Tort marchwiowy
Marchew obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, dno i boki smarujemy masłem.
Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo mąkę i olej, na końcu marchew, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Pieczemy ok. 40 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone – jeśli nie, dopiekamy kolejne 10 minut i sprawdzamy ponownie. Wyjmujemy ciasto i studzimy.
W czasie, gdy ciasto się piecze prażymy płatki migdałowe. Na suchą patelnię wkładamy płatki migdałowe i delikatnie mieszając prażymy do zezłocenia. Studzimy.
Ostudzone ciasto przekrawamy na pół (najlepiej długim nożem z piłką). Pierwszy blat smarujemy powidłami śliwkowymi. Przykrywamy drugim blatem. Masło ucieramy z cukrem i serkiem Philadephia na puszystą masę. Gotowym kremem smarujemy równomiernie wierzch i boki tortu, a następnie obsypujemy złotymi płatkami migdałowymi. Przechowujemy w lodówce.
Mousaka
Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 180 °C i wstawienia wody do gotowania ziemniaków.
Cienko (naprawdę cienko!) pokrojone bakłażany solimy, wykładamy na dużą, wyłożoną papierem do pieczenia blachę, skrapiamy oliwą z oliwek, wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy ok 15 min, bakłażany muszą być już miękkie – dojdą w zapiekance.
Gdy bakłażany znajdują się w piekarniku, gotujemy w osolonej wodzie pokrojone w plastry ziemniaki. Odcedzamy je.
Na dużej patelni podsmażamy na oliwie cebulę, gdy się zeszkli dodajemy do niej czosnek, a następnie mięso mielone, sól, pieprz oraz pozostałe przyprawy. Smażymy, rozdrabniając łyżką większe kawałki – mięso powinno wyglądać jak do spaghetti bolognese. Dodajemy pomidory z puszki, smażymy na wolnym ogniu jeszcze 10 – 15 minut. Kosztujemy i doprawiamy do smaku wedle uznania solą, pieprzem i odrobiną cukru.
Składamy elementy mousaki. Na samo dno żaroodpornej formy wykładamy kolejno: wszystkie ziemniaki, warstwę mięsa, warstwę bakłażanów, mięsa, znów bakłażanów – tak żeby na górze wykończyć plasterkami bakłażana.
Przygotowujemy sos beszamelowy. W garnuszku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy na gładką masę. Stopniowo dolewamy mleka, cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Gotowym beszamelem polewamy zapiekankę.
Wstawiamy do piekarnika na ok 40 min. Wierzch musaki powinien nabrać złotobrązowego koloru.
Podajemy gorącą.
Żeberka BBQ
Żeberka umyj, osusz i usuń błony. Podziel żeberka na porcje z 2-3 kostkami.
Czosnek obierz, rozgnieć i zmiksuj w blenderze lub utrzyj wraz z drobno posiekaną cebulą, oliwą, sosem sojowym, miodem, cukrem trzcinowym, ketchupem, musztardą, octem balsamicznym, chili (usuń pestki jeśli nie lubisz ostrych potraw) oraz przyprawą 5 smaków.
Przygotowaną marynatą polej żeberka i mocno wetrzyj rękoma. Odstaw żeberka do marynowania na min. 3 godziny a najlepiej na całą noc w naczyniu szczelnie przykrytym folią spożywczą.
Rozgrzej grill lub piekarnik do temp 180°C , żeberka spakuj w szczelnie zamknięte pakuneczki z folii aluminiowej i grilluj przez 1,5 godziny.
Upieczone żeberka powinny być miękkie i soczyste. Przed podaniem posmaruj ponownie marynatą i posyp kolendrą.
Warto wiedzieć
Żeberka podawaj z kolbą kukurydzy i ryżem. Przed podaniem żeberka posyp posiekanymi orzeszkami ziemnymi
Francuska tarta jabłkowa
1. Formę do tarty dokładnie wysmarowac masłem, rozwałkować ciasto francuskie i równo wyłożyć formę.
2. Jabłka obrać i pokroić w ósemki, doprawić skórka otartą z limonki, sokiem z limonki i połową cukru.
3. Jabłka wyłożyć w formie spirali zaczynając od zewnętrznej krawędzi.
4. Piec przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza.
5. Śmietanę zmieszać z pozostałą ilością cukru, dodać 3 żółtka jaj i dokładnie wymieszać.
6. Wylać powstałą masę na jabłka i piec koleje 15 minut.