Wrap z tuńczykiem
Krok 1
Posiekać sałatę na cienkie paski, cebulę i paprykę w piórka, a ogórka, pomidora i awokado w dużą kostkę.
Krok 2
Odcedzić tuńczyka z puszki i przełożyć do miseczki.
Krok 3
Wymieszać tuńczyka z warzywami.
Krok 4
Podgrzać tortille. Następnie na sam środek nałożyć tuńczyka z warzywami. Opcjonalnie można polać całość sosem, przygotowanym z 2 łyżek jogurtu greckiego i 2 małych łyżeczek musztardy.
Krok 5
Zwinąć tortillę i przekroić na pół.
Kanapka z łososiem i pastą z awokado
Krok 1:
Rozdusić awokado widelcem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz rukolę.
Krok 2:
Posmarować pastą z awokado każdą kromkę chleba lub bułkę, kolejno dodać trochę pieprzu i soli do smaku.
Krok 3:
Na koniec pokroić plasterek łososia i umieścić na przygotowanych kanapkach.
Krok 4:
Opcjonalnie można posypać sezamem.
Hummus
Krok 1:
Odcedzić ciecierzycę (zalewę pozostawić w innym naczyniu).
Krok 2:
Wsypać do robota kuchennego ciecierzycę, oliwę, pastę tachini, łyżkę soku z cytryny i zmiksować na gładką masę. Przecisnąć czosnek przez praskę i wraz z kuminem dodać do gotowej masy.
Krok 3:
Zalewę z ciecierzycy dolewać do masy, do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Następnie dodać pozostały sok z cytryny i przyprawić solą do smaku.
Krok 4:
Hummus najlepiej smakuje z ulubionymi warzywami (papryka, marchewka, seler naciowy) pokrojonymi w słupki.
Chlebek bananowy
Krok 1:
Nagrzać piekarnik do 180° C, bądź z termoobiegiem na 160° C. Przygotować foremkę na chlebek i dokładnie natłuścić masłem.
Krok 2:
Obrać banany i rozdusić widelcem oraz rozpuścić masło.
Krok 3:
W misce wymieszać miód, rozgniecione banany oraz roztopione masło. Następnie do miski wbić jajka i dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami.
Krok 4:
Dodać sodę oczyszczoną, sól oraz ekstrakt waniliowy i wymieszać.
Krok 5:
Dodać mąkę i delikatnie wymieszać szpatułką, do połączenia składników. Wlać masę do foremki i umieścić w centralnej części piekarnika. Piec 60 min.
Krok 6
Po upłynięciu czasu, sprawdzić środek chlebka wbijając w niego drewniany patyczek lub nóż. Jeśli pozostanie mokre ciasto, należy pozostawić chlebek w piekarniku na kilka dodatkowych minut.
Krok 7
Upieczony chlebek wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia, a później obrócić formę do góry dnem i delikatnie postukać.
Owocowo-jogurtowe lody na patyku
Krok 1:
Zmiksować owoce w robocie kuchennym lub blenderem.
Krok 2:
Wymieszać w misce mus owocowy z jogurtem i dodać 4 łyżki syropu klonowego.
Krok 3:
Wlać powstałą masę do foremek i włożyć foremki do zamrażarki na minimum 4 godziny.
Jajeczno-warzywne muffiny
Krok 1:
Rozgrzać piekarnik do 180° C. Posmarować 4 foremki na muffiny cienką warstwą oliwy.
Krok 2:
Rozdzielić warzywa na 4 foremki.
Krok 3:
Do miski wbić jajka i wymieszać je z ziołami oraz solą i pieprzem, opcjonalnie także delikatnie podsmażony bekon. Przygotowaną mieszanką wypełnić foremki na muffinki.
Krok 4:
Piec w piekarniku ok. 8 minut.
Krok 5:
Poczekać aż ostygną i wyciągnąć z foremek.
Płatki owsiane z owocami
Krok 1
Wymieszać nasiona chia z jogurtem w misce (nasiona chia nie sklejają się po zmieszaniu z jogurtem).
Krok 2
Umieścić płatki owsiane w dużym słoiku lub pojemniku ze szczelną pokrywką. Przełożyć do niego jogurt z nasionami chia, dodać mleko, esencję waniliową. Wszystko dokładnie wymieszać. Zamknąć szczelnie pojemnik i schładzać przez co najmniej cztery godziny lub przez noc.
Krok 3
Bezpośrednio przed spożyciem przełożyć schłodzone płatki z jogurtem i chia do miseczek.
Dodać świeże owoce, migdały, opcjonalnie również suszone owoce i inne ulubione dodatki.
Smoothie jagodowe
Krok 1
Zmiksować jagody i banana z mlekiem i jogurtem waniliowym aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Opcjonalnie dodać miód, żeby poprawić słodkość koktajlu.
Krok 2
Przelać smoothie do szklanki i posypać okruchami krakersów.
Smoothie truskawkowo-jogurtowe z kiwi
Krok 1
Zmiksować truskawki, kiwi, jogurt waniliowy i mleko w blenderze do uzyskania kremowej i gładkiej konsystencji.
Krok 2
Dodać kilka kostek lodu do blendera, jeśli koktajl ma być pełniejszy lub zimniejszy. Dodać także miód jeśli powinien być słodszy.
Sałatka z truskawkami, migdałami, szpinakiem baby i kurczakiem
Krok 1
Przy pomocy trzepaczki, przez około 5 minut, mieszać w misce oliwę extra virgin z octem balsamicznym, cukrem, estragonem, solą i świeżo mielonym pieprzem.
Krok 2
Umyć piersi z kurczaka, umieścić je w płytkim naczyniu i polewać połową dressingu, a następnie marynować w lodówce przez minimum 1 godzinę. Wyjąć kurczaka minimum 30 minut przed smażeniem, by ogrzał się do temperatury pokojowej.
Krok 3
Rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek na patelni. Umieścić na gorącej patelni piersi z kurczaka i podsmażyć z obu stron na brązowo. Zmniejszyć ogień i podsmażać kurczaka przez około 15-20 minut, odwracając co 5 minut, aż będzie gotowy. Zdjąć kurczaka z ognia i zostawić go na 5 minut, by mięso odpoczęło. Pokroić kurczaka na cienkie kawałki.
Krok 4
Umieścić wszystkie składniki w misce, polać sałatę dressingiem i posypać prażonymi migdałami.
Jajka i pikantny łosoś na chlebie
Krok 1
W małej misce wymieszać ze sobą 2 łyżeczki wędzonej papryki, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne, 1 łyżeczkę suszonej bazylii oraz 1 łyżeczkę granulowanego czosnku. Obtoczyć umytego fileta łososia w tej mieszance przypraw.
Krok 2
Na średnim ogniu na ciężkiej, żeliwnej patelni rozgrzać olej kokosowy. Umieścić na niej łososia (skórą do góry) i obsmażać z każdej strony przez około 3-4 minuty. Wyłączyć kuchenkę i przykryć na 5 minut.
Krok 3
Podawać na wierzchu stostowanego chleba, z sałatą skropioną oliwą, odrobiną soku cytryny oraz z jajkiem.
Wskazówka
Można wykończyć łososia, polewając go wybranym przez siebie sosem. W przypadku diety keto, należy zamienić chleb na jajka i łososia, by zwiększyć ilość tłuszczów oraz zmniejszyć ilość węglowodanów.
Półfrancuskie rogaliki z serem pleśniowym i orzechami
Krok 1
Mleko wymieszać z drożdżami i cukrem. Odstawić na 10-15 minut.
Krok 2
Mąkę przesiać, dodać margarynę, jaja, sól i mleko z drożdżami . Ciasto chwilę wyrabiać i odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką (ok. 60 minut).
Krok 3
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, podsypać mąką i wyrabiać, podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na kształt koła o grubości ok. 0,5 cm. i pokroić na 8 równych trójkątów.
Krok 4
Czekoladę drobno posiekać, ser pokruszyć, połączyć z mielonymi orzechami.
Krok 5
Na trójkąty nałożyć farsz (po łyżeczce na trójkąt) i rolować od szerszego końca do węższego. Rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepać z 2 łyżkami mleka, posmarować rogaliki i posypać sezamem.
Krok 6
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25-30 minut.
Roladki z szynką i pastą jajeczną
Krok 1
Jajka ugotować na twardo, pokroić w kosteczkę i przełożyć do miski. Szczypiorek drobno posiekać.
Krok 2
Do jajek dodać posiekany szczypiorek, musztardę i majonez. Pastę dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Krok 3
Plastry szynki smarować pastą jajeczną i zwijać, tworząc ruloniki. Można złapać je ozdobnymi wykałaczkami.
Jajka ,,zielono mi”
Krok 1
Jajka ugotować, ostudzić, obrać i przekroić wzdłuż na pół. Żółtka wyjąć delikatnie za pomocą łyżeczki i przełożyć do miski.
Krok 2
Białka ułożyć na wielkanocnym talerzu.
Krok 3
Groszek, żółtka, majonez i pesto zmiksować na gładką masę. Farsz umieścić w dekoratorze i nafaszerować połówki białek. Całość posypać pieprzem i ozdobić listkami bazylii.
Pieczeń rzymska
Krok 1
4 jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Cebulę, czosnek i pietruszkę drobno posiekać.
Krok 2
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć cebulę do zeszklenia. Dodać czosnek i smażyć kolejną minutę. Patelnię zdjąć z ognia.
Krok 3
Do mięsa mielonego dodać cebulę z czosnkiem, bułkę tartą, pietruszkę, surowe jajko,
musztardę i przyprawy. Wyrobić na gładką masę.
Krok 4
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę keksówkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Na dnie ułożyć połowę mięsa. Na środku ułożyć jajka. Przykryć resztą mięsa i uformować górkę. Wierzch posmarować musztardą. Wstawić do piekarnika i piec około 50 minut.
Sałatka tajska z krewetkami
Krok 1
Na rozgrzaną patelnie wlać 2 łyżki oliwy i smażyć krewetki po 1 minucie z każdej strony. Zdjąć z patelni.
Krok 2
Awokado pokroić w plastry.
Krok 3
Wymieszać składniki sosu: sok z połowy limonki, sos słodkie chili i łyżkę oliwy.
Krok 4
Do miski wsypać miks sałat, wyłożyć plastry awokado i krewetki. Polać przygotowanym sosem. Posolić i popieprzyć do smaku.
Kawa z jajem
Krok 1
Żółtko utrzeć z cukrem jak na kogel-mogel, następnie dodać dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej, zalać wrzątkiem i wymieszać.
Krok 2
Aby kawa pięknie się prezentowała należy pozostawić trochę ubitego żółtka z cukrem na wierzchu. Posypać cynamonem.
Biała kiełbasa z miodem i piwem
Krok 1
Białą kiełbasę naciąć i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać pokrojoną w piórka cebulę, miód i przyprawy. Wlać piwo i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
Mus Czekoladowy
Krok 1
Czekoladę połamać na kosteczki i rozpuścić w kąpieli wodnej.
Krok 2
Żółtko utrzeć z cukrem na biały puszysty krem i wymieszać z lekko przestudzoną czekoladą. Białko ubić z dodatkiem soli na sztywną pianę i połączyć z masą czekoladową delikatnie mieszając łyżką.
Krok 3
Nałożyć do szklaneczek i wstawić do lodówki na dwie godziny.
Banofee
Krok 1
Przygotować 6 słoików. Herbatniki drobno pokruszyć, wymieszać z masłem i ugnieść w rękach. Gdy masa jest zbita, wyłożyć nią każdy słoik mocno dociskając. Włożyć je do lodówki, aby spód zastygł.
Krok 2
Banany pokroić w plasterki. Do masy krówkowej dodać pokruszone w dłoni orzechy. Na herbatnikowy spód nałożyć około 200 g masy krówkowej, następnie pokrojone banany i resztę masy.
Krok 3
Śmietanę ubić z cukrem i nałożyć na ciasto. Czekoladę zetrzeć bezpośrednio na deser robiąc pyszną posypkę.
Tacos z indykiem podawane w sałacie
Krok 1
Na nieprzywierającą patelnię wlać oliwę i lekko ją podgrzać. Dodać cebulę i smażyć ją przez 2 minuty.
Krok 2
Na patelnię dołożyć czosnek i mięso, a następnie doprawić solą i pieprzem. Smażyć przez około 5 minut lub do momentu, aż mięso będzie gotowe, w międzyczasie podrzucając i rozbijając je na części.
Krok 3
Do usmażonego mięsa dodać 1/2 łyżeczki papryki, bulion z kurczaka, sos pomidorowy, 1/2 łyżeczki papryki i 1 łyżeczkę mielonego kminku. Gotować na małym ogniu przez 5 minut, aż sos zgęstnieje.
Krok 4
Podawać na liściach sałaty wraz z ulubionymi dodatkami.
Nachosy z kalafiorem i salsą
Krok 1
Na patelnię dodać kalafior, ziemniaki i sól, zalać zimną wodą i zagotować. Gotować przez 8-10 minut na małym ogniu do miękkości.
Krok 2
Kalafiora z ziemiakami odsączyć, lekko ostudzić i zblendować z nerkowcami, wodą, octem jabłkowym, jalapeño, czosnkiem, solą i oliwą z oliwek, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Krok 3
Rozłożyć nachosy na talerzu do serwowania. Polać sosem kalafiorowym jalapeño, a następnie ułożyć na wierzchu pomidorki cherry, czarną fasolę, czerwoną cebulę i kolendrę. Można dodać salsę, aby uzyskać więcej smaku.
Kulki kokosowe po arabsku
Krok 1
Wymieszać razem pogniecionego banana, orzechy pekan i płatki owsiane.
Krok 2
Włożyć składniki do większej miski, dodać miód oraz masło orzechowe. Rękami uformować kulki i obtoczyć je we wiórkach kokosowych. Przed podaniem wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Kabanosy w cieście
Krok 1
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
Krok 2
Po dwa kabanosy zawinąć w ciasto francuskie wraz z plasterkiem sera camembert oraz tymiankiem. Zawinięte paluchy posmarować rozbełtanym jakiem, doprawić solą oraz pieprzem.
Krok 3
Paluchy ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i piec przez 20 minut, aż ciasto się zarumieni.
Krok 4
W tym czasie do rondla wrzucić posiekany czosnek oraz cebulę pokrojoną w piórka, wlać 2 łyżki oliwy i dusić przez kilka minut, aż czosnek i cebula się zeszklą. Dodać pomidory pokrojone w kostkę, wsypać cukier i dusić przez 15 minut na wolnym ogniu. Powinna powstać gęsta, kleista marmolada. Na koniec dodać posiekaną pietruszkę oraz doprawić solą i pieprzem do smaku.
Krok 5
Upieczone zawiniątka z kabanosów podawać z marmoladą oraz ogórkami konserwowymi.
Quesadillas z duszoną wołowiną i salsą
Krok 1
Wołowinę pokroić w jak najcieńsze paski (koniecznie kroić w poprzek włókien). Doprawić solą, papryką i kminiem rzymskim.
Krok 2
Smażyć na mocno rozgrzanej patelni, dodać pół posiekanej w paski cebuli i dusić pod przykryciem 15 minut.
Krok 3
Zetrzeć na tarce ser żółty, następnie wymieszać z wołowiną. Tortillę złożyć na pół i na jednej części położyć połowę nadzienia.
Krok 4
Opiekać na suchej i lekko rozgrzanej patelni, aż ser się rozpuści a tortilla zrumieni.
Krok 5
W międzyczasie pokroić drobno pomidorki, dodać łyżeczkę posiekanej drobno cebuli, sok z limonki, posiekaną garść kolendry oraz sól i pieprz.
Nachosy z kaszy jaglanej
Krok 1
Kaszę jaglaną ugotować według podstawowego przepisu.
Krok 2
Do miski wrzucić wszystkie składniki oprócz mixu ziaren. Zmiksować na gładko. Dodać ziarna i wymieszać.
Krok 3
Wyłożyć masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć drugim kawałkiem papieru do pieczenia i za pomocą wałka rozwałkować masę na cienki placek. Zdjąć górną część papieru do pieczenia.
Krok 4
Włożyć blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 10 min. od początku pieczenia wyciągnąć blaszkę i pokroić chlebek na kawałki. Dopiec jeszcze 15-25 min (w zależności od grubości placka i chrupkości, jaką chce się uzyskać).
Sałata Cezar
Krok 1
Ugotować jajka na twardo. Włożyć jajka do zimnej wody i gotować 8 minut od momentu kiedy woda zacznie wrzeć.
Krok 2
Bekon podsmażyć na chrupko na patelni. Nie dodawać dodatkowego tłuszczu.
Krok 3
Usmażony bekon przełożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Krok 4
Do miski wrzucić sałatę, dodać bekon, pokrojone pomidorki koktajlowe, posiekaną miętę oraz szczypior.
Krok 5
Pokroić pieczywo na 1cm kostkę i podsmażyć na tej samej patelni co bekon. Z pieczywa powinny powstać grzanki. Na pewno będą pyszne, bo nasiąkną smakiem bekonu!
Krok 6
Grzanki wrzucić od razu do sałaty.
Krok 7
Wymieszać jogurt z musztardą, przelać do sałaty i wymieszać. Dodać starty ser oraz obrane jajka pokrojone na pół.
Ślimaczki z makiem
Krok 1
Pokruszone drożdże zalać ciepłym mlekiem. Dosypać pół szklanki mąki i wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia.
Krok 2
Żółtka utrzeć z cukrem na puch. Kiedy zaczyn urośnie, przełożyć go do masy jajecznej. Stopniowo dolewać olej i dokładając resztę mąki lekko miksować.
Krok 3
Zagnieść ciasto i odstawić je na godzinę w ciepłe miejsce, aby podrosło. Następnie rozwałkować je na gładki płat. Wyłożyć masę makową i rozprowadzić.
Krok 4
Zwinąć całość w roladę i pokroić na grube plastry. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, zostawiając niewielkie odstępy między plastrami. Piec ślimaki w nagrzanym piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180°C. Dobrze wystudzić i odłożyć w chłodne miejsce. Można polać je lukrem.
Śledzie z cebulką jak za dawnych lat
Krok 1
Cebule obrać i pokroić w cienkie talarki. Przełożyć do miski i wymieszać z kilkoma łyżkami oleju, cukrem i octem.
Krok 2
Śledzie wypłukać i osuszyć na ręczniku papierowym. Pokroić w kawałki i wymieszać z cebulą.
Krok 3
Śledzia z cebulką, liśćmi laurowymi i zielem angielskim włożyć do słoika i dopełnić olejem. Odstawić na 48 godzin do lodówki.
Roladki schabowe ze śliwką
Krok 1
Schab rozbić cieńko. Oprószyć solą, pieprzem oraz majerankiem.
Krok 2
Na każdym kotlecie ułożyć 4 suszone śliwki. Mięso ciasno zwinąć w ruloniki. Każdą roladkę owinąć plasterkiem wędzonego boczku.
Krok 3
Na patelni rozgrzać masło. Roladki obsmażyć z każdej strony na mocno rumiany kolor. Następnie całość zalać bulionem, przykryć i dusić na niewielkim ogniu przez około 30 minut, co jakiś czas obracając roladki. Powstały sos doprawić do smaku i zaciągnąć mąką oraz śmietaną.
Krok 4
Roladki posypać zieloną pietruszką lub innymi ulubionymi ziołami.
Rolada szpinakowa z łososiem
Krok 1
Szpinak rozmrozić na patelni i odsączyć z wody.
Krok 2
Oddzielić żółtka od białek. Szpinak wymieszać z żółtkami, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Ubić na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli, następnie połączyć ją z masą szpinakową.
Krok 3
Tak powstałe ciasto rozprowadzić na prostokątnej blasze wyłożonej woskowanym papierem do pieczenia. Piec przez 20 minut w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem. Ciasto powinno się lekko zarumienić.
Krok 4
Szpinakowy biszkopt wyjąć z piekarnika i ostudzić. Posmarować go serkiem, posypać koperkiem, Poukładać plastry łososia i zwinąć ciasto. Gotową roladę zawinąć w folię i wstawić na 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki roladę pokroić w plastry o szerokości 2 cm.
Sałatka makaronowa
Krok 1
Ugotować makaron w osolonej wodzie i odcedzić.
Krok 2
Ogórki pokroić w drobną kostkę. Pomidorki umyć i pokroić w połówki.
Krok 3
Soczewicę ugotować według przepisu na opakowaniu.
Krok 4
Kukurydzę odsączyć z zalewy, a czosnek wycisnąć przez praskę.
Krok 5
Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Dodać majonez, jogurt naturalny i dużo świeżego, zielonego koperku. Posolić i popieprzyć (najlepiej świeżo zmielonym pieprzem).
Makaron z łososiem wędzonym i szpinakiem
Krok 1
Ugotować makaron w osolonej wodzie, następnie odcedzić go i zostawić pół szklanki wody po gotowaniu.
Krok 2
Posiekać świeże liście szpinaku, a łososia wędzonego pokroić w kosteczkę.
Krok 3
Na patelni rozgrzać masło i chwilkę podsmażyć na nim wyciśnięty czosnek. Następnie dodać pokrojonego łososia i smażyć minutę, delikatnie mieszając. Następnie dodać szpinak i smażyć kolejną minutę. Dodać odcedzony makaron i podlać go wodą po makaronie. Zagotować.
Krok 4
Dodać 3 łyżki kremowego serka białego i poczekać aż danie zgęstnieje. Na koniec delikatnie skropić całość sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Fit batoniki
Krok 1
Rozgrzać piekarnik do 190˚ Celsjusza (grzanie góra-dół).
Krok 2
Obrać banany ze skórki, włożyć do dużej miski i rozgnieść z odrobiną soku z cytryny. W drugiej misce wymieszać wszystkie suche składniki: płatki owsiane, orzechy z żurawiną, sezam i słonecznik. Dodać je do rozgniecionych bananów i wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
Krok 3
Przygotowaną masę przełożyć do keksówki i uklepać łyżką. Piec około 20 minut.
Krok 4
Wyjąć i poczekać aż masa przestygnie. Podzielić na równe batoniki.
Grillowana dorada ze szparagami i pomidorami oraz włoskimi ziołami
Krok 1
Mocno rozgrzać patelnię grillową na średnim ogniu. Oderwać twarde końcówki szparagów, grillować je (obracając regularnie) przez około 8 minut. Pokroić cytrynę na plasterki.
Krok 2
Po 5 minutach dodać pomidory i posypać grubo posiekanym rozmarynem i oregano. Grillować pomidory, aż staną się miękkie. Posypać solą i pieprzem i przełożyć szparagi i pomidory na talerz. Przykryć folią, aby pozostały ciepłe. Naciąć rybę po przekątnej kilka razy z każdej strony. Posypać solą i pieprzem. Grillować rybę po obu stronach przez około 15 minut. Dodać plasterki cytryny i grillować, aż nabiorą koloru i umieścić je na wierzchu ryby.
Krok 3
Przełożyć warzywa z doradą i posypać dodatkowym świeżym rozmarynem i oregano.
*Świetnie komponuje się z sałatką z rukoli z oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia i octem balsamicznym oraz chrupiącym chlebem ciabatta.
Kawowa owsianka namaczana przez noc
Porcje: 2
Krok 1
Wymieszać ze sobą w słoiku lub misce płatki owsiane górskie, zimną kawę (zaparzoną), mleko migdałowe i nasiona chia.
Krok 2
Dodać wanilię. W zależności od upodobania, dodać odrobinę syropu klonowego.
Krok 3
Schłodzić przez noc w lodówce.
Śniadaniowe ciasteczka owsiane z komosą ryżową i marchewką
Porcje: 4
Temperatura piekarnika: 175°C
Czas pieczenia: 15-18 minut
Krok 1
Rozgrzać piekarnik i wyłóżyć blachę papierem do pieczenia.
Krok 2
Zblendować 120 g płatków owsianych górskich, w celu uzyskania 100 g mąki owsianej.
Krok 3
Wymieszać razem: mąkę owsianą, płatki owsiane górskie, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Tak przygotowane składniki wmieszać w ugotowaną białą komosę ryżową i marchewkę.
Krok 4
W misce, połączyć nasiona chia z ciepłą wodą i pozostawić do zagęszczenia na około 5 minut.
Krok 5
W innym naczeniu wymieszać ze sobą oliwę z oliwek, syrop klonowy i masło migdałowe. Następnie dodać mieszankę nasion chia z wodą.
Krok 6
Całość wlać do mieszanki owsianej z marchewką i wymieszać. Po połączeniu się składników dodać ulubione orzechy, żurawinę i wszystko razem połączyć.
Krok 7
Rozkładać łyżką ciasto na blasze do pieczenia, tak aby powstały ciasteczka i piec, aż się lekko zarumienią.
Smacznego!
Przekąska do piwa
Krok 1
W przypadku suszonej ciecierzycy przygotować ją zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie namoczoną, ugotowaną i odcedzoną ciecierzycę zmiksować na gładką masę dodając stopniowo ciepłą wodę. Dodać pastę tahini, sok z cytryny oraz doprawić solą do smaku. Dokładnie wymieszać.
Krok 2
Zawinąć w ½ plastra boczku 1 śliwkę. Tak zrobić ze wszystkimi plasterkami boczku. Posypać całość tymiankiem. Na patelnię wlać 2 łyżki oliwy, rozgrzać i obsmażyć zawiniątka z boczku z każdej strony przez ok. 2 minuty, aby były złociste i chrupiące. Na koniec skropić miodem.
Krok 3
Wyłożyć humus do miski tworząc w środku małe zagłębienie, skropić całość oliwą, ułożyć zawiniątka z boczku. Podawać z nachosami.
Ostrygi z tajskim dressingiem
Krok 1
Do rondelka wlać ½ szklanki wody, dodać cukier, oczyszczoną z pestek i posiekaną w cienkie paseczki papryczkę chili oraz obrany, podobnie posiekany imbir.
Krok 2
Po doprowadzeniu mikstury do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 4-5 minut. Kiedy płyn ostygnie, uważając na pestki dodać sok z limonki i sos rybny.
Krok 3
Same ostrygi należy przygotować tuż przed podaniem. Otwarte muszle ukłożyć na talerzu lub półmisku wypełnionym pokruszonym lodem. Każdą z nich posypać odrobiną bardzo drobno posiekanej czerwonej cebulki, 2-3 świeżymi liśćmi kolendry, a na sam koniec skropić ½ łyżki dressingu.
Warto wiedzieć
Raczyli się nimi najpotężniejsi cesarzowie starożytnego Rzymu, opisywali je wielcy pisarze, a według legendy Casanova, dla podtrzymania sił witalnych zaczynał każdy dzień od zjedzenia aż 50. sztuk! Ostrygi mają delikatny, morski, słonawy smak z subtelnym, słodkawym zakończeniem. Dziś są nie tylko afrodyzjakiem, zyskały też sławę ekskluzywnego przysmaku. W Europie podaje się je najczęściej w klasycznym zestawieniu – z cytryną i szampanem.
Yakiton, czyli japońskie szaszłyki w glazurze na bazie piwa
Krok 1
Do garnka wlać piwo, sos sojowy, sok z limonki, dodać cukier. Wygotować powoli do około 20% objętości. Sos powinien być gęsty i zawiesisty.
Krok 2
Wystudzonym sosem zalać pokrojoną w małe kostki karkówkę i marynować minimum dwie godziny (najlepiej całą noc).
Krok 3
Zlać marynatę do osobnego naczynia, a mięso nabijać na patyczki, na przemian z kawałkami dymki pokrojonej w paski.
Krok 4
Nagrzać grill w piecu do maksymalnej temperatury. Wstawić szaszłyki w naczyniu żaroodpornym pod samą grzałkę i co 2 minuty smarować szaszłyki pozostałą marynatą.
Krok 5
Szaszłyki powinny się lekko skarmelizować i wyglądać na lekko przypalone. Jest to skarmelizowany cukier, który nadaje dodatkowego smaku.
Krok 6
Po 15 minutach w piecu szaszłyki wyjąć, posypać uprażonym sezamem i posiekaną dymką. Podawać z zimnym piwem.
Arancini
Krok 1
Ryż na risotto ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok 2
Ugotowany ryż wymieszać z kawałeczkami mozzarelli, doprawić solą oraz pieprzem. Uformować kuleczki wielkości piłki do ping ponga, obtoczyć je w bułce tartej. Odstawić na 30 minut.
Krok 3
Wlać 1 litr oleju rzepakowego do garnka, rozgrzać na maksymalnym płomieniu, następnie zmniejszyć ogień i smażyć ok. 1 minutę. Kuleczki po usmażeniu powinny być złociste i chrupiące. Od razu przełożyć je na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Krok 4
Kuleczki arancini podawać z passatą pomidorową. Można albo podać ją taką jaką jest lub dusić w rondlu, aż powstanie gęsty sos.
Ceviche z dorsza z mango
Krok 1
Otrzeć skórkę z cytrusów i wycisnąć sok.
Krok 2
Dodać szczyptę soli i garść posiekanej kolendry.
Krok 3
Cebulę pokroić w piórka i dodać do zalewy.
Krok 4
Dorsza i mango pokroić w grubą kostkę i dodać do zalewy.
Krok 5
Marynować w lodówce około 10 minut.
Krok 6
Udekorować pestkami granatu, rzodkiewką i posiekaną kolendrą, skropić oliwą.
Pieczony camembert
Krok 1
Rozgrzać piekarnik do temp. 180 stopni C.
Krok 2
Cebulę posiekać w drobną kostkę. Wlać do rondla olej, wrzucić cebulę i podsmażyć na wolnym ogniu przez kilka minut, aż cebula będzie zeszklona. Następnie dodać ocet balsamiczny, miód i dusić całość przez 10-15 minut, aż nadmiar płynu odparuje i powstanie gęsta marmolada. Na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku.
Krok 3
Camemberty lekko naciąć w kratkę, wcisnąć po jednym rozgniecionym czosnku, włożyć igły rozmarynu, zetrzeć skórkę cytrynową. Przełożyć ser na pergamin lub pozostawić w opakowaniu jeśli jest z drewienek i włożyć do piekarnika na kilka minut, aż ser zacznie się roztapiać. Zajmie to ok. 6-8 minut.
Krok 4
Bagietkę pokroić pod ukosem na 1 cm grzanki, skropić oliwą i włożyć do piekarnika razem z serami, aby stały się złociste i chrupiące. Upieczone, płynne camemberty podawać z marmoladą cebulową i grzankami.
Indonezyjski Kurczak
Krok 1
Kurczaka zamarynować w maślance, doprawić solą i pieprzem, przełożyć do miski, szczelnie zamknąć folią i wstawić do lodówki na min. 2 godziny.
Krok 2
Wymieszać mąkę ze słodką papryką, 3 łyżeczkami proszku do pieczenia. Doprawić solą, pieprzem, rozgniecionym czosnkiem oraz dodać pokruszony tymianek i wlać szklankę wody. Wymieszać, aby uzyskać konsystencje trochę gęstszą niż ciasto naleśnikowe.
Krok 3
Do dużego garnka wlać 2 l oleju i rozgrzewać przez 10 minut na maksymalnym płomieniu. Następnie zmniejszyć płomień na średni.
Krok 4
Odcedzić kurczaka z maślanki i przełóż do ciasta. Szczypcami wyciągać kurczaka, poczekać, aż nadmiar ciasta spłynie i smażyć przez ok. 5-6 minut, co jakiś czas obracając. Nie wkładać więcej niż 3 kawałki kurczaka, aby nie obniżyć temperatury oleju. Podczas smażenia zwiększać i zmniejszać temperaturę płomienia, aby olej nie był za zimny oraz by kurczak się nie spalił.
Krok 5
We wrzącej wodzie gotować kukurydzę przez 3 minuty.
Krok 6
Smażyć kurczaka partiami i odsączać nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Aby mięso pozostało dłużej ciepłe można je zawinąć w folie aluminiową lub podgrzać w piekarniku.
Krok 7
Kurczaka podawać z kukurydzą oraz ulubionym sosem.
Frytki z batatów z wędzoną papryką
Krok 1
Bataty bardzo dokładnie wyszorować (można je również obrać ze skórki) i pokroić na kawałki wielkości frytek.
Krok 2
W większej misce wymieszać resztę składników. Do marynaty wrzucić kawałki batatów i dokładnie wymieszać, najlepiej za pomocą dłoni.
Krok 3
Całość przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 min, co jakiś czas mieszając.