Bigos z suszonymi morelami i śliwkami

Krok 1

Suszone grzyby zalać ciepłą wodą i odstawić do namoczenia, rozgrzać na patelni łyżkę oleju i wsypać boczek, pokrojoną w kostkę kiełbasę i cebulę w piórka i następnie smażyć przez 5-7 minut.

Krok 2

Przełożyć wszystko do garnka z grubym dnem, wlać bulion, zagotować i trzymać na ogniu przez 50 minut.

Krok 3

Kapustę dodać do mięsa, wymieszać i gotować 35 minut pod przykryciem.

Krok 4

Dodać suszone grzyby z wodą, śliwki, morele i przyprawy i kontynuować gotowanie przez 30 minut.

Krok 5

Całość uzupełnić passatą pomidorową, dokładnie zamieszać i gotować jeszcze przez godzinę.

Sałatka śledziowa

Krok 1

Ziemniaki i buraki umyć i ugotować do miękkości w oddzielnych garnkach. Wystudzone obrać ze skórki i pokroić w cienkie półksiężyce.

Krok 2

Cebule pokroić w piórka.

Krok 3

Płaty śledziowe opłukać pod bieżącą wodą i pokroić w kostkę.

Krok 4

Koperek pokroić, część pozostawić do ozdoby.

Krok 5

Wszystkie składniki połączyć, doprawić solą i pieprzem.

Krok 6

Podawać od razu albo zostawić na 15 min, aby smaki się przegryzły.

Krok 7

Przed podaniem udekorować pozostałym koperkiem.

Kutia

Krok 1

Wieczorem wypłukać pszenicę, zalać wrzącą wodą, odstawić na noc. Rano zagotować, odcedzić, wlać świeżą wodę i gotować do miękkości (ok. 3 – 4 godz.). Po tym odcedzić.

Krok 2

Rodzynki i orzechy sparzyć wrzątkiem. Odcedzić.

Krok 3

Pszenicę połączyć z masą makową.

Krok 4

Dodać ekstrakt migdałowy, rodzynki, ćwiartki orzechów włoskich i wymieszać ze śmietanką. Jeśli trzeba, dodatkowo dosłodzić płynnym miodem.

Krok 5

Przed podaniem wstawić na kilka godzin do lodówki.

Krok 6

Przed podaniem na stół udekorować cząstkami pomarańczy.

Makowiec

Krok 1

Do miski wsypać mąkę, zrobić dołek, wkruszyć drożdże i posypać cukrem. Do dołka powoli wlewać ciepłe mleko, cały czas mieszając. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 min do wyrośnięcia.

Krok 2

Dodać jajka i delikatnie wymieszać. Dodać roztopione, ciepłe masło i wyrabiać ciasto przez ok. 10 – 15 min, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować kulę, zostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.

Krok 3

Masę makową wymieszać z bułką tartą.

Krok 4

Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, delikatnie wymieszać z masą.

Krok 5

Ciasto chwilę powyrabiać, podzielić na 2 części. Rozwałkować jedną część na prostokąt o wym. ok. 30 x 35 cm, wyłożyć połowę masy makowej z zachowaniem ok. 1,5 cm wolnego brzegu.

Krok 6

Roladę zwinąć ciasno wzdłuż dłuższego boku i zlepić brzegi.

Krok 7

Położyć na natłuszczonym papierze i zawinąć w papier, zostawiając w środku ok. 2 cm wolnej przestrzeni na wyrośnięcie ciasta. To samo zrobić z drugim kawałkiem ciasta.

Krok 8

Obydwa kawałki (wraz z papierem) położyć na dużej blaszce do pieczenia i odstawić na ok. 20 min do podrośnięcia.

Krok 9

Piec przez 35 min w 180 stopniach. Po przestudzeniu polać lukrem: gorący sok z cytryny wymieszać ze skórką pomarańczową, stopniowo dodając cukier puder.

Kapusta z grzybami i śliwkami

Krok 1

Grzyby wypłukać, zalać 1,5 szklanki wody i odstawić do namoczenia na kilka godzin. Po tym czasie wylać wodę, wlać 1,5 szklanki świeżej, posolić i gotować przez ok. 30 minut, aż grzyby zmiękną.

Krok 2

Oddzielić grzyby od powstałego wywaru (nie wylewać!) i pokroić na mniejsze kawałki.

Krok 3

Kapustę odcisnąć i posiekać, włożyć do garnka i zalać wywarem z grzybów. Wlać 1,5 szklanki bulionu, dodać listek laurowy i ziele angielskie. Całość pogotować przez chwilę w odkrytym garnku na większym ogniu. Następnie zmniejszyć ogień i pod przykryciem gotować na małym ogniu do miękkości przez ok. 45 minut.

Krok 4

Kiełbasę pokroić w grubsze plastry. Marchew obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Suszone śliwki pokroić w paski.

Krok 5

Na patelni na klarowanym maśle poddusić kiełbasę, zaraz potem dodać marchew i suszone śliwki. Całość dodać do gotującej się kapusty na 10 min przed końcem jej gotowania.

Krok 6

Grzyby dodać do ugotowanej kapusty, wymieszać i zagotować. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru.

Facebook
Instagram
Sklep e-spar.pl
LinkedIn