Zupa bouillabaisse
Krok 1
Przygotować warzywa na wywar. Warzywa obrać ze skóry, pokroić na mniejsze kawałki (cebulę w pióra, marchew, pietruszkę w plastry, seler w grubą kostkę, ząbki czosnku przekroić na pół).
Krok 2
Przygotować ryby i owoce morza. Łososia i dorsza obrać ze skóry i ości (jeśli mamy całą rybę – filetujemy). Mięso pokroić w grubą kostkę, skropić sokiem z cytryny. Skóry i kości odłożyć na wywar.
Krok 3
Krewetki umyć, oczyścić. Najlepiej zacząć od ukręcenia główki, następnie zaczynając od wewnętrznej strony ściągnąć pancerzyk. Na koniec, nacinając ostrym nożem grzbiet krewetki, wyciągnąć czarną żyłkę. Pancerzyki i głowy odłożyć na wywar.
Krok 4
W dużym garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę, gdy się zeszkli dodać czosnek. Smażyć ok 2 – 3 min aż cebula i czosnek nabiorą lekko złotego koloru.
Krok 5
Dodać pozostałe warzywa, szafran, rozmaryn oraz głowy i pancerze krewetek. Smażyć jeszcze ok 3 minut, następnie zalać całość wodą. Dodać pomidory i doprowadzić całość do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez ok 20 – 30 min.
Krok 5
Zupę przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Krok 6
Gotowy wywar przecedzić przez sito, docisnąć mocno dużą łyżką żeby wydobyć maksimum esencji smaku.
Krok 7
Do przecedzonego wywaru włożyć pokrojone w kostkę mięso ryb oraz obrane krewetki, gotujemy ok 2 – 3 minuty.
Krok 8
Zupę podawać gorącą, posypaną odrobiną świeżej bazylii i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Makaron Mac and cheese
Krok 1
Piekarnik rozgrzać do 200 °C.
Krok 2
Makaron ugotować w osolonej wodzie 4 minuty krócej niż podane jest na opakowaniu, następnie odcedzić go na sitku i przelać zimną wodą.
Krok 3
W garnku umieścić masło i podgrzać do czasu aż się rozpuści. Następnie do masła dorzucić odważoną mąkę i ciągle mieszać trzepaczką. Gdy masło połączy się dokładnie z mąką do garnka dolać mleko i ciągle mieszać do czasu aż sos zacznie gęstnieć.
Krok 4
Gdy sos zgęstnieje do garnka wrzucić mieszaninę serów odkładając garść Parmigiano Reggiano do posypania wierzchu. Trzymając garnek na małym ogniu mieszać ciągle sos do czasu aż sery rozpuszczą się w nim całkowicie.
Krok 5
Garnek z sosem zestawić z gazu i doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz świeżo startą gałką muszkatołową. Ugotowany makaron połączyć z sosem oraz posiekaną natką pietruszki.
Krok 6
Tak przygotowaną mieszaninę przełożyć do formy do zapiekania. Jej wierzch posypać tartą bułką pomieszaną z resztą Parmigiano Reggiano i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Krok 7
Piec około 30 minut aż wierzch zapiekanki porządnie się zrumieni.
Pstrąg pieczony z warzywami
Krok 1
Cebulę pokroić w piórka, a czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, poczekać aż się zeszklą.
Krok 2
Dodać umytą i osuszoną, pokrojoną w plastry i na cztery cukinię oraz pokrojoną w paseczki paprykę. Smażyć na małym ogniu 5 minut.
Krok 3
Dodać umyte, pokrojone w ósemki pomidory, posiekaną natkę pietruszki, oprószyć wszystko solą morską i grubo zmielonym pieprzem, smażyć 3-4 minuty.
Krok 4
Warzywa przełożyć do większego naczynia żaroodpornego.
Krok 5
Pstrągi umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, a na ich skórze zrobić z każdej strony ukośne nacięcia ostrym nożem.
Krok 6
Ryby skropić połówką cytryny, oprószyć solą morską i grubo zmielonym pieprzem z zewnątrz i w środku.
Krok 7
Pstrągi umieścić w warzywach w naczyniu żaroodpornym i posypać oliwkami.
Krok 8
Piekarnik rozgrzać do 200°C i piec ryby 25 minut (grzanie góra-dół).
Zapiekane penne z mozzarellą
Krok 1
Rozgrzać piekarnik do temp. 190°C.
Krok 2
Ugotować makaron al’dente, czyli na półtwardo zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok 3
Na patelnię wlać 4 łyżki oliwy i podsmażyć posiekany czosnek, pora oraz cukinię pokrojoną na 1cm kostkę. Dodać pieczarki pokrojone na połówki.
Krok 4
Wlać butelkę passaty pomidorowej, ½ szklanki wody, doprawić solą oraz pieprzem.
Krok 5
Odcedzony makaron wymieszać z sosem, przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać listki bazylii, pokrojoną mozzarellą i wstawić do pieca na 8 minut, aż ser się roztopi i zarumieni. Zapiekankę makaronową podawać od razu.
Warto wiedzieć
Taka zapiekanka jest również pyszna na zimno. Możesz ją zapakować następnego dnia do pracy!