Klopsiki w sosie pomidorowym i pieczone frytki z batatów
Krok 1
Mięso mielone dokładnie wymieszać z jajkiem, wodą, solą i pieprzem. Wyrobić dokładnie masę i uformować klopsiki.
Krok 2
W międzyczasie obrać bataty i pokroić w cienkie słupki. Posypać solą i ziołami prowansalskimi. Tak przygotowane frytki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika na 20-25 minut (temperatura 190-200 stopni). Frytki powinny się lekko przyrumienić.
Krok 3
Kiedy klopsiki są już gotowe przełożyć je do naczynia żaroodpornego i przygotować sos pomidorowy.
Krok 4
Pomidory z puszki zmiksować, zagotować, dodać sól, pieprz, zioła prowansalskie. Zalać klopsiki i posypać startym żółtym serem. Zapiekać w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.
Krok 5
Przygotowane klopsiki podawać z frytkami z batatów.
Duszone podudzia w sosie pomidorowo-paprykowym
Krok 1
Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Paprykę rozciąć, usunąć pestki i pokroić w kostkę.
Krok 2
Udka kurczaka umyć, dokładnie wytrzeć. Oprószyć przyprawą i zarumienić ze wszystkich stron na mocno rozgrzanej oliwie. Gotowe mięso zdjąć z patelni.
Krok 3
Na tłuszczu ze smażenia mięsa zeszklić cebulę i czosnek. Następnie podsmażyć przez kilka minut pokrojone wcześniej warzywa. Podlać je bulionem i gotować bez przykrycia do momentu odparowania połowy płynu.
Krok 4
Później dodać pokrojone w kostkę pomidory malinowe. Przyprawić solą, pieprzem i suszonym oregano.
Krok 5
Całość doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i dusić kilka minut. Do pomidorowego sosu włożyć mięso. Dusić razem około 40 minut (do miękkości mięsa). Można serwować z makaronem, ryżem lub pieczonymi ziemniakami.