Fit batoniki

Krok 1

Rozgrzać piekarnik do 190˚ Celsjusza (grzanie góra-dół).

Krok 2

Obrać banany ze skórki, włożyć do dużej miski i rozgnieść z odrobiną soku z cytryny. W drugiej misce wymieszać wszystkie suche składniki: płatki owsiane, orzechy z żurawiną, sezam i słonecznik. Dodać je do rozgniecionych bananów i wymieszać do uzyskania jednolitej masy.

Krok 3

Przygotowaną masę przełożyć do keksówki i uklepać łyżką. Piec około 20 minut.

Krok 4

Wyjąć i poczekać aż masa przestygnie. Podzielić na równe batoniki.

Miodownik migdałowo-żurawinowy

Krok 1

Podgrzać miód w rondelku i dodać cukier. Mieszać aż do rozpuszczenia cukru.

Krok 2

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą, dolać do nich roztopiony miód oraz jajka. Całość mieszać łyżką i zagnieść.

Krok 3

Ciasto podzielić na 10 części. Pierwszą rozwałkować na tortownicę wyłożoną papierem i piec kwadrans w piekarniku w temperaturze 170 stopni.

Krok 4

Kolejne płaty rozwałkować jak pierwszy i piec tylko 10 minut w temperaturze 160 stopni.

Krok 5

Mleko zagotować, dodać do niego cukier oraz kaszę, a następnie gotować przez 5 minut, ciągle mieszając. Zdjąć z palnika, dodać pokruszoną w kostki czekoladę, mieszać aż do rozpuszczenia

Krok 6

Miękkie masło wymieszać z cukrem pudrem i utrzeć na puszystą masę. Powoli dodać do niej krem czekoladowy.

Krok 7

Płaty ciasta przekładać naprzemiennie z kremem, najbardziej wypieczone ciasto zmiksować wraz z migdałami oraz żurawiną i posypać wierzch miodownika.

Krok 8

Całość schłodzić w lodówce przez dwie godziny.

 

Mazurek

Krok 1

Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami, dodać przesianą mąkę i wymieszać. Ciasto uformować w kulę (jeśli składniki się nie łączą, dodać odrobinę zimnej wody), zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.

Krok 2

Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Formę (20 × 30 cm) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim dno oraz 1 cm boków. Piec około 15 minut na złoty kolor.

Krok 3

Po ostudzeniu ciasto posmarować masą kajmakową i udekorować migdałami, orzechami i owocami wedle uznania.

Wiosenna beza

Krok 1

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

Krok 2

Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej dokładnie ubijając, dodawać po 1 łyżce drobnego cukru. W efekcie piana powinna być sztywna, gęsta i błyszcząca. Ubijać jeszcze przez 3 minuty, dodać mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny i ubijać jeszcze przez minutę.

Krok 4

Masę wyłożyć na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Uformować w kształt koła o średnicy ok. 26 cm z pionowymi bokami.

Krok 5

Wstawić do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C. Po 90 minutach wyłączyć piekarnik, ale bezę pozostawić w środku, aż całkowicie ostygnie.

Krok 6

Składniki na krem przełożyć do jednego naczynia i ubijać do czasu, aż masa zwiększy objętość i będzie sztywna (około 1 minuty).

Krok 7

Krem wyłożyć tuż przed podaniem na bezę (w zagłębienie powstałe podczas studzenia). Udekorować truskawkami oraz listkami mięty.

Sernik

Krok 1

Masło roztopić na małym ogniu i odstawić do wystudzenia. Rozkruszyć herbatniki i wymieszać z roztopionym masłem na jednolitą masę.

Krok 2

Masą wylepić dno tortownicy o średnicy 28 cm. Spód piec przez ok. 10 min w temperaturze 170 stopni.

Krok 3

Do miski wlać śmietanę, jogurt grecki, trzykrotnie zmielony twaróg. Składniki zmiksować na gładką, jednolitą masę.

Krok 4

Cytryny sparzyć, dokładnie wyszorować i zetrzeć z nich skórkę. Z laski wanilii oddzielić ziarenka. Dodać do masy serowej wraz z mąką ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.

Krok 5

Do osobnego naczynia wbić jaja i zmiksować na najwyższych obrotach, stopniowo dodając cukier, do uzyskania puszystej masy.

Krok 6

Masę twarogową delikatnie połączyć z masą jajeczną i wylać na upieczony spód.

Krok 7

Całość piec przez 3 godz. w piekarniku rozgrzanym do 90 stopni.

Krok 8

Po wystudzeniu, przed podaniem udekorować piankami, żurawiną i gałązkami rozmarynu.

Korzenny deser lodowy

Krok 1

Lody rozłożyć do pucharków.

Krok 2

Oprószyć przyprawami i startą skórką pomarańczy.

Krok 3

Każdą porcję udekorować gwiazdką anyżu i laską cynamonu.

Kutia

Krok 1

Wieczorem wypłukać pszenicę, zalać wrzącą wodą, odstawić na noc. Rano zagotować, odcedzić, wlać świeżą wodę i gotować do miękkości (ok. 3 – 4 godz.). Po tym odcedzić.

Krok 2

Rodzynki i orzechy sparzyć wrzątkiem. Odcedzić.

Krok 3

Pszenicę połączyć z masą makową.

Krok 4

Dodać ekstrakt migdałowy, rodzynki, ćwiartki orzechów włoskich i wymieszać ze śmietanką. Jeśli trzeba, dodatkowo dosłodzić płynnym miodem.

Krok 5

Przed podaniem wstawić na kilka godzin do lodówki.

Krok 6

Przed podaniem na stół udekorować cząstkami pomarańczy.

Makowiec

Krok 1

Do miski wsypać mąkę, zrobić dołek, wkruszyć drożdże i posypać cukrem. Do dołka powoli wlewać ciepłe mleko, cały czas mieszając. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 min do wyrośnięcia.

Krok 2

Dodać jajka i delikatnie wymieszać. Dodać roztopione, ciepłe masło i wyrabiać ciasto przez ok. 10 – 15 min, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować kulę, zostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.

Krok 3

Masę makową wymieszać z bułką tartą.

Krok 4

Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, delikatnie wymieszać z masą.

Krok 5

Ciasto chwilę powyrabiać, podzielić na 2 części. Rozwałkować jedną część na prostokąt o wym. ok. 30 x 35 cm, wyłożyć połowę masy makowej z zachowaniem ok. 1,5 cm wolnego brzegu.

Krok 6

Roladę zwinąć ciasno wzdłuż dłuższego boku i zlepić brzegi.

Krok 7

Położyć na natłuszczonym papierze i zawinąć w papier, zostawiając w środku ok. 2 cm wolnej przestrzeni na wyrośnięcie ciasta. To samo zrobić z drugim kawałkiem ciasta.

Krok 8

Obydwa kawałki (wraz z papierem) położyć na dużej blaszce do pieczenia i odstawić na ok. 20 min do podrośnięcia.

Krok 9

Piec przez 35 min w 180 stopniach. Po przestudzeniu polać lukrem: gorący sok z cytryny wymieszać ze skórką pomarańczową, stopniowo dodając cukier puder.

Puszyste placuszki z malinami

Krok 1

W misce wymieszać mąkę pszenną, mąkę pełnoziarnistą, sodę, proszek do pieczenia i cukier z prawdziwą wanilią.

Krok 2

W drugiej misce roztrzepać jajko, dodać maślankę i olej.

Krok 3

Mieszać zawartość obu misek, aż składniki się połączą.

Krok 4

Na suchą patelnię nałożyć po 2 łyżki masy tak, by powstały okrągłe placki.

Krok 5

Smażyć je około 3 minut  z jednej strony (aż pojawią się na ich powierzchni bąbelki), następnie przewrócić i smażyć jeszcze minutę.

Krok 6

Gorące placki zdjąć z patelni, ułożyć na talerzach. Placki udekorować umytymi malinami i cukrem pudrem.

Placuszki świetnie smakują na zimno. Można je zabrać do szkoły i zjeść z ulubionym serkiem lub jogurtem.

Czekoladowy suflet z wiśniami

Krok 1

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C.

Krok 2

W rondlu podgrzać wiśnie wraz z cukrem, aby powstał gęsty syrop.

Krok 3

Oddzielić żółtka od białek.

Krok 4

W kąpieli wodnej, czyli na wrzący garnek z wodą położyć miskę, wrzucić połamaną czekoladę oraz masło i mieszać, aż się rozpuści. Dodać cynamon, 3 żółtka, kakao i ponownie wymieszać. Zdjąć masę z ognia.

Krok 5

Ubić w osobnej misce białka na sztywną pianę.

Krok 6

Do masy czekoladowej dodać mąkę, proszek do pieczenia a następnie delikatnie wymieszać z ubitą na sztywną pianą.

Krok 7

Do dwóch kokilek na dno nałożyć wiśnie a następnie czekoladowy krem. Włożyć całość do piekarnika i piec przez 12 – 15 minut, aż suflety wyrosną. W środku powinny być delikatnie płynne. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem i  podać od razu.

Panna Cotta truskawkowo-malinowa

Krok 1

Do rondla wlać mleko, cukier i powoli podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Dodać żelatynę, mieszać i podgrzewać, aż się rozpuści.

Krok 2

Umyć truskawki, obrać z szypułek i pokroić w kostkę. Wymieszać z posiekaną miętą i wstawić do lodówki.

Krok 3

Masę na Panna Cotte przelać do kokilek i odstawić do ostudzenia i wstawić do lodówki, aby stężały na min. 2 godziny.

Krok 4

Kokilki z Panna Cottą przed wyjęciem wstawić do miseczki z gorącą wodą, obrócić, lekko uderzyć i powinny z łatwością wyjść. Podawać z truskawkami z miętą i pokruszonymi herbatnikami.

Razowe ciasto dyniowe z Chia

Krok 1

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C.

Krok 2

Obrać dynię i zetrzeć na drobnej tarce.

Krok 3

Utrzeć jajka z cukrem na puszystą pianę, dodać rozpuszczone masło i ponownie utrzeć. Następnie dodać pestki dyni, słonecznika, nasiona Chia, mąkę, proszek do pieczenia oraz startą dynię i wymieszać.

Krok 4

Przelać masę do podłużnej formy wyłożonej pergaminem lub posmarowanej masłem. Wstawić formę do piekarnika na 30-35 minut.

Krok 5

Upieczone ciasto od razu wyjąć z formy i odstawić do ostudzenia.

Ciasto stanowi idealny deser z lodami, pożywne i energetyczne śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Zrób więcej, a na pewno zjesz do końca!

Maślankowe naleśniki z syropem klonowym

Krok 1

Wymieszać mąkę z maślanką, jajkami, proszkiem do pieczenia oraz cukrem, aby powstała jednolita, gęsta masa. Ciasto na amerykańskie pancakes powinno być bardziej gęste niż na klasyczne polskie naleśniki. Należy uważać, aby nie powstały grudki.

Krok 2

Na suchej patelni uprażyć wiórki kokosowe, aż będą lekko złociste i aromatyczne.

Krok 3

Patelnię teflonową natrzeć oliwą, naleśniki smażyć po 3 za jednym razem, podczas smażenia powinny lekko urosnąć. Naleśniki smażyć z każdej strony ok. 2 minuty.

Krok 4

Usmażone naleśniki przełożyć na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

Krok 5

Naleśniki smażyć, aż skończy się całe ciasto. Podawać polane syropem klonowym, z owocami i posypane prażonym kokosem.

Tiramisu Truskawkowe

Krok 1

Wymieszać w misce twaróg sernikowy z mlekiem oraz cukrem pudrem na jednolitą masę pozbawioną grudek.

Krok 2

Biszkopty nasączyć kawą rozpuszczalną wymieszaną z wodą.

Krok 3

Umyć truskawki i oczyść z szypułek.

Krok 4

Tiramisu można przygotować podzielone na porcje w przezroczystych miseczkach lub kieliszkach do martini. Aby przygotować dużą porcję, należy użyć do tego prostokątnego lub kwadratowego naczynia.

Krok 5

Zacząć od wyłożenia dna naczynia warstwą namoczonych biszkoptów, później przełożyć kremem twarogowym i truskawkami. Ułożyć 2-3 takie warstwy (uzależnione jest to od wielkości naczynia). Na koniec tiramisu posypać startą gorzką czekoladą, włożyć do lodówki na min. 1-2 godziny, aby się dobrze schłodziło.

Warto wiedzieć

Nie musisz używać specjalnych biszkoptów do tiramisu, które są o wiele droższe, a niekoniecznie lepsze. Zamiast truskawek możesz użyć mango, malin, porzeczek…podążaj za sezonowością.

Mus kawowy

Krok 1

Wymieszać w kubełku twaróg z kawą, cukrem oraz kakao. Krem nie musi być idealnie wymieszany. Najlepiej będzie smakował, gdy powstaną smugi o różnym smaku. Mniej kawowe, bardziej słodkie i odwrotnie.

Krok 2

Mus podawać w szklankach przełożonych na zmianę z biszkoptami podobnie jak włoskie tiramisu. Mus można podawać ze świeżą miętą.

Lekki krem z białej czekolady z prażonym kokosem i musem ananasowym

Krok 1

Czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej. Połączyć czekoladę z mascarpone- masa powinna być jednolita i gładka.

Krok 2

Wiórki uprażyć na gorącej, suchej patelni- powinny być lekko rumiane. Ananasa obrać, pokroić na kawałki i zmiksować na jednolity, gładki mus przy pomocy blendera.

Krok 3

Deser ułożyć warstwowo: ⅓ kremu następnie ⅓ musu i ponownie ⅓ kremu. Desery chłodzić około 2 godzin. Przed podaniem wierzch deserów posypać kokosem i udekorować kilkoma listkami mięty.

Ciastka z fasoli

Krok 1

W przypadku użycia fasoli z puszki – należy dobrze ją odsączyć: najpierw na sitku, potem papierowymi ręcznikami.

Krok 2

Wszystkie składniki (poza czekoladą) przełożyć do naczynia i zblendować na gładką masę.

Krok 3

Ciastka nakładać łyżeczką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną tłuszczem, żeby nie przywarły.

Krok 4

Posypać je drobno pokruszoną czekoladą.

Krok 5

Piec przez 20 minut w 180 stopniach.

Krok 6

Po wyjęciu z piekarnika poczekać aż ciastka ostygną i zrobią się twarde.

Power kokosanki

Krok 1

Kaszę jaglaną ugotować w 400 ml mleka na bardzo wolnym ogniu, dodać laskę wanilii. Zostawić do momentu, aż kasza zmięknie, a mleko wyparuje.

Krok 2

Na patelni uprażyć 100g wiórków kokosowych i dodać do przestygniętej kaszy razem z miodem.

Krok 3

Na talerz wysypać resztę wiórków. Gdy kasza ostygnie, uformować kulki i obtoczyć w wiórkach.

Francuska tarta jabłkowa

Krok 1

Formę do tarty dokładnie wysmarować masłem, rozwałkować ciasto francuskie i równo wyłożyć formę.

Krok 2

Jabłka obrać i pokroić w ósemki, doprawić skórka otartą z limonki, sokiem z limonki i połową cukru.

Krok 3

Jabłka wyłożyć w formie spirali zaczynając od zewnętrznej krawędzi.

Krok 4

Piec przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza.

Krok 5

Śmietanę zmieszać z pozostałą ilością cukru, dodać 3 żółtka jaj i dokładnie wymieszać.

Krok 6

Wylać powstałą masę na jabłka i piec koleje 15 minut.

Fondant au chocolat

Krok 1

Masło i połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, dodać sól i odstawić.

Krok 2

Jajka oraz żółtka wymieszać trzepaczką, a następnie dodać do ciepłej (nie gorącej!) masy czekoladowo-maślanej. Dodać mąkę i wymieszać.

Krok 3

Foremkę silikonową do muffinek lub foremki do sufletów wysmarować masłem i oprószyć kakao. Najlepiej przy użyciu sitka. Wylać do nich przygotowaną masę aby sięgała centymetr poniżej brzegu foremki.

Krok 4

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu) na 8-10 minut. W zależności od piekarnika czas może ulec lekkiemu wydłużeniu lub skróceniu.

Warto wiedzieć

Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Podawaj z bitą śmietaną oraz ze świeżymi owocami lub konfiturą.

Facebook
Instagram
Sklep e-spar.pl
LinkedIn