Pieczeń rzymska
Krok 1
4 jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Cebulę, czosnek i pietruszkę drobno posiekać.
Krok 2
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć cebulę do zeszklenia. Dodać czosnek i smażyć kolejną minutę. Patelnię zdjąć z ognia.
Krok 3
Do mięsa mielonego dodać cebulę z czosnkiem, bułkę tartą, pietruszkę, surowe jajko,
musztardę i przyprawy. Wyrobić na gładką masę.
Krok 4
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę keksówkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Na dnie ułożyć połowę mięsa. Na środku ułożyć jajka. Przykryć resztą mięsa i uformować górkę. Wierzch posmarować musztardą. Wstawić do piekarnika i piec około 50 minut.
Kawa z jajem
Krok 1
Żółtko utrzeć z cukrem jak na kogel-mogel, następnie dodać dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej, zalać wrzątkiem i wymieszać.
Krok 2
Aby kawa pięknie się prezentowała należy pozostawić trochę ubitego żółtka z cukrem na wierzchu. Posypać cynamonem.
Majonez
Krok 1
Do wysokiego naczynia włożyć wszystkie składniki oprócz oleju. Umieścić w naczyniu ręczny blender tak, aby dotykał dna. Miksować składniki na bardzo niskich obrotach, powoli je zwiększając. Wolnym strumieniem wlewać do miski olej. Majonez będzie gotowy, gdy stanie się biały, gęsty i puszysty.
Mus Czekoladowy
Krok 1
Czekoladę połamać na kosteczki i rozpuścić w kąpieli wodnej.
Krok 2
Żółtko utrzeć z cukrem na biały puszysty krem i wymieszać z lekko przestudzoną czekoladą. Białko ubić z dodatkiem soli na sztywną pianę i połączyć z masą czekoladową delikatnie mieszając łyżką.
Krok 3
Nałożyć do szklaneczek i wstawić do lodówki na dwie godziny.
Banofee
Krok 1
Przygotować 6 słoików. Herbatniki drobno pokruszyć, wymieszać z masłem i ugnieść w rękach. Gdy masa jest zbita, wyłożyć nią każdy słoik mocno dociskając. Włożyć je do lodówki, aby spód zastygł.
Krok 2
Banany pokroić w plasterki. Do masy krówkowej dodać pokruszone w dłoni orzechy. Na herbatnikowy spód nałożyć około 200 g masy krówkowej, następnie pokrojone banany i resztę masy.
Krok 3
Śmietanę ubić z cukrem i nałożyć na ciasto. Czekoladę zetrzeć bezpośrednio na deser robiąc pyszną posypkę.
Sernik na zimno z trzech składników
Krok 1
Otworzyć puszkę z brzoskwiniami. Syrop przelać do rondelka, a brzoskwinie przełożyć do miseczki. Do syropu dolać tyle wody, aby razem otrzymać 600 ml płynu. Syrop z wodą zagotować.
Krok 2
Do zagotowanego syropu wsypać 3 galaretki. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia i odstawić do ostudzenia.
Krok 3
Do miski przełożyć ser z kubełka. Gorący płyn galaretkowy przelewać powoli do miski z serem, miksując na najmniejszych obrotach. Brzoskwinie pokroić w kostkę. Wylać masę serową na blachę. Na całej powierzchni lekko zgęstniałej masy ułożyć pokrojone brzoskwinie i zalać całość galaretką. Umieścić w lodówce na 3 godziny.
Angielskie ciasto cytrynowe
Krok 1
Nasmarować keksówkę masłem, a następnie wyłożyć papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C.
Krok 2
W małej misce wymieszać razem proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, mąkę i sól. W drugiej większej misce utrzeć masło z 225 gramami cukru do uzyskania puszystej masy. Następnie dodawać
po jednym jajku i za każdym razem ubijać do połączenia się wszystkich składników. Kolejno dolać mleko i ubijać. Masa może przypominać zsiadłe mleko. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, skórką z cytryny, solą i przelać do przygotowanej formy keksowej.
Krok 3
Ciasto cytrynowe piec przez 40 minut lub do uzyskania tak zwanego suchego patyczka. Wierzch ciasta powinien być również złotobrązowy i sprężysty. Odstawić na 10 minut.
Krok 4
W czasie studzenia ciasta pozostały cukier przesypać do miski wraz z sokiem z cytryny i ucierać ręcznie lub za pomocą miksera, tak aby powstała płynna masa przypominająca lukier.
Krok 5
Po 10 minutach studzenia ciasto ostrożnie wyjąć z formy. Usunąć papier do pieczenia i przełożyć na kratkę, aby całkowicie ostygło. Polać jeszcze ciepłe przygotowanym wcześniej lukrem.
Dorsz zapiekany z cytryną i rozmarynem
Krok 1
Rybę posypać świeżo zmielonym pieprzem z obydwu stron i posolić do smaku. Następnie pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Krok 2
Cytrynę umyć i pokroić w plasterki. Ułożyć je na rybie. Całość skropić oliwą i obłożyć obficie gałązkami rozmarynu.
Krok 3
Dorsza wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 25 minut bez przykrycia.
Ślimaczki z makiem
Krok 1
Pokruszone drożdże zalać ciepłym mlekiem. Dosypać pół szklanki mąki i wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia.
Krok 2
Żółtka utrzeć z cukrem na puch. Kiedy zaczyn urośnie, przełożyć go do masy jajecznej. Stopniowo dolewać olej i dokładając resztę mąki lekko miksować.
Krok 3
Zagnieść ciasto i odstawić je na godzinę w ciepłe miejsce, aby podrosło. Następnie rozwałkować je na gładki płat. Wyłożyć masę makową i rozprowadzić.
Krok 4
Zwinąć całość w roladę i pokroić na grube plastry. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, zostawiając niewielkie odstępy między plastrami. Piec ślimaki w nagrzanym piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180°C. Dobrze wystudzić i odłożyć w chłodne miejsce. Można polać je lukrem.
Babcina kapusta z grochem
Krok 1
Groch zalać wodą i odstawić na noc. Na drugi dzień przepłukać go, zalać litrem zimnej wody i gotować na wolnym ogniu do momentu, aż zacznie się rozpadać. Zebrać pianę, która powstanie na początku gotowania.
Krok 2
W międzyczasie posiekać kapustę, przełożyć do garnka, dodać przyprawy. Zalać szklanką wody i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut. Cebulę obrać i posiekać. Podsmażyć na maśle na złoty kolor, dodać cukier i wymieszać. Dodać cebulę do garnka z kapustą.
Krok 3
1/2 grochu rozgnieść widelcem, resztę pozostawić w całości. Dodać do kapusty. Całość dusić pod lekko uchylonym przykryciem na wolnym ogniu jeszcze 30 minut, podlać wodą, jeśli to konieczne, doprawić i dodać na koniec łyżkę masła do smaku.
Śledzie z cebulką jak za dawnych lat
Krok 1
Cebule obrać i pokroić w cienkie talarki. Przełożyć do miski i wymieszać z kilkoma łyżkami oleju, cukrem i octem.
Krok 2
Śledzie wypłukać i osuszyć na ręczniku papierowym. Pokroić w kawałki i wymieszać z cebulą.
Krok 3
Śledzia z cebulką, liśćmi laurowymi i zielem angielskim włożyć do słoika i dopełnić olejem. Odstawić na 48 godzin do lodówki.
Kutia
Krok 1
Mak zalany gorącym mlekiem i pszenicę wypłukaną i zalaną wodą, pozostawić na noc do napęcznienia. Następnego dnia pszenicę odcedzić, zalać świeżą wodą i ugotować do miękkości. Pszenica po ugotowaniu powinna być miękka, ale nie rozgotowana. Odcedzić i ostudzić.
Krok 2
Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą, dobrze odcisnąć, zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach.
Krok 3
Do maku dodać miód, ziarenka z wanilii i posiekane bakalie. Następnie wymieszać z pszenicą. W razie potrzeby dodać więcej miodu do smaku.
Korzenna kawa mrożona
Krok 1
W najpiękniejszym świątecznym kubku zaparzyć ulubioną kawę i dodać do niej pół łyżeczki przyprawy piernikowej.
Krok 2
Następnie dodać gałkę lodów śmietankowych. Zetrzeć na nie czekoladę. Ozdobić napój laską cynamonu i anyżem.
Roladki schabowe ze śliwką
Krok 1
Schab rozbić cieńko. Oprószyć solą, pieprzem oraz majerankiem.
Krok 2
Na każdym kotlecie ułożyć 4 suszone śliwki. Mięso ciasno zwinąć w ruloniki. Każdą roladkę owinąć plasterkiem wędzonego boczku.
Krok 3
Na patelni rozgrzać masło. Roladki obsmażyć z każdej strony na mocno rumiany kolor. Następnie całość zalać bulionem, przykryć i dusić na niewielkim ogniu przez około 30 minut, co jakiś czas obracając roladki. Powstały sos doprawić do smaku i zaciągnąć mąką oraz śmietaną.
Krok 4
Roladki posypać zieloną pietruszką lub innymi ulubionymi ziołami.
Rolada szpinakowa z łososiem
Krok 1
Szpinak rozmrozić na patelni i odsączyć z wody.
Krok 2
Oddzielić żółtka od białek. Szpinak wymieszać z żółtkami, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Ubić na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli, następnie połączyć ją z masą szpinakową.
Krok 3
Tak powstałe ciasto rozprowadzić na prostokątnej blasze wyłożonej woskowanym papierem do pieczenia. Piec przez 20 minut w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem. Ciasto powinno się lekko zarumienić.
Krok 4
Szpinakowy biszkopt wyjąć z piekarnika i ostudzić. Posmarować go serkiem, posypać koperkiem, Poukładać plastry łososia i zwinąć ciasto. Gotową roladę zawinąć w folię i wstawić na 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki roladę pokroić w plastry o szerokości 2 cm.
Bigos z suszonymi morelami i śliwkami
Krok 1
Suszone grzyby zalać ciepłą wodą i odstawić do namoczenia, rozgrzać na patelni łyżkę oleju i wsypać boczek, pokrojoną w kostkę kiełbasę i cebulę w piórka i następnie smażyć przez 5-7 minut.
Krok 2
Przełożyć wszystko do garnka z grubym dnem, wlać bulion, zagotować i trzymać na ogniu przez 50 minut.
Krok 3
Kapustę dodać do mięsa, wymieszać i gotować 35 minut pod przykryciem.
Krok 4
Dodać suszone grzyby z wodą, śliwki, morele i przyprawy i kontynuować gotowanie przez 30 minut.
Krok 5
Całość uzupełnić passatą pomidorową, dokładnie zamieszać i gotować jeszcze przez godzinę.
Sałatka śledziowa
Krok 1
Ziemniaki i buraki umyć i ugotować do miękkości w oddzielnych garnkach. Wystudzone obrać ze skórki i pokroić w cienkie półksiężyce.
Krok 2
Cebule pokroić w piórka.
Krok 3
Płaty śledziowe opłukać pod bieżącą wodą i pokroić w kostkę.
Krok 4
Koperek pokroić, część pozostawić do ozdoby.
Krok 5
Wszystkie składniki połączyć, doprawić solą i pieprzem.
Krok 6
Podawać od razu albo zostawić na 15 min, aby smaki się przegryzły.
Krok 7
Przed podaniem udekorować pozostałym koperkiem.
Kutia
Krok 1
Wieczorem wypłukać pszenicę, zalać wrzącą wodą, odstawić na noc. Rano zagotować, odcedzić, wlać świeżą wodę i gotować do miękkości (ok. 3 – 4 godz.). Po tym odcedzić.
Krok 2
Rodzynki i orzechy sparzyć wrzątkiem. Odcedzić.
Krok 3
Pszenicę połączyć z masą makową.
Krok 4
Dodać ekstrakt migdałowy, rodzynki, ćwiartki orzechów włoskich i wymieszać ze śmietanką. Jeśli trzeba, dodatkowo dosłodzić płynnym miodem.
Krok 5
Przed podaniem wstawić na kilka godzin do lodówki.
Krok 6
Przed podaniem na stół udekorować cząstkami pomarańczy.
Makowiec
Krok 1
Do miski wsypać mąkę, zrobić dołek, wkruszyć drożdże i posypać cukrem. Do dołka powoli wlewać ciepłe mleko, cały czas mieszając. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 min do wyrośnięcia.
Krok 2
Dodać jajka i delikatnie wymieszać. Dodać roztopione, ciepłe masło i wyrabiać ciasto przez ok. 10 – 15 min, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować kulę, zostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.
Krok 3
Masę makową wymieszać z bułką tartą.
Krok 4
Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, delikatnie wymieszać z masą.
Krok 5
Ciasto chwilę powyrabiać, podzielić na 2 części. Rozwałkować jedną część na prostokąt o wym. ok. 30 x 35 cm, wyłożyć połowę masy makowej z zachowaniem ok. 1,5 cm wolnego brzegu.
Krok 6
Roladę zwinąć ciasno wzdłuż dłuższego boku i zlepić brzegi.
Krok 7
Położyć na natłuszczonym papierze i zawinąć w papier, zostawiając w środku ok. 2 cm wolnej przestrzeni na wyrośnięcie ciasta. To samo zrobić z drugim kawałkiem ciasta.
Krok 8
Obydwa kawałki (wraz z papierem) położyć na dużej blaszce do pieczenia i odstawić na ok. 20 min do podrośnięcia.
Krok 9
Piec przez 35 min w 180 stopniach. Po przestudzeniu polać lukrem: gorący sok z cytryny wymieszać ze skórką pomarańczową, stopniowo dodając cukier puder.
Kapusta z grzybami i śliwkami
Krok 1
Grzyby wypłukać, zalać 1,5 szklanki wody i odstawić do namoczenia na kilka godzin. Po tym czasie wylać wodę, wlać 1,5 szklanki świeżej, posolić i gotować przez ok. 30 minut, aż grzyby zmiękną.
Krok 2
Oddzielić grzyby od powstałego wywaru (nie wylewać!) i pokroić na mniejsze kawałki.
Krok 3
Kapustę odcisnąć i posiekać, włożyć do garnka i zalać wywarem z grzybów. Wlać 1,5 szklanki bulionu, dodać listek laurowy i ziele angielskie. Całość pogotować przez chwilę w odkrytym garnku na większym ogniu. Następnie zmniejszyć ogień i pod przykryciem gotować na małym ogniu do miękkości przez ok. 45 minut.
Krok 4
Kiełbasę pokroić w grubsze plastry. Marchew obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Suszone śliwki pokroić w paski.
Krok 5
Na patelni na klarowanym maśle poddusić kiełbasę, zaraz potem dodać marchew i suszone śliwki. Całość dodać do gotującej się kapusty na 10 min przed końcem jej gotowania.
Krok 6
Grzyby dodać do ugotowanej kapusty, wymieszać i zagotować. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru.