Wrap z tuńczykiem
Krok 1
Posiekać sałatę na cienkie paski, cebulę i paprykę w piórka, a ogórka, pomidora i awokado w dużą kostkę.
Krok 2
Odcedzić tuńczyka z puszki i przełożyć do miseczki.
Krok 3
Wymieszać tuńczyka z warzywami.
Krok 4
Podgrzać tortille. Następnie na sam środek nałożyć tuńczyka z warzywami. Opcjonalnie można polać całość sosem, przygotowanym z 2 łyżek jogurtu greckiego i 2 małych łyżeczek musztardy.
Krok 5
Zwinąć tortillę i przekroić na pół.
Wołowina BBQ i warzywa stir-fry
Krok 1
Przygotować sos do smażenia: zmieszać olej sezamowy, sos sojowy, brązowy cukier i imbir.
Odstawić na bok.
Krok 2
Pokroić warzywa: zieloną fasolkę na kawałki, paprykę na paski, zieloną cebulę w półpierścienie, a cebulę w plasterki. Pokroić mięso w cienkie plastry w kierunku przeciwnym do włókien.
Krok 3
Rozgrzać olej na patelni lub woku. Dodać warzywa (oprócz szczypioru) i smażyć na średnim ogniu, aż się zrumienią. Wyjąć i odłożyć na bok.
Krok 4
Usmażyć paski wołowiny na złoty kolor na dużym ogniu. Dodać z powrotem usmażone warzywa i szczypior. Wlać sos i dokładnie wstrząsnąć. Gotować na małym ogniu przez 2-4 minuty lub do momentu, aż sos zacznie lekko gęstnieć. Podawać z ryżem lub makaronem.
Wegańskie gnocchi z letnimi warzywami
Krok 1
Ugotować gnocchi zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, a następnie odcedzić i odłożyć na bok.
Krok 2
Umieścić patelnię na średnim ogniu i podgrzać oliwę z oliwek. Dodać cienko pokrojoną czerwoną cebulę i smażyć przez 2 do 3 minut lub do lekkiego zrumienienia. Dodać czosnek i smażyć jeszcze przez 1 minutę.
Krok 3
Podsmażyć na patelni pokrojoną w kostkę cukinię, czerwoną i żółtą paprykę oraz kukurydzę przez 5-7 minut lub do momentu, aż warzywa będą miękkie. Przekroić pomidorki koktajlowe na pół i dodać je na patelnię. Dusić przez dwie do trzech minut lub do momentu, aż pomidory zmiękną.
Krok 4
Wymieszać płatki drożdżowe z wegańską śmietaną, przelać na patelnię. Dusić warzywa z sosem przez 2 – 3 minuty do momentu, aż sos lekko zgęstnieje.
Krok 5
Wrzucić ugotowane gnocchi na patelnię. Doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem udekorować świeżą bazylią.
Wegańskie curry kokosowe
Krok 1
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
Krok 2
Rozgrzać na patelni oliwę z oliwek i podsmażać na niej wszystkie warzywa przez około 5-7 minut. Następnie dodać 1 łyżkę żółtej pasty curry, 2 łyżeczki curry w proszku i rozgniecioną trawę cytrynową. Smażyć techniką stir-fry przez kilka minut, a następnie dodać soczewicę, mleko kokosowe, syrop klonowy, sok z cytryny oraz sól. Zmniejszyć ogień i gotować przez 5 minut.
Krok 3
Podawać wegańskie curry kokosowe z ryżem. Udekorować świeżą kolendrą.
Wskazówka
Żeby to danie nie było wegańskie, można dodać ugotowanego kurczaka do przepisu lub dowolne inne ugotowane mięso.
Butter chicken
Krok 1
Rozgrzać olej na patelni o grubym dnie. Gdy będzie gorący, podsmażyć czosnek i cebulę, aż uwolni się z nich aromat.
Krok 2
Wmieszać i uprażyć 1 łyżkę przyprawy garam masala, 1/2 łyżeczki mielonego kminu, 1 łyżeczkę sproszkowanego chili, 1/4 łyżeczki płatków chili, 2 łyżeczki soku z limonki, 1 łyżkę mielonej kurkumy, 1 łyżeczkę tartego imbiru i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu. Dodać pokrojone w kostkę paprykę oraz marchewkę i podsmażać do zmięknięcia.
Krok 3
Doprawić kawałki kurczaka solą oraz pieprzem i umieścić je na patelni. Dodać po 450 g mleka kokosowego oraz sosu pomidorowego w puszce i wymieszać do połączenia składników. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 15 minut, aż kurczak będzie całkowicie ugotowany. Zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze 5 minut.
Krok 4
Udekorować świeżą kolendrą i podawać z ryżem lub chlebkiem naan.
Wskazówka
Danie może być również wegańskie. Zamiast kurczaka można wykorzystać soczewicę.
Zapiekanka z dorsza z chrupiącą posypką
Krok 1
Rybę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić cytryną, doprawić solą i pieprzem oraz jednym ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Z wierzchu posypać mieloną papryką, oregano i kurkumą, następnie obtoczyć w mące pszennej.
Krok 2
Ziemniaki podgotować w osolonej wodzie (około 10 minut), a po ostudzeniu pokroić w cienkie talarki.
Krok 3
Na patelni roztopić łyżkę masła, dodać drugi ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i podsmażyć przez pół minuty. Włożyć szpinak i mieszając, smażyć przez około 2 minuty. Doprawić solą i pieprzem.
Krok 4
Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą. Na dnie ułożyć ziemniaki, następnie dorsza delikatnie przemieszanego ze szpinakiem. Całość posypać bułką tartą wymieszaną z oliwą i parmezanem.
Krok 5
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez około 20 minut.
Tacos z indykiem podawane w sałacie
Krok 1
Na nieprzywierającą patelnię wlać oliwę i lekko ją podgrzać. Dodać cebulę i smażyć ją przez 2 minuty.
Krok 2
Na patelnię dołożyć czosnek i mięso, a następnie doprawić solą i pieprzem. Smażyć przez około 5 minut lub do momentu, aż mięso będzie gotowe, w międzyczasie podrzucając i rozbijając je na części.
Krok 3
Do usmażonego mięsa dodać 1/2 łyżeczki papryki, bulion z kurczaka, sos pomidorowy, 1/2 łyżeczki papryki i 1 łyżeczkę mielonego kminku. Gotować na małym ogniu przez 5 minut, aż sos zgęstnieje.
Krok 4
Podawać na liściach sałaty wraz z ulubionymi dodatkami.
Pizza z szynką
Krok 1
Wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski w podanej kolejności i zagnieść ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na 15 minut.
Krok 2
Rozwałkować ciasto i posmarować sosem pomidorowym.
Krok 3
Na ciasto rozłożyć pokrojoną w paski szynkę, ser i pomidory pokrojone w plastry.
Krok 4
Piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku około 15 minut lub 12 minut w piecu do pizzy.
Babcina kapusta z grochem
Krok 1
Groch zalać wodą i odstawić na noc. Na drugi dzień przepłukać go, zalać litrem zimnej wody i gotować na wolnym ogniu do momentu, aż zacznie się rozpadać. Zebrać pianę, która powstanie na początku gotowania.
Krok 2
W międzyczasie posiekać kapustę, przełożyć do garnka, dodać przyprawy. Zalać szklanką wody i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut. Cebulę obrać i posiekać. Podsmażyć na maśle na złoty kolor, dodać cukier i wymieszać. Dodać cebulę do garnka z kapustą.
Krok 3
1/2 grochu rozgnieść widelcem, resztę pozostawić w całości. Dodać do kapusty. Całość dusić pod lekko uchylonym przykryciem na wolnym ogniu jeszcze 30 minut, podlać wodą, jeśli to konieczne, doprawić i dodać na koniec łyżkę masła do smaku.
Roladki schabowe ze śliwką
Krok 1
Schab rozbić cieńko. Oprószyć solą, pieprzem oraz majerankiem.
Krok 2
Na każdym kotlecie ułożyć 4 suszone śliwki. Mięso ciasno zwinąć w ruloniki. Każdą roladkę owinąć plasterkiem wędzonego boczku.
Krok 3
Na patelni rozgrzać masło. Roladki obsmażyć z każdej strony na mocno rumiany kolor. Następnie całość zalać bulionem, przykryć i dusić na niewielkim ogniu przez około 30 minut, co jakiś czas obracając roladki. Powstały sos doprawić do smaku i zaciągnąć mąką oraz śmietaną.
Krok 4
Roladki posypać zieloną pietruszką lub innymi ulubionymi ziołami.
Krem z pomidorów
Krok 1
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić je w kostkę i wsypać na patelnię. Smażyć na maśle do momentu aż zaczną się rozpadać.
Krok 2
Podgrzać wcześniej przygotowany bulion. Dodać do niego podsmażone pomidory. Gotować 20 minut co jakiś czas mieszając.
Krok 3
Powoli wlać śmietankę do zupy. Doprawić do smaku. Podawać ze świeżo zmielonym pieprzem i świeżą bazylią.
Sałatka makaronowa
Krok 1
Ugotować makaron w osolonej wodzie i odcedzić.
Krok 2
Ogórki pokroić w drobną kostkę. Pomidorki umyć i pokroić w połówki.
Krok 3
Soczewicę ugotować według przepisu na opakowaniu.
Krok 4
Kukurydzę odsączyć z zalewy, a czosnek wycisnąć przez praskę.
Krok 5
Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Dodać majonez, jogurt naturalny i dużo świeżego, zielonego koperku. Posolić i popieprzyć (najlepiej świeżo zmielonym pieprzem).
Makaron z łososiem wędzonym i szpinakiem
Krok 1
Ugotować makaron w osolonej wodzie, następnie odcedzić go i zostawić pół szklanki wody po gotowaniu.
Krok 2
Posiekać świeże liście szpinaku, a łososia wędzonego pokroić w kosteczkę.
Krok 3
Na patelni rozgrzać masło i chwilkę podsmażyć na nim wyciśnięty czosnek. Następnie dodać pokrojonego łososia i smażyć minutę, delikatnie mieszając. Następnie dodać szpinak i smażyć kolejną minutę. Dodać odcedzony makaron i podlać go wodą po makaronie. Zagotować.
Krok 4
Dodać 3 łyżki kremowego serka białego i poczekać aż danie zgęstnieje. Na koniec delikatnie skropić całość sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Klasyczne wolno gotowane Ossobuco z remuladą
Krok 1
Posiekać cebulę, pokroić łodygi selera na małe kawałki, a marchewkę na małe kostki. Na patelni rozgrzać trochę oleju i smażyć warzywa. Następnie dodać oregano, tymianek i liść laurowy.
Krok 2
Doprawić golonki odrobiną soli i pieprzu. Otoczyć je w mące (nadmiar mąki należy strzepać). Smażyć golonki na patelni na gorącej oliwie z oliwek z łyżką masła, aż będą ładnie brązowe.
Krok 3
Dodać przecier pomidorowy do warzyw i smażyć przez chwilę. Następnie dolać do warzyw wino, doprowadzić do wrzenia, a później dodać pomidory z puszki i bulion.
Krok 4
Przełożyć golonki cielęce (wraz z sosem ze smażenia) z patelni do smażonych warzyw i doprowadzić do lekkiego wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 1 do 2 godzin. Co jakiś czas sprawdzać, czy wokół golonek jest jeszcze wystarczająco dużo sosu. Około połowa golonek powinna być w sosie. Mięso gotować do miękkości, aż zacznie odchodzić od kości.
Krok 5
Przygotować remuladę – posiekać drobno pietruszkę, około 3 łyżek. Wyszorować cytrynę i zetrzeć skórkę. Drobno posiekać anchois. Obrać czosnek i posiekać go tak drobno, jak to możliwe. Wymieszać razem składniki i podawać z ossobuco.
*szczególnie pyszne ze spaghetti
*Jeśli chcesz, aby golenie były ładnie ukształtowane po ugotowaniu, zawiąż wokół nich sznurek przed gotowaniem.
Grillowana dorada ze szparagami i pomidorami oraz włoskimi ziołami
Krok 1
Mocno rozgrzać patelnię grillową na średnim ogniu. Oderwać twarde końcówki szparagów, grillować je (obracając regularnie) przez około 8 minut. Pokroić cytrynę na plasterki.
Krok 2
Po 5 minutach dodać pomidory i posypać grubo posiekanym rozmarynem i oregano. Grillować pomidory, aż staną się miękkie. Posypać solą i pieprzem i przełożyć szparagi i pomidory na talerz. Przykryć folią, aby pozostały ciepłe. Naciąć rybę po przekątnej kilka razy z każdej strony. Posypać solą i pieprzem. Grillować rybę po obu stronach przez około 15 minut. Dodać plasterki cytryny i grillować, aż nabiorą koloru i umieścić je na wierzchu ryby.
Krok 3
Przełożyć warzywa z doradą i posypać dodatkowym świeżym rozmarynem i oregano.
*Świetnie komponuje się z sałatką z rukoli z oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia i octem balsamicznym oraz chrupiącym chlebem ciabatta.
Grillowany stek z polędwicy i włoski gulasz warzywny
Krok 1
Drobno posiekać seler i 2 ząbki czosnku. Pokroić bakłażana, cukinię i paprykę na średniej wielkości kawałki, a cebulę na kliny. Usunąć liście z tymianku, zachowując kilka gałązek do dekoracji i grillowania steku.
Krok 2
Przez kilka minut smażyć delikatnie na oleju seler z czosnkiem i tymiankiem. Dodać pozostałe warzywa i smażyć na dużym ogniu przez kilka minut mieszając.
Krok 3
Dodać ocet winny i puszkę pomidorów. Przykryć patelnię pokrywką i dusić około 30 minut. Dodać następie kapary i oliwki i dusić jeszcze przez chwilę, a na koniec udekorować tymiankiem.
Krok 4
Rozgrzać patelnię grillową. Obrać i posiekać lub zmiażdżyć pozostały czosnek. Posypać steki posiekanym tymiankiem.
Krok 5
Grillować steki z polędwicy z czosnkiem na gorącej patelni grillowej po obu stronach przez kilka minut. W zależności od tego jaki poziom wysmażenia ma mieć mięso:
Rare – 1,5 do 2 min z każdej strony
Medium rare – 2 do 3 min z każdej strony
Medium – 3 do 4 min z każdej strony
Medium well – 5 do 6 min z każdej strony
Well done – 7 do 8 min z każdej strony
Po usmażeniu posypać mięso solą morską (płatkami) i grubo zmielonym czarnym pieprzem.
Cytrynowe marynowane udka z kurczaka z pomidorami, oliwkami i oregano
Krok 1
Marynata: Wyszorować cytrynę, drobno zetrzeć skórkę i wycisnąć sok z cytryny. Wymieszać sok ze skórką z cytryny, dodać kilka łyżek oliwy z oliwek, trochę drobno posiekanego oregano i czosnku i doprawić czarnym pieprzem.
Krok 2
Udka kurczaka (skórą do góry) umieścić w marynacie na ok. 2 godziny i trzymać pod przykryciem w lodówce. Rozgrzać piekarnik do 200°C.
Krok 3
Po 2 godzinach wyjąć udka z lodówki, zetrzeć nadmiar marynaty i smażyć najpierw od strony skóry. Smażyć tak długo, aż będą chrupiące. Następnie umieścić je na tacy do pieczenia i ułożyć wokół nich pomidory pokrojone na ćwiartki i oliwki.
Krok 4
Skropić oliwą z oliwek i posypać oregano, solą i pieprzem. Piec udka w piekarniku przez około 15 do 20 minut, aż zostaną ugotowane, a pomidory będą miękkie. Udekorować świeżym oregano.
*Danie dobrze smakuje z młodymi ziemniakami zapiekanymi w skórce z cytryną, czosnkiem i rozmarynem.
Lasagne
Porcje: 8
Temperatura piekarnika: 200°C
Czas przygotowania: 1 godzina 20 minut
Krok 1
Rozgrzać piekarnik do 180°C.
Krok 2
Makaron lasagne ugotować w osolonej, wrzącej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu.
Krok 3
Odcedzić makaron i skropić odrobiną oliwy z oliwek, aby zapobiec sklejeniu się makaronu.
Krok 4
Na dużej patelni rozgrzać olej. Smażyć mieloną wołowinę, do czasu aż nie będzie już różowa i odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Następnie dodać do niej czosnek, oregano i wszystko razem połączyć.
Krok 5
Doprawić solą i pieprzem, a następnie dodać passatę pomidorową i wymieszać do połączenia wszystkich składników.
Krok 6
150 g parmezanu i pietruszkę wrzucić do dużej miski. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na bok.
Krok 7
W dużym naczyniu żaroodpornym rozłożyć cienką warstwę sosu mięsnego, dodać pojedynczą warstwę płatów lasagne i pojedynczą warstwę mozzarelli, a następnie powtórzyć nakładanie warstw. Na ostatnią warstwę płatów lasagne dodać pozostały sos mięsny, parmezan i mozzarellę.
Krok 8
Przykryć folią i piec przez 15 minut, a następnie zwiększyć temperaturę do 200°C i piec danie bez przykrycia przez 18 do 20 minut.
Chłodnik z rzodkiewki i imbiru na jogurcie roślinnym
Krok 1
Rzodkiewki umyć, pokroić na cienkie plasterki lub zetrzeć na tarce. Pomidora poszatkować na drobno, końcówkę szczypioru skroić po skosie. Imbir obrać i utrzeć na drobnej tarce.
Krok 2
Kromkę chleba utrzeć na tarce lub pokruszyć na drobne kawałki i przysmażyć na maśle klarowanym z dodatkiem korzennej przyprawy.
Krok 3
Jogurt wymieszać w miseczce z rzodkiewką, utartym imbirem, pomidorem, zalewą z kaparów, pieprzem i solą do smaku. Posypać utartym chlebem i grubym szczypiorem.
Krok 4
Do każdej porcji dodać kilka malin. Udekorować świeżą miętą i rozmarynem. Serwować od razu po przygotowaniu.
Warto wiedzieć
Do jogurtu można dodać tak naprawdę wszystkie końcówki warzyw i świeżych ziół – dodatek kolendry czy pachnącego lubczyku zmieni smak tego samego chłodniku nie do poznania!
Ryż w wersji wege
Krok 1
Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Krok 2
Cebulę pokroić w kostkę, wsypać na rozgrzaną patelnię z olejem, podsmażać aż do zeszklenia i dodać paprykę.
Krok 3
Wlać 50 ml wody, dusić aż papryka będzie miękka, dodać koncentrat, fasolę, ostrą i słodką paprykę i sól, a następnie gotować przez 7-8 minut.
Krok 4
Całość podawać z wcześniej ugotowanym ryżem. Można posypać świeżą pietruszką.
Bigos z suszonymi morelami i śliwkami
Krok 1
Suszone grzyby zalać ciepłą wodą i odstawić do namoczenia, rozgrzać na patelni łyżkę oleju i wsypać boczek, pokrojoną w kostkę kiełbasę i cebulę w piórka i następnie smażyć przez 5-7 minut.
Krok 2
Przełożyć wszystko do garnka z grubym dnem, wlać bulion, zagotować i trzymać na ogniu przez 50 minut.
Krok 3
Kapustę dodać do mięsa, wymieszać i gotować 35 minut pod przykryciem.
Krok 4
Dodać suszone grzyby z wodą, śliwki, morele i przyprawy i kontynuować gotowanie przez 30 minut.
Krok 5
Całość uzupełnić passatą pomidorową, dokładnie zamieszać i gotować jeszcze przez godzinę.
Rolada z indyka z pieczarkami i serem
Krok 1
Mięso roztłuc tłuczkiem na filet ok. 1,5 cm grubości. Doprawić solą i pieprzem.
Krok 2
Pieczarki i cebulę pokroić w drobną kostkę i na patelni udusić do miękkości na 2 łyżkach masła. Natkę pietruszki drobno poszatkować. Ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Krok 3
Pośrodku wzdłuż dłuższego boku filetu wyłożyć pieczarki z cebulką, natkę pietruszki oraz starty ser. Roladę zawinąć, a łączenie spiąć wykałaczkami. Na koniec owinąć plastrami boczku.
Krok 4
Roladę przełożyć do naczynia żaroodpornego łączeniem do góry. Polać 3 łyżkami oliwy i odstawić na 2 godziny do lodówki.
Krok 5
Po upływie 2 godzin roladę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Mięso podlać ¼ szklanki wody i piec przez 40 minut. W czasie pieczenia polewać mięso co 15 minut sokami z naczynia.
Krok 6
Po upieczeniu odczekać 10 minut i pokroić mięso, usuwając wykałaczki.
Można podawać z pieczonymi ziemniakami.
Penne z aromatycznym ziołowym sosem
Krok 1
Makaron ugotować al dente.
Krok 2
W międzyczasie przygotować sos: na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulkę i czosnek. Następnie dodać pomidory i przesmażyć przez chwilę, aż nieco się rozpadną. Na koniec dodać zioła, sól, pieprz i ostrą paprykę – sos dokładnie wymieszać.
Krok 3
Makaron połączyć z sosem i podać posypany parmezanem.
Kapusta z grzybami i śliwkami
Krok 1
Grzyby wypłukać, zalać 1,5 szklanki wody i odstawić do namoczenia na kilka godzin. Po tym czasie wylać wodę, wlać 1,5 szklanki świeżej, posolić i gotować przez ok. 30 minut, aż grzyby zmiękną.
Krok 2
Oddzielić grzyby od powstałego wywaru (nie wylewać!) i pokroić na mniejsze kawałki.
Krok 3
Kapustę odcisnąć i posiekać, włożyć do garnka i zalać wywarem z grzybów. Wlać 1,5 szklanki bulionu, dodać listek laurowy i ziele angielskie. Całość pogotować przez chwilę w odkrytym garnku na większym ogniu. Następnie zmniejszyć ogień i pod przykryciem gotować na małym ogniu do miękkości przez ok. 45 minut.
Krok 4
Kiełbasę pokroić w grubsze plastry. Marchew obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Suszone śliwki pokroić w paski.
Krok 5
Na patelni na klarowanym maśle poddusić kiełbasę, zaraz potem dodać marchew i suszone śliwki. Całość dodać do gotującej się kapusty na 10 min przed końcem jej gotowania.
Krok 6
Grzyby dodać do ugotowanej kapusty, wymieszać i zagotować. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru.
Smażone piersi kaczki z pikantnym śliwkowym sosem i carpaccio z pieczonego buraka
Krok 1
Umieścić umyte dokładnie buraki w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza – piec je do miękkości około 50 minut.
Krok 2
Każdą pierś naciąć od strony skóry w kratkę uważając by nie naciąć mięsa. Natrzeć każdą pierś solą oraz pieprzem- odstawić na około 45 minut do lodówki.
Krok 3
Śliwki zalać bardzo gorącą wodą. W rondelku rozgrzać oliwę i zeszklić na niej bardzo drobno posiekaną cebulę oraz czosnek z dodatkiem cynamonu, startego imbiru oraz posiekanej papryczki chili. Po chwili dodać śliwki wraz z wodą w której się moczyły – dusić zawartość rondelka na wolnym ogniu aż śliwki zaczną się lekko rozpadać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przy pomocy blendera zmiksować sos by miał jednolitą konsystencję.
Krok 4
Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni. Parmezan przy pomocy obieraka do warzyw pokroić na cieniutkie listki.
Krok 5
Piersi smażyć na suchej rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką. Zaczynając od strony skóry- tak by dokładnie wytopił się z niej tłuszcz i była złocista i chrupiąca – w zależności od wielkości piersi około 5 minut. Następnie smażyć kolejne kilka minut z drugiej strony. Usmażoną kaczkę zdjąć z patelni i odłożyć na chwilę by odpoczęła.
Krok 6
Upieczone i lekko ostudzone buraki pokroić na bardzo cieniutkie plasterki i ułożyć na talerzach. Buraki posypać parmezanem, listkami tymianku oraz solą, pieprzem i polać oliwą. Kaczkę przed podaniem pokroić w plastry, podawać z porcją sosu i słonecznikiem.
Zupa bouillabaisse
Krok 1
Przygotować warzywa na wywar. Warzywa obrać ze skóry, pokroić na mniejsze kawałki (cebulę w pióra, marchew, pietruszkę w plastry, seler w grubą kostkę, ząbki czosnku przekroić na pół).
Krok 2
Przygotować ryby i owoce morza. Łososia i dorsza obrać ze skóry i ości (jeśli mamy całą rybę – filetujemy). Mięso pokroić w grubą kostkę, skropić sokiem z cytryny. Skóry i kości odłożyć na wywar.
Krok 3
Krewetki umyć, oczyścić. Najlepiej zacząć od ukręcenia główki, następnie zaczynając od wewnętrznej strony ściągnąć pancerzyk. Na koniec, nacinając ostrym nożem grzbiet krewetki, wyciągnąć czarną żyłkę. Pancerzyki i głowy odłożyć na wywar.
Krok 4
W dużym garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę, gdy się zeszkli dodać czosnek. Smażyć ok 2 – 3 min aż cebula i czosnek nabiorą lekko złotego koloru.
Krok 5
Dodać pozostałe warzywa, szafran, rozmaryn oraz głowy i pancerze krewetek. Smażyć jeszcze ok 3 minut, następnie zalać całość wodą. Dodać pomidory i doprowadzić całość do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez ok 20 – 30 min.
Krok 5
Zupę przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Krok 6
Gotowy wywar przecedzić przez sito, docisnąć mocno dużą łyżką żeby wydobyć maksimum esencji smaku.
Krok 7
Do przecedzonego wywaru włożyć pokrojone w kostkę mięso ryb oraz obrane krewetki, gotujemy ok 2 – 3 minuty.
Krok 8
Zupę podawać gorącą, posypaną odrobiną świeżej bazylii i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Żólte curry z kurczakiem
Krok 1
Na rozgrzanej oliwie uprażyć pastę curry, podsmażyć posiekanego w paseczki kurczaka oraz posiekane w dużą kostkę warzywa.
Krok 2
Podsmażyć na dużym ogniu, dodać mleko kokosowe i bulion z kurczaka.
Krok 3
Dusić około 30 minut.
Krok 4
Dodać sok z limonki oraz dużą garść posiekanej kolendry.
Krok 5
Podawać z ryżem
Lekka carbonara z wędzoną makrelą
Krok 1
Cukinię posiekać w kostkę i podsmażyć na oliwie, dodać posiekane mięso z makreli i delikatnie podsmażyć.
Krok 2
Masę wystudzić i dodać do roztrzepanych jajek. Dokładnie wymieszać.
Krok 3
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją, odcedzić i dodać do masy jajecznej.
Krok 4
Energicznie wymieszać, jajka zetną się pod wpływem temperatury makaronu.
Krok 5
Obficie doprawić świeżym pieprzem.
Zapiekany kalafior z beszamelem
Krok 1
Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
Krok 2
Obrać kalafiora z liści, umyć, osuszyć, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Skropić oliwą, doprawić solą oraz pieprzem i włożyć do piekarnika na 20 minut.
Krok 3
W tym czasie do rondla wrzucić masło, gdy się rozpuści wsypać mąkę i wymieszać drewnianą szpatułką, aby powstała kleista kula. Następnie ustawić na średni płomień i wlewać stopniowo mleko, aby rozpuściła się mąka z masłem. Można użyć do tego rózgi do ubijania piany. Dzięki temu znikną grudki.
Krok 4
Beszamel należy doprowadzić do lekkie bulgotania cały czas mieszając. Gdy pojawią się pierwsze bąble zdjąć rondel z ognia. Doprawić sos gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem.
Krok 5
W mikserze zmiksować wszystkie pestki i orzechy, aby powstała chrupiąca posypka.
Krok 6
Wyjąć kalafiora z piekarnika, posmarować obficie beszamelem i posypać chrupiącą posypką orzechową. Zwiększyć temperaturę do 200°C i zapiekać kalafiora przez 15-20 minut.
Krok 7
Kalafiora można podawać zarówno na ciepło zaraz po upieczeniu albo na zimno na kolację.
Warto wiedzieć
- Użyj świeżo startej gałki muszkatołowej. Taka lepiej smakuje duże lepiej.
- Nadmiar beszamelu możesz przechowywać kilka dni w lodówce lub zamrozić
- Do przygotowania idealnego beszamelu używaj zimnego mleka prosto z lodówki
Makaron jajeczny z klopsikami
Krok 1
Posiekaną cebulę wraz z czosnkiem wrzucić na patelnie wraz z 3 łyżkami oliwy. W ten sposób ani czosnek ani cebula Ci się nie spali a wydobędzie się z nich maksymalnie dużo smaku i aromatu.
Krok 2
Zagotować wrzątek i ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu al’dente, czyli na półtwardo.
Krok 3
Na patelnię przełożyć mięso za pomocą łyżki tworząc mini klopsiki i podsmażać przez kilka minut, aż będzie chrupiące i złociste.
Krok 4
Dodać posiekane w paski suszone pomidory oraz dokładnie umyty i osuszony szpinak. Całość wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem do smaku.
Krok 5
Wlać ½ szklanki wody i duś całość, aż woda wyparuje. Wlać śmietanę, doprawić świeżo startą gałką muszkatołową.
Krok 6
Przełożyć od razu na patelnię ugotowany makaron.
Warto wiedzieć
- Użyj świeżo startej gałki muszkatołowej. Taka lepiej smakuje.
- Do sosu możesz dodać 2 łyżki wody z gotowania makaronu. To ona naturalnie zagęści Twój sos.
Makaron ryżowy z marchewką i sezamem
Krok 1
Marchew przy pomocy obieraczki do warzyw pokroić w cienkie, długie paski, które następnie przekroić tak, by uzyskać grubość makaronu pappardelle.
Krok 2
W garnku na oleju podsmażyć drobno poszatkowany ząbek czosnku, imbir, sezam, pokrojone w mniejsze kawałki nerkowce i chili.
Krok 3
Wrzucić pokrojone w kosteczkę dymki. Smażyć do zarumienienia się.
Krok 4
Dodać szczypior pokrojony w ukos, na większe kawałki i przygotowane wcześniej linguine z marchewki. Chwilę smażyć. Całość podlać sosem sojowym, syropem daktylowym, olejem sezamowym i sokiem z limonki.
Krok 5
Gdy całość się podsmaży wrzucić ugotowany makaron ryżowy, wymieszać i smażyć jeszcze chwile, co jakiś czas mieszając.
Krok 6
Na końcu dodać posiekaną mięte i kolendrę, wymieszać. Gotowe danie przełożyć na talerze i skropić je obficie olejem sezamowym.
Mousaka
Krok 1
Piekarnik nagrzać do 180 °C i wstawić wodę do gotowania ziemniaków.
Krok 2
Cienko pokrojone bakłażany posolić, wyłożyć na dużą, wyłożoną papierem do pieczenia blachę, skropić oliwą z oliwek, wstawić do piekarnika.
Krok 3
Piec ok 15 min, bakłażany muszą być już miękkie – dojdą w zapiekance.
Krok 4
Gdy bakłażany znajdują się w piekarniku, w osolonej wodzie ugotować pokrojone w plastry ziemniaki i je odcedzić.
Krok 5
Na dużej patelni podsmażyć na oliwie cebulę, gdy się zeszkli dodać do niej czosnek, a następnie mięso mielone, sól, pieprz oraz pozostałe przyprawy. Smażyć, rozdrabniając łyżką większe kawałki – mięso powinno wyglądać jak do spaghetti bolognese. Dodać pomidory z puszki, smażyć na wolnym ogniu jeszcze 10 – 15 minut. Skosztować i doprawić do smaku wedle uznania solą, pieprzem i odrobiną cukru.
Krok 6
Złożyć elementy mousaki. Na samo dno żaroodpornej formy wyłożyć kolejno: wszystkie ziemniaki, warstwę mięsa, warstwę bakłażanów, mięsa, znów bakłażanów – tak żeby na górze wykończyć plasterkami bakłażana.
Krok 7
Przygotować sos beszamelowy. W garnuszku roztopić masło, dodać mąkę, wymieszać na gładką masę. Stopniowo dolewać mleka, cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Krok 8
Gotowym beszamelem polać zapiekankę.
Krok 9
Wstawić do piekarnika na ok 40 min. Wierzch musaki powinien nabrać złotobrązowego koloru. Podawać gorącą.
Makaron Mac and cheese
Krok 1
Piekarnik rozgrzać do 200 °C.
Krok 2
Makaron ugotować w osolonej wodzie 4 minuty krócej niż podane jest na opakowaniu, następnie odcedzić go na sitku i przelać zimną wodą.
Krok 3
W garnku umieścić masło i podgrzać do czasu aż się rozpuści. Następnie do masła dorzucić odważoną mąkę i ciągle mieszać trzepaczką. Gdy masło połączy się dokładnie z mąką do garnka dolać mleko i ciągle mieszać do czasu aż sos zacznie gęstnieć.
Krok 4
Gdy sos zgęstnieje do garnka wrzucić mieszaninę serów odkładając garść Parmigiano Reggiano do posypania wierzchu. Trzymając garnek na małym ogniu mieszać ciągle sos do czasu aż sery rozpuszczą się w nim całkowicie.
Krok 5
Garnek z sosem zestawić z gazu i doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz świeżo startą gałką muszkatołową. Ugotowany makaron połączyć z sosem oraz posiekaną natką pietruszki.
Krok 6
Tak przygotowaną mieszaninę przełożyć do formy do zapiekania. Jej wierzch posypać tartą bułką pomieszaną z resztą Parmigiano Reggiano i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Krok 7
Piec około 30 minut aż wierzch zapiekanki porządnie się zrumieni.
Rozgrzewający krem z dyni
Krok 1
Na maśle podsmażyć pokrojoną drobno cebulę. Gdy się zeszkli, dodać drobno posiekany czosnek i imbir według uznania. Podsmażyć wszystko razem.
Krok 2
Dynię obrać ze skórki, usunąć pestki, pokroić miąższ w kostkę i dodać do podsmażonej cebuli z czosnkiem. Smażyć całość przez kilka minut, po czym zalać dynię bulionem i dusić do miękkości przez jakieś 30 minut.
Krok 3
Ostudzoną i miękką dynię zmiksować na gładko blenderem. Dodać śmietanę, sól, pieprz i szczyptę chilli. Zagotować.
Świetnie smakuje z chrupiącymi grzankami lub prażonym słonecznikiem.
Wskazówka
Śmietanę możesz zastąpić mleczkiem kokosowym (200 ml). Zupa będzie jeszcze bardziej kremowa.
Pstrąg pieczony z warzywami
Krok 1
Cebulę pokroić w piórka, a czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, poczekać aż się zeszklą.
Krok 2
Dodać umytą i osuszoną, pokrojoną w plastry i na cztery cukinię oraz pokrojoną w paseczki paprykę. Smażyć na małym ogniu 5 minut.
Krok 3
Dodać umyte, pokrojone w ósemki pomidory, posiekaną natkę pietruszki, oprószyć wszystko solą morską i grubo zmielonym pieprzem, smażyć 3-4 minuty.
Krok 4
Warzywa przełożyć do większego naczynia żaroodpornego.
Krok 5
Pstrągi umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, a na ich skórze zrobić z każdej strony ukośne nacięcia ostrym nożem.
Krok 6
Ryby skropić połówką cytryny, oprószyć solą morską i grubo zmielonym pieprzem z zewnątrz i w środku.
Krok 7
Pstrągi umieścić w warzywach w naczyniu żaroodpornym i posypać oliwkami.
Krok 8
Piekarnik rozgrzać do 200°C i piec ryby 25 minut (grzanie góra-dół).
Perfekcyjne risotto Szefa
Krok 1
Pokroić czosnek na cienkie plasterki, a cebule na bardzo drobną kostkę i smażyć w rondlu o grubym dnie przez 2-3 minuty. Następnie wrzucić ryż i podsmażać przez kolejne 2 minuty, cały czas mieszając, aż stanie się przezroczysty. Dzięki temu wytrąci się skrobia, co spowoduje, że risotto będzie kremowe, a ryż odpowiednio ugotowany.
Krok 2
Wlać 2 szklanki wody, wciąż mieszając, aż do momentu, gdy jej nadmiar odparuje.
Krok 3
Ustawić kuchenkę na średni płomień i stopniowo dolewać do ryżu wody, przez cały czas delikatnie mieszając drewnianą łyżką lub szpatułką. Czynność powtarzać przez ok. 15 minut, dopóki ryż nie będzie ugotowany al’dente
Krok 4
Gdy ryż będzie już prawie al’dente, wrzucić dokładnie umyte, pokrojone na 1–centymetrowe odcinki szparagi, zielony groszek, posiekaną pietruszkę, starty parmezan oraz masło. Wymieszać całość za pomocą szpatułki, podgrzewać jeszcze przez 2 minuty. Doprawić solą oraz pieprzem, odstawić i przykryć pokrywką.
Krok 5
W tym czasie wbić jajka do małych miseczek, w rondelku doprowadzić wodę do wrzenia, wlać ocet i delikatnie zakręcić wodę łyżką, aby powstał wir. Od razu wlać jajko z miseczki i gotować przez 2 minuty. Białko powinno owinąć żółtko w formie małej sakiewki. Czynność powtórzyć z każdym jajkiem.
Krok 6
Przełożyć risotto na płaski talerz, posypać startym parmezanem, nałożyć na górę przygotowane jajko i od razu podawać.
Makaron z indykiem i sosem ziołowym
Krok 1
Ugotować i ostudzić brokuł, a następnie podzielić go na małe różyczki.
Krok 2
Cebule pokroić w kostkę i przysmażyć na patelni na margarynie do smażenia.
Krok 3
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w paski, a następnie smażyć razem z cebulą na rumiany kolor.
Krok 4
W międzyczasie ugotować makaron w lekko osolonej wodzie.
Krok 5
W garnuszku na małym ogniu rozpuścić serek i połączyć go z jogurtem. Doprawić solą, pieprzem i poczekać aż się zagotuje. Do przygotowanego sosu dodać usmażone mięso, brokuły i równomiernie połączyć wszystkie składniki.
Krok 6
Ugotowany makaron wyłożyć na talerze i polać przygotowanym sosem. Opcjonalnie można go posypać startym parmezanem.
Klopsiki w sosie pomidorowym i pieczone frytki z batatów
Krok 1
Mięso mielone dokładnie wymieszać z jajkiem, wodą, solą i pieprzem. Wyrobić dokładnie masę i uformować klopsiki.
Krok 2
W międzyczasie obrać bataty i pokroić w cienkie słupki. Posypać solą i ziołami prowansalskimi. Tak przygotowane frytki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika na 20-25 minut (temperatura 190-200 stopni). Frytki powinny się lekko przyrumienić.
Krok 3
Kiedy klopsiki są już gotowe przełożyć je do naczynia żaroodpornego i przygotować sos pomidorowy.
Krok 4
Pomidory z puszki zmiksować, zagotować, dodać sól, pieprz, zioła prowansalskie. Zalać klopsiki i posypać startym żółtym serem. Zapiekać w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.
Krok 5
Przygotowane klopsiki podawać z frytkami z batatów.
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Krok 1
Obrać ziemniaki i zetrzeć na tarce. Odsączyć masę przez sito.
Krok 2
Cebulę zetrzeć na tarce i dodać do ziemniaków.
Krok 3
Do przygotowanej masy dodać jajka, mąkę, płatki owsiane oraz sól i pieprz.
Krok 4
Wymieszać wszystkie składniki, aby nadać masie odpowiednią konsystencję.
Krok 5
W międzyczasie umyć, obrać i posiekać pieczarki. Na 2 łyżkach oleju przysmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek i dodać posiekane pieczarki. Smażyć na małym ogniu co chwilę mieszając. Do podsmażonych pieczarek wlać śmietankę i poczekać aż zrobi się gęsty sos. Dodać pieprz i sól do smaku.
Krok 6
Rozgrzać na patelni olej, nakładać masę łyżką i smażyć placki z obydwu stron na złoty brąz. Placki ziemniaczane podawać gorące polane sosem pieczarkowym.
Yakiton, czyli japońskie szaszłyki w glazurze na bazie piwa
Krok 1
Do garnka wlać piwo, sos sojowy, sok z limonki, dodać cukier. Wygotować powoli do około 20% objętości. Sos powinien być gęsty i zawiesisty.
Krok 2
Wystudzonym sosem zalać pokrojoną w małe kostki karkówkę i marynować minimum dwie godziny (najlepiej całą noc).
Krok 3
Zlać marynatę do osobnego naczynia, a mięso nabijać na patyczki, na przemian z kawałkami dymki pokrojonej w paski.
Krok 4
Nagrzać grill w piecu do maksymalnej temperatury. Wstawić szaszłyki w naczyniu żaroodpornym pod samą grzałkę i co 2 minuty smarować szaszłyki pozostałą marynatą.
Krok 5
Szaszłyki powinny się lekko skarmelizować i wyglądać na lekko przypalone. Jest to skarmelizowany cukier, który nadaje dodatkowego smaku.
Krok 6
Po 15 minutach w piecu szaszłyki wyjąć, posypać uprażonym sezamem i posiekaną dymką. Podawać z zimnym piwem.
Burgundzki gulasz wołowy z tłuczonym selerem
Krok 1
Mięso pokroić w grubą kostkę, obsmażyć na oleju, dodać posiekana szalotkę, pokrojony boczek, marchew pokrojoną w kostkę, pieczarki i paprykę.
Krok 2
Zalać 500 ml czerwonego wina i gotować na wolnym ogniu minimum godzinę.
Krok 3
Selera obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce masła.
Krok 4
Dodać mleko i śmietanę, gotować około 20 minut, aż seler zmięknie.
Krok 5
Selera ugniatać tłuczkiem do ziemniaków, doprawić solą i pieprzem. Podawać razem z gulaszem.
Maślankowe naleśniki z syropem klonowym
Krok 1
Wymieszać mąkę z maślanką, jajkami, proszkiem do pieczenia oraz cukrem, aby powstała jednolita, gęsta masa. Ciasto na amerykańskie pancakes powinno być bardziej gęste niż na klasyczne polskie naleśniki. Należy uważać, aby nie powstały grudki.
Krok 2
Na suchej patelni uprażyć wiórki kokosowe, aż będą lekko złociste i aromatyczne.
Krok 3
Patelnię teflonową natrzeć oliwą, naleśniki smażyć po 3 za jednym razem, podczas smażenia powinny lekko urosnąć. Naleśniki smażyć z każdej strony ok. 2 minuty.
Krok 4
Usmażone naleśniki przełożyć na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Krok 5
Naleśniki smażyć, aż skończy się całe ciasto. Podawać polane syropem klonowym, z owocami i posypane prażonym kokosem.
Duszone podudzia w sosie pomidorowo-paprykowym
Krok 1
Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Paprykę rozciąć, usunąć pestki i pokroić w kostkę.
Krok 2
Udka kurczaka umyć, dokładnie wytrzeć. Oprószyć przyprawą i zarumienić ze wszystkich stron na mocno rozgrzanej oliwie. Gotowe mięso zdjąć z patelni.
Krok 3
Na tłuszczu ze smażenia mięsa zeszklić cebulę i czosnek. Następnie podsmażyć przez kilka minut pokrojone wcześniej warzywa. Podlać je bulionem i gotować bez przykrycia do momentu odparowania połowy płynu.
Krok 4
Później dodać pokrojone w kostkę pomidory malinowe. Przyprawić solą, pieprzem i suszonym oregano.
Krok 5
Całość doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i dusić kilka minut. Do pomidorowego sosu włożyć mięso. Dusić razem około 40 minut (do miękkości mięsa). Można serwować z makaronem, ryżem lub pieczonymi ziemniakami.
Omurice – japoński omlet ze smażonym ryżem z indykiem
Krok 1
Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę. Filet z indyka także pokroić w kostkę.
Krok 2
Groszek zalać wrzątkiem, odstawić na 5 min i odcedzić na sicie. Pieczarki obrać, posiekać w plasterki. Jajka roztrzepać trzepaczką ze szczyptą soli.
Krok 3
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, smażyć przez około 3 min, od czasu do czasu zamieszać. Dodać mięso i smażyć około 5 min. Dołożyć pieczarki i smażyć je przez kolejne 3-4 min. Dodać ryż, przecier pomidorowy, całość dokładnie wymieszać. Doprawić sosem sojowym do smaku (1-2 łyżki), dodać groszek i kukurydzę, gotować przez kolejne 2-3 min.
Krok 4
Całość przełożyć do miseczki i przykryć. Patelnię wyczyścić i wytrzeć. Wylać na nią ponownie olej. Na rozgrzaną patelnię wylać połowę masy jajecznej.
Krok 5
Kiedy spód omletu się zetnie, na połowie omletu wyłożyć ½ farszu ryżowego, a następnie złożyć omlet i przełożyć na talerz. W ten sam sposób przygotować drugi omlet. Omurice podawać z dodatkiem ketchupu.
Polędwiczki w sosie maślano-winnym z czarnym pieprzem
Krok 1
Polędwiczki wieprzowe pokroić na plastry o grubości około 1,5 cm. Mocno ponaciskać dłońmi, nie używać tłuczka do mięsa. Następnie posolić i posypać niewielką ilością grubo mielonego pieprzu.
Krok 2
Na patelni rozgrzać masło klarowane z oliwą. Ułożyć polędwiczki i smażyć po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą brązowe. Zmniejszyć ogień, wlać wino.
Krok 3
Polędwiczki dusić na średnim ogniu przez około 15 minut, aż połowa płynu odparuje. Co jakiś czas poruszać patelnią, aby mięso nie przywarło do dna.
Krok 4
Następnie gotowe danie odstawić z ognia, wlać słodką śmietankę, doprawić dużą ilością pieprzu i wsypać natkę pietruszki. Wymieszać, przykryć i odstawić na kilka minut. Tak przygotowane polędwiczki podawać z ryżem i dużą porcją zielonej sałaty z sosem winegret.
Karkówka w sosie piwno-cebulowym
Krok 1
Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Doprawić solą, pieprzem i odstawić na około pół godziny.
Krok 2
Cebulę pokroić w piórka. W głębokim naczyniu mięso i cebulę obsmażyć na łyżce masła, aż się zarumienią.
Krok 3
Dodać łyżkę masła, podlać piwem i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa – ok. 1 h.
Krok 4
Doprawić do smaku i podawać z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami.
Wegańska frittata ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Krok 1
Mąkę rozrobić z wodą i odstawić na bok. Cebulę pokroić w talarki. Pomidory pokroić na małe kawałki.
Krok 2
Wszystko wrzucić do miski z mąką, doprawić i wymieszać.
Krok 3
Powstałą masę wylać na rozgrzaną patelnię wysmarowaną olejem i smażyć na małym ogniu, pod przykryciem.
Krok 4
Co jakiś czas kontrolować proces smażenia i gdy „omlet” łatwo odchodzi od dna, przełożyć go na drugą stronę. Najprostsza metoda to zsunięcie frittaty na talerz i sprawnym ruchem przeniesienie na patelnie, by mogła obsmażyć się z drugiej strony.
Roladki schabowe w sosie serowo-pomidorowym
Krok 1
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm. Rozbić tłuczkiem przez folię spożywczą. Oprószyć solą i pieprzem. Posmarować musztardą.
Krok 2
20 dag żółtego sera pokroić w podłużne paski i ułożyć na plastry rozbitego wcześniej mięsa. Zwinąć w roladki i spiąć wykałaczką wzdłuż.
Krok 3
W międzyczasie pokroić pomidory w drobną kostkę.
Krok 4
Na rozgrzanej patelni obsmażyć mięso na złoty kolor. Tak przygotowane roladki, przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Krok 5
Na roladki wysypać pokrojone pomidory, posypać ziołami prowansalskimi, bazylią, pieprzem, a wierzch poprószyć drobno startym żółty serem. Całość włożyć do rozgrzanego piekarnika o temp. 150 C i zapiekać ok. 30 minut.
Żeberka BBQ
Krok 1
Żeberka umyć, osuszyć i usunąć błony. Podzielić żeberka na porcje z 2-3 kostkami.
Krok 2
Czosnek obrać, rozgnieść i zmiksować w blenderze lub utrzeć wraz z drobno posiekaną cebulą, oliwą, sosem sojowym, miodem, cukrem trzcinowym, ketchupem, musztardą, octem balsamicznym, chili (można usunąć pestki dla złagodzenia ostrości) oraz przyprawą 5 smaków.
Krok 3
Przygotowaną marynatą polać żeberka i mocno wetrzeć rękoma. Odstawić żeberka do marynowania na min. 3 godziny a najlepiej na całą noc w naczyniu szczelnie przykrytym folią spożywczą.
Krok 4
Rozgrzać grill lub piekarnik do temp 180°C , żeberka spakować w szczelnie zamknięte pakuneczki z folii aluminiowej i grillować przez 1,5 godziny.
Krok 5
Upieczone żeberka powinny być miękkie i soczyste. Przed podaniem posmarować ponownie marynatą i posypać kolendrą.
Warto wiedzieć
Żeberka podawaj z kolbą kukurydzy i ryżem. Przed podaniem żeberka posyp posiekanymi orzeszkami ziemnymi
Duszony indyk w pomidorach
Krok 1
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Oprószyć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Cebulę pokroić w kostkę.
Krok 2
Rozgrzać olej na patelni, wrzucić mięso i cebule. Smażyć do zeszklenia cebuli.
Krok 3
W międzyczasie pokroić w kostkę pomidory i wrzucić do garnka. Dolać wodę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i podgrzać do zagotowania.
Krok 4
Gdy indyk i cebula są gotowe (po około 8 minutach) przełożyć całą zawartość do garnka z pomidorami. Dodać sól, pieprz, oregano.
Krok 5
Następnie przykryć i dusić na małym ogniu 20 minut. Na kilka minut przed końcem duszenia dodać posiekane liście bazylii i zetrzeć na tarce żółty ser. Gotować jeszcze 5 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami.