Francuska tarta jabłkowa
Krok 1
Formę do tarty dokładnie wysmarować masłem, rozwałkować ciasto francuskie i równo wyłożyć formę.
Krok 2
Jabłka obrać i pokroić w ósemki, doprawić skórka otartą z limonki, sokiem z limonki i połową cukru.
Krok 3
Jabłka wyłożyć w formie spirali zaczynając od zewnętrznej krawędzi.
Krok 4
Piec przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza.
Krok 5
Śmietanę zmieszać z pozostałą ilością cukru, dodać 3 żółtka jaj i dokładnie wymieszać.
Krok 6
Wylać powstałą masę na jabłka i piec koleje 15 minut.
Łosoś pieczony z cytryną
Krok 1
Łososia umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i przyprawić pieprzem cytrynowym i solą. Odstawić na godzinę do lodówki. Cytrynę umyć i sparzyć.
Krok 2
Filety obłożyć plastrami cytryny oraz pokrojoną pietruszką. Zawinąć dokładnie w folię aluminiową i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Krok 3
Łososia piec w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut. Serwować go z gotowanymi, smażonymi lub duszonymi warzywami. Najlepiej wybrać szpinak, brokuły lub zielone szparagi.
Mousaka
Krok 1
Piekarnik nagrzać do 180 °C i wstawić wodę do gotowania ziemniaków.
Krok 2
Cienko pokrojone bakłażany posolić, wyłożyć na dużą, wyłożoną papierem do pieczenia blachę, skropić oliwą z oliwek, wstawić do piekarnika.
Krok 3
Piec ok 15 min, bakłażany muszą być już miękkie – dojdą w zapiekance.
Krok 4
Gdy bakłażany znajdują się w piekarniku, w osolonej wodzie ugotować pokrojone w plastry ziemniaki i je odcedzić.
Krok 5
Na dużej patelni podsmażyć na oliwie cebulę, gdy się zeszkli dodać do niej czosnek, a następnie mięso mielone, sól, pieprz oraz pozostałe przyprawy. Smażyć, rozdrabniając łyżką większe kawałki – mięso powinno wyglądać jak do spaghetti bolognese. Dodać pomidory z puszki, smażyć na wolnym ogniu jeszcze 10 – 15 minut. Skosztować i doprawić do smaku wedle uznania solą, pieprzem i odrobiną cukru.
Krok 6
Złożyć elementy mousaki. Na samo dno żaroodpornej formy wyłożyć kolejno: wszystkie ziemniaki, warstwę mięsa, warstwę bakłażanów, mięsa, znów bakłażanów – tak żeby na górze wykończyć plasterkami bakłażana.
Krok 7
Przygotować sos beszamelowy. W garnuszku roztopić masło, dodać mąkę, wymieszać na gładką masę. Stopniowo dolewać mleka, cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Krok 8
Gotowym beszamelem polać zapiekankę.
Krok 9
Wstawić do piekarnika na ok 40 min. Wierzch musaki powinien nabrać złotobrązowego koloru. Podawać gorącą.
Yakiton, czyli japońskie szaszłyki w glazurze na bazie piwa
Krok 1
Do garnka wlać piwo, sos sojowy, sok z limonki, dodać cukier. Wygotować powoli do około 20% objętości. Sos powinien być gęsty i zawiesisty.
Krok 2
Wystudzonym sosem zalać pokrojoną w małe kostki karkówkę i marynować minimum dwie godziny (najlepiej całą noc).
Krok 3
Zlać marynatę do osobnego naczynia, a mięso nabijać na patyczki, na przemian z kawałkami dymki pokrojonej w paski.
Krok 4
Nagrzać grill w piecu do maksymalnej temperatury. Wstawić szaszłyki w naczyniu żaroodpornym pod samą grzałkę i co 2 minuty smarować szaszłyki pozostałą marynatą.
Krok 5
Szaszłyki powinny się lekko skarmelizować i wyglądać na lekko przypalone. Jest to skarmelizowany cukier, który nadaje dodatkowego smaku.
Krok 6
Po 15 minutach w piecu szaszłyki wyjąć, posypać uprażonym sezamem i posiekaną dymką. Podawać z zimnym piwem.
Burgundzki gulasz wołowy z tłuczonym selerem
Krok 1
Mięso pokroić w grubą kostkę, obsmażyć na oleju, dodać posiekana szalotkę, pokrojony boczek, marchew pokrojoną w kostkę, pieczarki i paprykę.
Krok 2
Zalać 500 ml czerwonego wina i gotować na wolnym ogniu minimum godzinę.
Krok 3
Selera obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce masła.
Krok 4
Dodać mleko i śmietanę, gotować około 20 minut, aż seler zmięknie.
Krok 5
Selera ugniatać tłuczkiem do ziemniaków, doprawić solą i pieprzem. Podawać razem z gulaszem.
Karkówka w sosie piwno-cebulowym
Krok 1
Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Doprawić solą, pieprzem i odstawić na około pół godziny.
Krok 2
Cebulę pokroić w piórka. W głębokim naczyniu mięso i cebulę obsmażyć na łyżce masła, aż się zarumienią.
Krok 3
Dodać łyżkę masła, podlać piwem i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa – ok. 1 h.
Krok 4
Doprawić do smaku i podawać z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami.
Żeberka BBQ
Krok 1
Żeberka umyć, osuszyć i usunąć błony. Podzielić żeberka na porcje z 2-3 kostkami.
Krok 2
Czosnek obrać, rozgnieść i zmiksować w blenderze lub utrzeć wraz z drobno posiekaną cebulą, oliwą, sosem sojowym, miodem, cukrem trzcinowym, ketchupem, musztardą, octem balsamicznym, chili (można usunąć pestki dla złagodzenia ostrości) oraz przyprawą 5 smaków.
Krok 3
Przygotowaną marynatą polać żeberka i mocno wetrzeć rękoma. Odstawić żeberka do marynowania na min. 3 godziny a najlepiej na całą noc w naczyniu szczelnie przykrytym folią spożywczą.
Krok 4
Rozgrzać grill lub piekarnik do temp 180°C , żeberka spakować w szczelnie zamknięte pakuneczki z folii aluminiowej i grillować przez 1,5 godziny.
Krok 5
Upieczone żeberka powinny być miękkie i soczyste. Przed podaniem posmarować ponownie marynatą i posypać kolendrą.
Warto wiedzieć
Żeberka podawaj z kolbą kukurydzy i ryżem. Przed podaniem żeberka posyp posiekanymi orzeszkami ziemnymi