facebook - skrypt piksela

Pita z serkiem śmietankowym i domową sałatką

Krok 1

Przekroić chlebek pita tak, aby można było go wypełnić składnikami i posmarować serkiem śmietankowym. Wypełnić wnętrze chlebka rukolą i sałatą. Dodać pokrojone pomidorki oraz kawałki ogórka.

Nocna owsianka

Krok 1

Umieścić płatki owsiane w dużym kubku, misce lub słoiku. Dodać mleko.

Krok 2

Zmieszać jogurt naturalny z miodem i przełożyć na wierzch płatków owsianych zalanych mlekiem. Umieścić kubek, miskę albo słoik w lodówce i pozostawić na noc.

Krok 3

Rano pokroić owoce lub przygotować inne wybrane dodatki i umieścić je na wierzchu jogurtu.

Puszyste placuszki z malinami

Krok 1

W misce wymieszać mąkę pszenną, mąkę pełnoziarnistą, sodę, proszek do pieczenia i cukier z prawdziwą wanilią.

Krok 2

W drugiej misce roztrzepać jajko, dodać maślankę i olej.

Krok 3

Mieszać zawartość obu misek, aż składniki się połączą.

Krok 4

Na suchą patelnię nałożyć po 2 łyżki masy tak, by powstały okrągłe placki.

Krok 5

Smażyć je około 3 minut  z jednej strony (aż pojawią się na ich powierzchni bąbelki), następnie przewrócić i smażyć jeszcze minutę.

Krok 6

Gorące placki zdjąć z patelni, ułożyć na talerzach. Placki udekorować umytymi malinami i cukrem pudrem.

Placuszki świetnie smakują na zimno. Można je zabrać do szkoły i zjeść z ulubionym serkiem lub jogurtem.

Koktajl bananowy

Krok 1

Wszystkie składniki zblendować na gęsty koktajl.

Owsianka zapiekana z masłem orzechowym

Krok 1

W małej misce wymieszać 2 łyżki nasion chia z 6 łyżkami wody. Odstawić na minimum 5 minut. Powstały żel zostanie wykorzystany jako zamiennik jajka.

Krok 2

Rozgrzać piekarnik do 180°C. Żaroodporne naczynie o pojemności ok. 200 ml wysmarować tłuszczem.

Krok 3

Zblendować ze sobą napęczniałe nasiona chia, napój roślinny, masło orzechowe, płatki owsiane, proszek do pieczenia, brązowy cukier i sól. Całość wlać do wcześniej przygotowanego naczynia.

Krok 3

Piec przez 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 5 minut do ostygnięcia. Podawać z ulubionymi owocami, bądź orzechami.

Lniane śniadanie

Krok 1

Siemię lniane wsypać do miski z mlekiem migdałowym i wstawić na całą noc do lodówki.

Krok 2

Obrać jabłko i zblendować je wraz z siemieniem namoczonym w mleku i przyprawą do piernika. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, dolać trochę wody.

Krok 3

Całość przełożyć do miseczki i ozdobić pokrojoną w ćwiartki gruszką. W razie potrzeby doprawić do smaku miodem.

Domowy chleb

Krok 1

Wsypać drożdże do ciepłej wody, dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut na bok.

Krok 2

Pozostałe składniki o sypkiej konsystencji (oprócz bułki tartej) wymieszać w dużej misce. Wlać do nich wodę z drożdżami. Wszystko dokładnie wymieszać aż do uzyskania zwartej masy.

Krok 3

Odstawić ciasto na 30 minut do wyrośnięcia (najlepiej pod przykryciem). Posmarować formę tłuszczem i posypać ją bułką tartą.

Krok 4

Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy. Włożyć formę do nagrzanego piekarnika (200°C) na 1h.

Warto wiedzieć

Pszenny chleb jest lekkostrawny, więc na pewno przypadnie do gustu wszystkim członkom rodziny, zarówno dzieciom, jak i dziadkom (bez obaw mogą go spożywać osoby cierpiące na nadkwasotę, wrzody lub inne choroby układu pokarmowego).

Puszyste naleśniczki bananowe

Krok 1:

Zgnieść banana widelcem i wbić dwa jajka i wymieszać lub zmiksować składniki blenderem.

Krok 2:

Rozgrzać oliwę na patelni.

Krok 3:

Nakładać łyżką ciasto na patelnię, formując małe placuszki.

Krok 4:

Smażyć, aż do momentu pojawienia się bąbelków na naleśniczkach, po czym obrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze około 30 sekund.

Krok 4:

Udekorować naleśniczki dodatkami ulubionymi dodatkami.

Jajeczno-warzywne muffiny

Krok 1:

Rozgrzać piekarnik do 180° C. Posmarować 4 foremki na muffiny cienką warstwą oliwy.

Krok 2:

Rozdzielić warzywa na 4 foremki.

Krok 3:

Do miski wbić jajka i wymieszać je z ziołami oraz solą i pieprzem, opcjonalnie także delikatnie podsmażony bekon. Przygotowaną mieszanką wypełnić foremki na muffinki.

Krok 4:

Piec w piekarniku ok. 8 minut.

Krok 5:

Poczekać aż ostygną i wyciągnąć z foremek.

Płatki owsiane z owocami

Krok 1

Wymieszać nasiona chia z jogurtem w misce (nasiona chia nie sklejają się po zmieszaniu z jogurtem).

Krok 2

Umieścić płatki owsiane w dużym słoiku lub pojemniku ze szczelną pokrywką. Przełożyć do niego jogurt z nasionami chia, dodać mleko, esencję waniliową. Wszystko dokładnie wymieszać. Zamknąć szczelnie pojemnik i schładzać przez co najmniej cztery godziny lub przez noc.

Krok 3

Bezpośrednio przed spożyciem przełożyć schłodzone płatki z jogurtem i chia do miseczek.

Dodać świeże owoce, migdały, opcjonalnie również suszone owoce i inne ulubione dodatki.

 

Owsianka na mleku ze świeżymi owocami

Krok 1

Do garnuszka wlać mleko, wsypać płatki i cukier (lub syrop klonowy czy miód).

Krok 2

Gotować na wolnym ogniu, aż płatki niemal całkowicie wchłoną mleko i będą miękkie. Uwaga! Należy naprawdę często mieszać! Najlepiej użyć garnka z grubym podwójnym dnem.

Krok 3

W międzyczasie przygotować owoce. Umyć borówki amerykańskie, banana obrać i pokroić w plasterki. Owsiankę przełożyć do salaterki, na wierzchu ułożyć owoce.

Kawowa owsianka namaczana przez noc

Porcje: 2

 

Krok 1

Wymieszać ze sobą w słoiku lub misce płatki owsiane górskie, zimną kawę (zaparzoną), mleko migdałowe i nasiona chia.

Krok 2

Dodać wanilię. W zależności od upodobania, dodać odrobinę syropu klonowego.

Krok 3

Schłodzić przez noc w lodówce.

Śniadaniowe ciasteczka owsiane z komosą ryżową i marchewką

Porcje: 4

Temperatura piekarnika: 175°C

Czas pieczenia: 15-18 minut

 

Krok 1

Rozgrzać piekarnik i wyłóżyć blachę papierem do pieczenia.

Krok 2

Zblendować 120 g płatków owsianych górskich, w celu uzyskania 100 g mąki owsianej.

Krok 3

Wymieszać razem: mąkę owsianą, płatki owsiane górskie, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Tak przygotowane składniki wmieszać w ugotowaną białą komosę ryżową i marchewkę.

Krok 4

W misce, połączyć nasiona chia z ciepłą wodą i pozostawić do zagęszczenia na około 5 minut.

Krok 5

W innym naczeniu wymieszać ze sobą oliwę z oliwek, syrop klonowy i masło migdałowe. Następnie dodać mieszankę nasion chia z wodą.

Krok 6

Całość wlać do mieszanki owsianej z marchewką i wymieszać. Po połączeniu się składników dodać ulubione orzechy, żurawinę i wszystko razem połączyć.

Krok 7

Rozkładać łyżką ciasto na blasze do pieczenia, tak aby powstały ciasteczka i piec, aż się lekko zarumienią.

 

Smacznego!

Smakowita pasta jajeczna, najlepsza na śniadanie

Krok 1

Ugotować na twardo 5 jajek.

Krok 2

Jajka ostudzić i rozgnieść je widelcem w miseczce.

Krok 3

Dodać majonez i przyprawić całość solą i pieprzem.

Krok 4

Wymieszać wszystko i dodać posiekany szczypiorek.

Krok 5

Gotową pastę nałożyć na chrupkie pieczywo.

Domowa granola z jogurtem

Krok 1

Wszystkie składniki wymieszać w misce, do momentu aż będą oblepione miodem.

Krok 2

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie na nią równomiernie wyłożyć wszystkie składniki w miodzie.

Krok 3

Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25-30 minut. W tym czasie można kilka razy zamieszać zawartość blachy, aby składniki opiekły się równomiernie.

Krok 4

Wyciągnąć z piekarnika, ostudzić.

Krok 5

Na spód szklanki wyłożyć granolę do 1/4 wysokości, następnie jogurt naturalny do połowy wysokości, uzupełnić granolą oraz jogurtem. Na górę dodać świeże owoce.

Jajko poszetowe

Krok 1

Wlać 3 łyżki oliwy na patelnię, rozgrzać, dodać pokrojone na 1 cm grubości paski pieczarki. Doprawić od razu solą, pieprzem oraz wsypać posiekaną pietruszkę zostawiając odrobinę na koniec. Gdy pieczarki zmiękną, dodać masło.

Krok 2

W rondlu zagotować wodę. Do małych miseczek wbić po jednym jajku. Łyżką zakręcić wodą, aby powstał wir i delikatnie wlać jajko. Białko powinno zakręcić się wokół żółtka. Można sobie ułatwić, mieszając łyżką lub szpatułką. Za chwilę wlać w ten sam sposób drugie jajko. Jajka gotować przez 3 minuty.

Krok 3

Pieczywo ugrillować, podpiec w tosterze lub na patelni, razem z pieczarkami.

Krok 4

Wyjąć delikatnie ugotowane jajka.

Krok 5

Na pieczywo przełożyć pieczarki, ułożyć jajka i posypać pozostałą częścią pietruszki.

Maślankowe naleśniki z syropem klonowym

Krok 1

Wymieszać mąkę z maślanką, jajkami, proszkiem do pieczenia oraz cukrem, aby powstała jednolita, gęsta masa. Ciasto na amerykańskie pancakes powinno być bardziej gęste niż na klasyczne polskie naleśniki. Należy uważać, aby nie powstały grudki.

Krok 2

Na suchej patelni uprażyć wiórki kokosowe, aż będą lekko złociste i aromatyczne.

Krok 3

Patelnię teflonową natrzeć oliwą, naleśniki smażyć po 3 za jednym razem, podczas smażenia powinny lekko urosnąć. Naleśniki smażyć z każdej strony ok. 2 minuty.

Krok 4

Usmażone naleśniki przełożyć na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

Krok 5

Naleśniki smażyć, aż skończy się całe ciasto. Podawać polane syropem klonowym, z owocami i posypane prażonym kokosem.

Wegańska frittata ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Krok 1

Mąkę rozrobić z wodą i odstawić na bok. Cebulę pokroić w talarki. Pomidory pokroić na małe kawałki.

Krok 2

Wszystko wrzucić do miski z mąką, doprawić i wymieszać.

Krok 3

Powstałą masę wylać na rozgrzaną patelnię wysmarowaną olejem i smażyć na małym ogniu, pod przykryciem.

Krok 4

Co jakiś czas kontrolować proces smażenia i gdy „omlet” łatwo odchodzi od dna, przełożyć go na drugą stronę. Najprostsza metoda to zsunięcie frittaty na talerz i sprawnym ruchem przeniesienie na patelnie, by mogła obsmażyć się z drugiej strony.

Pietruszkowe naleśniki z migdałowym twarogiem

Krok 1

Wszystkie składniki na naleśniki wrzucić do kielicha blendera i miksować, by połączyły się w całość.

Krok 2

Powstałą masę wylać partiami na rozgrzaną patelnię przesmarowaną olejem i smażyć okrągłe placki.

Krok 3

Migdały zalać ciepłą wodą ponad krawędź tak by całe były zanurzone. Po kilku godzinach, wrzucić do blendera odsączone migdały i zmiksować je z sokiem z cytryny dolewając wodę mineralną.

Krok 4

Przyprawić do smaku solą i pieprzem i dodać cebulę dymkę. Wymieszać wszystko z drobno pokrojoną rzodkiewką i posiekanym szczypiorkiem.

Krok 5

Naleśniki posmarować twarożkiem, zwinąć w rulon, lub złożyć w trójkąty. Podawać z sosem balsamicznym.

Jajka faszerowane musem z tuńczyka i awokado z rukolowym pesto

Krok 1

Jajka ugotować na twardo.

Krok 2

Gdy nieco przestygną obrać je ze skorupek i przekroić wzdłuż na równe części. Z każdego jajka wybrać żółtko. Żółtka, tuńczyka oraz awokado wraz z sokiem z cytryny i odrobiną soli i pieprzu umieścić w kubku blendera- całość zmiksować na gładki, puszysty mus.

Krok 3

Orzechy piniowe uprażyć na suchej patelni (gdy się lekko zarumienią są gotowe). Rukolę, uprażone orzechy, parmezan, oliwę i czosnek utrzeć w moździerzu na gładką pastę, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Krok 4

W każdej połówce jajka umieścić łyżeczkę pesto, a następnie przy pomocy szprycy z dekoracyjną końcówką mus z tuńczyka i awokado.

Pancakes

Krok 1

Połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Roztrzepać jajka.

Krok 2

Połączyć mleko z masłem, dosypać mieszankę sypkich składników. Całość wymieszać aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

Krok 3
Smażyć ciasto na suchej nieprzywierającej patelni z obu stron, tak długo aż będą rumiane.

Krok 4
Tak przygotowane pancakes polać syropem klonowym lub czekoladą.

Warto wiedzieć

Pancakes można podawać je na wiele różnych sposobów: z czekoladą, bitą śmietaną, owocami, herbatnikami, serkiem homogenizowanym lub jak podaje amerykańska tradycja, z syropem klonowym.

Facebook
Instagram
Sklep e-spar.pl
LinkedIn
YouTube