facebook - skrypt piksela

Pita z serkiem śmietankowym i domową sałatką

Krok 1

Przekroić chlebek pita tak, aby można było go wypełnić składnikami i posmarować serkiem śmietankowym. Wypełnić wnętrze chlebka rukolą i sałatą. Dodać pokrojone pomidorki oraz kawałki ogórka.

Małe serowe burgery

Krok 1

Rozgrzać piekarnik do 180° C.

Krok 2

W misce zmieszać posiekaną natkę pietruszki, mięso mielone, musztardę i jajko. Podzielić powstałą masę na 8 równych części. Do środka każdej części włożyć kawałek sera, a następnie zwinąć w kulkę i rozpłaszczyć tak, aby powstały kotleciki.

Krok 3

Wyłożyć wszystkie kotleciki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie posmarować oliwą z oliwek lub innym olejem.

Krok 4

Włożyć kotleciki do piekarnika. Wyjąć po 10-15 minutach lub w momencie, gdy będą w pełni upieczone.  Na spód przekrojonej bułeczki pełnoziarnistej położyć sałatę, pomidora oraz przygotowany wcześniej kotlecik, a całość nakryć górną częścią bułeczki.

Nocna owsianka

Krok 1

Umieścić płatki owsiane w dużym kubku, misce lub słoiku. Dodać mleko.

Krok 2

Zmieszać jogurt naturalny z miodem i przełożyć na wierzch płatków owsianych zalanych mlekiem. Umieścić kubek, miskę albo słoik w lodówce i pozostawić na noc.

Krok 3

Rano pokroić owoce lub przygotować inne wybrane dodatki i umieścić je na wierzchu jogurtu.

Szybki i prosty zielony makaron awokado

Krok 1

Ugotować i odcedzić makaron. Kiedy makaron będzie się gotował, przygotować sos awokado. W misce umieścić miąższ awokado i rozgnieść przy użyciu widelca, do uzyskania kremowej konsystencji.

Krok 2

Do rozgniecionego awokado dodać 1-2 łyżki sosu sojowego, 2-3 łyżki soku z cytryny, 1 łyżkę oliwy, liście bazylii, imbir i czosnek. Wymieszać do połączenia składników, używając szpatułki lub rąk. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dodać kilka łyżek wody.

Krok 3

Ugotowany makaron przenieść do garnka, a następnie dodać przygotowany sos i dobrze wymieszać.  Dodać pokrojone pomidorki koktajlowe i wymieszać. Całość posypać sezamem (opcjonalnie).

Jajeczne myszki z grzankami

Krok 1

Ugotować jajka na twardo i obrać ze skorupek.

Krok 2

Obrać i pokroić marchewkę na cienkie plasterki, które zostaną wykorzystane do zrobienia uszu. Ostrożnie zrobić niewielkie nacięcia w jajku w miejscach, w których będą znajdowały się oczy, uszy i nos. Umieścić plasterki marchewki w nacięciach na uszy. Umieścić sezam w nacięciach, aby stworzyć oczy i nos myszki. Rozkoszuj się jajecznymi myszkami w towarzystwie grzanek oraz odrobiną majonezu.

Łatwy sorbet malinowy

Krok 1

Rozpuścić miód w ciepłej wodzie. Zblendować maliny na gładko, dodając mieszankę miodu i ciepłej wody oraz sok z cytryny. Przełożyć powstałą masę do pojemnika nadającego się do przechowywania w zamrażalce i wstawić do zamrażalnika na 3-4 godziny.

Krok 2

Sorbet malinowy podawać w miseczkach i opcjonalnie udekorować gorzką czekoladą i listkami mięty.

Frittata z cukinią, groszkiem i pesto

Krok 1

Zagotować pokrojone plasterki ziemniaka we wrzącej wodzie przez ok. 10 minut.

Krok 2

Na patelni, na średnim ogniu, rozgrzać olej. Dodać czosnek i cebulę i zaczekać, aż zmiękną. Dodać plasterki cukinii, doprawić i przysmażać aż lekko zbrązowieją i zmiękną, przez około 5 minut. Dodać odcedzone plasterki ziemniaka oraz groszek.

Krok 3

W małej misce zmieszać razem pesto i jajka, doprawić odrobiną pieprzu i soli, a następnie wlać na patelnię. Gotować aż krawędzie się zetną, przez mniej więcej 5 minut, obracając patelnię dookoła. Posypać serem i gotować dalej, aż całość masy jajecznej się zetnie, a jej wierzch będzie złoty, przez ok. 5 minut.

Przekąski z ciasta francuskiego

Krok 1

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni i wyłożyć blachę do pieczenia papierem​.

Krok 2

Pokroić arkusz ciasta francuskiego na 4 równe kwadraty​. Na dwóch rozprowadzić łyżeczkę pesto na środku, pozostawiając wokół nich wolne miejsce. Dodać 2 łyżeczki parmezanu na papier pergaminowy, a następnie ułożyć pomidorki koktajlowe bezpośrednio na serze.​ Umieścić kwadrat ciasta francuskiego na wierzchu składników. Palcami delikatnie docisnąć ciasto wokół nadzienia, aby usunąć z niego powietrze. Za pomocą widelca docisnąć boki ciasta wokół wszystkich krawędzi, aby je zamknąć​.

Krok 3

Dodać łyżeczkę miodu na papier pergaminowy w kształcie prostokąta. Położyć połowę plasterków jabłka bezpośrednio na miodzie, nakładając je na siebie w prostokątnym rzędzie. Posypać je cynamonem i dodatkowo nanieść na nie połowę łyżeczki miodu.​ Przykryć ciastem francuskim (wykorzystać 2 kwadraty, które zostały) i zamknąć je tak jak w przypadku dwóch pierwszych​.

Krok 4

Piec przekąski w piekarniku przez 8-10 minut, aż ciasto francuskie wyrośnie i będzie złociste oraz chrupiące. Następnie za pomocą łopatki odwrócić ciasto francuskie. To z jabłkiem posypać cukrem pudrem, a na te z parmezanem nałożyć straciatellę i ozdobić listkami bazylii oraz płatkami czerwonej papryki​.

Pełnoziarniste ciasto dyniowe

Krok 1

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni​.

Krok 2

Obrać dynię i zetrzeć ją na tarce​.

Krok 3

Zmieszać jajka z cukrem na puszystą masę. Dodać roztopione masło, a następnie wymieszać całość jeszcze raz.

Krok 4

Do przygotowanej masy wsypać nasiona dyni, słonecznika i chia. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia, a na końcu startą dynię. Wymieszać wszystko tak, aby składniki połączyły się dokładnie ​i przelać masę do formy na pieczenie​.

Krok 5

Piec ok. 30 minut, a następnie wyciągnąć do ostygnięcia.

Sałata Cezar

Krok 1

Ugotować jajka na twardo. Włożyć jajka do zimnej wody i gotować 8 minut od momentu kiedy woda zacznie wrzeć.

Krok 2

Bekon podsmażyć na chrupko na patelni. Nie dodawać dodatkowego tłuszczu.

Krok 3

Usmażony bekon przełożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Krok 4

Do miski wrzucić sałatę, dodać bekon, pokrojone pomidorki koktajlowe, posiekaną miętę oraz szczypior.

Krok 5

Pokroić pieczywo na 1cm kostkę i podsmażyć na tej samej patelni co bekon. Z pieczywa powinny powstać grzanki. Na pewno będą pyszne, bo nasiąkną smakiem bekonu!

Krok 6

Grzanki wrzucić od razu do sałaty.

Krok 7

Wymieszać jogurt z musztardą, przelać do sałaty i wymieszać. Dodać starty ser oraz obrane jajka pokrojone na pół.

Owocowo-jogurtowe lody na patyku

Krok 1:

Zmiksować owoce w robocie kuchennym lub blenderem.

Krok 2:

Wymieszać w misce mus owocowy z jogurtem i dodać 4 łyżki syropu klonowego.

Krok 3:

Wlać powstałą masę do foremek i włożyć foremki do zamrażarki na minimum 4 godziny.

Batony proteinowe z kremem orzechowym

Krok 1

Odstawić daktyle na noc do namoczenia w wodzie (tak aby zakrywała daktyle w misce).

Krok 2

Rozpocząć przygotowania od posiekania namoczonych daktyli oraz orzechów i czekolady.

Krok 3

Do naczynia wsypać posiekane składniki oraz: płatki owsiane, miód, oraz masło orzechowe i wymieszać. Następnie dodać kakao oraz mleko lub wodę i ponownie wymieszać. Gdy konsystencja zrobi się dosyć gęsta, zacząć ugniatać masę dłońmi, do momentu w którym będzie plastyczna i lekko kleista.

Krok 4

Ulepić z powstałej masy prostokąt, przełożyć na papier do pieczenie i odstawić do lodówki na pół godziny.

Krok 5

Kiedy masa stwardnieje, pokroić ją w równe batoniki. Tak przygotowane batoniki proteinowe idealnie dodadzą energii i wzbogacą dietę.

Szaszłyki z tofu i cukinią

Krok 1

Wymieszać sos sojowy z papryką wędzoną.

Krok 2

Pokroić tofu w kostkę i nasączyć we wcześniej przygotowanej mieszance (sosu sojowego z papryką). Odstawić do połączenia smaków.

Krok 3

Cukinię i paprykę pokroić w większą kostkę, a cebulę w plastry.

Krok 4

Na długie, szaszłykowe wykałaczki nadziewać na przemian warzywa i kostkę tofu, aż do wyczerpania składników.

Krok 5

Szaszłyki włożyć do piekarnika i piec przez 15 minut (200 °C), bądź grillować na ruszcie do uzyskania idealnego, złocistego koloru.

Krok 6

Sos hoisin wymieszać z sokiem z cytryny i sporą szczyptą pieprzu. Polać nim dokładnie przygotowane szaszłyki i podawać jeszcze ciepłe.

Koktajl bananowy

Krok 1

Wszystkie składniki zblendować na gęsty koktajl.

Krem kawowy

Krok 1

Kawę rozpuścić w 2 łyżkach wrzątku i wystudzić. Przelać do miski i dodać serek mascarpone. Miksować na małych obrotach ok. 10 sekund, aż krem stanie się gładki.

Krok 2

Śmietankę ubić na sztywno, stopniowo dosypując cukier. Wymieszać z kremem, przełożyć do szklanek i udekorować ziarnami kawy, startą czekoladą i posypać cynamonem.

Owsianka zapiekana z masłem orzechowym

Krok 1

W małej misce wymieszać 2 łyżki nasion chia z 6 łyżkami wody. Odstawić na minimum 5 minut. Powstały żel zostanie wykorzystany jako zamiennik jajka.

Krok 2

Rozgrzać piekarnik do 180°C. Żaroodporne naczynie o pojemności ok. 200 ml wysmarować tłuszczem.

Krok 3

Zblendować ze sobą napęczniałe nasiona chia, napój roślinny, masło orzechowe, płatki owsiane, proszek do pieczenia, brązowy cukier i sól. Całość wlać do wcześniej przygotowanego naczynia.

Krok 3

Piec przez 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 5 minut do ostygnięcia. Podawać z ulubionymi owocami, bądź orzechami.

Lniane śniadanie

Krok 1

Siemię lniane wsypać do miski z mlekiem migdałowym i wstawić na całą noc do lodówki.

Krok 2

Obrać jabłko i zblendować je wraz z siemieniem namoczonym w mleku i przyprawą do piernika. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, dolać trochę wody.

Krok 3

Całość przełożyć do miseczki i ozdobić pokrojoną w ćwiartki gruszką. W razie potrzeby doprawić do smaku miodem.

Chlebek bananowy

Krok 1:

Nagrzać piekarnik do 180° C, bądź z termoobiegiem na 160° C. Przygotować foremkę na chlebek i dokładnie natłuścić masłem.

Krok 2:

Obrać banany i rozdusić widelcem oraz rozpuścić masło.

Krok 3:

W misce wymieszać miód, rozgniecione banany oraz roztopione masło. Następnie do miski wbić jajka i dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami.

Krok 4:

Dodać sodę oczyszczoną, sól oraz ekstrakt waniliowy i wymieszać.

Krok 5:

Dodać mąkę i delikatnie wymieszać szpatułką, do połączenia składników. Wlać masę do foremki i umieścić w centralnej części piekarnika. Piec 60 min.

Krok 6

Po upłynięciu czasu, sprawdzić środek chlebka wbijając w niego drewniany patyczek lub nóż. Jeśli pozostanie mokre ciasto, należy pozostawić chlebek w piekarniku na kilka dodatkowych minut.

Krok 7

Upieczony chlebek wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia, a później obrócić formę do góry dnem i delikatnie postukać.

Quesadillas z duszoną wołowiną i salsą

Krok 1

Wołowinę pokroić w jak najcieńsze paski (koniecznie kroić w poprzek włókien). Doprawić solą, papryką i kminiem rzymskim.

Krok 2

Smażyć na mocno rozgrzanej patelni, dodać pół posiekanej w paski cebuli i dusić pod przykryciem 15 minut.

Krok 3

Zetrzeć na tarce ser żółty, następnie wymieszać z wołowiną. Tortillę złożyć na pół i na jednej części położyć połowę nadzienia.

Krok 4

Opiekać na suchej i lekko rozgrzanej patelni, aż ser się rozpuści a tortilla zrumieni.

Krok 5

W międzyczasie pokroić drobno pomidorki, dodać łyżeczkę posiekanej drobno cebuli, sok z limonki, posiekaną garść kolendry oraz sól i pieprz.

Wrap z tuńczykiem

Krok 1

Posiekać sałatę na cienkie paski, cebulę i paprykę w piórka, a ogórka, pomidora i awokado w dużą kostkę.

Krok 2

Odcedzić tuńczyka z puszki i przełożyć do miseczki.

Krok 3

Wymieszać tuńczyka z warzywami.

Krok 4

Podgrzać tortille. Następnie na sam środek nałożyć tuńczyka z warzywami. Opcjonalnie można polać całość sosem, przygotowanym z 2 łyżek jogurtu greckiego i 2 małych łyżeczek musztardy.

Krok 5

Zwinąć tortillę i przekroić na pół.

Kanapka z łososiem i pastą z awokado

Krok 1:

Rozdusić awokado widelcem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz rukolę.

Krok 2:

Posmarować pastą z awokado każdą kromkę chleba lub bułkę, kolejno dodać trochę pieprzu i soli do smaku.

Krok 3:

Na koniec pokroić plasterek łososia i umieścić na przygotowanych kanapkach.

Krok 4:

Opcjonalnie można posypać sezamem.

Hummus

Krok 1:

Odcedzić ciecierzycę (zalewę pozostawić w innym naczyniu).

Krok 2:

Wsypać do robota kuchennego ciecierzycę, oliwę, pastę tahini, sok z cytryny i zmiksować na gładką masę. Przecisnąć czosnek przez praskę i wraz z kuminem dodać do gotowej masy.

Krok 3:

Zalewę z ciecierzycy dolewać do masy, do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Następnie dodać pozostały sok z cytryny i przyprawić solą do smaku.

Krok 4:

Hummus najlepiej smakuje z ulubionymi warzywami (papryka, marchewka, seler naciowy) pokrojonymi w słupki.

Jajeczno-warzywne muffiny

Krok 1:

Rozgrzać piekarnik do 180° C. Posmarować 4 foremki na muffiny cienką warstwą oliwy.

Krok 2:

Rozdzielić warzywa na 4 foremki.

Krok 3:

Do miski wbić jajka i wymieszać je z ziołami oraz solą i pieprzem, opcjonalnie także delikatnie podsmażony bekon. Przygotowaną mieszanką wypełnić foremki na muffinki.

Krok 4:

Piec w piekarniku ok. 8 minut.

Krok 5:

Poczekać aż ostygną i wyciągnąć z foremek.

Płatki owsiane z owocami

Krok 1

Wymieszać nasiona chia z jogurtem w misce (nasiona chia nie sklejają się po zmieszaniu z jogurtem).

Krok 2

Umieścić płatki owsiane w dużym słoiku lub pojemniku ze szczelną pokrywką. Przełożyć do niego jogurt z nasionami chia, dodać mleko, esencję waniliową. Wszystko dokładnie wymieszać. Zamknąć szczelnie pojemnik i schładzać przez co najmniej cztery godziny lub przez noc.

Krok 3

Bezpośrednio przed spożyciem przełożyć schłodzone płatki z jogurtem i chia do miseczek.

Dodać świeże owoce, migdały, opcjonalnie również suszone owoce i inne ulubione dodatki.

 

Smoothie jagodowe

Krok 1

Zmiksować jagody i banana z mlekiem i jogurtem waniliowym aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Opcjonalnie dodać miód, żeby poprawić słodkość koktajlu.

Krok 2

Przelać smoothie do szklanki i posypać okruchami krakersów.

Smoothie truskawkowo-jogurtowe z kiwi

Krok 1

Zmiksować truskawki, kiwi, jogurt waniliowy i mleko w blenderze do uzyskania kremowej i gładkiej konsystencji.

 

Krok 2

Dodać kilka kostek lodu do blendera, jeśli koktajl ma być pełniejszy lub zimniejszy. Dodać także miód jeśli powinien być słodszy.

Sałatka z truskawkami, migdałami, szpinakiem baby i kurczakiem

Krok 1

Przy pomocy trzepaczki, przez około 5 minut, mieszać w misce oliwę extra virgin z octem balsamicznym, cukrem, estragonem, solą i świeżo mielonym pieprzem.

Krok 2

Umyć piersi z kurczaka, umieścić je w płytkim naczyniu i polewać połową dressingu, a następnie marynować w lodówce przez minimum 1 godzinę. Wyjąć kurczaka minimum 30 minut przed smażeniem, by ogrzał się do temperatury pokojowej.

Krok 3

Rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek na patelni. Umieścić na gorącej patelni piersi z kurczaka i podsmażyć z obu stron na brązowo. Zmniejszyć ogień i podsmażać kurczaka przez około 15-20 minut, odwracając co 5 minut, aż będzie gotowy. Zdjąć kurczaka z ognia i zostawić go na 5 minut, by mięso odpoczęło. Pokroić kurczaka na cienkie kawałki.

Krok 4

Umieścić wszystkie składniki w misce, polać sałatę dressingiem i posypać prażonymi migdałami.

Jajka i pikantny łosoś na chlebie

Krok 1

W małej misce wymieszać ze sobą 2 łyżeczki wędzonej papryki, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne, 1 łyżeczkę suszonej bazylii oraz 1 łyżeczkę granulowanego czosnku. Obtoczyć umytego fileta łososia w tej mieszance przypraw.

Krok 2

Na średnim ogniu na ciężkiej, żeliwnej patelni rozgrzać olej kokosowy. Umieścić na niej łososia (skórą do góry) i obsmażać z każdej strony przez około 3-4 minuty. Wyłączyć kuchenkę i przykryć na 5 minut.

Krok 3

Podawać na wierzchu stostowanego chleba, z sałatą skropioną oliwą, odrobiną soku cytryny oraz z jajkiem.

Wskazówka

Można wykończyć łososia, polewając go wybranym przez siebie sosem. W przypadku diety keto, należy zamienić chleb na jajka i łososia, by zwiększyć ilość tłuszczów oraz zmniejszyć ilość węglowodanów.

Półfrancuskie rogaliki z serem pleśniowym i orzechami

Krok 1

Mleko wymieszać z drożdżami i cukrem. Odstawić na 10-15 minut.

Krok 2

Mąkę przesiać, dodać margarynę, jaja, sól i mleko z drożdżami . Ciasto chwilę wyrabiać i odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką (ok. 60 minut).

Krok 3

Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, podsypać mąką i wyrabiać, podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na kształt koła o grubości ok. 0,5 cm. i pokroić na 8 równych trójkątów.

Krok 4

Czekoladę drobno posiekać, ser pokruszyć, połączyć z mielonymi orzechami.

Krok 5

Na trójkąty nałożyć farsz (po łyżeczce na trójkąt) i rolować od szerszego końca do węższego. Rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepać z 2 łyżkami mleka, posmarować rogaliki i posypać sezamem.

Krok 6

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25-30 minut.

 

 

Roladki z szynką i pastą jajeczną

Krok 1

Jajka ugotować na twardo, pokroić w kosteczkę i przełożyć do miski. Szczypiorek drobno posiekać.

Krok 2

Do jajek dodać posiekany szczypiorek, musztardę i majonez. Pastę dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

Krok 3

Plastry szynki smarować pastą jajeczną i zwijać, tworząc ruloniki. Można złapać je ozdobnymi wykałaczkami.

Jajka ,,zielono mi”

Krok 1

Jajka ugotować, ostudzić, obrać i przekroić wzdłuż na pół. Żółtka wyjąć delikatnie za pomocą łyżeczki i przełożyć do miski.

Krok 2

Białka ułożyć na wielkanocnym talerzu.

Krok 3

Groszek, żółtka, majonez i pesto zmiksować na gładką masę. Farsz umieścić w dekoratorze i nafaszerować połówki białek. Całość posypać pieprzem i ozdobić listkami bazylii.

Pieczeń rzymska

Krok 1

4 jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Cebulę, czosnek i pietruszkę drobno posiekać.

Krok 2

Na patelni rozgrzać olej i usmażyć cebulę do zeszklenia. Dodać czosnek i smażyć kolejną minutę. Patelnię zdjąć z ognia.

Krok 3

Do mięsa mielonego dodać cebulę z czosnkiem, bułkę tartą, pietruszkę, surowe jajko,

musztardę i przyprawy. Wyrobić na gładką masę.

Krok 4

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę keksówkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Na dnie ułożyć połowę mięsa. Na środku ułożyć jajka. Przykryć resztą mięsa i uformować górkę. Wierzch posmarować musztardą. Wstawić do piekarnika i piec około 50 minut.

Sałatka tajska z krewetkami

Krok 1  

Na rozgrzaną patelnie wlać 2 łyżki oliwy i smażyć krewetki po 1 minucie z każdej strony. Zdjąć z patelni.

Krok 2

Awokado pokroić w plastry.

Krok 3

Wymieszać składniki sosu: sok z połowy limonki, sos słodkie chili i łyżkę oliwy.

Krok 4

Do miski wsypać miks sałat, wyłożyć plastry awokado i krewetki. Polać przygotowanym sosem. Posolić i popieprzyć do smaku.

Kawa z jajem

Krok 1

Żółtko utrzeć z cukrem jak na kogel-mogel, następnie dodać dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej, zalać wrzątkiem i wymieszać.

Krok 2

Aby kawa pięknie się prezentowała należy pozostawić trochę ubitego żółtka z cukrem na wierzchu. Posypać cynamonem.

Biała kiełbasa z miodem i piwem

Krok 1

Białą kiełbasę naciąć i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać pokrojoną w piórka cebulę, miód i przyprawy. Wlać piwo i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając.

Mus Czekoladowy

Krok 1

Czekoladę połamać na kosteczki i rozpuścić w kąpieli wodnej.

Krok 2

Żółtko utrzeć z cukrem na biały puszysty krem i wymieszać z lekko przestudzoną czekoladą. Białko ubić z dodatkiem soli na sztywną pianę i połączyć z masą czekoladową delikatnie mieszając łyżką.

Krok 3

Nałożyć do szklaneczek i wstawić do lodówki na dwie godziny.

Banofee

Krok 1

Przygotować 6 słoików. Herbatniki drobno pokruszyć, wymieszać z masłem i ugnieść w rękach. Gdy masa jest zbita, wyłożyć nią każdy słoik mocno dociskając. Włożyć je do lodówki, aby spód zastygł.

Krok 2

Banany pokroić w plasterki. Do masy krówkowej dodać pokruszone w dłoni orzechy. Na herbatnikowy spód nałożyć około 200 g masy krówkowej, następnie pokrojone banany i resztę masy.

Krok 3

Śmietanę ubić z cukrem i nałożyć na ciasto. Czekoladę zetrzeć bezpośrednio na deser robiąc pyszną posypkę.

Tacos z indykiem podawane w sałacie

Krok 1

Na nieprzywierającą patelnię wlać oliwę i lekko ją podgrzać. Dodać cebulę i smażyć ją przez 2 minuty.

Krok 2

Na patelnię dołożyć czosnek i mięso, a następnie doprawić solą i pieprzem. Smażyć przez około 5 minut lub do momentu, aż mięso będzie gotowe, w międzyczasie podrzucając i rozbijając je na części.

Krok 3

Do usmażonego mięsa dodać 1/2 łyżeczki papryki, bulion z kurczaka, sos pomidorowy, 1/2 łyżeczki papryki i 1 łyżeczkę mielonego kminku. Gotować na małym ogniu przez 5 minut, aż sos zgęstnieje.

Krok 4

Podawać na liściach sałaty wraz z ulubionymi dodatkami.

Nachosy z kalafiorem i salsą

Krok 1

Na patelnię dodać kalafior, ziemniaki i sól, zalać zimną wodą i zagotować. Gotować przez 8-10 minut na małym ogniu do miękkości.

Krok 2

Kalafiora z ziemiakami odsączyć, lekko ostudzić i zblendować z nerkowcami, wodą, octem jabłkowym, jalapeño, czosnkiem, solą i oliwą z oliwek, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

Krok 3

Rozłożyć nachosy na talerzu do serwowania. Polać sosem kalafiorowym jalapeño, a następnie ułożyć na wierzchu pomidorki cherry, czarną fasolę, czerwoną cebulę i kolendrę. Można dodać salsę, aby uzyskać więcej smaku.

Kulki kokosowe po arabsku

Krok 1

Wymieszać razem pogniecionego banana, orzechy pekan i płatki owsiane.

Krok 2

Włożyć składniki do większej miski, dodać miód oraz masło orzechowe. Rękami uformować kulki i obtoczyć je we wiórkach kokosowych. Przed podaniem wstawić do lodówki na 1 godzinę.

Kabanosy w cieście

Krok 1

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.

Krok 2

Po dwa kabanosy zawinąć w ciasto francuskie wraz z plasterkiem sera camembert oraz tymiankiem. Zawinięte paluchy posmarować rozbełtanym jakiem, doprawić solą oraz pieprzem.

Krok 3

Paluchy ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i piec przez 20 minut, aż ciasto się zarumieni.

Krok 4

W tym czasie do rondla wrzucić posiekany czosnek oraz cebulę pokrojoną w piórka, wlać 2 łyżki oliwy i dusić przez kilka minut, aż czosnek i cebula się zeszklą. Dodać pomidory pokrojone w kostkę, wsypać cukier i dusić przez 15 minut na wolnym ogniu. Powinna powstać gęsta, kleista marmolada. Na koniec dodać posiekaną pietruszkę oraz doprawić solą i pieprzem do smaku.

Krok 5

Upieczone zawiniątka z kabanosów podawać z marmoladą oraz ogórkami konserwowymi.

Nachosy z kaszy jaglanej

Krok 1

Kaszę jaglaną ugotować według podstawowego przepisu.

Krok 2

Do miski wrzucić wszystkie składniki oprócz mixu ziaren. Zmiksować na gładko. Dodać ziarna i wymieszać.

Krok 3

Wyłożyć masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć drugim kawałkiem papieru do pieczenia i za pomocą wałka rozwałkować masę na cienki placek. Zdjąć górną część papieru do pieczenia.

Krok 4

Włożyć blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 10 min. od początku pieczenia wyciągnąć blaszkę i pokroić chlebek na kawałki. Dopiec jeszcze 15-25 min (w zależności od grubości placka i chrupkości, jaką chce się uzyskać).

Ślimaczki z makiem

Krok 1

Pokruszone drożdże zalać ciepłym mlekiem. Dosypać pół szklanki mąki i wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia.

Krok 2

Żółtka utrzeć z cukrem na puch. Kiedy zaczyn urośnie, przełożyć go do masy jajecznej. Stopniowo dolewać olej i dokładając resztę mąki lekko miksować.

Krok 3

Zagnieść ciasto i odstawić je na godzinę w ciepłe miejsce, aby podrosło. Następnie rozwałkować je na gładki płat. Wyłożyć masę makową i rozprowadzić.

Krok 4

Zwinąć całość w roladę i pokroić na grube plastry. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, zostawiając niewielkie odstępy między plastrami. Piec ślimaki w nagrzanym piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180°C. Dobrze wystudzić i odłożyć w chłodne miejsce. Można polać je lukrem.

Śledzie z cebulką jak za dawnych lat

Krok 1

Cebule obrać i pokroić w cienkie talarki. Przełożyć do miski i wymieszać z kilkoma łyżkami oleju, cukrem i octem.

Krok 2

Śledzie wypłukać i osuszyć na ręczniku papierowym. Pokroić w kawałki i wymieszać z cebulą.

Krok 3

Śledzia z cebulką, liśćmi laurowymi i zielem angielskim włożyć do słoika i dopełnić olejem. Odstawić na 48 godzin do lodówki.

Roladki schabowe ze śliwką

Krok 1

Schab rozbić cieńko. Oprószyć solą, pieprzem oraz majerankiem.

Krok 2

Na każdym kotlecie ułożyć 4 suszone śliwki. Mięso ciasno zwinąć w ruloniki. Każdą roladkę owinąć plasterkiem wędzonego boczku.

Krok 3

Na patelni rozgrzać masło. Roladki obsmażyć z każdej strony na mocno rumiany kolor. Następnie całość zalać bulionem, przykryć i dusić na niewielkim ogniu przez około 30 minut, co jakiś czas obracając roladki. Powstały sos doprawić do smaku i zaciągnąć mąką oraz śmietaną.

Krok 4

Roladki posypać zieloną pietruszką lub innymi ulubionymi ziołami.

Rolada szpinakowa z łososiem

Krok 1

Szpinak rozmrozić na patelni i odsączyć z wody.

Krok 2

Oddzielić żółtka od białek. Szpinak wymieszać z żółtkami, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Ubić na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli, następnie połączyć ją z masą szpinakową.

Krok 3

Tak powstałe ciasto rozprowadzić na prostokątnej blasze wyłożonej woskowanym papierem do pieczenia. Piec przez 20 minut w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem. Ciasto powinno się lekko zarumienić.

Krok 4

Szpinakowy biszkopt wyjąć z piekarnika i ostudzić. Posmarować go serkiem, posypać koperkiem, Poukładać plastry łososia i zwinąć ciasto. Gotową roladę zawinąć w folię i wstawić na 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki roladę pokroić w plastry o szerokości 2 cm.

Sałatka makaronowa

Krok 1

Ugotować makaron w osolonej wodzie i odcedzić.

Krok 2

Ogórki pokroić w drobną kostkę. Pomidorki umyć i pokroić w połówki.

Krok 3

Soczewicę ugotować według przepisu na opakowaniu.

Krok 4

Kukurydzę odsączyć z zalewy, a czosnek wycisnąć przez praskę.

Krok 5

Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Dodać majonez, jogurt naturalny i dużo świeżego, zielonego koperku. Posolić i popieprzyć (najlepiej świeżo zmielonym pieprzem).

Makaron z łososiem wędzonym i szpinakiem

Krok 1

Ugotować makaron w osolonej wodzie, następnie odcedzić go i zostawić pół szklanki wody po gotowaniu.

Krok 2

Posiekać świeże liście szpinaku, a łososia wędzonego pokroić w kosteczkę.

Krok 3

Na patelni rozgrzać masło i chwilkę podsmażyć na nim wyciśnięty czosnek. Następnie dodać pokrojonego łososia i smażyć minutę, delikatnie mieszając. Następnie dodać szpinak i smażyć kolejną minutę. Dodać odcedzony makaron i podlać go wodą po makaronie. Zagotować.

Krok 4

Dodać 3 łyżki kremowego serka białego i poczekać aż danie zgęstnieje. Na koniec delikatnie skropić całość sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Fit batoniki

Krok 1

Rozgrzać piekarnik do 190˚ Celsjusza (grzanie góra-dół).

Krok 2

Obrać banany ze skórki, włożyć do dużej miski i rozgnieść z odrobiną soku z cytryny. W drugiej misce wymieszać wszystkie suche składniki: płatki owsiane, orzechy z żurawiną, sezam i słonecznik. Dodać je do rozgniecionych bananów i wymieszać do uzyskania jednolitej masy.

Krok 3

Przygotowaną masę przełożyć do keksówki i uklepać łyżką. Piec około 20 minut.

Krok 4

Wyjąć i poczekać aż masa przestygnie. Podzielić na równe batoniki.

Grillowana dorada ze szparagami i pomidorami oraz włoskimi ziołami

Krok 1

Mocno rozgrzać patelnię grillową na średnim ogniu. Oderwać twarde końcówki szparagów, grillować je (obracając regularnie) przez około 8 minut. Pokroić cytrynę na plasterki.

Krok 2

Po 5 minutach dodać pomidory i posypać grubo posiekanym rozmarynem i oregano. Grillować pomidory, aż staną się miękkie. Posypać solą i pieprzem i przełożyć szparagi i pomidory na talerz. Przykryć folią, aby pozostały ciepłe. Naciąć rybę po przekątnej kilka razy z każdej strony. Posypać solą i pieprzem. Grillować rybę po obu stronach przez około 15 minut. Dodać plasterki cytryny i grillować, aż nabiorą koloru i umieścić je na wierzchu ryby.

Krok 3

Przełożyć warzywa z doradą i posypać dodatkowym świeżym rozmarynem i oregano.

 

*Świetnie komponuje się z sałatką z rukoli z oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia i octem balsamicznym oraz chrupiącym chlebem ciabatta.

Facebook
Instagram
Sklep e-spar.pl
LinkedIn
YouTube