facebook - skrypt piksela

Mintaj pieczony w folii

Krok 1

Umyte filety posolić, popieprzyć i skropić sokiem z cytryny.

Krok 2

Folię aluminiową posmarować masłem, wyłożyć filety, nałożyć po pół łyżeczki masła na każdy, obłożyć plastrami cebuli i zawinąć w folię. Piec w piekarniku 20 – 30 minut w temp. 180 stopni Celsjusza.

Udekorować posiekanym koperkiem. Najlepiej smakuje podany z pieczonymi ziemniakami lub ugotowanymi różyczkami brokuła.

Rolada z indyka z pieczarkami i serem

Krok 1

Mięso roztłuc tłuczkiem na filet ok. 1,5 cm grubości. Doprawić solą i pieprzem.

Krok 2

Pieczarki i cebulę pokroić w drobną kostkę i na patelni udusić do miękkości na 2 łyżkach masła. Natkę pietruszki drobno poszatkować. Ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach.

Krok 3

Pośrodku wzdłuż dłuższego boku filetu wyłożyć pieczarki z cebulką, natkę pietruszki oraz starty ser. Roladę zawinąć, a łączenie spiąć wykałaczkami. Na koniec owinąć plastrami boczku.

Krok 4

Roladę przełożyć do naczynia żaroodpornego łączeniem do góry. Polać 3 łyżkami oliwy i odstawić na 2 godziny do lodówki.

Krok 5

Po upływie 2 godzin roladę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Mięso podlać ¼ szklanki wody i piec przez 40 minut. W czasie pieczenia polewać mięso co 15 minut sokami z naczynia.

Krok 6

Po upieczeniu odczekać 10 minut i pokroić mięso, usuwając wykałaczki.

Można podawać z pieczonymi ziemniakami.

Krokiety w panierce orzechowej

Krok 1

Grzyby namaczać około 2-3 godziny, następnie odcisnąć i posiekać.

Krok 2

Kapustę pokroić i gotować 20 minut. Następnie odcisnąć.

Krok 3

Cebulę pokroić a następnie smażyć. Dodać pieczarki i suszone grzyby. Dusić do odparowania płynów.

Krok 4

Do miski przełożyć kapustę i grzyby. Wszystko doprawić majerankiem, pieprzem i solą. Całość mieszać. Farsz nakładać do naleśników i formułować krokiety.

Krok 5

Orzechy pomieszać z bułką tartą, a następnie obtoczyć krokiety w jajku i panierce. Smażyć z oby stron na złoto.

Kurczak pieczony z łódkami ziemniaczanymi, grzybami i świeżym rozmarynem

Krok 1

Piekarnik rozgrzać do 180°C z funkcją termoobieg.

Krok 2

Kurczaka oczyścić. Natrzeć solą i pieprzem.

Krok 3

Ziemniaki szorować i pokroić w łódki. Pomieszać je z grzybami i pokrojoną cebulą. Doprawić solą i pieprzem.

Krok 4

Kurczaka włożyć do formy piersią do góry. Pod górną skórkę włożyć masło i rozmaryn. Naczynie przykryć i piec kurczaka 40 minut.

Krok 5

Dodać ziemniaki i grzyby.  Formę przykryć i piec 30 minut. Następnie odkryć i piec około 30 minut do zazłocenia mięsa i ziemniaków.

Zapiekane penne z mozzarellą

Krok 1

Rozgrzać piekarnik do temp. 190°C.

Krok 2

Ugotować makaron al’dente, czyli na półtwardo zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Krok 3

Na patelnię wlać 4 łyżki oliwy i podsmażyć posiekany czosnek, pora oraz cukinię pokrojoną na 1cm kostkę. Dodać pieczarki pokrojone na połówki.

Krok 4

Wlać butelkę passaty pomidorowej, ½ szklanki wody, doprawić solą oraz pieprzem.

Krok 5

Odcedzony makaron wymieszać z sosem, przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać listki bazylii, pokrojoną mozzarellą i wstawić do pieca na 8 minut, aż ser się roztopi i zarumieni. Zapiekankę makaronową podawać od razu.

Warto wiedzieć

Taka zapiekanka jest również pyszna na zimno. Możesz ją zapakować następnego dnia do pracy!

Pierś indyka pieczona w czosnku i ziołach

Krok 1

Zioła wymieszać z oliwą i pokrojonym w plasterki czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem. Pierś natrzeć powstałą marynatą i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Odstawić do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.

Krok 2

Wyjąć pierś z lodówki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni  Celsjusza i piec przez ok. 90 minut.

Podawać pokrojoną w plastry, udekorowaną gałązkami rozmarynu.

Wrap z tuńczykiem

Krok 1

Posiekać sałatę na cienkie paski, cebulę i paprykę w piórka, a ogórka, pomidora i awokado w dużą kostkę.

Krok 2

Odcedzić tuńczyka z puszki i przełożyć do miseczki.

Krok 3

Wymieszać tuńczyka z warzywami.

Krok 4

Podgrzać tortille. Następnie na sam środek nałożyć tuńczyka z warzywami. Opcjonalnie można polać całość sosem, przygotowanym z 2 łyżek jogurtu greckiego i 2 małych łyżeczek musztardy.

Krok 5

Zwinąć tortillę i przekroić na pół.

Wołowina BBQ i warzywa stir-fry

Krok 1

Przygotować sos do smażenia: zmieszać olej sezamowy, sos sojowy, brązowy cukier i imbir.

Odstawić na bok.

Krok 2

Pokroić warzywa: zieloną fasolkę na kawałki, paprykę na paski, zieloną cebulę w półpierścienie, a cebulę w plasterki. Pokroić mięso w cienkie plastry w kierunku przeciwnym do włókien.

Krok 3

Rozgrzać olej na patelni lub woku. Dodać warzywa (oprócz szczypioru) i smażyć na średnim ogniu, aż się zrumienią. Wyjąć i odłożyć na bok.

Krok 4

Usmażyć paski wołowiny na złoty kolor na dużym ogniu. Dodać z powrotem usmażone warzywa i szczypior. Wlać sos i dokładnie wstrząsnąć. Gotować na małym ogniu przez 2-4 minuty lub do momentu, aż sos zacznie lekko gęstnieć. Podawać z ryżem lub makaronem.

Wegańskie gnocchi z letnimi warzywami

Krok 1

Ugotować gnocchi zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, a następnie odcedzić i odłożyć na bok.

Krok 2

Umieścić patelnię na średnim ogniu i podgrzać oliwę z oliwek. Dodać cienko pokrojoną czerwoną cebulę i smażyć przez 2 do 3 minut lub do lekkiego zrumienienia. Dodać czosnek i smażyć jeszcze przez 1 minutę.

Krok 3

Podsmażyć na patelni pokrojoną w kostkę cukinię, czerwoną i żółtą paprykę oraz kukurydzę przez 5-7 minut lub do momentu, aż warzywa będą miękkie. Przekroić pomidorki koktajlowe na pół i dodać je na patelnię. Dusić przez dwie do trzech minut lub do momentu, aż pomidory zmiękną.

Krok 4

Wymieszać płatki drożdżowe z wegańską śmietaną, przelać na patelnię. Dusić warzywa z sosem przez 2 – 3 minuty do momentu, aż sos lekko zgęstnieje.

Krok 5

Wrzucić ugotowane gnocchi na patelnię. Doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem udekorować świeżą bazylią.

Wegańskie curry kokosowe

Krok 1

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.

Krok 2

Rozgrzać na patelni oliwę z oliwek i podsmażać na niej wszystkie warzywa przez około 5-7 minut. Następnie dodać 1 łyżkę żółtej pasty curry, 2 łyżeczki curry w proszku i rozgniecioną trawę cytrynową. Smażyć techniką stir-fry przez kilka minut, a następnie dodać soczewicę, mleko kokosowe, syrop klonowy, sok z cytryny oraz sól. Zmniejszyć ogień i gotować przez 5 minut.

Krok 3

Podawać wegańskie curry kokosowe z ryżem. Udekorować świeżą kolendrą.

Wskazówka

Żeby to danie nie było wegańskie, można dodać ugotowanego kurczaka do przepisu lub dowolne inne ugotowane mięso.

Butter chicken

Krok 1

Rozgrzać olej na patelni o grubym dnie. Gdy będzie gorący, podsmażyć czosnek i cebulę, aż uwolni się z nich aromat.

Krok 2

Wmieszać i uprażyć 1 łyżkę przyprawy garam masala, 1/2 łyżeczki mielonego kminu, 1 łyżeczkę sproszkowanego chili, 1/4 łyżeczki płatków chili, 2 łyżeczki soku z limonki, 1 łyżkę mielonej kurkumy, 1 łyżeczkę tartego imbiru i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu. Dodać pokrojone w kostkę paprykę oraz marchewkę i podsmażać do zmięknięcia.

Krok 3

Doprawić kawałki kurczaka solą oraz pieprzem i umieścić je na patelni. Dodać po 450 g mleka kokosowego oraz sosu pomidorowego w puszce i wymieszać do połączenia składników. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 15 minut, aż kurczak będzie całkowicie ugotowany. Zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze 5 minut.

Krok 4

Udekorować świeżą kolendrą i podawać z ryżem lub chlebkiem naan.

Wskazówka

Danie może być również wegańskie. Zamiast kurczaka można wykorzystać soczewicę.

Zapiekanka z dorsza z chrupiącą posypką

Krok 1

Rybę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić cytryną, doprawić solą i pieprzem oraz jednym ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Z wierzchu posypać mieloną papryką, oregano i kurkumą, następnie obtoczyć w mące pszennej.

Krok 2

Ziemniaki podgotować w osolonej wodzie (około 10 minut), a po ostudzeniu pokroić w cienkie talarki.

Krok 3

Na patelni roztopić łyżkę masła, dodać drugi ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i podsmażyć przez pół minuty. Włożyć szpinak i mieszając, smażyć przez około 2 minuty. Doprawić solą i pieprzem.

Krok 4

Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą. Na dnie ułożyć ziemniaki, następnie dorsza delikatnie przemieszanego ze szpinakiem. Całość posypać bułką tartą wymieszaną z oliwą i parmezanem.

Krok 5

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez około 20 minut.

Tacos z indykiem podawane w sałacie

Krok 1

Na nieprzywierającą patelnię wlać oliwę i lekko ją podgrzać. Dodać cebulę i smażyć ją przez 2 minuty.

Krok 2

Na patelnię dołożyć czosnek i mięso, a następnie doprawić solą i pieprzem. Smażyć przez około 5 minut lub do momentu, aż mięso będzie gotowe, w międzyczasie podrzucając i rozbijając je na części.

Krok 3

Do usmażonego mięsa dodać 1/2 łyżeczki papryki, bulion z kurczaka, sos pomidorowy, 1/2 łyżeczki papryki i 1 łyżeczkę mielonego kminku. Gotować na małym ogniu przez 5 minut, aż sos zgęstnieje.

Krok 4

Podawać na liściach sałaty wraz z ulubionymi dodatkami.

Pizza z szynką

Krok 1

Wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski w podanej kolejności i zagnieść ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na 15 minut.

Krok 2

Rozwałkować ciasto i  posmarować sosem pomidorowym.

Krok 3

Na ciasto rozłożyć pokrojoną w paski szynkę, ser i pomidory pokrojone w plastry.

Krok 4

Piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku około 15 minut lub 12 minut w piecu do pizzy.

 

Babcina kapusta z grochem

Krok 1

Groch zalać wodą i odstawić na noc. Na drugi dzień przepłukać go, zalać litrem zimnej wody i gotować na wolnym ogniu do momentu, aż zacznie się rozpadać. Zebrać pianę, która powstanie na początku gotowania.

Krok 2

W międzyczasie posiekać kapustę, przełożyć do garnka, dodać przyprawy. Zalać szklanką wody i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut. Cebulę obrać i posiekać. Podsmażyć na maśle na złoty kolor, dodać cukier i wymieszać. Dodać cebulę do garnka z kapustą.

Krok 3

1/2 grochu rozgnieść widelcem, resztę pozostawić w całości. Dodać do kapusty. Całość dusić pod lekko uchylonym przykryciem na wolnym ogniu jeszcze 30 minut, podlać wodą, jeśli to konieczne, doprawić i dodać na koniec łyżkę masła do smaku.

Roladki schabowe ze śliwką

Krok 1

Schab rozbić cieńko. Oprószyć solą, pieprzem oraz majerankiem.

Krok 2

Na każdym kotlecie ułożyć 4 suszone śliwki. Mięso ciasno zwinąć w ruloniki. Każdą roladkę owinąć plasterkiem wędzonego boczku.

Krok 3

Na patelni rozgrzać masło. Roladki obsmażyć z każdej strony na mocno rumiany kolor. Następnie całość zalać bulionem, przykryć i dusić na niewielkim ogniu przez około 30 minut, co jakiś czas obracając roladki. Powstały sos doprawić do smaku i zaciągnąć mąką oraz śmietaną.

Krok 4

Roladki posypać zieloną pietruszką lub innymi ulubionymi ziołami.

Krem z pomidorów

Krok 1

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić je w kostkę i wsypać na patelnię. Smażyć na maśle do momentu aż zaczną się rozpadać.

Krok 2

Podgrzać wcześniej przygotowany bulion. Dodać do niego podsmażone pomidory. Gotować 20 minut co jakiś czas mieszając.

Krok 3

Powoli wlać śmietankę do zupy. Doprawić do smaku. Podawać ze świeżo zmielonym pieprzem i świeżą bazylią.

Sałatka makaronowa

Krok 1

Ugotować makaron w osolonej wodzie i odcedzić.

Krok 2

Ogórki pokroić w drobną kostkę. Pomidorki umyć i pokroić w połówki.

Krok 3

Soczewicę ugotować według przepisu na opakowaniu.

Krok 4

Kukurydzę odsączyć z zalewy, a czosnek wycisnąć przez praskę.

Krok 5

Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Dodać majonez, jogurt naturalny i dużo świeżego, zielonego koperku. Posolić i popieprzyć (najlepiej świeżo zmielonym pieprzem).

Makaron z łososiem wędzonym i szpinakiem

Krok 1

Ugotować makaron w osolonej wodzie, następnie odcedzić go i zostawić pół szklanki wody po gotowaniu.

Krok 2

Posiekać świeże liście szpinaku, a łososia wędzonego pokroić w kosteczkę.

Krok 3

Na patelni rozgrzać masło i chwilkę podsmażyć na nim wyciśnięty czosnek. Następnie dodać pokrojonego łososia i smażyć minutę, delikatnie mieszając. Następnie dodać szpinak i smażyć kolejną minutę. Dodać odcedzony makaron i podlać go wodą po makaronie. Zagotować.

Krok 4

Dodać 3 łyżki kremowego serka białego i poczekać aż danie zgęstnieje. Na koniec delikatnie skropić całość sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Klasyczne wolno gotowane Ossobuco z remuladą

Krok 1

Posiekać cebulę, pokroić łodygi selera na małe kawałki, a marchewkę na małe kostki. Na patelni rozgrzać trochę oleju i smażyć warzywa. Następnie dodać oregano, tymianek i liść laurowy.

Krok 2

Doprawić golonki odrobiną soli i pieprzu. Otoczyć je w mące (nadmiar mąki należy strzepać). Smażyć golonki na patelni na gorącej oliwie z oliwek z łyżką masła, aż będą ładnie brązowe.

Krok 3

Dodać przecier pomidorowy do warzyw i smażyć przez chwilę. Następnie dolać do warzyw wino, doprowadzić do wrzenia, a później dodać pomidory z puszki i bulion.

Krok 4

Przełożyć golonki cielęce (wraz z sosem ze smażenia) z patelni do smażonych warzyw i doprowadzić do lekkiego wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 1 do 2 godzin. Co jakiś czas sprawdzać, czy wokół golonek jest jeszcze wystarczająco dużo sosu. Około połowa golonek powinna być w sosie. Mięso gotować do miękkości, aż zacznie odchodzić od kości.

Krok 5

Przygotować remuladę – posiekać drobno pietruszkę, około 3 łyżek. Wyszorować cytrynę i zetrzeć skórkę. Drobno posiekać anchois. Obrać czosnek i posiekać go tak drobno, jak to możliwe. Wymieszać razem składniki i podawać z ossobuco.

 

*szczególnie pyszne ze spaghetti

*Jeśli chcesz, aby golenie były ładnie ukształtowane po ugotowaniu, zawiąż wokół nich sznurek przed gotowaniem.

Grillowana dorada ze szparagami i pomidorami oraz włoskimi ziołami

Krok 1

Mocno rozgrzać patelnię grillową na średnim ogniu. Oderwać twarde końcówki szparagów, grillować je (obracając regularnie) przez około 8 minut. Pokroić cytrynę na plasterki.

Krok 2

Po 5 minutach dodać pomidory i posypać grubo posiekanym rozmarynem i oregano. Grillować pomidory, aż staną się miękkie. Posypać solą i pieprzem i przełożyć szparagi i pomidory na talerz. Przykryć folią, aby pozostały ciepłe. Naciąć rybę po przekątnej kilka razy z każdej strony. Posypać solą i pieprzem. Grillować rybę po obu stronach przez około 15 minut. Dodać plasterki cytryny i grillować, aż nabiorą koloru i umieścić je na wierzchu ryby.

Krok 3

Przełożyć warzywa z doradą i posypać dodatkowym świeżym rozmarynem i oregano.

 

*Świetnie komponuje się z sałatką z rukoli z oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia i octem balsamicznym oraz chrupiącym chlebem ciabatta.

Grillowany stek z polędwicy i włoski gulasz warzywny

Krok 1

Drobno posiekać seler i 2 ząbki czosnku. Pokroić bakłażana, cukinię i paprykę na średniej wielkości kawałki, a cebulę na kliny. Usunąć liście z tymianku, zachowując kilka gałązek do dekoracji i grillowania steku.

Krok 2

Przez kilka minut smażyć delikatnie na oleju seler z czosnkiem i tymiankiem. Dodać pozostałe warzywa i smażyć na dużym ogniu przez kilka minut mieszając.

Krok 3

Dodać ocet winny i puszkę pomidorów. Przykryć patelnię pokrywką i dusić około 30 minut. Dodać następie kapary i oliwki i dusić jeszcze przez chwilę, a na koniec udekorować tymiankiem.

Krok 4

Rozgrzać patelnię grillową. Obrać i posiekać lub zmiażdżyć pozostały czosnek. Posypać steki posiekanym tymiankiem.

Krok 5

Grillować steki z polędwicy z czosnkiem na gorącej patelni grillowej po obu stronach przez kilka minut. W zależności od tego jaki poziom wysmażenia ma mieć mięso:

Rare – 1,5 do 2 min z każdej strony

Medium rare – 2 do 3 min z każdej strony

Medium – 3 do 4 min z każdej strony

Medium well – 5 do 6 min z każdej strony

Well done – 7 do 8 min z każdej strony

Po usmażeniu posypać mięso solą morską (płatkami) i grubo zmielonym czarnym pieprzem.

Cytrynowe marynowane udka z kurczaka z pomidorami, oliwkami i oregano

Krok 1

Marynata: Wyszorować cytrynę, drobno zetrzeć skórkę i wycisnąć sok z cytryny. Wymieszać sok ze skórką z cytryny, dodać kilka łyżek oliwy z oliwek, trochę drobno posiekanego oregano i czosnku i doprawić czarnym pieprzem.

Krok 2

Udka kurczaka (skórą do góry) umieścić w marynacie na ok. 2 godziny i trzymać pod przykryciem w lodówce. Rozgrzać piekarnik do 200°C.

Krok 3

Po 2 godzinach wyjąć udka z lodówki, zetrzeć nadmiar marynaty i smażyć najpierw od strony skóry. Smażyć tak długo, aż będą chrupiące. Następnie umieścić je na tacy do pieczenia i ułożyć wokół nich pomidory pokrojone na ćwiartki i oliwki.

Krok 4

Skropić oliwą z oliwek i posypać oregano, solą i pieprzem. Piec udka w piekarniku przez około 15 do 20 minut, aż zostaną ugotowane, a pomidory będą miękkie. Udekorować świeżym oregano.

 

*Danie dobrze smakuje z młodymi ziemniakami zapiekanymi w skórce z cytryną, czosnkiem i rozmarynem.

Lasagne

Porcje: 8

Temperatura piekarnika: 200°C

Czas przygotowania: 1 godzina 20 minut

 

Krok 1

Rozgrzać piekarnik do 180°C.

Krok 2

Makaron lasagne ugotować w osolonej, wrzącej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu.

Krok 3

Odcedzić makaron i skropić odrobiną oliwy z oliwek, aby zapobiec sklejeniu się makaronu.

Krok 4

Na dużej patelni rozgrzać olej. Smażyć mieloną wołowinę, do czasu aż nie będzie już różowa i odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Następnie dodać do niej czosnek, oregano i wszystko razem połączyć.

Krok 5

Doprawić solą i pieprzem, a następnie dodać passatę pomidorową i wymieszać do połączenia wszystkich składników.

Krok 6

150 g parmezanu i pietruszkę wrzucić do dużej miski. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na bok.

Krok 7

W dużym naczyniu żaroodpornym rozłożyć cienką warstwę sosu mięsnego, dodać pojedynczą warstwę płatów lasagne i pojedynczą warstwę mozzarelli, a następnie powtórzyć nakładanie warstw. Na ostatnią warstwę płatów lasagne dodać pozostały sos mięsny, parmezan i mozzarellę.

Krok 8

Przykryć folią i piec przez 15 minut, a następnie zwiększyć temperaturę do 200°C i piec danie bez przykrycia przez 18 do 20 minut.

Chłodnik z rzodkiewki i imbiru na jogurcie roślinnym

Krok 1

Rzodkiewki umyć, pokroić na cienkie plasterki lub zetrzeć na tarce. Pomidora poszatkować na drobno, końcówkę szczypioru skroić po skosie. Imbir obrać i utrzeć na drobnej tarce.

Krok 2

Kromkę chleba utrzeć na tarce lub pokruszyć na drobne kawałki i przysmażyć na maśle klarowanym z dodatkiem korzennej przyprawy.

Krok 3

Jogurt wymieszać w miseczce z rzodkiewką, utartym imbirem, pomidorem, zalewą z kaparów, pieprzem i solą do smaku. Posypać utartym chlebem i grubym szczypiorem.

Krok 4

Do każdej porcji dodać kilka malin. Udekorować świeżą miętą i rozmarynem. Serwować od razu po przygotowaniu.

Warto wiedzieć

Do jogurtu można dodać tak naprawdę wszystkie końcówki warzyw i świeżych ziół – dodatek kolendry czy pachnącego lubczyku zmieni smak tego samego chłodniku nie do poznania!

Ryż w wersji wege

Krok 1

Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu.

Krok 2

Cebulę pokroić w kostkę, wsypać na rozgrzaną patelnię z olejem, podsmażać aż do zeszklenia i dodać paprykę.

Krok 3

Wlać 50 ml wody, dusić aż papryka będzie miękka, dodać koncentrat, fasolę, ostrą i słodką paprykę i sól, a następnie gotować przez 7-8 minut.

Krok 4

Całość podawać z wcześniej ugotowanym ryżem. Można posypać świeżą pietruszką.

 

Bigos z suszonymi morelami i śliwkami

Krok 1

Suszone grzyby zalać ciepłą wodą i odstawić do namoczenia, rozgrzać na patelni łyżkę oleju i wsypać boczek, pokrojoną w kostkę kiełbasę i cebulę w piórka i następnie smażyć przez 5-7 minut.

Krok 2

Przełożyć wszystko do garnka z grubym dnem, wlać bulion, zagotować i trzymać na ogniu przez 50 minut.

Krok 3

Kapustę dodać do mięsa, wymieszać i gotować 35 minut pod przykryciem.

Krok 4

Dodać suszone grzyby z wodą, śliwki, morele i przyprawy i kontynuować gotowanie przez 30 minut.

Krok 5

Całość uzupełnić passatą pomidorową, dokładnie zamieszać i gotować jeszcze przez godzinę.

Penne z aromatycznym ziołowym sosem

Krok 1

Makaron ugotować al dente.

Krok 2

W międzyczasie przygotować sos: na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulkę i czosnek. Następnie dodać pomidory i przesmażyć przez chwilę, aż nieco się rozpadną. Na koniec dodać zioła, sól, pieprz i ostrą paprykę – sos dokładnie wymieszać.

Krok 3

Makaron połączyć z sosem i podać posypany parmezanem.

Kapusta z grzybami i śliwkami

Krok 1

Grzyby wypłukać, zalać 1,5 szklanki wody i odstawić do namoczenia na kilka godzin. Po tym czasie wylać wodę, wlać 1,5 szklanki świeżej, posolić i gotować przez ok. 30 minut, aż grzyby zmiękną.

Krok 2

Oddzielić grzyby od powstałego wywaru (nie wylewać!) i pokroić na mniejsze kawałki.

Krok 3

Kapustę odcisnąć i posiekać, włożyć do garnka i zalać wywarem z grzybów. Wlać 1,5 szklanki bulionu, dodać listek laurowy i ziele angielskie. Całość pogotować przez chwilę w odkrytym garnku na większym ogniu. Następnie zmniejszyć ogień i pod przykryciem gotować na małym ogniu do miękkości przez ok. 45 minut.

Krok 4

Kiełbasę pokroić w grubsze plastry. Marchew obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Suszone śliwki pokroić w paski.

Krok 5

Na patelni na klarowanym maśle poddusić kiełbasę, zaraz potem dodać marchew i suszone śliwki. Całość dodać do gotującej się kapusty na 10 min przed końcem jej gotowania.

Krok 6

Grzyby dodać do ugotowanej kapusty, wymieszać i zagotować. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru.

Smażone piersi kaczki z pikantnym śliwkowym sosem i carpaccio z pieczonego buraka

Krok 1

Umieścić umyte dokładnie buraki w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza – piec je do miękkości około 50 minut.

Krok 2

Każdą pierś naciąć od strony skóry w kratkę uważając by nie naciąć mięsa. Natrzeć każdą pierś solą oraz pieprzem- odstawić na około 45 minut do lodówki.

Krok 3

Śliwki zalać bardzo gorącą wodą. W rondelku rozgrzać oliwę i zeszklić na niej bardzo drobno posiekaną cebulę oraz czosnek z dodatkiem cynamonu, startego imbiru oraz posiekanej papryczki chili. Po chwili dodać śliwki wraz z wodą w której się moczyły – dusić zawartość rondelka na wolnym ogniu aż śliwki zaczną się lekko rozpadać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przy pomocy blendera zmiksować sos by miał jednolitą konsystencję.

Krok 4

Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni. Parmezan przy pomocy obieraka do warzyw pokroić na cieniutkie listki.

Krok 5

Piersi smażyć na suchej rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką. Zaczynając od strony skóry- tak by dokładnie wytopił się z niej tłuszcz i była złocista i chrupiąca – w zależności od wielkości piersi około 5 minut. Następnie smażyć kolejne kilka minut z drugiej strony. Usmażoną kaczkę zdjąć z patelni i odłożyć na chwilę by odpoczęła.

Krok 6

Upieczone i lekko ostudzone buraki pokroić na bardzo cieniutkie plasterki i ułożyć na talerzach. Buraki posypać parmezanem, listkami tymianku oraz solą, pieprzem i polać oliwą. Kaczkę przed podaniem pokroić w plastry, podawać z porcją sosu i słonecznikiem.

Zupa bouillabaisse

Krok 1

Przygotować warzywa na wywar. Warzywa obrać ze skóry, pokroić na mniejsze kawałki (cebulę w pióra, marchew, pietruszkę w plastry, seler w grubą kostkę, ząbki czosnku przekroić na pół).

Krok 2

Przygotować ryby i owoce morza. Łososia i dorsza obrać ze skóry i ości (jeśli mamy całą rybę – filetujemy). Mięso pokroić w grubą kostkę, skropić sokiem z cytryny. Skóry i kości odłożyć na wywar.

Krok 3

Krewetki umyć, oczyścić. Najlepiej zacząć od ukręcenia główki, następnie zaczynając od wewnętrznej strony ściągnąć pancerzyk. Na koniec, nacinając ostrym nożem grzbiet krewetki, wyciągnąć czarną żyłkę. Pancerzyki i głowy odłożyć na wywar.

Krok 4

W dużym garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę, gdy się zeszkli dodać czosnek. Smażyć ok 2 – 3 min aż cebula i czosnek nabiorą lekko złotego koloru.

Krok 5

Dodać pozostałe warzywa, szafran, rozmaryn oraz głowy i pancerze krewetek. Smażyć jeszcze ok 3 minut, następnie zalać całość wodą. Dodać pomidory i doprowadzić całość do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez ok 20 – 30 min.

Krok 5

Zupę przyprawić solą i pieprzem do smaku.

Krok 6

Gotowy wywar przecedzić przez sito, docisnąć mocno dużą łyżką żeby wydobyć maksimum esencji smaku.

Krok 7

Do przecedzonego wywaru włożyć pokrojone w kostkę mięso ryb oraz obrane krewetki, gotujemy ok 2 – 3 minuty.

Krok 8

Zupę podawać gorącą, posypaną odrobiną świeżej bazylii i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Żólte curry z kurczakiem

Krok 1

Na rozgrzanej oliwie uprażyć pastę curry, podsmażyć posiekanego w paseczki kurczaka oraz posiekane w dużą kostkę warzywa.

Krok 2

Podsmażyć na dużym ogniu, dodać mleko kokosowe i bulion z kurczaka.

Krok 3

Dusić około 30 minut.

Krok 4

Dodać sok z limonki oraz dużą garść posiekanej kolendry.

Krok 5

Podawać z ryżem

Lekka carbonara z wędzoną makrelą

Krok 1

Cukinię posiekać w kostkę i podsmażyć na oliwie, dodać posiekane mięso z makreli i delikatnie podsmażyć.

Krok 2

Masę wystudzić i dodać do roztrzepanych jajek. Dokładnie wymieszać.

Krok 3

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją, odcedzić i dodać do masy jajecznej.

Krok 4

Energicznie wymieszać, jajka zetną się pod wpływem temperatury makaronu.

Krok 5

Obficie doprawić świeżym pieprzem.

Zapiekany kalafior z beszamelem

Krok 1

Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.

Krok 2

Obrać kalafiora z liści, umyć, osuszyć, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Skropić oliwą, doprawić solą oraz pieprzem i włożyć do piekarnika na 20 minut.

Krok 3

W tym czasie do rondla wrzucić masło, gdy się rozpuści wsypać mąkę i wymieszać drewnianą szpatułką, aby powstała kleista kula. Następnie ustawić na średni płomień i wlewać stopniowo mleko, aby rozpuściła się mąka z masłem. Można użyć do tego rózgi do ubijania piany. Dzięki temu znikną grudki.

Krok 4

Beszamel należy doprowadzić do lekkie bulgotania cały czas mieszając. Gdy pojawią się pierwsze bąble zdjąć rondel z ognia. Doprawić sos gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem.

Krok 5

W mikserze zmiksować wszystkie pestki i orzechy, aby powstała chrupiąca posypka.

Krok 6

Wyjąć kalafiora z piekarnika, posmarować obficie beszamelem i posypać chrupiącą posypką orzechową. Zwiększyć temperaturę do 200°C i zapiekać kalafiora przez 15-20 minut.

Krok 7

Kalafiora można podawać zarówno na ciepło zaraz po upieczeniu albo na zimno na kolację.

Warto wiedzieć

  • Użyj świeżo startej gałki muszkatołowej. Taka lepiej smakuje duże lepiej.
  • Nadmiar beszamelu możesz przechowywać kilka dni w lodówce lub zamrozić
  • Do przygotowania idealnego beszamelu używaj zimnego mleka prosto z lodówki

Makaron jajeczny z klopsikami

Krok 1

Posiekaną cebulę wraz z czosnkiem wrzucić na patelnie wraz z 3 łyżkami oliwy. W ten sposób ani czosnek ani cebula Ci się nie spali a wydobędzie się z nich maksymalnie dużo smaku i aromatu.

Krok 2

Zagotować wrzątek i ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu al’dente, czyli na półtwardo.

Krok 3

Na patelnię przełożyć mięso za pomocą łyżki tworząc mini klopsiki i podsmażać przez kilka minut, aż będzie chrupiące i złociste.

Krok 4

Dodać posiekane w paski suszone pomidory oraz dokładnie umyty i osuszony szpinak. Całość wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem do smaku.

Krok 5

Wlać ½ szklanki wody i duś całość, aż woda wyparuje. Wlać śmietanę, doprawić świeżo startą gałką muszkatołową.

Krok 6

Przełożyć od razu na patelnię ugotowany makaron.

Warto wiedzieć

  • Użyj świeżo startej gałki muszkatołowej. Taka lepiej smakuje.
  • Do sosu możesz dodać 2 łyżki wody z gotowania makaronu. To ona naturalnie zagęści Twój sos.

Makaron ryżowy z marchewką i sezamem

Krok 1

Marchew przy pomocy obieraczki do warzyw pokroić w cienkie, długie paski, które następnie przekroić tak, by uzyskać grubość makaronu pappardelle.

Krok 2

W garnku na oleju podsmażyć drobno poszatkowany ząbek czosnku, imbir, sezam, pokrojone w mniejsze kawałki nerkowce i chili.

Krok 3

Wrzucić pokrojone w kosteczkę dymki. Smażyć do zarumienienia się.

Krok 4

Dodać szczypior pokrojony w ukos, na większe kawałki i przygotowane wcześniej linguine z marchewki. Chwilę smażyć. Całość podlać sosem sojowym, syropem daktylowym, olejem sezamowym i sokiem z limonki.

Krok 5

Gdy całość się podsmaży wrzucić ugotowany makaron ryżowy, wymieszać i smażyć jeszcze chwile, co jakiś czas mieszając.

Krok 6

Na końcu dodać posiekaną mięte i kolendrę, wymieszać. Gotowe danie przełożyć na talerze i skropić je obficie olejem sezamowym.

Mousaka

Krok 1

Piekarnik nagrzać do 180 °C i wstawić wodę do gotowania ziemniaków.

Krok 2

Cienko pokrojone bakłażany posolić, wyłożyć na dużą, wyłożoną papierem do pieczenia blachę, skropić oliwą z oliwek, wstawić do piekarnika.

Krok 3

Piec ok 15 min, bakłażany muszą być już miękkie – dojdą w zapiekance.

Krok 4

Gdy bakłażany znajdują się w piekarniku, w osolonej wodzie ugotować pokrojone w plastry ziemniaki i je odcedzić.

Krok 5

Na dużej patelni podsmażyć na oliwie cebulę, gdy się zeszkli dodać do niej czosnek, a następnie mięso mielone, sól, pieprz oraz pozostałe przyprawy. Smażyć, rozdrabniając łyżką większe kawałki – mięso powinno wyglądać jak do spaghetti bolognese. Dodać pomidory z puszki, smażyć na wolnym ogniu jeszcze 10 – 15 minut. Skosztować i doprawić do smaku wedle uznania solą, pieprzem i odrobiną cukru.

Krok 6

Złożyć elementy mousaki. Na samo dno żaroodpornej formy wyłożyć kolejno: wszystkie ziemniaki, warstwę mięsa, warstwę bakłażanów, mięsa, znów bakłażanów – tak żeby na górze wykończyć plasterkami bakłażana.

Krok 7

Przygotować sos beszamelowy. W garnuszku roztopić masło, dodać mąkę, wymieszać na gładką masę. Stopniowo dolewać mleka, cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Krok 8

Gotowym beszamelem polać zapiekankę.

Krok 9

Wstawić do piekarnika na ok 40 min. Wierzch musaki powinien nabrać złotobrązowego koloru. Podawać gorącą.

Makaron Mac and cheese

Krok 1

Piekarnik rozgrzać do 200 °C.

Krok 2

Makaron ugotować w osolonej wodzie 4 minuty krócej niż podane jest na opakowaniu, następnie odcedzić go na sitku i przelać zimną wodą.

Krok 3

W garnku umieścić masło i podgrzać do czasu aż się rozpuści. Następnie do masła dorzucić odważoną mąkę i ciągle mieszać trzepaczką. Gdy masło połączy się dokładnie z mąką do garnka dolać mleko i ciągle mieszać do czasu aż sos zacznie gęstnieć.

Krok 4

Gdy sos zgęstnieje do garnka wrzucić mieszaninę serów odkładając garść Parmigiano Reggiano do posypania wierzchu. Trzymając garnek na małym ogniu mieszać ciągle sos do czasu aż sery rozpuszczą się w nim całkowicie.

Krok 5

Garnek z sosem zestawić z gazu i doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz świeżo startą gałką muszkatołową. Ugotowany makaron połączyć z sosem oraz posiekaną natką pietruszki.

Krok 6

Tak przygotowaną mieszaninę przełożyć do formy do zapiekania. Jej wierzch posypać tartą bułką pomieszaną z resztą Parmigiano Reggiano i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Krok 7

Piec około 30 minut aż wierzch zapiekanki porządnie się zrumieni.

Rozgrzewający krem z dyni

Krok 1

Na maśle podsmażyć pokrojoną drobno cebulę. Gdy się zeszkli, dodać drobno posiekany czosnek i imbir według uznania. Podsmażyć wszystko razem.

Krok 2

Dynię obrać ze skórki, usunąć pestki, pokroić miąższ w kostkę i dodać do podsmażonej cebuli z czosnkiem. Smażyć całość przez kilka minut, po czym zalać dynię bulionem i dusić do miękkości przez jakieś 30 minut.

Krok 3

Ostudzoną i miękką dynię zmiksować na gładko blenderem. Dodać śmietanę, sól, pieprz i szczyptę chilli. Zagotować.

Świetnie smakuje z chrupiącymi grzankami lub prażonym słonecznikiem.

Wskazówka

Śmietanę możesz zastąpić mleczkiem kokosowym (200 ml). Zupa będzie jeszcze bardziej kremowa.

Pstrąg pieczony z warzywami

Krok 1

Cebulę pokroić w piórka, a czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, poczekać aż się zeszklą.

Krok 2

Dodać umytą i osuszoną, pokrojoną w plastry i na cztery cukinię oraz pokrojoną w paseczki paprykę. Smażyć na małym ogniu 5 minut.

Krok 3

Dodać umyte, pokrojone w ósemki pomidory, posiekaną natkę pietruszki, oprószyć wszystko solą morską i grubo zmielonym pieprzem, smażyć 3-4 minuty.

Krok 4

Warzywa przełożyć do większego naczynia żaroodpornego.

Krok 5

Pstrągi umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, a na ich skórze zrobić z każdej strony ukośne nacięcia ostrym nożem.

Krok 6

Ryby skropić połówką cytryny, oprószyć solą morską i grubo zmielonym pieprzem z zewnątrz i w środku.

Krok 7

Pstrągi umieścić w warzywach w naczyniu żaroodpornym i posypać oliwkami.

Krok 8

Piekarnik rozgrzać do 200°C i piec ryby 25 minut (grzanie góra-dół).

Perfekcyjne risotto Szefa

Krok 1

Pokroić czosnek na cienkie plasterki, a cebule na bardzo drobną kostkę i smażyć w rondlu o grubym dnie przez 2-3 minuty. Następnie wrzucić ryż i podsmażać przez kolejne 2 minuty, cały czas mieszając, aż stanie się przezroczysty. Dzięki temu wytrąci się skrobia, co spowoduje, że risotto będzie kremowe, a ryż odpowiednio ugotowany.

Krok 2

Wlać 2 szklanki wody, wciąż mieszając, aż do momentu, gdy jej nadmiar odparuje.

Krok 3

Ustawić kuchenkę na średni płomień i stopniowo dolewać do ryżu wody, przez cały czas delikatnie mieszając drewnianą łyżką lub szpatułką. Czynność powtarzać przez ok. 15 minut, dopóki ryż nie będzie ugotowany al’dente

Krok 4

Gdy ryż będzie już prawie al’dente, wrzucić dokładnie umyte, pokrojone na 1–centymetrowe odcinki szparagi, zielony groszek, posiekaną pietruszkę, starty parmezan oraz masło. Wymieszać całość za pomocą szpatułki, podgrzewać jeszcze przez 2 minuty. Doprawić solą oraz pieprzem, odstawić i przykryć pokrywką.

Krok 5

W tym czasie wbić jajka do małych miseczek, w rondelku doprowadzić wodę do wrzenia, wlać ocet i delikatnie zakręcić wodę łyżką, aby powstał wir. Od razu wlać jajko z miseczki i gotować przez 2 minuty. Białko powinno owinąć  żółtko w formie małej sakiewki. Czynność powtórzyć z każdym jajkiem.

Krok 6

Przełożyć risotto na płaski talerz, posypać startym parmezanem, nałożyć na górę przygotowane jajko i od razu podawać.

Makaron z indykiem i sosem ziołowym

Krok 1

Ugotować i ostudzić brokuł, a następnie podzielić go na małe różyczki.

Krok 2

Cebule pokroić w kostkę i przysmażyć na patelni na margarynie do smażenia.

Krok 3

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w paski, a następnie smażyć razem z cebulą na rumiany kolor.

Krok 4

W międzyczasie ugotować makaron w lekko osolonej wodzie.

Krok 5

W garnuszku na małym ogniu rozpuścić serek i połączyć go z jogurtem. Doprawić solą, pieprzem i poczekać aż się zagotuje. Do przygotowanego sosu dodać usmażone mięso, brokuły i równomiernie połączyć wszystkie składniki.

Krok 6

Ugotowany makaron wyłożyć na talerze i polać przygotowanym sosem. Opcjonalnie można go posypać startym parmezanem.

Klopsiki w sosie pomidorowym i pieczone frytki z batatów

Krok 1

Mięso mielone dokładnie wymieszać z jajkiem, wodą, solą i pieprzem. Wyrobić dokładnie masę i uformować klopsiki.

Krok 2

W międzyczasie obrać bataty i pokroić w cienkie słupki. Posypać solą i ziołami prowansalskimi. Tak przygotowane frytki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika na 20-25 minut (temperatura 190-200 stopni). Frytki powinny się lekko przyrumienić.

Krok 3

Kiedy klopsiki są już gotowe przełożyć je do naczynia żaroodpornego i przygotować sos pomidorowy.

Krok 4

Pomidory z puszki zmiksować, zagotować, dodać sól, pieprz, zioła prowansalskie. Zalać klopsiki i posypać startym żółtym serem. Zapiekać w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.

Krok 5

Przygotowane klopsiki podawać z frytkami z batatów.

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Krok 1

Obrać ziemniaki i zetrzeć na tarce. Odsączyć masę przez sito.

Krok 2

Cebulę zetrzeć na tarce i dodać do ziemniaków.

Krok 3

Do przygotowanej masy dodać jajka, mąkę, płatki owsiane oraz sól i pieprz.

Krok 4

Wymieszać wszystkie składniki, aby nadać masie odpowiednią konsystencję.

Krok 5

W międzyczasie umyć, obrać i posiekać pieczarki. Na 2 łyżkach oleju przysmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek i dodać posiekane pieczarki. Smażyć na małym ogniu co chwilę mieszając. Do podsmażonych pieczarek wlać śmietankę i poczekać aż zrobi się gęsty sos. Dodać pieprz i sól do smaku.

Krok 6

Rozgrzać na patelni olej, nakładać masę łyżką i smażyć placki z obydwu stron na złoty brąz. Placki ziemniaczane podawać gorące polane sosem pieczarkowym.

Yakiton, czyli japońskie szaszłyki w glazurze na bazie piwa

Krok 1

Do garnka wlać piwo, sos sojowy, sok z limonki, dodać cukier. Wygotować powoli do około 20% objętości. Sos powinien być gęsty i zawiesisty.

Krok 2

Wystudzonym sosem zalać pokrojoną w małe kostki karkówkę i marynować minimum dwie godziny (najlepiej całą noc).

Krok 3

Zlać marynatę do osobnego naczynia, a mięso nabijać na patyczki, na przemian z kawałkami dymki pokrojonej w paski.

Krok 4

Nagrzać grill w piecu do maksymalnej temperatury. Wstawić szaszłyki w naczyniu żaroodpornym pod samą grzałkę i co 2 minuty smarować szaszłyki pozostałą marynatą.

Krok 5

Szaszłyki powinny się lekko skarmelizować i wyglądać na lekko przypalone. Jest to skarmelizowany cukier, który nadaje dodatkowego smaku.

Krok 6

Po 15 minutach w piecu szaszłyki wyjąć, posypać uprażonym sezamem i posiekaną dymką. Podawać z zimnym piwem.

Burgundzki gulasz wołowy z tłuczonym selerem

Krok 1

Mięso pokroić w grubą kostkę, obsmażyć na oleju, dodać posiekana szalotkę, pokrojony boczek, marchew pokrojoną w kostkę, pieczarki i paprykę.

Krok 2

Zalać 500 ml czerwonego wina i gotować na wolnym ogniu minimum godzinę.

Krok 3

Selera obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce masła.

Krok 4

Dodać mleko i śmietanę, gotować około 20 minut, aż seler zmięknie.

Krok 5

Selera ugniatać tłuczkiem do ziemniaków, doprawić solą i pieprzem. Podawać razem z gulaszem.

Maślankowe naleśniki z syropem klonowym

Krok 1

Wymieszać mąkę z maślanką, jajkami, proszkiem do pieczenia oraz cukrem, aby powstała jednolita, gęsta masa. Ciasto na amerykańskie pancakes powinno być bardziej gęste niż na klasyczne polskie naleśniki. Należy uważać, aby nie powstały grudki.

Krok 2

Na suchej patelni uprażyć wiórki kokosowe, aż będą lekko złociste i aromatyczne.

Krok 3

Patelnię teflonową natrzeć oliwą, naleśniki smażyć po 3 za jednym razem, podczas smażenia powinny lekko urosnąć. Naleśniki smażyć z każdej strony ok. 2 minuty.

Krok 4

Usmażone naleśniki przełożyć na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

Krok 5

Naleśniki smażyć, aż skończy się całe ciasto. Podawać polane syropem klonowym, z owocami i posypane prażonym kokosem.

Duszone podudzia w sosie pomidorowo-paprykowym

Krok 1

Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Paprykę rozciąć, usunąć pestki i pokroić w kostkę.

Krok 2

Udka kurczaka umyć, dokładnie wytrzeć. Oprószyć przyprawą i zarumienić ze wszystkich stron na mocno rozgrzanej oliwie. Gotowe mięso zdjąć z patelni.

Krok 3

Na tłuszczu ze smażenia mięsa zeszklić cebulę i czosnek. Następnie podsmażyć przez kilka minut pokrojone wcześniej warzywa. Podlać je bulionem i gotować bez przykrycia do momentu odparowania połowy płynu.

Krok 4

Później dodać pokrojone w kostkę pomidory malinowe. Przyprawić solą, pieprzem i suszonym oregano.

Krok 5

Całość doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i dusić kilka minut. Do pomidorowego sosu włożyć mięso. Dusić razem około 40 minut (do miękkości mięsa). Można serwować z makaronem, ryżem lub pieczonymi ziemniakami.

 

 

Omurice – japoński omlet ze smażonym ryżem z indykiem

Krok 1

Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę. Filet z indyka także pokroić w kostkę.

Krok 2

Groszek zalać wrzątkiem, odstawić na 5 min i odcedzić na sicie. Pieczarki obrać, posiekać w plasterki. Jajka roztrzepać trzepaczką ze szczyptą soli.

Krok 3

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, smażyć przez około 3 min, od czasu do czasu zamieszać. Dodać mięso i smażyć około 5 min. Dołożyć pieczarki i smażyć je przez kolejne 3-4 min. Dodać ryż, przecier pomidorowy, całość dokładnie wymieszać. Doprawić sosem sojowym do smaku (1-2 łyżki), dodać groszek i kukurydzę, gotować przez kolejne 2-3 min.

Krok 4

Całość przełożyć do miseczki i przykryć. Patelnię wyczyścić i wytrzeć. Wylać na nią ponownie olej. Na rozgrzaną patelnię wylać połowę masy jajecznej.

Krok 5

Kiedy spód omletu się zetnie, na połowie omletu wyłożyć ½ farszu ryżowego, a następnie złożyć omlet i przełożyć na talerz. W ten sam sposób przygotować drugi omlet. Omurice podawać z dodatkiem ketchupu.

Polędwiczki w sosie maślano-winnym z czarnym pieprzem

Krok 1

Polędwiczki wieprzowe pokroić na plastry o grubości około 1,5 cm. Mocno ponaciskać dłońmi, nie używać tłuczka do mięsa. Następnie posolić i posypać niewielką ilością grubo mielonego pieprzu.

Krok 2

Na patelni rozgrzać masło klarowane z oliwą. Ułożyć polędwiczki i smażyć po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą brązowe. Zmniejszyć ogień, wlać wino.

Krok 3

Polędwiczki dusić na średnim ogniu przez około 15 minut, aż połowa płynu odparuje. Co jakiś czas poruszać patelnią, aby mięso nie przywarło do dna.

Krok 4

Następnie gotowe danie odstawić z ognia, wlać słodką śmietankę, doprawić dużą ilością pieprzu i wsypać natkę pietruszki. Wymieszać, przykryć i odstawić na kilka minut. Tak przygotowane polędwiczki podawać z ryżem i dużą porcją zielonej sałaty z sosem winegret.

Facebook
Instagram
Sklep e-spar.pl
LinkedIn
YouTube