facebook - skrypt piksela

Pełnoziarniste ciasto dyniowe

Krok 1

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni​.

Krok 2

Obrać dynię i zetrzeć ją na tarce​.

Krok 3

Zmieszać jajka z cukrem na puszystą masę. Dodać roztopione masło, a następnie wymieszać całość jeszcze raz.

Krok 4

Do przygotowanej masy wsypać nasiona dyni, słonecznika i chia. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia, a na końcu startą dynię. Wymieszać wszystko tak, aby składniki połączyły się dokładnie ​i przelać masę do formy na pieczenie​.

Krok 5

Piec ok. 30 minut, a następnie wyciągnąć do ostygnięcia.

Francuska tarta jabłkowa

Krok 1

Formę do tarty dokładnie wysmarować masłem, rozwałkować ciasto francuskie i równo wyłożyć formę.

Krok 2

Jabłka obrać i pokroić w ósemki, doprawić skórka otartą z limonki, sokiem z limonki i połową cukru.

Krok 3

Jabłka wyłożyć w formie spirali zaczynając od zewnętrznej krawędzi.

Krok 4

Piec przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza.

Krok 5

Śmietanę zmieszać z pozostałą ilością cukru, dodać 3 żółtka jaj i dokładnie wymieszać.

Krok 6

Wylać powstałą masę na jabłka i piec koleje 15 minut.

Łatwy sorbet malinowy

Krok 1

Rozpuścić miód w ciepłej wodzie. Zblendować maliny na gładko, dodając mieszankę miodu i ciepłej wody oraz sok z cytryny. Przełożyć powstałą masę do pojemnika nadającego się do przechowywania w zamrażalce i wstawić do zamrażalnika na 3-4 godziny.

Krok 2

Sorbet malinowy podawać w miseczkach i opcjonalnie udekorować gorzką czekoladą i listkami mięty.

Przekąski z ciasta francuskiego

Krok 1

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni i wyłożyć blachę do pieczenia papierem​.

Krok 2

Pokroić arkusz ciasta francuskiego na 4 równe kwadraty​. Na dwóch rozprowadzić łyżeczkę pesto na środku, pozostawiając wokół nich wolne miejsce. Dodać 2 łyżeczki parmezanu na papier pergaminowy, a następnie ułożyć pomidorki koktajlowe bezpośrednio na serze.​ Umieścić kwadrat ciasta francuskiego na wierzchu składników. Palcami delikatnie docisnąć ciasto wokół nadzienia, aby usunąć z niego powietrze. Za pomocą widelca docisnąć boki ciasta wokół wszystkich krawędzi, aby je zamknąć​.

Krok 3

Dodać łyżeczkę miodu na papier pergaminowy w kształcie prostokąta. Położyć połowę plasterków jabłka bezpośrednio na miodzie, nakładając je na siebie w prostokątnym rzędzie. Posypać je cynamonem i dodatkowo nanieść na nie połowę łyżeczki miodu.​ Przykryć ciastem francuskim (wykorzystać 2 kwadraty, które zostały) i zamknąć je tak jak w przypadku dwóch pierwszych​.

Krok 4

Piec przekąski w piekarniku przez 8-10 minut, aż ciasto francuskie wyrośnie i będzie złociste oraz chrupiące. Następnie za pomocą łopatki odwrócić ciasto francuskie. To z jabłkiem posypać cukrem pudrem, a na te z parmezanem nałożyć straciatellę i ozdobić listkami bazylii oraz płatkami czerwonej papryki​.

Owocowo-jogurtowe lody na patyku

Krok 1:

Zmiksować owoce w robocie kuchennym lub blenderem.

Krok 2:

Wymieszać w misce mus owocowy z jogurtem i dodać 4 łyżki syropu klonowego.

Krok 3:

Wlać powstałą masę do foremek i włożyć foremki do zamrażarki na minimum 4 godziny.

Puszyste placuszki z malinami

Krok 1

W misce wymieszać mąkę pszenną, mąkę pełnoziarnistą, sodę, proszek do pieczenia i cukier z prawdziwą wanilią.

Krok 2

W drugiej misce roztrzepać jajko, dodać maślankę i olej.

Krok 3

Mieszać zawartość obu misek, aż składniki się połączą.

Krok 4

Na suchą patelnię nałożyć po 2 łyżki masy tak, by powstały okrągłe placki.

Krok 5

Smażyć je około 3 minut  z jednej strony (aż pojawią się na ich powierzchni bąbelki), następnie przewrócić i smażyć jeszcze minutę.

Krok 6

Gorące placki zdjąć z patelni, ułożyć na talerzach. Placki udekorować umytymi malinami i cukrem pudrem.

Placuszki świetnie smakują na zimno. Można je zabrać do szkoły i zjeść z ulubionym serkiem lub jogurtem.

Batony proteinowe z kremem orzechowym

Krok 1

Odstawić daktyle na noc do namoczenia w wodzie (tak aby zakrywała daktyle w misce).

Krok 2

Rozpocząć przygotowania od posiekania namoczonych daktyli oraz orzechów i czekolady.

Krok 3

Do naczynia wsypać posiekane składniki oraz: płatki owsiane, miód, oraz masło orzechowe i wymieszać. Następnie dodać kakao oraz mleko lub wodę i ponownie wymieszać. Gdy konsystencja zrobi się dosyć gęsta, zacząć ugniatać masę dłońmi, do momentu w którym będzie plastyczna i lekko kleista.

Krok 4

Ulepić z powstałej masy prostokąt, przełożyć na papier do pieczenie i odstawić do lodówki na pół godziny.

Krok 5

Kiedy masa stwardnieje, pokroić ją w równe batoniki. Tak przygotowane batoniki proteinowe idealnie dodadzą energii i wzbogacą dietę.

Sernik z mascarpone

Krok 1

Pokruszyć drobno herbatniki, wymieszać z miękkim masłem na masę, wyłożyć tortownicę i uklepać. Włożyć do lodówki.

Krok 2

Ubić białka z cukrem. Ser śmietankowy utrzeć z mascarpone. Dodać śmietankę, budynie w proszku i wanilię. Pod koniec dodawać stopniowo pianę z białek. Delikatnie wymieszać i wylać na spód z herbatników.

Krok 3

Tortownicę owinąć od spodu folią aluminiową. Wstawić do większego naczynia żaroodpornego z wodą, tak aby sięgała do 1/3 wysokości tortownicy. Piec w 150 stopniach Celsjusza przez ok. 1 godzinę i 20 minut. Zostawić w piekarniku do wystygnięcia. Udekorować borówkami i listkami mięty.

Ciasteczka z mąki migdałowej

Krok 1

Wszystkie składniki z wyjątkiem płatków migdałowych wymieszać w misce.

Krok 2

Na głęboki talerz wysypać płatki migdałowe. Łyżeczką nakładać porcję lepkiego ciasta i umieszczać w talerzu z płatkami. Dłońmi obtaczać i formować kuleczki. Ciastka układać obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 3

Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 °C. Piec ciastka do 25 minut (bądź lekkiego zarumienienia).

Kajmakowy mazurek

Krok 1

Mąkę, szczyptę soli i drobno pokrojone masło posiekać na stolnicy. Dodać jajko, cukier, śmietanę i połączyć wszystko w kulę. Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki.

Krok 2

Po 30 minutach wyjąć ciasto i wykleić nim spód formy. Ponakłuwać je widelcem na całej powierzchni i piec w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku, przez 30 minut. Przestudzone ciasto posmarować masą kajmakową i ozdobić ulubionymi bakaliami.

Chlebek bananowy

Krok 1:

Nagrzać piekarnik do 180° C, bądź z termoobiegiem na 160° C. Przygotować foremkę na chlebek i dokładnie natłuścić masłem.

Krok 2:

Obrać banany i rozdusić widelcem oraz rozpuścić masło.

Krok 3:

W misce wymieszać miód, rozgniecione banany oraz roztopione masło. Następnie do miski wbić jajka i dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami.

Krok 4:

Dodać sodę oczyszczoną, sól oraz ekstrakt waniliowy i wymieszać.

Krok 5:

Dodać mąkę i delikatnie wymieszać szpatułką, do połączenia składników. Wlać masę do foremki i umieścić w centralnej części piekarnika. Piec 60 min.

Krok 6

Po upłynięciu czasu, sprawdzić środek chlebka wbijając w niego drewniany patyczek lub nóż. Jeśli pozostanie mokre ciasto, należy pozostawić chlebek w piekarniku na kilka dodatkowych minut.

Krok 7

Upieczony chlebek wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia, a później obrócić formę do góry dnem i delikatnie postukać.

Sernik z polewą pistacjową

Krok 1

Żółtka z cukrem, cukrem wanilinowym i solą miksować na krem. Następnie dodać ser, olej, mleko i dalej miksować. Wsypać budyń, mleko i mieszać.

Krok 2

W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę. Dodać je do masy. Całość przelać do foremki. Brzoskwinie pokroić i wyłożyć na ciasto. Piec na środkowej półce piekarnika 1 godz. w temp. 180°C. Ostudzić.

Krok 3

Orzechy pomieszać z serkiem i mlekiem. Powstałą masą posmarować wierzch ciasta.

Keks

Krok 1

Mieszankę keksową zalać rumem, odstawić, aż bakalie dobrze nasiąkną, nawet na całą noc.

Krok 2

Rozgrzać  piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Masło ubić na pianę, dodać cukier, ucierać stopniowo dodając po jednym żółtku. Białka ubić na sztywną pianę. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia dodawać do masy na przemian z białkami. Nasączone bakalie oprószyć mąką, wymieszać i dodawać do masy. Przełożyć do foremki i piec w temp. 180 stopni Celsjusza przez ok. 75 minut.

Ostudzone ciasto wyjąć z formy. Zawinąć w papier i odstawić w ciemne miejsce na przynajmniej kilka dni.

Halloweenowe ciasteczka korzenne

Krok 1

Rozgrzać piekarnik do 200 °C. Wymieszać ze sobą: mąkę, sodę oczyszczoną, imbir oraz cynamon.

Krok 2

W garnku delikatnie podgrzać: masło, cukier, syrop, melasę i poczekać aż się rozpuszczą. Wlać całość do mieszanki mąki z sodą i przyprawami. Następnie ugnieść wszystkie składniki w jednolite ciasto.

Krok 3

Na lekko posypanej mąką powierzchni, rozwałkować ciasto na grubość około ½ cm. Wyciąć kształt ciastek za pomocą foremki do pierniczków (najlepiej sprawdzą się halloweenowe kształty foremek).

Krok 4

Piec na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia przez 12-14 minut (do uzyskania ciemnozłotego koloru). Po wyjęciu ciasteczek z piekarnika całkowicie je ostudzić.

Krok 5

Przygotować lukier do dekorowania ciastek.

Krok 6

Za pomocą rękawa cukierniczego z bardzo cienką dyszą (lub pędzelka) nanosić kontury szkieletów na ciastka. Pozostawić do zastygnięcia, a następnie wykonać twarze lub inne elementy dekoracyjne.

Krok 7

Przechowywać przez 3-4 dni w szczelnym pojemniku.

Razowe ciasto dyniowe z Chia

Krok 1

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C.

Krok 2

Obrać dynię i zetrzeć na drobnej tarce.

Krok 3

Utrzeć jajka z cukrem na puszystą pianę, dodać rozpuszczone masło i ponownie utrzeć. Następnie dodać pestki dyni, słonecznika, nasiona Chia, mąkę, proszek do pieczenia oraz startą dynię i wymieszać.

Krok 4

Przelać masę do podłużnej formy wyłożonej pergaminem lub posmarowanej masłem. Wstawić formę do piekarnika na 30-35 minut.

Krok 5

Upieczone ciasto od razu wyjąć z formy i odstawić do ostudzenia.

Ciasto stanowi idealny deser z lodami, pożywne i energetyczne śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Zrób więcej, a na pewno zjesz do końca!

Puszyste naleśniczki bananowe

Krok 1:

Zgnieść banana widelcem i wbić dwa jajka i wymieszać lub zmiksować składniki blenderem.

Krok 2:

Rozgrzać oliwę na patelni.

Krok 3:

Nakładać łyżką ciasto na patelnię, formując małe placuszki.

Krok 4:

Smażyć, aż do momentu pojawienia się bąbelków na naleśniczkach, po czym obrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze około 30 sekund.

Krok 4:

Udekorować naleśniczki dodatkami ulubionymi dodatkami.

Ciasto z galaretką truskawkową

Krok 1

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

Krok 2

Herbatniki rozdrobnić, pokruszyć – wałkiem do ciasta lub przy pomocy miksera.

Krok 3

W misce wymieszać cukier, roztopione masło i pokruszone herbatniki. Zagnieść na ciasto, a następnie wyłożyć nim dno i brzegi naczynia do pieczenia. Piec ciasto przez 10 minut, wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.

Krok 4

W dużej misce ubić składniki kremu na średnich obrotach miksera, do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Rozłożyć krem na schłodzonym cieście i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut

Krok 5

Wymieszać galaretkę z gorącą wodę, aż galaretka całkowicie się rozpuści. Dodać kawałki truskawek, ponownie wymieszać. Wstawić galaretkę z truskawkami do lodówki na 20 minut lub do momentu, aż zacznie gęstnieć. Ścinającą się galaretkę z truskawkami przełożyć delikatnie na schłodzony krem.

Krok 6

Wstawić ciasto do lodówki i pozostawić do zastygnięcia na co najmniej 2 godziny lub do momentu, aż galaretka stężeje. Można udekorować ciasto bitą śmietaną i plasterkami truskawek.

Płatki owsiane z owocami

Krok 1

Wymieszać nasiona chia z jogurtem w misce (nasiona chia nie sklejają się po zmieszaniu z jogurtem).

Krok 2

Umieścić płatki owsiane w dużym słoiku lub pojemniku ze szczelną pokrywką. Przełożyć do niego jogurt z nasionami chia, dodać mleko, esencję waniliową. Wszystko dokładnie wymieszać. Zamknąć szczelnie pojemnik i schładzać przez co najmniej cztery godziny lub przez noc.

Krok 3

Bezpośrednio przed spożyciem przełożyć schłodzone płatki z jogurtem i chia do miseczek.

Dodać świeże owoce, migdały, opcjonalnie również suszone owoce i inne ulubione dodatki.

 

Wiosenna beza

Krok 1

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

Krok 2

Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej dokładnie ubijając, dodawać po 1 łyżce drobnego cukru. W efekcie piana powinna być sztywna, gęsta i błyszcząca. Ubijać jeszcze przez 3 minuty, dodać mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny i ubijać jeszcze przez minutę.

Krok 4

Masę wyłożyć na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Uformować w kształt koła o średnicy ok. 26 cm z pionowymi bokami.

Krok 5

Wstawić do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C. Po 90 minutach wyłączyć piekarnik, ale bezę pozostawić w środku, aż całkowicie ostygnie.

Krok 6

Składniki na krem przełożyć do jednego naczynia i ubijać do czasu, aż masa zwiększy objętość i będzie sztywna (około 1 minuty).

Krok 7

Krem wyłożyć tuż przed podaniem na bezę (w zagłębienie powstałe podczas studzenia). Udekorować truskawkami oraz listkami mięty.

Kruche ciasteczka

Krok 1

Mąkę przesiać na stolnicy. Dodać cukier, cukier waniliowy, sól i wymieszać. Następnie dodać jajko i masło, posiekać nożem i zagnieść na gładkie ciasto. Włożyć ciasto do woreczka i wstawić do lodówki na 30 minut.

Krok 2

Po 30 minutach cieniutko rozwałkować ciasto i wyciąć wielkanocne kształty: zajączki, jajka i baranki. Ciasteczka przełożyć na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez ok. 10 minut w 170 stopniach C. do zrumienienia.

Krok 3

Udekorować przestygnięte ciasteczka używając kolorowych jadalnych pisaków, lukru, czekolady i wyobraźni.

Babeczki z budyniem

Krok 1

Prace należy rozpocząć od przygotowania kremu budyniowego. Ugotować budyń i odstawić do ostygnięcia (nie do lodówki).

Krok 2

Wyjąć masło z lodówki i poczekać aż zmięknie, a następnie przełożyć je do wysokiej miski i ubić mikserem na najwyższych obrotach, aż zrobi się puszyste. Łyżka po łyżce dodawać ostygnięty budyń do masła i miksować do całkowitego połączeni składników. Włożyć do lodówki na 2 godziny.

Krok 3

Do wysokiego naczynia wbić jajko i wlać płynne składniki. Całość dokładnie wymieszać. Do masy dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz cukier waniliowy. Połączyć składniki za pomocą łyżki, tak żeby powstała jednolita masa.

Krok 4

Budyń przygotować według instrukcji na opakowaniu.

Krok 5

Do papilotek nakładać na zmianę po łyżce ciasta i budyniu (tak, aby u góry było ciasto). Piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C.

Krok 6

Upieczone babeczki udekorować kremem budyniowym, a następnie dorobić im królicze uszy. Wystarczy włożyć w każdą dwa małe okrągłe ciasteczka i narysować środek uszu jadalnym pisakiem.

Kawa z jajem

Krok 1

Żółtko utrzeć z cukrem jak na kogel-mogel, następnie dodać dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej, zalać wrzątkiem i wymieszać.

Krok 2

Aby kawa pięknie się prezentowała należy pozostawić trochę ubitego żółtka z cukrem na wierzchu. Posypać cynamonem.

Mus Czekoladowy

Krok 1

Czekoladę połamać na kosteczki i rozpuścić w kąpieli wodnej.

Krok 2

Żółtko utrzeć z cukrem na biały puszysty krem i wymieszać z lekko przestudzoną czekoladą. Białko ubić z dodatkiem soli na sztywną pianę i połączyć z masą czekoladową delikatnie mieszając łyżką.

Krok 3

Nałożyć do szklaneczek i wstawić do lodówki na dwie godziny.

Pascha

Krok 1

Twaróg zmielić dwa razy, rodzynki namoczyć w rumie, a pozostałe bakalie posiekać.

Krok 2

Miękkie masło ubić z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym dodając stopniowo żółtka. Wymieszać masę z twarogiem, dodać bakalie i odsączone rodzynki.

Krok 3

Duże sito wyścielić podwójnie złożoną gazą. Wyłożyć masę serowa i zawinąć brzegi gazy. Przykryć talerzem i obciążyć kamieniem. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

Krok 4

Gotową paschę przewróć na talerz do góry dnem, zdjąć gazę i udekorować świątecznie.

Banofee

Krok 1

Przygotować 6 słoików. Herbatniki drobno pokruszyć, wymieszać z masłem i ugnieść w rękach. Gdy masa jest zbita, wyłożyć nią każdy słoik mocno dociskając. Włożyć je do lodówki, aby spód zastygł.

Krok 2

Banany pokroić w plasterki. Do masy krówkowej dodać pokruszone w dłoni orzechy. Na herbatnikowy spód nałożyć około 200 g masy krówkowej, następnie pokrojone banany i resztę masy.

Krok 3

Śmietanę ubić z cukrem i nałożyć na ciasto. Czekoladę zetrzeć bezpośrednio na deser robiąc pyszną posypkę.

Sernik na zimno z trzech składników

Krok 1

Otworzyć puszkę z brzoskwiniami. Syrop przelać do rondelka, a brzoskwinie przełożyć do miseczki. Do syropu dolać tyle wody, aby razem otrzymać 600 ml płynu. Syrop z wodą zagotować.

Krok 2

Do zagotowanego syropu wsypać 3 galaretki. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia i odstawić do ostudzenia.

Krok 3

Do miski przełożyć ser z kubełka. Gorący płyn galaretkowy przelewać powoli do miski z serem, miksując na najmniejszych obrotach. Brzoskwinie pokroić w kostkę. Wylać masę serową na blachę. Na całej powierzchni lekko zgęstniałej masy ułożyć pokrojone brzoskwinie i zalać całość galaretką. Umieścić w lodówce na 3 godziny.

Kulki kokosowe po arabsku

Krok 1

Wymieszać razem pogniecionego banana, orzechy pekan i płatki owsiane.

Krok 2

Włożyć składniki do większej miski, dodać miód oraz masło orzechowe. Rękami uformować kulki i obtoczyć je we wiórkach kokosowych. Przed podaniem wstawić do lodówki na 1 godzinę.

Angielskie ciasto cytrynowe

Krok 1

Nasmarować keksówkę masłem, a następnie wyłożyć papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C.

Krok 2

W małej misce wymieszać razem proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, mąkę i sól. W drugiej większej misce utrzeć masło z 225 gramami cukru do uzyskania puszystej masy. Następnie dodawać

po jednym jajku i za każdym razem ubijać do połączenia się wszystkich składników. Kolejno dolać mleko i ubijać. Masa może przypominać zsiadłe mleko. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, skórką z cytryny, solą i przelać do przygotowanej formy keksowej.

Krok 3

Ciasto cytrynowe piec przez 40 minut lub do uzyskania tak zwanego suchego patyczka. Wierzch ciasta powinien być również złotobrązowy i sprężysty. Odstawić na 10 minut.

Krok 4

W czasie studzenia ciasta pozostały cukier przesypać do miski wraz z sokiem z cytryny i ucierać ręcznie lub za pomocą miksera, tak aby powstała płynna masa przypominająca lukier.

Krok 5

Po 10 minutach studzenia ciasto ostrożnie wyjąć z formy. Usunąć papier do pieczenia i przełożyć na kratkę, aby całkowicie ostygło. Polać jeszcze ciepłe przygotowanym wcześniej lukrem.

Ślimaczki z makiem

Krok 1

Pokruszone drożdże zalać ciepłym mlekiem. Dosypać pół szklanki mąki i wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia.

Krok 2

Żółtka utrzeć z cukrem na puch. Kiedy zaczyn urośnie, przełożyć go do masy jajecznej. Stopniowo dolewać olej i dokładając resztę mąki lekko miksować.

Krok 3

Zagnieść ciasto i odstawić je na godzinę w ciepłe miejsce, aby podrosło. Następnie rozwałkować je na gładki płat. Wyłożyć masę makową i rozprowadzić.

Krok 4

Zwinąć całość w roladę i pokroić na grube plastry. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, zostawiając niewielkie odstępy między plastrami. Piec ślimaki w nagrzanym piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180°C. Dobrze wystudzić i odłożyć w chłodne miejsce. Można polać je lukrem.

Fit batoniki

Krok 1

Rozgrzać piekarnik do 190˚ Celsjusza (grzanie góra-dół).

Krok 2

Obrać banany ze skórki, włożyć do dużej miski i rozgnieść z odrobiną soku z cytryny. W drugiej misce wymieszać wszystkie suche składniki: płatki owsiane, orzechy z żurawiną, sezam i słonecznik. Dodać je do rozgniecionych bananów i wymieszać do uzyskania jednolitej masy.

Krok 3

Przygotowaną masę przełożyć do keksówki i uklepać łyżką. Piec około 20 minut.

Krok 4

Wyjąć i poczekać aż masa przestygnie. Podzielić na równe batoniki.

Miodownik migdałowo-żurawinowy

Krok 1

Podgrzać miód w rondelku i dodać cukier. Mieszać aż do rozpuszczenia cukru.

Krok 2

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą, dolać do nich roztopiony miód oraz jajka. Całość mieszać łyżką i zagnieść.

Krok 3

Ciasto podzielić na 10 części. Pierwszą rozwałkować na tortownicę wyłożoną papierem i piec kwadrans w piekarniku w temperaturze 170 stopni.

Krok 4

Kolejne płaty rozwałkować jak pierwszy i piec tylko 10 minut w temperaturze 160 stopni.

Krok 5

Mleko zagotować, dodać do niego cukier oraz kaszę, a następnie gotować przez 5 minut, ciągle mieszając. Zdjąć z palnika, dodać pokruszoną w kostki czekoladę, mieszać aż do rozpuszczenia

Krok 6

Miękkie masło wymieszać z cukrem pudrem i utrzeć na puszystą masę. Powoli dodać do niej krem czekoladowy.

Krok 7

Płaty ciasta przekładać naprzemiennie z kremem, najbardziej wypieczone ciasto zmiksować wraz z migdałami oraz żurawiną i posypać wierzch miodownika.

Krok 8

Całość schłodzić w lodówce przez dwie godziny.

 

Mazurek

Krok 1

Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami, dodać przesianą mąkę i wymieszać. Ciasto uformować w kulę (jeśli składniki się nie łączą, dodać odrobinę zimnej wody), zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.

Krok 2

Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Formę (20 × 30 cm) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim dno oraz 1 cm boków. Piec około 15 minut na złoty kolor.

Krok 3

Po ostudzeniu ciasto posmarować masą kajmakową i udekorować migdałami, orzechami i owocami wedle uznania.

Sernik

Krok 1

Masło roztopić na małym ogniu i odstawić do wystudzenia. Rozkruszyć herbatniki i wymieszać z roztopionym masłem na jednolitą masę.

Krok 2

Masą wylepić dno tortownicy o średnicy 28 cm. Spód piec przez ok. 10 min w temperaturze 170 stopni.

Krok 3

Do miski wlać śmietanę, jogurt grecki, trzykrotnie zmielony twaróg. Składniki zmiksować na gładką, jednolitą masę.

Krok 4

Cytryny sparzyć, dokładnie wyszorować i zetrzeć z nich skórkę. Z laski wanilii oddzielić ziarenka. Dodać do masy serowej wraz z mąką ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.

Krok 5

Do osobnego naczynia wbić jaja i zmiksować na najwyższych obrotach, stopniowo dodając cukier, do uzyskania puszystej masy.

Krok 6

Masę twarogową delikatnie połączyć z masą jajeczną i wylać na upieczony spód.

Krok 7

Całość piec przez 3 godz. w piekarniku rozgrzanym do 90 stopni.

Krok 8

Po wystudzeniu, przed podaniem udekorować piankami, żurawiną i gałązkami rozmarynu.

Korzenny deser lodowy

Krok 1

Lody rozłożyć do pucharków.

Krok 2

Oprószyć przyprawami i startą skórką pomarańczy.

Krok 3

Każdą porcję udekorować gwiazdką anyżu i laską cynamonu.

Kutia

Krok 1

Wieczorem wypłukać pszenicę, zalać wrzącą wodą, odstawić na noc. Rano zagotować, odcedzić, wlać świeżą wodę i gotować do miękkości (ok. 3 – 4 godz.). Po tym odcedzić.

Krok 2

Rodzynki i orzechy sparzyć wrzątkiem. Odcedzić.

Krok 3

Pszenicę połączyć z masą makową.

Krok 4

Dodać ekstrakt migdałowy, rodzynki, ćwiartki orzechów włoskich i wymieszać ze śmietanką. Jeśli trzeba, dodatkowo dosłodzić płynnym miodem.

Krok 5

Przed podaniem wstawić na kilka godzin do lodówki.

Krok 6

Przed podaniem na stół udekorować cząstkami pomarańczy.

Makowiec

Krok 1

Do miski wsypać mąkę, zrobić dołek, wkruszyć drożdże i posypać cukrem. Do dołka powoli wlewać ciepłe mleko, cały czas mieszając. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 min do wyrośnięcia.

Krok 2

Dodać jajka i delikatnie wymieszać. Dodać roztopione, ciepłe masło i wyrabiać ciasto przez ok. 10 – 15 min, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować kulę, zostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.

Krok 3

Masę makową wymieszać z bułką tartą.

Krok 4

Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, delikatnie wymieszać z masą.

Krok 5

Ciasto chwilę powyrabiać, podzielić na 2 części. Rozwałkować jedną część na prostokąt o wym. ok. 30 x 35 cm, wyłożyć połowę masy makowej z zachowaniem ok. 1,5 cm wolnego brzegu.

Krok 6

Roladę zwinąć ciasno wzdłuż dłuższego boku i zlepić brzegi.

Krok 7

Położyć na natłuszczonym papierze i zawinąć w papier, zostawiając w środku ok. 2 cm wolnej przestrzeni na wyrośnięcie ciasta. To samo zrobić z drugim kawałkiem ciasta.

Krok 8

Obydwa kawałki (wraz z papierem) położyć na dużej blaszce do pieczenia i odstawić na ok. 20 min do podrośnięcia.

Krok 9

Piec przez 35 min w 180 stopniach. Po przestudzeniu polać lukrem: gorący sok z cytryny wymieszać ze skórką pomarańczową, stopniowo dodając cukier puder.

Czekoladowy suflet z wiśniami

Krok 1

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C.

Krok 2

W rondlu podgrzać wiśnie wraz z cukrem, aby powstał gęsty syrop.

Krok 3

Oddzielić żółtka od białek.

Krok 4

W kąpieli wodnej, czyli na wrzący garnek z wodą położyć miskę, wrzucić połamaną czekoladę oraz masło i mieszać, aż się rozpuści. Dodać cynamon, 3 żółtka, kakao i ponownie wymieszać. Zdjąć masę z ognia.

Krok 5

Ubić w osobnej misce białka na sztywną pianę.

Krok 6

Do masy czekoladowej dodać mąkę, proszek do pieczenia a następnie delikatnie wymieszać z ubitą na sztywną pianą.

Krok 7

Do dwóch kokilek na dno nałożyć wiśnie a następnie czekoladowy krem. Włożyć całość do piekarnika i piec przez 12 – 15 minut, aż suflety wyrosną. W środku powinny być delikatnie płynne. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem i  podać od razu.

Panna Cotta truskawkowo-malinowa

Krok 1

Do rondla wlać mleko, cukier i powoli podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Dodać żelatynę, mieszać i podgrzewać, aż się rozpuści.

Krok 2

Umyć truskawki, obrać z szypułek i pokroić w kostkę. Wymieszać z posiekaną miętą i wstawić do lodówki.

Krok 3

Masę na Panna Cotte przelać do kokilek i odstawić do ostudzenia i wstawić do lodówki, aby stężały na min. 2 godziny.

Krok 4

Kokilki z Panna Cottą przed wyjęciem wstawić do miseczki z gorącą wodą, obrócić, lekko uderzyć i powinny z łatwością wyjść. Podawać z truskawkami z miętą i pokruszonymi herbatnikami.

Maślankowe naleśniki z syropem klonowym

Krok 1

Wymieszać mąkę z maślanką, jajkami, proszkiem do pieczenia oraz cukrem, aby powstała jednolita, gęsta masa. Ciasto na amerykańskie pancakes powinno być bardziej gęste niż na klasyczne polskie naleśniki. Należy uważać, aby nie powstały grudki.

Krok 2

Na suchej patelni uprażyć wiórki kokosowe, aż będą lekko złociste i aromatyczne.

Krok 3

Patelnię teflonową natrzeć oliwą, naleśniki smażyć po 3 za jednym razem, podczas smażenia powinny lekko urosnąć. Naleśniki smażyć z każdej strony ok. 2 minuty.

Krok 4

Usmażone naleśniki przełożyć na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

Krok 5

Naleśniki smażyć, aż skończy się całe ciasto. Podawać polane syropem klonowym, z owocami i posypane prażonym kokosem.

Tiramisu Truskawkowe

Krok 1

Wymieszać w misce twaróg sernikowy z mlekiem oraz cukrem pudrem na jednolitą masę pozbawioną grudek.

Krok 2

Biszkopty nasączyć kawą rozpuszczalną wymieszaną z wodą.

Krok 3

Umyć truskawki i oczyść z szypułek.

Krok 4

Tiramisu można przygotować podzielone na porcje w przezroczystych miseczkach lub kieliszkach do martini. Aby przygotować dużą porcję, należy użyć do tego prostokątnego lub kwadratowego naczynia.

Krok 5

Zacząć od wyłożenia dna naczynia warstwą namoczonych biszkoptów, później przełożyć kremem twarogowym i truskawkami. Ułożyć 2-3 takie warstwy (uzależnione jest to od wielkości naczynia). Na koniec tiramisu posypać startą gorzką czekoladą, włożyć do lodówki na min. 1-2 godziny, aby się dobrze schłodziło.

Warto wiedzieć

Nie musisz używać specjalnych biszkoptów do tiramisu, które są o wiele droższe, a niekoniecznie lepsze. Zamiast truskawek możesz użyć mango, malin, porzeczek…podążaj za sezonowością.

Mus kawowy

Krok 1

Wymieszać w kubełku twaróg z kawą, cukrem oraz kakao. Krem nie musi być idealnie wymieszany. Najlepiej będzie smakował, gdy powstaną smugi o różnym smaku. Mniej kawowe, bardziej słodkie i odwrotnie.

Krok 2

Mus podawać w szklankach przełożonych na zmianę z biszkoptami podobnie jak włoskie tiramisu. Mus można podawać ze świeżą miętą.

Lekki krem z białej czekolady z prażonym kokosem i musem ananasowym

Krok 1

Czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej. Połączyć czekoladę z mascarpone- masa powinna być jednolita i gładka.

Krok 2

Wiórki uprażyć na gorącej, suchej patelni- powinny być lekko rumiane. Ananasa obrać, pokroić na kawałki i zmiksować na jednolity, gładki mus przy pomocy blendera.

Krok 3

Deser ułożyć warstwowo: ⅓ kremu następnie ⅓ musu i ponownie ⅓ kremu. Desery chłodzić około 2 godzin. Przed podaniem wierzch deserów posypać kokosem i udekorować kilkoma listkami mięty.

Ciastka z fasoli

Krok 1

W przypadku użycia fasoli z puszki – należy dobrze ją odsączyć: najpierw na sitku, potem papierowymi ręcznikami.

Krok 2

Wszystkie składniki (poza czekoladą) przełożyć do naczynia i zblendować na gładką masę.

Krok 3

Ciastka nakładać łyżeczką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną tłuszczem, żeby nie przywarły.

Krok 4

Posypać je drobno pokruszoną czekoladą.

Krok 5

Piec przez 20 minut w 180 stopniach.

Krok 6

Po wyjęciu z piekarnika poczekać aż ciastka ostygną i zrobią się twarde.

Power kokosanki

Krok 1

Kaszę jaglaną ugotować w 400 ml mleka na bardzo wolnym ogniu, dodać laskę wanilii. Zostawić do momentu, aż kasza zmięknie, a mleko wyparuje.

Krok 2

Na patelni uprażyć 100g wiórków kokosowych i dodać do przestygniętej kaszy razem z miodem.

Krok 3

Na talerz wysypać resztę wiórków. Gdy kasza ostygnie, uformować kulki i obtoczyć w wiórkach.

Fondant au chocolat

Krok 1

Masło i połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, dodać sól i odstawić.

Krok 2

Jajka oraz żółtka wymieszać trzepaczką, a następnie dodać do ciepłej (nie gorącej!) masy czekoladowo-maślanej. Dodać mąkę i wymieszać.

Krok 3

Foremkę silikonową do muffinek lub foremki do sufletów wysmarować masłem i oprószyć kakao. Najlepiej przy użyciu sitka. Wylać do nich przygotowaną masę aby sięgała centymetr poniżej brzegu foremki.

Krok 4

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu) na 8-10 minut. W zależności od piekarnika czas może ulec lekkiemu wydłużeniu lub skróceniu.

Warto wiedzieć

Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Podawaj z bitą śmietaną oraz ze świeżymi owocami lub konfiturą.

Facebook
Instagram
Sklep e-spar.pl
LinkedIn
YouTube