankę ubić na sztywno, stopniowo dosypując cukier. Wymieszać z kremem, przełożyć do szklanek i udekorować ziarnami kawy, startą czekoladą i posypać cynamonem.
Owsianka zapiekana z masłem orzechowym
Krok 1
W małej misce wymieszać 2 łyżki nasion chia z 6 łyżkami wody. Odstawić na minimum 5 minut. Powstały żel zostanie wykorzystany jako zamiennik jajka.
Krok 2
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Żaroodporne naczynie o pojemności ok. 200 ml wysmarować tłuszczem.
Krok 3
Zblendować ze sobą napęczniałe nasiona chia, napój roślinny, masło orzechowe, płatki owsiane, proszek do pieczenia, brązowy cukier i sól. Całość wlać do wcześniej przygotowanego naczynia.
Krok 3
Piec przez 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 5 minut do ostygnięcia. Podawać z ulubionymi owocami, bądź orzechami.
Ciasteczka z mąki migdałowej
Krok 1
Wszystkie składniki z wyjątkiem płatków migdałowych wymieszać w misce.
Krok 2
Na głęboki talerz wysypać płatki migdałowe. Łyżeczką nakładać porcję lepkiego ciasta i umieszczać w talerzu z płatkami. Dłońmi obtaczać i formować kuleczki. Ciastka układać obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 3
Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 °C. Piec ciastka do 25 minut (bądź lekkiego zarumienienia).
Lniane śniadanie
Krok 1
Siemię lniane wsypać do miski z mlekiem migdałowym i wstawić na całą noc do lodówki.
Krok 2
Obrać jabłko i zblendować je wraz z siemieniem namoczonym w mleku i przyprawą do piernika. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, dolać trochę wody.
Krok 3
Całość przełożyć do miseczki i ozdobić pokrojoną w ćwiartki gruszką. W razie potrzeby doprawić do smaku miodem.
Zapiekane penne z mozzarellą
Krok 1
Rozgrzać piekarnik do temp. 190°C.
Krok 2
Ugotować makaron al’dente, czyli na półtwardo zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok 3
Na patelnię wlać 4 łyżki oliwy i podsmażyć posiekany czosnek, pora oraz cukinię pokrojoną na 1cm kostkę. Dodać pieczarki pokrojone na połówki.
Krok 4
Wlać butelkę passaty pomidorowej, ½ szklanki wody, doprawić solą oraz pieprzem.
Krok 5
Odcedzony makaron wymieszać z sosem, przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać listki bazylii, pokrojoną mozzarellą i wstawić do pieca na 8 minut, aż ser się roztopi i zarumieni. Zapiekankę makaronową podawać od razu.
Warto wiedzieć
Taka zapiekanka jest również pyszna na zimno. Możesz ją zapakować następnego dnia do pracy!
Razowe ciasto dyniowe z Chia
Krok 1
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C.
Krok 2
Obrać dynię i zetrzeć na drobnej tarce.
Krok 3
Utrzeć jajka z cukrem na puszystą pianę, dodać rozpuszczone masło i ponownie utrzeć. Następnie dodać pestki dyni, słonecznika, nasiona Chia, mąkę, proszek do pieczenia oraz startą dynię i wymieszać.
Krok 4
Przelać masę do podłużnej formy wyłożonej pergaminem lub posmarowanej masłem. Wstawić formę do piekarnika na 30-35 minut.
Krok 5
Upieczone ciasto od razu wyjąć z formy i odstawić do ostudzenia.
Ciasto stanowi idealny deser z lodami, pożywne i energetyczne śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Zrób więcej, a na pewno zjesz do końca!
Domowy chleb
Krok 1
Wsypać drożdże do ciepłej wody, dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut na bok.
Krok 2
Pozostałe składniki o sypkiej konsystencji (oprócz bułki tartej) wymieszać w dużej misce. Wlać do nich wodę z drożdżami. Wszystko dokładnie wymieszać aż do uzyskania zwartej masy.
Krok 3
Odstawić ciasto na 30 minut do wyrośnięcia (najlepiej pod przykryciem). Posmarować formę tłuszczem i posypać ją bułką tartą.
Krok 4
Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy. Włożyć formę do nagrzanego piekarnika (200°C) na 1h.
Warto wiedzieć
Pszenny chleb jest lekkostrawny, więc na pewno przypadnie do gustu wszystkim członkom rodziny, zarówno dzieciom, jak i dziadkom (bez obaw mogą go spożywać osoby cierpiące na nadkwasotę, wrzody lub inne choroby układu pokarmowego).
Hummus
Krok 1:
Odcedzić ciecierzycę (zalewę pozostawić w innym naczyniu).
Krok 2:
Wsypać do robota kuchennego ciecierzycę, oliwę, pastę tahini, sok z cytryny i zmiksować na gładką masę. Przecisnąć czosnek przez praskę i wraz z kuminem dodać do gotowej masy.
Krok 3:
Zalewę z ciecierzycy dolewać do masy, do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Następnie dodać pozostały sok z cytryny i przyprawić solą do smaku.
Krok 4:
Hummus najlepiej smakuje z ulubionymi warzywami (papryka, marchewka, seler naciowy) pokrojonymi w słupki.
Płatki owsiane z owocami
Krok 1
Wymieszać nasiona chia z jogurtem w misce (nasiona chia nie sklejają się po zmieszaniu z jogurtem).
Krok 2
Umieścić płatki owsiane w dużym słoiku lub pojemniku ze szczelną pokrywką. Przełożyć do niego jogurt z nasionami chia, dodać mleko, esencję waniliową. Wszystko dokładnie wymieszać. Zamknąć szczelnie pojemnik i schładzać przez co najmniej cztery godziny lub przez noc.
Krok 3
Bezpośrednio przed spożyciem przełożyć schłodzone płatki z jogurtem i chia do miseczek.
Dodać świeże owoce, migdały, opcjonalnie również suszone owoce i inne ulubione dodatki.
Wegańskie gnocchi z letnimi warzywami
Krok 1
Ugotować gnocchi zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, a następnie odcedzić i odłożyć na bok.
Krok 2
Umieścić patelnię na średnim ogniu i podgrzać oliwę z oliwek. Dodać cienko pokrojoną czerwoną cebulę i smażyć przez 2 do 3 minut lub do lekkiego zrumienienia. Dodać czosnek i smażyć jeszcze przez 1 minutę.
Krok 3
Podsmażyć na patelni pokrojoną w kostkę cukinię, czerwoną i żółtą paprykę oraz kukurydzę przez 5-7 minut lub do momentu, aż warzywa będą miękkie. Przekroić pomidorki koktajlowe na pół i dodać je na patelnię. Dusić przez dwie do trzech minut lub do momentu, aż pomidory zmiękną.
Krok 4
Wymieszać płatki drożdżowe z wegańską śmietaną, przelać na patelnię. Dusić warzywa z sosem przez 2 – 3 minuty do momentu, aż sos lekko zgęstnieje.
Krok 5
Wrzucić ugotowane gnocchi na patelnię. Doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem udekorować świeżą bazylią.
Wegańskie curry kokosowe
Krok 1
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
Krok 2
Rozgrzać na patelni oliwę z oliwek i podsmażać na niej wszystkie warzywa przez około 5-7 minut. Następnie dodać 1 łyżkę żółtej pasty curry, 2 łyżeczki curry w proszku i rozgniecioną trawę cytrynową. Smażyć techniką stir-fry przez kilka minut, a następnie dodać soczewicę, mleko kokosowe, syrop klonowy, sok z cytryny oraz sól. Zmniejszyć ogień i gotować przez 5 minut.
Krok 3
Podawać wegańskie curry kokosowe z ryżem. Udekorować świeżą kolendrą.
Wskazówka
Żeby to danie nie było wegańskie, można dodać ugotowanego kurczaka do przepisu lub dowolne inne ugotowane mięso.
Jajka i pikantny łosoś na chlebie
Krok 1
W małej misce wymieszać ze sobą 2 łyżeczki wędzonej papryki, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne, 1 łyżeczkę suszonej bazylii oraz 1 łyżeczkę granulowanego czosnku. Obtoczyć umytego fileta łososia w tej mieszance przypraw.
Krok 2
Na średnim ogniu na ciężkiej, żeliwnej patelni rozgrzać olej kokosowy. Umieścić na niej łososia (skórą do góry) i obsmażać z każdej strony przez około 3-4 minuty. Wyłączyć kuchenkę i przykryć na 5 minut.
Krok 3
Podawać na wierzchu stostowanego chleba, z sałatą skropioną oliwą, odrobiną soku cytryny oraz z jajkiem.
Wskazówka
Można wykończyć łososia, polewając go wybranym przez siebie sosem. W przypadku diety keto, należy zamienić chleb na jajka i łososia, by zwiększyć ilość tłuszczów oraz zmniejszyć ilość węglowodanów.
Półfrancuskie rogaliki z serem pleśniowym i orzechami
Krok 1
Mleko wymieszać z drożdżami i cukrem. Odstawić na 10-15 minut.
Krok 2
Mąkę przesiać, dodać margarynę, jaja, sól i mleko z drożdżami . Ciasto chwilę wyrabiać i odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką (ok. 60 minut).
Krok 3
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, podsypać mąką i wyrabiać, podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na kształt koła o grubości ok. 0,5 cm. i pokroić na 8 równych trójkątów.
Krok 4
Czekoladę drobno posiekać, ser pokruszyć, połączyć z mielonymi orzechami.
Krok 5
Na trójkąty nałożyć farsz (po łyżeczce na trójkąt) i rolować od szerszego końca do węższego. Rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepać z 2 łyżkami mleka, posmarować rogaliki i posypać sezamem.
Krok 6
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25-30 minut.
Owsianka na mleku ze świeżymi owocami
Krok 1
Do garnuszka wlać mleko, wsypać płatki i cukier (lub syrop klonowy czy miód).
Krok 2
Gotować na wolnym ogniu, aż płatki niemal całkowicie wchłoną mleko i będą miękkie. Uwaga! Należy naprawdę często mieszać! Najlepiej użyć garnka z grubym podwójnym dnem.
Krok 3
W międzyczasie przygotować owoce. Umyć borówki amerykańskie, banana obrać i pokroić w plasterki. Owsiankę przełożyć do salaterki, na wierzchu ułożyć owoce.
Nachosy z kalafiorem i salsą
Krok 1
Na patelnię dodać kalafior, ziemniaki i sól, zalać zimną wodą i zagotować. Gotować przez 8-10 minut na małym ogniu do miękkości.
Krok 2
Kalafiora z ziemiakami odsączyć, lekko ostudzić i zblendować z nerkowcami, wodą, octem jabłkowym, jalapeño, czosnkiem, solą i oliwą z oliwek, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Krok 3
Rozłożyć nachosy na talerzu do serwowania. Polać sosem kalafiorowym jalapeño, a następnie ułożyć na wierzchu pomidorki cherry, czarną fasolę, czerwoną cebulę i kolendrę. Można dodać salsę, aby uzyskać więcej smaku.
Kulki kokosowe po arabsku
Krok 1
Wymieszać razem pogniecionego banana, orzechy pekan i płatki owsiane.
Krok 2
Włożyć składniki do większej miski, dodać miód oraz masło orzechowe. Rękami uformować kulki i obtoczyć je we wiórkach kokosowych. Przed podaniem wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Odświeżająca sałatka makaronowa
Krok 1
Nastawić duży garnek z wodą do zagotowania. Po zagotowaniu osolić i wrzucić makaron. Gotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
Krok 2
Po ugotowaniu makaron odcedzić i dokładnie przelać zimną wodą w celu zatrzymania procesu gotowania.
Krok 3
Do wysokiego naczynia wlać oliwę, ocet i pokruszyć ser feta. Dodać łyżkę musztardy, miodu oraz miętę. Całość dokładnie zmiksować ręcznym blenderem.
Krok 4
Ogórka dokładnie umyć, pozbyć się gniazd nasiennych (gniazda puszczają bardzo dużo wody i mogą rozwadniać sałatkę) i pokroić w małą kostkę.
Krok 5
Makaron wymieszać z dressingiem, posiekanym koprem, ogórkiem oraz kilkoma dodatkowymi łyżkami oliwy.
Nachosy z kaszy jaglanej
Krok 1
Kaszę jaglaną ugotować według podstawowego przepisu.
Krok 2
Do miski wrzucić wszystkie składniki oprócz mixu ziaren. Zmiksować na gładko. Dodać ziarna i wymieszać.
Krok 3
Wyłożyć masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć drugim kawałkiem papieru do pieczenia i za pomocą wałka rozwałkować masę na cienki placek. Zdjąć górną część papieru do pieczenia.
Krok 4
Włożyć blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 10 min. od początku pieczenia wyciągnąć blaszkę i pokroić chlebek na kawałki. Dopiec jeszcze 15-25 min (w zależności od grubości placka i chrupkości, jaką chce się uzyskać).
Ryż w wersji wege
Krok 1
Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Krok 2
Cebulę pokroić w kostkę, wsypać na rozgrzaną patelnię z olejem, podsmażać aż do zeszklenia i dodać paprykę.
Krok 3
Wlać 50 ml wody, dusić aż papryka będzie miękka, dodać koncentrat, fasolę, ostrą i słodką paprykę i sól, a następnie gotować przez 7-8 minut.
Krok 4
Całość podawać z wcześniej ugotowanym ryżem. Można posypać świeżą pietruszką.
Penne z aromatycznym ziołowym sosem
Krok 1
Makaron ugotować al dente.
Krok 2
W międzyczasie przygotować sos: na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulkę i czosnek. Następnie dodać pomidory i przesmażyć przez chwilę, aż nieco się rozpadną. Na koniec dodać zioła, sól, pieprz i ostrą paprykę – sos dokładnie wymieszać.
Krok 3
Makaron połączyć z sosem i podać posypany parmezanem.
Domowa granola z jogurtem
Krok 1
Wszystkie składniki wymieszać w misce, do momentu aż będą oblepione miodem.
Krok 2
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie na nią równomiernie wyłożyć wszystkie składniki w miodzie.
Krok 3
Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25-30 minut. W tym czasie można kilka razy zamieszać zawartość blachy, aby składniki opiekły się równomiernie.
Krok 4
Wyciągnąć z piekarnika, ostudzić.
Krok 5
Na spód szklanki wyłożyć granolę do 1/4 wysokości, następnie jogurt naturalny do połowy wysokości, uzupełnić granolą oraz jogurtem. Na górę dodać świeże owoce.
Czekoladowy suflet z wiśniami
Krok 1
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C.
Krok 2
W rondlu podgrzać wiśnie wraz z cukrem, aby powstał gęsty syrop.
Krok 3
Oddzielić żółtka od białek.
Krok 4
W kąpieli wodnej, czyli na wrzący garnek z wodą położyć miskę, wrzucić połamaną czekoladę oraz masło i mieszać, aż się rozpuści. Dodać cynamon, 3 żółtka, kakao i ponownie wymieszać. Zdjąć masę z ognia.
Krok 5
Ubić w osobnej misce białka na sztywną pianę.
Krok 6
Do masy czekoladowej dodać mąkę, proszek do pieczenia a następnie delikatnie wymieszać z ubitą na sztywną pianą.
Krok 7
Do dwóch kokilek na dno nałożyć wiśnie a następnie czekoladowy krem. Włożyć całość do piekarnika i piec przez 12 – 15 minut, aż suflety wyrosną. W środku powinny być delikatnie płynne. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem i podać od razu.
Jajko poszetowe
Krok 1
Wlać 3 łyżki oliwy na patelnię, rozgrzać, dodać pokrojone na 1 cm grubości paski pieczarki. Doprawić od razu solą, pieprzem oraz wsypać posiekaną pietruszkę zostawiając odrobinę na koniec. Gdy pieczarki zmiękną, dodać masło.
Krok 2
W rondlu zagotować wodę. Do małych miseczek wbić po jednym jajku. Łyżką zakręcić wodą, aby powstał wir i delikatnie wlać jajko. Białko powinno zakręcić się wokół żółtka. Można sobie ułatwić, mieszając łyżką lub szpatułką. Za chwilę wlać w ten sam sposób drugie jajko. Jajka gotować przez 3 minuty.
Krok 3
Pieczywo ugrillować, podpiec w tosterze lub na patelni, razem z pieczarkami.
Krok 4
Wyjąć delikatnie ugotowane jajka.
Krok 5
Na pieczywo przełożyć pieczarki, ułożyć jajka i posypać pozostałą częścią pietruszki.
Makaron ryżowy z marchewką i sezamem
Krok 1
Marchew przy pomocy obieraczki do warzyw pokroić w cienkie, długie paski, które następnie przekroić tak, by uzyskać grubość makaronu pappardelle.
Krok 2
W garnku na oleju podsmażyć drobno poszatkowany ząbek czosnku, imbir, sezam, pokrojone w mniejsze kawałki nerkowce i chili.
Krok 3
Wrzucić pokrojone w kosteczkę dymki. Smażyć do zarumienienia się.
Krok 4
Dodać szczypior pokrojony w ukos, na większe kawałki i przygotowane wcześniej linguine z marchewki. Chwilę smażyć. Całość podlać sosem sojowym, syropem daktylowym, olejem sezamowym i sokiem z limonki.
Krok 5
Gdy całość się podsmaży wrzucić ugotowany makaron ryżowy, wymieszać i smażyć jeszcze chwile, co jakiś czas mieszając.
Krok 6
Na końcu dodać posiekaną mięte i kolendrę, wymieszać. Gotowe danie przełożyć na talerze i skropić je obficie olejem sezamowym.
Makaron Mac and cheese
Krok 1
Piekarnik rozgrzać do 200 °C.
Krok 2
Makaron ugotować w osolonej wodzie 4 minuty krócej niż podane jest na opakowaniu, następnie odcedzić go na sitku i przelać zimną wodą.
Krok 3
W garnku umieścić masło i podgrzać do czasu aż się rozpuści. Następnie do masła dorzucić odważoną mąkę i ciągle mieszać trzepaczką. Gdy masło połączy się dokładnie z mąką do garnka dolać mleko i ciągle mieszać do czasu aż sos zacznie gęstnieć.
Krok 4
Gdy sos zgęstnieje do garnka wrzucić mieszaninę serów odkładając garść Parmigiano Reggiano do posypania wierzchu. Trzymając garnek na małym ogniu mieszać ciągle sos do czasu aż sery rozpuszczą się w nim całkowicie.
Krok 5
Garnek z sosem zestawić z gazu i doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz świeżo startą gałką muszkatołową. Ugotowany makaron połączyć z sosem oraz posiekaną natką pietruszki.
Krok 6
Tak przygotowaną mieszaninę przełożyć do formy do zapiekania. Jej wierzch posypać tartą bułką pomieszaną z resztą Parmigiano Reggiano i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Krok 7
Piec około 30 minut aż wierzch zapiekanki porządnie się zrumieni.
Rozgrzewający krem z dyni
Krok 1
Na maśle podsmażyć pokrojoną drobno cebulę. Gdy się zeszkli, dodać drobno posiekany czosnek i imbir według uznania. Podsmażyć wszystko razem.
Krok 2
Dynię obrać ze skórki, usunąć pestki, pokroić miąższ w kostkę i dodać do podsmażonej cebuli z czosnkiem. Smażyć całość przez kilka minut, po czym zalać dynię bulionem i dusić do miękkości przez jakieś 30 minut.
Krok 3
Ostudzoną i miękką dynię zmiksować na gładko blenderem. Dodać śmietanę, sól, pieprz i szczyptę chilli. Zagotować.
Świetnie smakuje z chrupiącymi grzankami lub prażonym słonecznikiem.
Wskazówka
Śmietanę możesz zastąpić mleczkiem kokosowym (200 ml). Zupa będzie jeszcze bardziej kremowa.
Perfekcyjne risotto Szefa
Krok 1
Pokroić czosnek na cienkie plasterki, a cebule na bardzo drobną kostkę i smażyć w rondlu o grubym dnie przez 2-3 minuty. Następnie wrzucić ryż i podsmażać przez kolejne 2 minuty, cały czas mieszając, aż stanie się przezroczysty. Dzięki temu wytrąci się skrobia, co spowoduje, że risotto będzie kremowe, a ryż odpowiednio ugotowany.
Krok 2
Wlać 2 szklanki wody, wciąż mieszając, aż do momentu, gdy jej nadmiar odparuje.
Krok 3
Ustawić kuchenkę na średni płomień i stopniowo dolewać do ryżu wody, przez cały czas delikatnie mieszając drewnianą łyżką lub szpatułką. Czynność powtarzać przez ok. 15 minut, dopóki ryż nie będzie ugotowany al’dente
Krok 4
Gdy ryż będzie już prawie al’dente, wrzucić dokładnie umyte, pokrojone na 1–centymetrowe odcinki szparagi, zielony groszek, posiekaną pietruszkę, starty parmezan oraz masło. Wymieszać całość za pomocą szpatułki, podgrzewać jeszcze przez 2 minuty. Doprawić solą oraz pieprzem, odstawić i przykryć pokrywką.
Krok 5
W tym czasie wbić jajka do małych miseczek, w rondelku doprowadzić wodę do wrzenia, wlać ocet i delikatnie zakręcić wodę łyżką, aby powstał wir. Od razu wlać jajko z miseczki i gotować przez 2 minuty. Białko powinno owinąć żółtko w formie małej sakiewki. Czynność powtórzyć z każdym jajkiem.
Krok 6
Przełożyć risotto na płaski talerz, posypać startym parmezanem, nałożyć na górę przygotowane jajko i od razu podawać.
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Krok 1
Obrać ziemniaki i zetrzeć na tarce. Odsączyć masę przez sito.
Krok 2
Cebulę zetrzeć na tarce i dodać do ziemniaków.
Krok 3
Do przygotowanej masy dodać jajka, mąkę, płatki owsiane oraz sól i pieprz.
Krok 4
Wymieszać wszystkie składniki, aby nadać masie odpowiednią konsystencję.
Krok 5
W międzyczasie umyć, obrać i posiekać pieczarki. Na 2 łyżkach oleju przysmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek i dodać posiekane pieczarki. Smażyć na małym ogniu co chwilę mieszając. Do podsmażonych pieczarek wlać śmietankę i poczekać aż zrobi się gęsty sos. Dodać pieprz i sól do smaku.
Krok 6
Rozgrzać na patelni olej, nakładać masę łyżką i smażyć placki z obydwu stron na złoty brąz. Placki ziemniaczane podawać gorące polane sosem pieczarkowym.
Maślankowe naleśniki z syropem klonowym
Krok 1
Wymieszać mąkę z maślanką, jajkami, proszkiem do pieczenia oraz cukrem, aby powstała jednolita, gęsta masa. Ciasto na amerykańskie pancakes powinno być bardziej gęste niż na klasyczne polskie naleśniki. Należy uważać, aby nie powstały grudki.
Krok 2
Na suchej patelni uprażyć wiórki kokosowe, aż będą lekko złociste i aromatyczne.
Krok 3
Patelnię teflonową natrzeć oliwą, naleśniki smażyć po 3 za jednym razem, podczas smażenia powinny lekko urosnąć. Naleśniki smażyć z każdej strony ok. 2 minuty.
Krok 4
Usmażone naleśniki przełożyć na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Krok 5
Naleśniki smażyć, aż skończy się całe ciasto. Podawać polane syropem klonowym, z owocami i posypane prażonym kokosem.
Wegańska frittata ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Krok 1
Mąkę rozrobić z wodą i odstawić na bok. Cebulę pokroić w talarki. Pomidory pokroić na małe kawałki.
Krok 2
Wszystko wrzucić do miski z mąką, doprawić i wymieszać.
Krok 3
Powstałą masę wylać na rozgrzaną patelnię wysmarowaną olejem i smażyć na małym ogniu, pod przykryciem.
Krok 4
Co jakiś czas kontrolować proces smażenia i gdy „omlet” łatwo odchodzi od dna, przełożyć go na drugą stronę. Najprostsza metoda to zsunięcie frittaty na talerz i sprawnym ruchem przeniesienie na patelnie, by mogła obsmażyć się z drugiej strony.
Frytki jaglane
Krok 1
Kaszę jaglaną ugotować według podstawowego przepisu.
Krok 2
Ugotowaną kaszę, jeszcze ciepłą, przełożyć do miski. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
Krok 3
Całość przełożyć do blaszki 20×20 cm wyłożonej papierem do papierem do pieczenia. Mocno przycisnąć masę do dna. Całość pozostawić na 1-2 h.
Krok 4
Za pomocą papieru do pieczenia przełożyć stężałą masę na deskę do krojenia. Kroić na niewielkie kawałki wielkości frytek i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Krok 5
Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na 15 min. Po tym czasie przewrócić frytki na drugą stronę i piec kolejne 15 min.
Arancini
Krok 1
Ryż na risotto ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok 2
Ugotowany ryż wymieszać z kawałeczkami mozzarelli, doprawić solą oraz pieprzem. Uformować kuleczki wielkości piłki do ping ponga, obtoczyć je w bułce tartej. Odstawić na 30 minut.
Krok 3
Wlać 1 litr oleju rzepakowego do garnka, rozgrzać na maksymalnym płomieniu, następnie zmniejszyć ogień i smażyć ok. 1 minutę. Kuleczki po usmażeniu powinny być złociste i chrupiące. Od razu przełożyć je na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Krok 4
Kuleczki arancini podawać z passatą pomidorową. Można albo podać ją taką jaką jest lub dusić w rondlu, aż powstanie gęsty sos.
Placki cukiniowo-marchwiowe
Krok 1
Obraną marchew, cukinię zetrzeć na grubej tarce. Tak samo zetrzeć nieobrane ziemniaki. Wymieszać, dodać mąkę, doprawić solą oraz pieprzem do smaku.
Krok 2
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, zacząć smażyć placki o średnicy 8 cm. Powinny zmieścić się po 3 na patelni.
Krok 3
Placki smażyć przez około 2 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Usmażone placki przełożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Krok 4
Placki posypać drobno posiekaną dymką oraz podawać z łyżką jogurtu greckiego.
Tiramisu Truskawkowe
Krok 1
Wymieszać w misce twaróg sernikowy z mlekiem oraz cukrem pudrem na jednolitą masę pozbawioną grudek.
Krok 2
Biszkopty nasączyć kawą rozpuszczalną wymieszaną z wodą.
Krok 3
Umyć truskawki i oczyść z szypułek.
Krok 4
Tiramisu można przygotować podzielone na porcje w przezroczystych miseczkach lub kieliszkach do martini. Aby przygotować dużą porcję, należy użyć do tego prostokątnego lub kwadratowego naczynia.
Krok 5
Zacząć od wyłożenia dna naczynia warstwą namoczonych biszkoptów, później przełożyć kremem twarogowym i truskawkami. Ułożyć 2-3 takie warstwy (uzależnione jest to od wielkości naczynia). Na koniec tiramisu posypać startą gorzką czekoladą, włożyć do lodówki na min. 1-2 godziny, aby się dobrze schłodziło.
Warto wiedzieć
Nie musisz używać specjalnych biszkoptów do tiramisu, które są o wiele droższe, a niekoniecznie lepsze. Zamiast truskawek możesz użyć mango, malin, porzeczek…podążaj za sezonowością.
Mus kawowy
Krok 1
Wymieszać w kubełku twaróg z kawą, cukrem oraz kakao. Krem nie musi być idealnie wymieszany. Najlepiej będzie smakował, gdy powstaną smugi o różnym smaku. Mniej kawowe, bardziej słodkie i odwrotnie.
Krok 2
Mus podawać w szklankach przełożonych na zmianę z biszkoptami podobnie jak włoskie tiramisu. Mus można podawać ze świeżą miętą.
Green-fit koktail
Krok 1
Do wysokiego pojemnika od blendera wlać jogurt naturalny. Awokado i banana obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Owoce wrzucić do jogurtu. Natkę pietruszki poszatkować i także dodać do jogurtu. Dosypać otręby lub płatki owsiane i całość skropić sokiem z cytryny i limonki.
Krok 2
Wszystkie składniki zblendować do momentu otrzymania gęstej jednolitej masy. Przelać do szklanek.
Lekki krem z białej czekolady z prażonym kokosem i musem ananasowym
Krok 1
Czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej. Połączyć czekoladę z mascarpone- masa powinna być jednolita i gładka.
Krok 2
Wiórki uprażyć na gorącej, suchej patelni- powinny być lekko rumiane. Ananasa obrać, pokroić na kawałki i zmiksować na jednolity, gładki mus przy pomocy blendera.
Krok 3
Deser ułożyć warstwowo: ⅓ kremu następnie ⅓ musu i ponownie ⅓ kremu. Desery chłodzić około 2 godzin. Przed podaniem wierzch deserów posypać kokosem i udekorować kilkoma listkami mięty.
Ciastka z fasoli
Krok 1
W przypadku użycia fasoli z puszki – należy dobrze ją odsączyć: najpierw na sitku, potem papierowymi ręcznikami.
Krok 2
Wszystkie składniki (poza czekoladą) przełożyć do naczynia i zblendować na gładką masę.
Krok 3
Ciastka nakładać łyżeczką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną tłuszczem, żeby nie przywarły.
Krok 4
Posypać je drobno pokruszoną czekoladą.
Krok 5
Piec przez 20 minut w 180 stopniach.
Krok 6
Po wyjęciu z piekarnika poczekać aż ciastka ostygną i zrobią się twarde.
Power kokosanki
Krok 1
Kaszę jaglaną ugotować w 400 ml mleka na bardzo wolnym ogniu, dodać laskę wanilii. Zostawić do momentu, aż kasza zmięknie, a mleko wyparuje.
Krok 2
Na patelni uprażyć 100g wiórków kokosowych i dodać do przestygniętej kaszy razem z miodem.
Krok 3
Na talerz wysypać resztę wiórków. Gdy kasza ostygnie, uformować kulki i obtoczyć w wiórkach.
Zupa krem z zielonego groszku
Krok 1
Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Dodać litr wody i obranego, pokrojonego w kostkę ziemniaka. Gotować aż ziemniak zmięknie. Następnie dodać groszek i gotować całość do miękkości.
Krok 2
W międzyczasie przygotować grzanki: pieczywo pokroić w równej wielkości, niedużą kostkę i opiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na rumiany kolor.
Krok 3
Do groszku dodać śmietankę.
Krok 4
Zawartość garnka zmiksować przy pomocy blendera na gładki, jednolity krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać z pełnoziarnistymi grzankami.
Pietruszkowe naleśniki z migdałowym twarogiem
Krok 1
Wszystkie składniki na naleśniki wrzucić do kielicha blendera i miksować, by połączyły się w całość.
Krok 2
Powstałą masę wylać partiami na rozgrzaną patelnię przesmarowaną olejem i smażyć okrągłe placki.
Krok 3
Migdały zalać ciepłą wodą ponad krawędź tak by całe były zanurzone. Po kilku godzinach, wrzucić do blendera odsączone migdały i zmiksować je z sokiem z cytryny dolewając wodę mineralną.
Krok 4
Przyprawić do smaku solą i pieprzem i dodać cebulę dymkę. Wymieszać wszystko z drobno pokrojoną rzodkiewką i posiekanym szczypiorkiem.
Krok 5
Naleśniki posmarować twarożkiem, zwinąć w rulon, lub złożyć w trójkąty. Podawać z sosem balsamicznym.
Francuska tarta jabłkowa
Krok 1
Formę do tarty dokładnie wysmarować masłem, rozwałkować ciasto francuskie i równo wyłożyć formę.
Krok 2
Jabłka obrać i pokroić w ósemki, doprawić skórka otartą z limonki, sokiem z limonki i połową cukru.
Krok 3
Jabłka wyłożyć w formie spirali zaczynając od zewnętrznej krawędzi.
Krok 4
Piec przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza.
Krok 5
Śmietanę zmieszać z pozostałą ilością cukru, dodać 3 żółtka jaj i dokładnie wymieszać.
Krok 6
Wylać powstałą masę na jabłka i piec koleje 15 minut.
Fondant au chocolat
Krok 1
Masło i połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, dodać sól i odstawić.
Krok 2
Jajka oraz żółtka wymieszać trzepaczką, a następnie dodać do ciepłej (nie gorącej!) masy czekoladowo-maślanej. Dodać mąkę i wymieszać.
Krok 3
Foremkę silikonową do muffinek lub foremki do sufletów wysmarować masłem i oprószyć kakao. Najlepiej przy użyciu sitka. Wylać do nich przygotowaną masę aby sięgała centymetr poniżej brzegu foremki.
Krok 4
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu) na 8-10 minut. W zależności od piekarnika czas może ulec lekkiemu wydłużeniu lub skróceniu.
Warto wiedzieć
Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Podawaj z bitą śmietaną oraz ze świeżymi owocami lub konfiturą.