Klopsiki w sosie pomidorowym i pieczone frytki z batatów

  1. Mięso mielone dokładnie wymieszaj z jajkiem, wodą, solą i pieprzem. Wyrób dokładnie masę i formuj klopsiki.
  2. W międzyczasie obierz bataty i pokrój w cienkie słupki. Posyp solą i ziołami prowansalskimi. Tak przygotowane frytki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na 20-25 minut (temperatura 190-200 stopni). Frytki powinny się lekko przyrumienić.
  3. Kiedy klopsiki są już gotowe przełóż je do naczynia żaroodpornego i przygotuj sos pomidorowy.
  4. Pomidory z puszki zmiksuj, zagotuj, dodaj sól, pieprz, zioła prowansalskie. Zalej klopsiki i posyp startym żółtym serem. Zapiekaj w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.
  5. Przygotowane klopsiki podawaj z frytkami z batatów.

Duszone podudzia w sosie pomidorowo-paprykowym

  1. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Paprykę rozciąć, usunąć pestki i pokroić w kostkę.
  2. Udka kurczaka umyć, dokładnie wytrzeć. Oprószyć przyprawą i zarumienić ze wszystkich stron na mocno rozgrzanej oliwie. Gotowe mięso zdjąć z patelni.
  3. Na tłuszczu ze smażenia mięsa zeszklić cebulę i czosnek. Następnie podsmażyć przez kilka minut pokrojone wcześniej warzywa. Podlać je bulionem i gotować bez przykrycia do momentu odparowania połowy płynu. Później dodać pokrojone w kostkę pomidory malinowe. Przyprawić solą, pieprzem i suszonym oregano.
  4. Całość doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i dusić kilka minut. Do pomidorowego sosu włożyć mięso. Dusić razem około 40 minut (do miękkości mięsa). Można serwować z makaronem, ryżem lub pieczonymi ziemniakami.

 

Warto wiedzieć

Danie dla 4 os.  – 12 zł