Pita z serkiem śmietankowym i domową sałatką
Krok 1
Przekroić chlebek pita tak, aby można było go wypełnić składnikami i posmarować serkiem śmietankowym. Wypełnić wnętrze chlebka rukolą i sałatą. Dodać pokrojone pomidorki oraz kawałki ogórka.
Krok 1
Przekroić chlebek pita tak, aby można było go wypełnić składnikami i posmarować serkiem śmietankowym. Wypełnić wnętrze chlebka rukolą i sałatą. Dodać pokrojone pomidorki oraz kawałki ogórka.
Krok 1
Umieścić płatki owsiane w dużym kubku, misce lub słoiku. Dodać mleko.
Krok 2
Zmieszać jogurt naturalny z miodem i przełożyć na wierzch płatków owsianych zalanych mlekiem. Umieścić kubek, miskę albo słoik w lodówce i pozostawić na noc.
Krok 3
Rano pokroić owoce lub przygotować inne wybrane dodatki i umieścić je na wierzchu jogurtu.
Krok 1
W misce wymieszać mąkę pszenną, mąkę pełnoziarnistą, sodę, proszek do pieczenia i cukier z prawdziwą wanilią.
Krok 2
W drugiej misce roztrzepać jajko, dodać maślankę i olej.
Krok 3
Mieszać zawartość obu misek, aż składniki się połączą.
Krok 4
Na suchą patelnię nałożyć po 2 łyżki masy tak, by powstały okrągłe placki.
Krok 5
Smażyć je około 3 minut z jednej strony (aż pojawią się na ich powierzchni bąbelki), następnie przewrócić i smażyć jeszcze minutę.
Krok 6
Gorące placki zdjąć z patelni, ułożyć na talerzach. Placki udekorować umytymi malinami i cukrem pudrem.
Placuszki świetnie smakują na zimno. Można je zabrać do szkoły i zjeść z ulubionym serkiem lub jogurtem.
Krok 1
Wszystkie składniki zblendować na gęsty koktajl.
Krok 1
W małej misce wymieszać 2 łyżki nasion chia z 6 łyżkami wody. Odstawić na minimum 5 minut. Powstały żel zostanie wykorzystany jako zamiennik jajka.
Krok 2
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Żaroodporne naczynie o pojemności ok. 200 ml wysmarować tłuszczem.
Krok 3
Zblendować ze sobą napęczniałe nasiona chia, napój roślinny, masło orzechowe, płatki owsiane, proszek do pieczenia, brązowy cukier i sól. Całość wlać do wcześniej przygotowanego naczynia.
Krok 3
Piec przez 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 5 minut do ostygnięcia. Podawać z ulubionymi owocami, bądź orzechami.
Krok 1
Siemię lniane wsypać do miski z mlekiem migdałowym i wstawić na całą noc do lodówki.
Krok 2
Obrać jabłko i zblendować je wraz z siemieniem namoczonym w mleku i przyprawą do piernika. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, dolać trochę wody.
Krok 3
Całość przełożyć do miseczki i ozdobić pokrojoną w ćwiartki gruszką. W razie potrzeby doprawić do smaku miodem.
Krok 1
Wsypać drożdże do ciepłej wody, dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut na bok.
Krok 2
Pozostałe składniki o sypkiej konsystencji (oprócz bułki tartej) wymieszać w dużej misce. Wlać do nich wodę z drożdżami. Wszystko dokładnie wymieszać aż do uzyskania zwartej masy.
Krok 3
Odstawić ciasto na 30 minut do wyrośnięcia (najlepiej pod przykryciem). Posmarować formę tłuszczem i posypać ją bułką tartą.
Krok 4
Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy. Włożyć formę do nagrzanego piekarnika (200°C) na 1h.
Pszenny chleb jest lekkostrawny, więc na pewno przypadnie do gustu wszystkim członkom rodziny, zarówno dzieciom, jak i dziadkom (bez obaw mogą go spożywać osoby cierpiące na nadkwasotę, wrzody lub inne choroby układu pokarmowego).
Krok 1:
Zgnieść banana widelcem i wbić dwa jajka i wymieszać lub zmiksować składniki blenderem.
Krok 2:
Rozgrzać oliwę na patelni.
Krok 3:
Nakładać łyżką ciasto na patelnię, formując małe placuszki.
Krok 4:
Smażyć, aż do momentu pojawienia się bąbelków na naleśniczkach, po czym obrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze około 30 sekund.
Krok 4:
Udekorować naleśniczki dodatkami ulubionymi dodatkami.
Krok 1:
Rozgrzać piekarnik do 180° C. Posmarować 4 foremki na muffiny cienką warstwą oliwy.
Krok 2:
Rozdzielić warzywa na 4 foremki.
Krok 3:
Do miski wbić jajka i wymieszać je z ziołami oraz solą i pieprzem, opcjonalnie także delikatnie podsmażony bekon. Przygotowaną mieszanką wypełnić foremki na muffinki.
Krok 4:
Piec w piekarniku ok. 8 minut.
Krok 5:
Poczekać aż ostygną i wyciągnąć z foremek.
Krok 1
Wymieszać nasiona chia z jogurtem w misce (nasiona chia nie sklejają się po zmieszaniu z jogurtem).
Krok 2
Umieścić płatki owsiane w dużym słoiku lub pojemniku ze szczelną pokrywką. Przełożyć do niego jogurt z nasionami chia, dodać mleko, esencję waniliową. Wszystko dokładnie wymieszać. Zamknąć szczelnie pojemnik i schładzać przez co najmniej cztery godziny lub przez noc.
Krok 3
Bezpośrednio przed spożyciem przełożyć schłodzone płatki z jogurtem i chia do miseczek.
Dodać świeże owoce, migdały, opcjonalnie również suszone owoce i inne ulubione dodatki.
Krok 1
Do garnuszka wlać mleko, wsypać płatki i cukier (lub syrop klonowy czy miód).
Krok 2
Gotować na wolnym ogniu, aż płatki niemal całkowicie wchłoną mleko i będą miękkie. Uwaga! Należy naprawdę często mieszać! Najlepiej użyć garnka z grubym podwójnym dnem.
Krok 3
W międzyczasie przygotować owoce. Umyć borówki amerykańskie, banana obrać i pokroić w plasterki. Owsiankę przełożyć do salaterki, na wierzchu ułożyć owoce.
Porcje: 2
Krok 1
Wymieszać ze sobą w słoiku lub misce płatki owsiane górskie, zimną kawę (zaparzoną), mleko migdałowe i nasiona chia.
Krok 2
Dodać wanilię. W zależności od upodobania, dodać odrobinę syropu klonowego.
Krok 3
Schłodzić przez noc w lodówce.
Porcje: 4
Temperatura piekarnika: 175°C
Czas pieczenia: 15-18 minut
Krok 1
Rozgrzać piekarnik i wyłóżyć blachę papierem do pieczenia.
Krok 2
Zblendować 120 g płatków owsianych górskich, w celu uzyskania 100 g mąki owsianej.
Krok 3
Wymieszać razem: mąkę owsianą, płatki owsiane górskie, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Tak przygotowane składniki wmieszać w ugotowaną białą komosę ryżową i marchewkę.
Krok 4
W misce, połączyć nasiona chia z ciepłą wodą i pozostawić do zagęszczenia na około 5 minut.
Krok 5
W innym naczeniu wymieszać ze sobą oliwę z oliwek, syrop klonowy i masło migdałowe. Następnie dodać mieszankę nasion chia z wodą.
Krok 6
Całość wlać do mieszanki owsianej z marchewką i wymieszać. Po połączeniu się składników dodać ulubione orzechy, żurawinę i wszystko razem połączyć.
Krok 7
Rozkładać łyżką ciasto na blasze do pieczenia, tak aby powstały ciasteczka i piec, aż się lekko zarumienią.
Smacznego!
Krok 1
Ugotować na twardo 5 jajek.
Krok 2
Jajka ostudzić i rozgnieść je widelcem w miseczce.
Krok 3
Dodać majonez i przyprawić całość solą i pieprzem.
Krok 4
Wymieszać wszystko i dodać posiekany szczypiorek.
Krok 5
Gotową pastę nałożyć na chrupkie pieczywo.
Krok 1
Wszystkie składniki wymieszać w misce, do momentu aż będą oblepione miodem.
Krok 2
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie na nią równomiernie wyłożyć wszystkie składniki w miodzie.
Krok 3
Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25-30 minut. W tym czasie można kilka razy zamieszać zawartość blachy, aby składniki opiekły się równomiernie.
Krok 4
Wyciągnąć z piekarnika, ostudzić.
Na spód szklanki wyłożyć granolę do 1/4 wysokości, następnie jogurt naturalny do połowy wysokości, uzupełnić granolą oraz jogurtem. Na górę dodać świeże owoce.
Krok 1
Wlać 3 łyżki oliwy na patelnię, rozgrzać, dodać pokrojone na 1 cm grubości paski pieczarki. Doprawić od razu solą, pieprzem oraz wsypać posiekaną pietruszkę zostawiając odrobinę na koniec. Gdy pieczarki zmiękną, dodać masło.
Krok 2
W rondlu zagotować wodę. Do małych miseczek wbić po jednym jajku. Łyżką zakręcić wodą, aby powstał wir i delikatnie wlać jajko. Białko powinno zakręcić się wokół żółtka. Można sobie ułatwić, mieszając łyżką lub szpatułką. Za chwilę wlać w ten sam sposób drugie jajko. Jajka gotować przez 3 minuty.
Krok 3
Pieczywo ugrillować, podpiec w tosterze lub na patelni, razem z pieczarkami.
Krok 4
Wyjąć delikatnie ugotowane jajka.
Krok 5
Na pieczywo przełożyć pieczarki, ułożyć jajka i posypać pozostałą częścią pietruszki.
Krok 1
Wymieszać mąkę z maślanką, jajkami, proszkiem do pieczenia oraz cukrem, aby powstała jednolita, gęsta masa. Ciasto na amerykańskie pancakes powinno być bardziej gęste niż na klasyczne polskie naleśniki. Należy uważać, aby nie powstały grudki.
Krok 2
Na suchej patelni uprażyć wiórki kokosowe, aż będą lekko złociste i aromatyczne.
Krok 3
Patelnię teflonową natrzeć oliwą, naleśniki smażyć po 3 za jednym razem, podczas smażenia powinny lekko urosnąć. Naleśniki smażyć z każdej strony ok. 2 minuty.
Krok 4
Usmażone naleśniki przełożyć na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Krok 5
Naleśniki smażyć, aż skończy się całe ciasto. Podawać polane syropem klonowym, z owocami i posypane prażonym kokosem.
Krok 1
Mąkę rozrobić z wodą i odstawić na bok. Cebulę pokroić w talarki. Pomidory pokroić na małe kawałki.
Krok 2
Wszystko wrzucić do miski z mąką, doprawić i wymieszać.
Krok 3
Powstałą masę wylać na rozgrzaną patelnię wysmarowaną olejem i smażyć na małym ogniu, pod przykryciem.
Krok 4
Co jakiś czas kontrolować proces smażenia i gdy „omlet” łatwo odchodzi od dna, przełożyć go na drugą stronę. Najprostsza metoda to zsunięcie frittaty na talerz i sprawnym ruchem przeniesienie na patelnie, by mogła obsmażyć się z drugiej strony.
Krok 1
Wszystkie składniki na naleśniki wrzucić do kielicha blendera i miksować, by połączyły się w całość.
Krok 2
Powstałą masę wylać partiami na rozgrzaną patelnię przesmarowaną olejem i smażyć okrągłe placki.
Krok 3
Migdały zalać ciepłą wodą ponad krawędź tak by całe były zanurzone. Po kilku godzinach, wrzucić do blendera odsączone migdały i zmiksować je z sokiem z cytryny dolewając wodę mineralną.
Krok 4
Przyprawić do smaku solą i pieprzem i dodać cebulę dymkę. Wymieszać wszystko z drobno pokrojoną rzodkiewką i posiekanym szczypiorkiem.
Krok 5
Naleśniki posmarować twarożkiem, zwinąć w rulon, lub złożyć w trójkąty. Podawać z sosem balsamicznym.
Krok 1
Jajka ugotować na twardo.
Krok 2
Gdy nieco przestygną obrać je ze skorupek i przekroić wzdłuż na równe części. Z każdego jajka wybrać żółtko. Żółtka, tuńczyka oraz awokado wraz z sokiem z cytryny i odrobiną soli i pieprzu umieścić w kubku blendera- całość zmiksować na gładki, puszysty mus.
Orzechy piniowe uprażyć na suchej patelni (gdy się lekko zarumienią są gotowe). Rukolę, uprażone orzechy, parmezan, oliwę i czosnek utrzeć w moździerzu na gładką pastę, doprawić do smaku solą i pieprzem.
W każdej połówce jajka umieścić łyżeczkę pesto, a następnie przy pomocy szprycy z dekoracyjną końcówką mus z tuńczyka i awokado.
Krok 1
Połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Roztrzepać jajka.
Krok 2
Połączyć mleko z masłem, dosypać mieszankę sypkich składników. Całość wymieszać aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Krok 3
Smażyć ciasto na suchej nieprzywierającej patelni z obu stron, tak długo aż będą rumiane.
Krok 4
Tak przygotowane pancakes polać syropem klonowym lub czekoladą.
Pancakes można podawać je na wiele różnych sposobów: z czekoladą, bitą śmietaną, owocami, herbatnikami, serkiem homogenizowanym lub jak podaje amerykańska tradycja, z syropem klonowym.