Tort marchwiowy

Marchew obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach.

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, dno i boki smarujemy masłem.

Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo mąkę i olej, na końcu marchew, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Pieczemy ok. 40 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone – jeśli nie, dopiekamy kolejne 10 minut i sprawdzamy ponownie. Wyjmujemy ciasto i studzimy.

W czasie, gdy ciasto się piecze prażymy płatki migdałowe. Na suchą patelnię wkładamy płatki migdałowe i delikatnie mieszając prażymy do zezłocenia. Studzimy.

Ostudzone ciasto przekrawamy na pół (najlepiej długim nożem z piłką). Pierwszy blat smarujemy powidłami śliwkowymi. Przykrywamy drugim blatem. Masło ucieramy z cukrem i serkiem Philadephia na puszystą masę. Gotowym kremem smarujemy równomiernie wierzch i boki tortu, a następnie obsypujemy złotymi płatkami migdałowymi. Przechowujemy w lodówce.

Łosoś pieczony z cytryną

  1. Łososia myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i przyprawiamy pieprzem cytrynowym i solą. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Cytrynę myjemy i sparzamy.
  2. Filety obkładamy plastrami cytryny oraz pokrojoną pietruszką. Zawijamy dokładnie w folię aluminiową i przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.
  3. Łososia pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut. Serwujemy go z gotowanymi, smażonymi lub duszonymi warzywami. Najlepiej wybrać szpinak, brokuły lub zielone szparagi.

Mousaka

Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 180 °C i wstawienia wody do gotowania ziemniaków.

Cienko (naprawdę cienko!) pokrojone bakłażany solimy, wykładamy na dużą, wyłożoną papierem do pieczenia blachę, skrapiamy oliwą z oliwek, wstawiamy do piekarnika.

Pieczemy ok 15 min, bakłażany muszą być już miękkie – dojdą w zapiekance.

Gdy bakłażany znajdują się w piekarniku, gotujemy w osolonej wodzie pokrojone w plastry ziemniaki. Odcedzamy je.

Na dużej patelni podsmażamy na oliwie cebulę, gdy się zeszkli dodajemy do niej czosnek, a następnie mięso mielone, sól, pieprz oraz pozostałe przyprawy. Smażymy, rozdrabniając łyżką większe kawałki – mięso powinno wyglądać jak do spaghetti bolognese. Dodajemy pomidory z puszki, smażymy na wolnym ogniu jeszcze 10 – 15 minut. Kosztujemy i doprawiamy do smaku wedle uznania solą, pieprzem i odrobiną cukru.

Składamy elementy mousaki. Na samo dno żaroodpornej formy wykładamy kolejno: wszystkie ziemniaki, warstwę mięsa, warstwę bakłażanów, mięsa, znów bakłażanów – tak żeby na górze wykończyć plasterkami bakłażana.

Przygotowujemy sos beszamelowy. W garnuszku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy na gładką masę. Stopniowo dolewamy mleka, cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Gotowym beszamelem polewamy zapiekankę.

Wstawiamy do piekarnika na ok 40 min. Wierzch musaki powinien nabrać złotobrązowego koloru.

Podajemy gorącą.

Yakiton, czyli japońskie szaszłyki w glazurze na bazie piwa

  1. Do garnka wlać piwo, sos sojowy, sok z limonki. Wygotować powoli do około 20% objętości. Sos powinien być gęsty i zawiesisty.
  2. Wystudzonym sosem zalać pokrojoną w małe kostki karkówkę i marynować minimum dwie godziny (najlepiej całą noc).
  3. Zlać marynatę do osobnego naczynia, a mięso nabijać na patyczki, na przemian z kawałkami dymki pokrojonej w paski.
  4. Nagrzać grill w piecu do maksymalnej temperatury. Wstawić szaszłyki w naczyniu żaroodpornym pod samą grzałkę i co 2 minuty smarować szaszłyki pozostałą marynatą.
  5. Szaszłyki powinny się lekko skarmelizować i wyglądać na lekko przypalone. Jest to skarmelizowany cukier, który nadaje dodatkowego smaku.
  6. Po 15 minutach w piecu szaszłyki wyjąć, posypać uprażonym sezamem i posiekaną dymką. Podawać z zimnym piwem!

Burgundzki gulasz wołowy z tłuczonym selerem

  1. Mięso pokroić w grubą kostkę, obsmażyć na oleju, dodać posiekana szalotkę, pokrojony boczek, marchew pokrojoną w kostkę, pieczarki i paprykę.
  2. Zalać 500 ml czerwonego wina i gotować na wolnym ogniu minimum godzinę.
  3. Selera obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce masła.
  4. Dodać mleko i śmietanę, gotować około 20 minut, aż seler zmięknie.
  5. Selera ugniatać tłuczkiem do ziemniaków, doprawić solą i pieprzem.
  6. Podawać razem z gulaszem.

Karkówka w sosie piwno-cebulowym

  1. Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Doprawiamy solą, pieprzem i odstawiamy na około pół godziny.
  2. Cebulę kroimy w piórka
  3. W głębokim naczyniu mięso i cebulę obsmażamy na łyżce masła, aż się zarumienią.
  4. Dodajemy łyżkę masła, podlewamy piwem i dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa – ok. 1 h.
  5. Doprawiamy do smaku i podajemy z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami.

Żeberka BBQ

Żeberka umyj, osusz i usuń błony. Podziel żeberka na porcje z 2-3 kostkami.

Czosnek obierz, rozgnieć i zmiksuj w blenderze lub utrzyj wraz z drobno posiekaną cebulą, oliwą, sosem sojowym, miodem, cukrem trzcinowym, ketchupem, musztardą, octem balsamicznym, chili (usuń pestki jeśli nie lubisz ostrych potraw) oraz przyprawą 5 smaków.

Przygotowaną marynatą polej żeberka i  mocno wetrzyj rękoma. Odstaw żeberka do marynowania na min. 3 godziny a najlepiej na całą noc w naczyniu szczelnie przykrytym folią spożywczą.

Rozgrzej grill lub piekarnik do temp 180°C , żeberka spakuj w szczelnie zamknięte pakuneczki z folii aluminiowej i grilluj przez 1,5 godziny.

Upieczone żeberka powinny być miękkie i soczyste. Przed podaniem posmaruj ponownie marynatą i posyp kolendrą.

 

Warto wiedzieć

Żeberka podawaj z kolbą kukurydzy i ryżem. Przed podaniem żeberka posyp posiekanymi orzeszkami ziemnymi

Francuska tarta jabłkowa

1. Formę do tarty dokładnie wysmarowac masłem, rozwałkować ciasto francuskie i równo wyłożyć formę.
2. Jabłka obrać i pokroić w ósemki, doprawić skórka otartą z limonki, sokiem z limonki i połową cukru.
3. Jabłka wyłożyć w formie spirali zaczynając od zewnętrznej krawędzi.
4. Piec przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza.
5. Śmietanę zmieszać z pozostałą ilością cukru, dodać 3 żółtka jaj i dokładnie wymieszać.
6. Wylać powstałą masę na jabłka i piec koleje 15 minut.