Pita z serkiem śmietankowym i domową sałatką
Krok 1
Przekroić chlebek pita tak, aby można było go wypełnić składnikami i posmarować serkiem śmietankowym. Wypełnić wnętrze chlebka rukolą i sałatą. Dodać pokrojone pomidorki oraz kawałki ogórka.
Krok 1
Przekroić chlebek pita tak, aby można było go wypełnić składnikami i posmarować serkiem śmietankowym. Wypełnić wnętrze chlebka rukolą i sałatą. Dodać pokrojone pomidorki oraz kawałki ogórka.
Krok 1
Rozgrzać piekarnik do 180° C.
Krok 2
W misce zmieszać posiekaną natkę pietruszki, mięso mielone, musztardę i jajko. Podzielić powstałą masę na 8 równych części. Do środka każdej części włożyć kawałek sera, a następnie zwinąć w kulkę i rozpłaszczyć tak, aby powstały kotleciki.
Krok 3
Wyłożyć wszystkie kotleciki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie posmarować oliwą z oliwek lub innym olejem.
Krok 4
Włożyć kotleciki do piekarnika. Wyjąć po 10-15 minutach lub w momencie, gdy będą w pełni upieczone. Na spód przekrojonej bułeczki pełnoziarnistej położyć sałatę, pomidora oraz przygotowany wcześniej kotlecik, a całość nakryć górną częścią bułeczki.
Krok 1
Umieścić płatki owsiane w dużym kubku, misce lub słoiku. Dodać mleko.
Krok 2
Zmieszać jogurt naturalny z miodem i przełożyć na wierzch płatków owsianych zalanych mlekiem. Umieścić kubek, miskę albo słoik w lodówce i pozostawić na noc.
Krok 3
Rano pokroić owoce lub przygotować inne wybrane dodatki i umieścić je na wierzchu jogurtu.
Krok 1
Ugotować i odcedzić makaron. Kiedy makaron będzie się gotował, przygotować sos awokado. W misce umieścić miąższ awokado i rozgnieść przy użyciu widelca, do uzyskania kremowej konsystencji.
Krok 2
Do rozgniecionego awokado dodać 1-2 łyżki sosu sojowego, 2-3 łyżki soku z cytryny, 1 łyżkę oliwy, liście bazylii, imbir i czosnek. Wymieszać do połączenia składników, używając szpatułki lub rąk. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dodać kilka łyżek wody.
Krok 3
Ugotowany makaron przenieść do garnka, a następnie dodać przygotowany sos i dobrze wymieszać. Dodać pokrojone pomidorki koktajlowe i wymieszać. Całość posypać sezamem (opcjonalnie).
Krok 1
Ugotować jajka na twardo i obrać ze skorupek.
Krok 2
Obrać i pokroić marchewkę na cienkie plasterki, które zostaną wykorzystane do zrobienia uszu. Ostrożnie zrobić niewielkie nacięcia w jajku w miejscach, w których będą znajdowały się oczy, uszy i nos. Umieścić plasterki marchewki w nacięciach na uszy. Umieścić sezam w nacięciach, aby stworzyć oczy i nos myszki. Rozkoszuj się jajecznymi myszkami w towarzystwie grzanek oraz odrobiną majonezu.
Krok 1
Rozpuścić miód w ciepłej wodzie. Zblendować maliny na gładko, dodając mieszankę miodu i ciepłej wody oraz sok z cytryny. Przełożyć powstałą masę do pojemnika nadającego się do przechowywania w zamrażalce i wstawić do zamrażalnika na 3-4 godziny.
Krok 2
Sorbet malinowy podawać w miseczkach i opcjonalnie udekorować gorzką czekoladą i listkami mięty.
Krok 1
Zagotować pokrojone plasterki ziemniaka we wrzącej wodzie przez ok. 10 minut.
Krok 2
Na patelni, na średnim ogniu, rozgrzać olej. Dodać czosnek i cebulę i zaczekać, aż zmiękną. Dodać plasterki cukinii, doprawić i przysmażać aż lekko zbrązowieją i zmiękną, przez około 5 minut. Dodać odcedzone plasterki ziemniaka oraz groszek.
Krok 3
W małej misce zmieszać razem pesto i jajka, doprawić odrobiną pieprzu i soli, a następnie wlać na patelnię. Gotować aż krawędzie się zetną, przez mniej więcej 5 minut, obracając patelnię dookoła. Posypać serem i gotować dalej, aż całość masy jajecznej się zetnie, a jej wierzch będzie złoty, przez ok. 5 minut.
Krok 1
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni i wyłożyć blachę do pieczenia papierem.
Krok 2
Pokroić arkusz ciasta francuskiego na 4 równe kwadraty. Na dwóch rozprowadzić łyżeczkę pesto na środku, pozostawiając wokół nich wolne miejsce. Dodać 2 łyżeczki parmezanu na papier pergaminowy, a następnie ułożyć pomidorki koktajlowe bezpośrednio na serze. Umieścić kwadrat ciasta francuskiego na wierzchu składników. Palcami delikatnie docisnąć ciasto wokół nadzienia, aby usunąć z niego powietrze. Za pomocą widelca docisnąć boki ciasta wokół wszystkich krawędzi, aby je zamknąć.
Krok 3
Dodać łyżeczkę miodu na papier pergaminowy w kształcie prostokąta. Położyć połowę plasterków jabłka bezpośrednio na miodzie, nakładając je na siebie w prostokątnym rzędzie. Posypać je cynamonem i dodatkowo nanieść na nie połowę łyżeczki miodu. Przykryć ciastem francuskim (wykorzystać 2 kwadraty, które zostały) i zamknąć je tak jak w przypadku dwóch pierwszych.
Krok 4
Piec przekąski w piekarniku przez 8-10 minut, aż ciasto francuskie wyrośnie i będzie złociste oraz chrupiące. Następnie za pomocą łopatki odwrócić ciasto francuskie. To z jabłkiem posypać cukrem pudrem, a na te z parmezanem nałożyć straciatellę i ozdobić listkami bazylii oraz płatkami czerwonej papryki.
Krok 1
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Krok 2
Obrać dynię i zetrzeć ją na tarce.
Krok 3
Zmieszać jajka z cukrem na puszystą masę. Dodać roztopione masło, a następnie wymieszać całość jeszcze raz.
Krok 4
Do przygotowanej masy wsypać nasiona dyni, słonecznika i chia. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia, a na końcu startą dynię. Wymieszać wszystko tak, aby składniki połączyły się dokładnie i przelać masę do formy na pieczenie.
Krok 5
Piec ok. 30 minut, a następnie wyciągnąć do ostygnięcia.
Krok 1
Ugotować jajka na twardo. Włożyć jajka do zimnej wody i gotować 8 minut od momentu kiedy woda zacznie wrzeć.
Krok 2
Bekon podsmażyć na chrupko na patelni. Nie dodawać dodatkowego tłuszczu.
Krok 3
Usmażony bekon przełożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Krok 4
Do miski wrzucić sałatę, dodać bekon, pokrojone pomidorki koktajlowe, posiekaną miętę oraz szczypior.
Krok 5
Pokroić pieczywo na 1cm kostkę i podsmażyć na tej samej patelni co bekon. Z pieczywa powinny powstać grzanki. Na pewno będą pyszne, bo nasiąkną smakiem bekonu!
Krok 6
Grzanki wrzucić od razu do sałaty.
Krok 7
Wymieszać jogurt z musztardą, przelać do sałaty i wymieszać. Dodać starty ser oraz obrane jajka pokrojone na pół.
Krok 1:
Zmiksować owoce w robocie kuchennym lub blenderem.
Krok 2:
Wymieszać w misce mus owocowy z jogurtem i dodać 4 łyżki syropu klonowego.
Krok 3:
Wlać powstałą masę do foremek i włożyć foremki do zamrażarki na minimum 4 godziny.
Krok 1
Odstawić daktyle na noc do namoczenia w wodzie (tak aby zakrywała daktyle w misce).
Krok 2
Rozpocząć przygotowania od posiekania namoczonych daktyli oraz orzechów i czekolady.
Krok 3
Do naczynia wsypać posiekane składniki oraz: płatki owsiane, miód, oraz masło orzechowe i wymieszać. Następnie dodać kakao oraz mleko lub wodę i ponownie wymieszać. Gdy konsystencja zrobi się dosyć gęsta, zacząć ugniatać masę dłońmi, do momentu w którym będzie plastyczna i lekko kleista.
Krok 4
Ulepić z powstałej masy prostokąt, przełożyć na papier do pieczenie i odstawić do lodówki na pół godziny.
Krok 5
Kiedy masa stwardnieje, pokroić ją w równe batoniki. Tak przygotowane batoniki proteinowe idealnie dodadzą energii i wzbogacą dietę.
Krok 1
Wymieszać sos sojowy z papryką wędzoną.
Krok 2
Pokroić tofu w kostkę i nasączyć we wcześniej przygotowanej mieszance (sosu sojowego z papryką). Odstawić do połączenia smaków.
Krok 3
Cukinię i paprykę pokroić w większą kostkę, a cebulę w plastry.
Krok 4
Na długie, szaszłykowe wykałaczki nadziewać na przemian warzywa i kostkę tofu, aż do wyczerpania składników.
Krok 5
Szaszłyki włożyć do piekarnika i piec przez 15 minut (200 °C), bądź grillować na ruszcie do uzyskania idealnego, złocistego koloru.
Krok 6
Sos hoisin wymieszać z sokiem z cytryny i sporą szczyptą pieprzu. Polać nim dokładnie przygotowane szaszłyki i podawać jeszcze ciepłe.
Krok 1
Wszystkie składniki zblendować na gęsty koktajl.
Krok 1
Kawę rozpuścić w 2 łyżkach wrzątku i wystudzić. Przelać do miski i dodać serek mascarpone. Miksować na małych obrotach ok. 10 sekund, aż krem stanie się gładki.
Krok 2
Śmietankę ubić na sztywno, stopniowo dosypując cukier. Wymieszać z kremem, przełożyć do szklanek i udekorować ziarnami kawy, startą czekoladą i posypać cynamonem.
Krok 1
W małej misce wymieszać 2 łyżki nasion chia z 6 łyżkami wody. Odstawić na minimum 5 minut. Powstały żel zostanie wykorzystany jako zamiennik jajka.
Krok 2
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Żaroodporne naczynie o pojemności ok. 200 ml wysmarować tłuszczem.
Krok 3
Zblendować ze sobą napęczniałe nasiona chia, napój roślinny, masło orzechowe, płatki owsiane, proszek do pieczenia, brązowy cukier i sól. Całość wlać do wcześniej przygotowanego naczynia.
Krok 3
Piec przez 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 5 minut do ostygnięcia. Podawać z ulubionymi owocami, bądź orzechami.
Krok 1
Siemię lniane wsypać do miski z mlekiem migdałowym i wstawić na całą noc do lodówki.
Krok 2
Obrać jabłko i zblendować je wraz z siemieniem namoczonym w mleku i przyprawą do piernika. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, dolać trochę wody.
Krok 3
Całość przełożyć do miseczki i ozdobić pokrojoną w ćwiartki gruszką. W razie potrzeby doprawić do smaku miodem.
Krok 1:
Nagrzać piekarnik do 180° C, bądź z termoobiegiem na 160° C. Przygotować foremkę na chlebek i dokładnie natłuścić masłem.
Krok 2:
Obrać banany i rozdusić widelcem oraz rozpuścić masło.
Krok 3:
W misce wymieszać miód, rozgniecione banany oraz roztopione masło. Następnie do miski wbić jajka i dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami.
Krok 4:
Dodać sodę oczyszczoną, sól oraz ekstrakt waniliowy i wymieszać.
Krok 5:
Dodać mąkę i delikatnie wymieszać szpatułką, do połączenia składników. Wlać masę do foremki i umieścić w centralnej części piekarnika. Piec 60 min.
Krok 6
Po upłynięciu czasu, sprawdzić środek chlebka wbijając w niego drewniany patyczek lub nóż. Jeśli pozostanie mokre ciasto, należy pozostawić chlebek w piekarniku na kilka dodatkowych minut.
Krok 7
Upieczony chlebek wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia, a później obrócić formę do góry dnem i delikatnie postukać.
Krok 1
Wołowinę pokroić w jak najcieńsze paski (koniecznie kroić w poprzek włókien). Doprawić solą, papryką i kminiem rzymskim.
Krok 2
Smażyć na mocno rozgrzanej patelni, dodać pół posiekanej w paski cebuli i dusić pod przykryciem 15 minut.
Krok 3
Zetrzeć na tarce ser żółty, następnie wymieszać z wołowiną. Tortillę złożyć na pół i na jednej części położyć połowę nadzienia.
Krok 4
Opiekać na suchej i lekko rozgrzanej patelni, aż ser się rozpuści a tortilla zrumieni.
Krok 5
W międzyczasie pokroić drobno pomidorki, dodać łyżeczkę posiekanej drobno cebuli, sok z limonki, posiekaną garść kolendry oraz sól i pieprz.
Krok 1
Posiekać sałatę na cienkie paski, cebulę i paprykę w piórka, a ogórka, pomidora i awokado w dużą kostkę.
Krok 2
Odcedzić tuńczyka z puszki i przełożyć do miseczki.
Krok 3
Wymieszać tuńczyka z warzywami.
Krok 4
Podgrzać tortille. Następnie na sam środek nałożyć tuńczyka z warzywami. Opcjonalnie można polać całość sosem, przygotowanym z 2 łyżek jogurtu greckiego i 2 małych łyżeczek musztardy.
Krok 5
Zwinąć tortillę i przekroić na pół.
Krok 1:
Rozdusić awokado widelcem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz rukolę.
Krok 2:
Posmarować pastą z awokado każdą kromkę chleba lub bułkę, kolejno dodać trochę pieprzu i soli do smaku.
Krok 3:
Na koniec pokroić plasterek łososia i umieścić na przygotowanych kanapkach.
Krok 4:
Opcjonalnie można posypać sezamem.
Krok 1:
Odcedzić ciecierzycę (zalewę pozostawić w innym naczyniu).
Krok 2:
Wsypać do robota kuchennego ciecierzycę, oliwę, pastę tahini, sok z cytryny i zmiksować na gładką masę. Przecisnąć czosnek przez praskę i wraz z kuminem dodać do gotowej masy.
Krok 3:
Zalewę z ciecierzycy dolewać do masy, do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Następnie dodać pozostały sok z cytryny i przyprawić solą do smaku.
Krok 4:
Hummus najlepiej smakuje z ulubionymi warzywami (papryka, marchewka, seler naciowy) pokrojonymi w słupki.
Krok 1:
Rozgrzać piekarnik do 180° C. Posmarować 4 foremki na muffiny cienką warstwą oliwy.
Krok 2:
Rozdzielić warzywa na 4 foremki.
Krok 3:
Do miski wbić jajka i wymieszać je z ziołami oraz solą i pieprzem, opcjonalnie także delikatnie podsmażony bekon. Przygotowaną mieszanką wypełnić foremki na muffinki.
Krok 4:
Piec w piekarniku ok. 8 minut.
Krok 5:
Poczekać aż ostygną i wyciągnąć z foremek.
Krok 1
Wymieszać nasiona chia z jogurtem w misce (nasiona chia nie sklejają się po zmieszaniu z jogurtem).
Krok 2
Umieścić płatki owsiane w dużym słoiku lub pojemniku ze szczelną pokrywką. Przełożyć do niego jogurt z nasionami chia, dodać mleko, esencję waniliową. Wszystko dokładnie wymieszać. Zamknąć szczelnie pojemnik i schładzać przez co najmniej cztery godziny lub przez noc.
Krok 3
Bezpośrednio przed spożyciem przełożyć schłodzone płatki z jogurtem i chia do miseczek.
Dodać świeże owoce, migdały, opcjonalnie również suszone owoce i inne ulubione dodatki.
Krok 1
Zmiksować jagody i banana z mlekiem i jogurtem waniliowym aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Opcjonalnie dodać miód, żeby poprawić słodkość koktajlu.
Krok 2
Przelać smoothie do szklanki i posypać okruchami krakersów.
Krok 1
Zmiksować truskawki, kiwi, jogurt waniliowy i mleko w blenderze do uzyskania kremowej i gładkiej konsystencji.
Krok 2
Dodać kilka kostek lodu do blendera, jeśli koktajl ma być pełniejszy lub zimniejszy. Dodać także miód jeśli powinien być słodszy.
Krok 1
Przy pomocy trzepaczki, przez około 5 minut, mieszać w misce oliwę extra virgin z octem balsamicznym, cukrem, estragonem, solą i świeżo mielonym pieprzem.
Krok 2
Umyć piersi z kurczaka, umieścić je w płytkim naczyniu i polewać połową dressingu, a następnie marynować w lodówce przez minimum 1 godzinę. Wyjąć kurczaka minimum 30 minut przed smażeniem, by ogrzał się do temperatury pokojowej.
Krok 3
Rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek na patelni. Umieścić na gorącej patelni piersi z kurczaka i podsmażyć z obu stron na brązowo. Zmniejszyć ogień i podsmażać kurczaka przez około 15-20 minut, odwracając co 5 minut, aż będzie gotowy. Zdjąć kurczaka z ognia i zostawić go na 5 minut, by mięso odpoczęło. Pokroić kurczaka na cienkie kawałki.
Krok 4
Umieścić wszystkie składniki w misce, polać sałatę dressingiem i posypać prażonymi migdałami.
Krok 1
W małej misce wymieszać ze sobą 2 łyżeczki wędzonej papryki, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne, 1 łyżeczkę suszonej bazylii oraz 1 łyżeczkę granulowanego czosnku. Obtoczyć umytego fileta łososia w tej mieszance przypraw.
Krok 2
Na średnim ogniu na ciężkiej, żeliwnej patelni rozgrzać olej kokosowy. Umieścić na niej łososia (skórą do góry) i obsmażać z każdej strony przez około 3-4 minuty. Wyłączyć kuchenkę i przykryć na 5 minut.
Krok 3
Podawać na wierzchu stostowanego chleba, z sałatą skropioną oliwą, odrobiną soku cytryny oraz z jajkiem.
Wskazówka
Można wykończyć łososia, polewając go wybranym przez siebie sosem. W przypadku diety keto, należy zamienić chleb na jajka i łososia, by zwiększyć ilość tłuszczów oraz zmniejszyć ilość węglowodanów.
Krok 1
Mleko wymieszać z drożdżami i cukrem. Odstawić na 10-15 minut.
Krok 2
Mąkę przesiać, dodać margarynę, jaja, sól i mleko z drożdżami . Ciasto chwilę wyrabiać i odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką (ok. 60 minut).
Krok 3
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, podsypać mąką i wyrabiać, podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na kształt koła o grubości ok. 0,5 cm. i pokroić na 8 równych trójkątów.
Krok 4
Czekoladę drobno posiekać, ser pokruszyć, połączyć z mielonymi orzechami.
Krok 5
Na trójkąty nałożyć farsz (po łyżeczce na trójkąt) i rolować od szerszego końca do węższego. Rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepać z 2 łyżkami mleka, posmarować rogaliki i posypać sezamem.
Krok 6
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25-30 minut.
Krok 1
Jajka ugotować na twardo, pokroić w kosteczkę i przełożyć do miski. Szczypiorek drobno posiekać.
Krok 2
Do jajek dodać posiekany szczypiorek, musztardę i majonez. Pastę dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Krok 3
Plastry szynki smarować pastą jajeczną i zwijać, tworząc ruloniki. Można złapać je ozdobnymi wykałaczkami.
Krok 1
Jajka ugotować, ostudzić, obrać i przekroić wzdłuż na pół. Żółtka wyjąć delikatnie za pomocą łyżeczki i przełożyć do miski.
Krok 2
Białka ułożyć na wielkanocnym talerzu.
Krok 3
Groszek, żółtka, majonez i pesto zmiksować na gładką masę. Farsz umieścić w dekoratorze i nafaszerować połówki białek. Całość posypać pieprzem i ozdobić listkami bazylii.
Krok 1
4 jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Cebulę, czosnek i pietruszkę drobno posiekać.
Krok 2
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć cebulę do zeszklenia. Dodać czosnek i smażyć kolejną minutę. Patelnię zdjąć z ognia.
Krok 3
Do mięsa mielonego dodać cebulę z czosnkiem, bułkę tartą, pietruszkę, surowe jajko,
musztardę i przyprawy. Wyrobić na gładką masę.
Krok 4
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę keksówkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Na dnie ułożyć połowę mięsa. Na środku ułożyć jajka. Przykryć resztą mięsa i uformować górkę. Wierzch posmarować musztardą. Wstawić do piekarnika i piec około 50 minut.
Krok 1
Na rozgrzaną patelnie wlać 2 łyżki oliwy i smażyć krewetki po 1 minucie z każdej strony. Zdjąć z patelni.
Krok 2
Awokado pokroić w plastry.
Krok 3
Wymieszać składniki sosu: sok z połowy limonki, sos słodkie chili i łyżkę oliwy.
Krok 4
Do miski wsypać miks sałat, wyłożyć plastry awokado i krewetki. Polać przygotowanym sosem. Posolić i popieprzyć do smaku.
Krok 1
Żółtko utrzeć z cukrem jak na kogel-mogel, następnie dodać dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej, zalać wrzątkiem i wymieszać.
Krok 2
Aby kawa pięknie się prezentowała należy pozostawić trochę ubitego żółtka z cukrem na wierzchu. Posypać cynamonem.
Krok 1
Białą kiełbasę naciąć i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać pokrojoną w piórka cebulę, miód i przyprawy. Wlać piwo i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 1
Czekoladę połamać na kosteczki i rozpuścić w kąpieli wodnej.
Krok 2
Żółtko utrzeć z cukrem na biały puszysty krem i wymieszać z lekko przestudzoną czekoladą. Białko ubić z dodatkiem soli na sztywną pianę i połączyć z masą czekoladową delikatnie mieszając łyżką.
Krok 3
Nałożyć do szklaneczek i wstawić do lodówki na dwie godziny.
Krok 1
Przygotować 6 słoików. Herbatniki drobno pokruszyć, wymieszać z masłem i ugnieść w rękach. Gdy masa jest zbita, wyłożyć nią każdy słoik mocno dociskając. Włożyć je do lodówki, aby spód zastygł.
Krok 2
Banany pokroić w plasterki. Do masy krówkowej dodać pokruszone w dłoni orzechy. Na herbatnikowy spód nałożyć około 200 g masy krówkowej, następnie pokrojone banany i resztę masy.
Krok 3
Śmietanę ubić z cukrem i nałożyć na ciasto. Czekoladę zetrzeć bezpośrednio na deser robiąc pyszną posypkę.
Krok 1
Na nieprzywierającą patelnię wlać oliwę i lekko ją podgrzać. Dodać cebulę i smażyć ją przez 2 minuty.
Krok 2
Na patelnię dołożyć czosnek i mięso, a następnie doprawić solą i pieprzem. Smażyć przez około 5 minut lub do momentu, aż mięso będzie gotowe, w międzyczasie podrzucając i rozbijając je na części.
Krok 3
Do usmażonego mięsa dodać 1/2 łyżeczki papryki, bulion z kurczaka, sos pomidorowy, 1/2 łyżeczki papryki i 1 łyżeczkę mielonego kminku. Gotować na małym ogniu przez 5 minut, aż sos zgęstnieje.
Krok 4
Podawać na liściach sałaty wraz z ulubionymi dodatkami.
Krok 1
Na patelnię dodać kalafior, ziemniaki i sól, zalać zimną wodą i zagotować. Gotować przez 8-10 minut na małym ogniu do miękkości.
Krok 2
Kalafiora z ziemiakami odsączyć, lekko ostudzić i zblendować z nerkowcami, wodą, octem jabłkowym, jalapeño, czosnkiem, solą i oliwą z oliwek, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Krok 3
Rozłożyć nachosy na talerzu do serwowania. Polać sosem kalafiorowym jalapeño, a następnie ułożyć na wierzchu pomidorki cherry, czarną fasolę, czerwoną cebulę i kolendrę. Można dodać salsę, aby uzyskać więcej smaku.
Krok 1
Wymieszać razem pogniecionego banana, orzechy pekan i płatki owsiane.
Krok 2
Włożyć składniki do większej miski, dodać miód oraz masło orzechowe. Rękami uformować kulki i obtoczyć je we wiórkach kokosowych. Przed podaniem wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Krok 1
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
Krok 2
Po dwa kabanosy zawinąć w ciasto francuskie wraz z plasterkiem sera camembert oraz tymiankiem. Zawinięte paluchy posmarować rozbełtanym jakiem, doprawić solą oraz pieprzem.
Krok 3
Paluchy ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i piec przez 20 minut, aż ciasto się zarumieni.
Krok 4
W tym czasie do rondla wrzucić posiekany czosnek oraz cebulę pokrojoną w piórka, wlać 2 łyżki oliwy i dusić przez kilka minut, aż czosnek i cebula się zeszklą. Dodać pomidory pokrojone w kostkę, wsypać cukier i dusić przez 15 minut na wolnym ogniu. Powinna powstać gęsta, kleista marmolada. Na koniec dodać posiekaną pietruszkę oraz doprawić solą i pieprzem do smaku.
Krok 5
Upieczone zawiniątka z kabanosów podawać z marmoladą oraz ogórkami konserwowymi.
Krok 1
Kaszę jaglaną ugotować według podstawowego przepisu.
Krok 2
Do miski wrzucić wszystkie składniki oprócz mixu ziaren. Zmiksować na gładko. Dodać ziarna i wymieszać.
Krok 3
Wyłożyć masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć drugim kawałkiem papieru do pieczenia i za pomocą wałka rozwałkować masę na cienki placek. Zdjąć górną część papieru do pieczenia.
Krok 4
Włożyć blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 10 min. od początku pieczenia wyciągnąć blaszkę i pokroić chlebek na kawałki. Dopiec jeszcze 15-25 min (w zależności od grubości placka i chrupkości, jaką chce się uzyskać).
Krok 1
Pokruszone drożdże zalać ciepłym mlekiem. Dosypać pół szklanki mąki i wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia.
Krok 2
Żółtka utrzeć z cukrem na puch. Kiedy zaczyn urośnie, przełożyć go do masy jajecznej. Stopniowo dolewać olej i dokładając resztę mąki lekko miksować.
Krok 3
Zagnieść ciasto i odstawić je na godzinę w ciepłe miejsce, aby podrosło. Następnie rozwałkować je na gładki płat. Wyłożyć masę makową i rozprowadzić.
Krok 4
Zwinąć całość w roladę i pokroić na grube plastry. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, zostawiając niewielkie odstępy między plastrami. Piec ślimaki w nagrzanym piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180°C. Dobrze wystudzić i odłożyć w chłodne miejsce. Można polać je lukrem.
Krok 1
Cebule obrać i pokroić w cienkie talarki. Przełożyć do miski i wymieszać z kilkoma łyżkami oleju, cukrem i octem.
Krok 2
Śledzie wypłukać i osuszyć na ręczniku papierowym. Pokroić w kawałki i wymieszać z cebulą.
Krok 3
Śledzia z cebulką, liśćmi laurowymi i zielem angielskim włożyć do słoika i dopełnić olejem. Odstawić na 48 godzin do lodówki.
Krok 1
Schab rozbić cieńko. Oprószyć solą, pieprzem oraz majerankiem.
Krok 2
Na każdym kotlecie ułożyć 4 suszone śliwki. Mięso ciasno zwinąć w ruloniki. Każdą roladkę owinąć plasterkiem wędzonego boczku.
Krok 3
Na patelni rozgrzać masło. Roladki obsmażyć z każdej strony na mocno rumiany kolor. Następnie całość zalać bulionem, przykryć i dusić na niewielkim ogniu przez około 30 minut, co jakiś czas obracając roladki. Powstały sos doprawić do smaku i zaciągnąć mąką oraz śmietaną.
Krok 4
Roladki posypać zieloną pietruszką lub innymi ulubionymi ziołami.
Krok 1
Szpinak rozmrozić na patelni i odsączyć z wody.
Krok 2
Oddzielić żółtka od białek. Szpinak wymieszać z żółtkami, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Ubić na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli, następnie połączyć ją z masą szpinakową.
Krok 3
Tak powstałe ciasto rozprowadzić na prostokątnej blasze wyłożonej woskowanym papierem do pieczenia. Piec przez 20 minut w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem. Ciasto powinno się lekko zarumienić.
Krok 4
Szpinakowy biszkopt wyjąć z piekarnika i ostudzić. Posmarować go serkiem, posypać koperkiem, Poukładać plastry łososia i zwinąć ciasto. Gotową roladę zawinąć w folię i wstawić na 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki roladę pokroić w plastry o szerokości 2 cm.
Krok 1
Ugotować makaron w osolonej wodzie i odcedzić.
Krok 2
Ogórki pokroić w drobną kostkę. Pomidorki umyć i pokroić w połówki.
Krok 3
Soczewicę ugotować według przepisu na opakowaniu.
Krok 4
Kukurydzę odsączyć z zalewy, a czosnek wycisnąć przez praskę.
Krok 5
Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Dodać majonez, jogurt naturalny i dużo świeżego, zielonego koperku. Posolić i popieprzyć (najlepiej świeżo zmielonym pieprzem).
Krok 1
Ugotować makaron w osolonej wodzie, następnie odcedzić go i zostawić pół szklanki wody po gotowaniu.
Krok 2
Posiekać świeże liście szpinaku, a łososia wędzonego pokroić w kosteczkę.
Krok 3
Na patelni rozgrzać masło i chwilkę podsmażyć na nim wyciśnięty czosnek. Następnie dodać pokrojonego łososia i smażyć minutę, delikatnie mieszając. Następnie dodać szpinak i smażyć kolejną minutę. Dodać odcedzony makaron i podlać go wodą po makaronie. Zagotować.
Krok 4
Dodać 3 łyżki kremowego serka białego i poczekać aż danie zgęstnieje. Na koniec delikatnie skropić całość sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Krok 1
Rozgrzać piekarnik do 190˚ Celsjusza (grzanie góra-dół).
Krok 2
Obrać banany ze skórki, włożyć do dużej miski i rozgnieść z odrobiną soku z cytryny. W drugiej misce wymieszać wszystkie suche składniki: płatki owsiane, orzechy z żurawiną, sezam i słonecznik. Dodać je do rozgniecionych bananów i wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
Krok 3
Przygotowaną masę przełożyć do keksówki i uklepać łyżką. Piec około 20 minut.
Krok 4
Wyjąć i poczekać aż masa przestygnie. Podzielić na równe batoniki.
Krok 1
Mocno rozgrzać patelnię grillową na średnim ogniu. Oderwać twarde końcówki szparagów, grillować je (obracając regularnie) przez około 8 minut. Pokroić cytrynę na plasterki.
Krok 2
Po 5 minutach dodać pomidory i posypać grubo posiekanym rozmarynem i oregano. Grillować pomidory, aż staną się miękkie. Posypać solą i pieprzem i przełożyć szparagi i pomidory na talerz. Przykryć folią, aby pozostały ciepłe. Naciąć rybę po przekątnej kilka razy z każdej strony. Posypać solą i pieprzem. Grillować rybę po obu stronach przez około 15 minut. Dodać plasterki cytryny i grillować, aż nabiorą koloru i umieścić je na wierzchu ryby.
Krok 3
Przełożyć warzywa z doradą i posypać dodatkowym świeżym rozmarynem i oregano.
*Świetnie komponuje się z sałatką z rukoli z oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia i octem balsamicznym oraz chrupiącym chlebem ciabatta.