facebook - skrypt piksela

Francuska tarta jabłkowa

Krok 1

Formę do tarty dokładnie wysmarować masłem, rozwałkować ciasto francuskie i równo wyłożyć formę.

Krok 2

Jabłka obrać i pokroić w ósemki, doprawić skórka otartą z limonki, sokiem z limonki i połową cukru.

Krok 3

Jabłka wyłożyć w formie spirali zaczynając od zewnętrznej krawędzi.

Krok 4

Piec przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza.

Krok 5

Śmietanę zmieszać z pozostałą ilością cukru, dodać 3 żółtka jaj i dokładnie wymieszać.

Krok 6

Wylać powstałą masę na jabłka i piec koleje 15 minut.

Łosoś pieczony z cytryną

Krok 1

Łososia umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i przyprawić pieprzem cytrynowym i solą. Odstawić na godzinę do lodówki. Cytrynę umyć i sparzyć.

Krok 2

Filety obłożyć plastrami cytryny oraz pokrojoną pietruszką. Zawinąć dokładnie w folię aluminiową i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Krok 3

Łososia piec w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut. Serwować go z gotowanymi, smażonymi lub duszonymi warzywami. Najlepiej wybrać szpinak, brokuły lub zielone szparagi.

Mousaka

Krok 1

Piekarnik nagrzać do 180 °C i wstawić wodę do gotowania ziemniaków.

Krok 2

Cienko pokrojone bakłażany posolić, wyłożyć na dużą, wyłożoną papierem do pieczenia blachę, skropić oliwą z oliwek, wstawić do piekarnika.

Krok 3

Piec ok 15 min, bakłażany muszą być już miękkie – dojdą w zapiekance.

Krok 4

Gdy bakłażany znajdują się w piekarniku, w osolonej wodzie ugotować pokrojone w plastry ziemniaki i je odcedzić.

Krok 5

Na dużej patelni podsmażyć na oliwie cebulę, gdy się zeszkli dodać do niej czosnek, a następnie mięso mielone, sól, pieprz oraz pozostałe przyprawy. Smażyć, rozdrabniając łyżką większe kawałki – mięso powinno wyglądać jak do spaghetti bolognese. Dodać pomidory z puszki, smażyć na wolnym ogniu jeszcze 10 – 15 minut. Skosztować i doprawić do smaku wedle uznania solą, pieprzem i odrobiną cukru.

Krok 6

Złożyć elementy mousaki. Na samo dno żaroodpornej formy wyłożyć kolejno: wszystkie ziemniaki, warstwę mięsa, warstwę bakłażanów, mięsa, znów bakłażanów – tak żeby na górze wykończyć plasterkami bakłażana.

Krok 7

Przygotować sos beszamelowy. W garnuszku roztopić masło, dodać mąkę, wymieszać na gładką masę. Stopniowo dolewać mleka, cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Krok 8

Gotowym beszamelem polać zapiekankę.

Krok 9

Wstawić do piekarnika na ok 40 min. Wierzch musaki powinien nabrać złotobrązowego koloru. Podawać gorącą.

Yakiton, czyli japońskie szaszłyki w glazurze na bazie piwa

Krok 1

Do garnka wlać piwo, sos sojowy, sok z limonki, dodać cukier. Wygotować powoli do około 20% objętości. Sos powinien być gęsty i zawiesisty.

Krok 2

Wystudzonym sosem zalać pokrojoną w małe kostki karkówkę i marynować minimum dwie godziny (najlepiej całą noc).

Krok 3

Zlać marynatę do osobnego naczynia, a mięso nabijać na patyczki, na przemian z kawałkami dymki pokrojonej w paski.

Krok 4

Nagrzać grill w piecu do maksymalnej temperatury. Wstawić szaszłyki w naczyniu żaroodpornym pod samą grzałkę i co 2 minuty smarować szaszłyki pozostałą marynatą.

Krok 5

Szaszłyki powinny się lekko skarmelizować i wyglądać na lekko przypalone. Jest to skarmelizowany cukier, który nadaje dodatkowego smaku.

Krok 6

Po 15 minutach w piecu szaszłyki wyjąć, posypać uprażonym sezamem i posiekaną dymką. Podawać z zimnym piwem.

Burgundzki gulasz wołowy z tłuczonym selerem

Krok 1

Mięso pokroić w grubą kostkę, obsmażyć na oleju, dodać posiekana szalotkę, pokrojony boczek, marchew pokrojoną w kostkę, pieczarki i paprykę.

Krok 2

Zalać 500 ml czerwonego wina i gotować na wolnym ogniu minimum godzinę.

Krok 3

Selera obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce masła.

Krok 4

Dodać mleko i śmietanę, gotować około 20 minut, aż seler zmięknie.

Krok 5

Selera ugniatać tłuczkiem do ziemniaków, doprawić solą i pieprzem. Podawać razem z gulaszem.

Karkówka w sosie piwno-cebulowym

Krok 1

Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Doprawić solą, pieprzem i odstawić na około pół godziny.

Krok 2

Cebulę pokroić w piórka. W głębokim naczyniu mięso i cebulę obsmażyć na łyżce masła, aż się zarumienią.

Krok 3

Dodać łyżkę masła, podlać piwem i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa – ok. 1 h.

Krok 4

Doprawić do smaku i podawać z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami.

Żeberka BBQ

Krok 1

Żeberka umyć, osuszyć i usunąć błony. Podzielić żeberka na porcje z 2-3 kostkami.

Krok 2

Czosnek obrać, rozgnieść i zmiksować w blenderze lub utrzeć wraz z drobno posiekaną cebulą, oliwą, sosem sojowym, miodem, cukrem trzcinowym, ketchupem, musztardą, octem balsamicznym, chili (można usunąć pestki dla złagodzenia ostrości) oraz przyprawą 5 smaków.

Krok 3

Przygotowaną marynatą polać żeberka i  mocno wetrzeć rękoma. Odstawić żeberka do marynowania na min. 3 godziny a najlepiej na całą noc w naczyniu szczelnie przykrytym folią spożywczą.

Krok 4

Rozgrzać grill lub piekarnik do temp 180°C , żeberka spakować w szczelnie zamknięte pakuneczki z folii aluminiowej i grillować przez 1,5 godziny.

Krok 5

Upieczone żeberka powinny być miękkie i soczyste. Przed podaniem posmarować ponownie marynatą i posypać kolendrą.

Warto wiedzieć

Żeberka podawaj z kolbą kukurydzy i ryżem. Przed podaniem żeberka posyp posiekanymi orzeszkami ziemnymi

Facebook
Instagram
Sklep e-spar.pl
LinkedIn
YouTube