Rolada z indyka z pieczarkami i serem
Krok 1
Mięso roztłuc tłuczkiem na filet ok. 1,5 cm grubości. Doprawić solą i pieprzem.
Krok 2
Pieczarki i cebulę pokroić w drobną kostkę i na patelni udusić do miękkości na 2 łyżkach masła. Natkę pietruszki drobno poszatkować. Ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Krok 3
Pośrodku wzdłuż dłuższego boku filetu wyłożyć pieczarki z cebulką, natkę pietruszki oraz starty ser. Roladę zawinąć, a łączenie spiąć wykałaczkami. Na koniec owinąć plastrami boczku.
Krok 4
Roladę przełożyć do naczynia żaroodpornego łączeniem do góry. Polać 3 łyżkami oliwy i odstawić na 2 godziny do lodówki.
Krok 5
Po upływie 2 godzin roladę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Mięso podlać ¼ szklanki wody i piec przez 40 minut. W czasie pieczenia polewać mięso co 15 minut sokami z naczynia.
Krok 6
Po upieczeniu odczekać 10 minut i pokroić mięso, usuwając wykałaczki.
Można podawać z pieczonymi ziemniakami.
Odświeżająca sałatka makaronowa
Krok 1
Nastawić duży garnek z wodą do zagotowania. Po zagotowaniu osolić i wrzucić makaron. Gotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
Krok 2
Po ugotowaniu makaron odcedzić i dokładnie przelać zimną wodą w celu zatrzymania procesu gotowania.
Krok 3
Do wysokiego naczynia wlać oliwę, ocet i pokruszyć ser feta. Dodać łyżkę musztardy, miodu oraz miętę. Całość dokładnie zmiksować ręcznym blenderem.
Krok 4
Ogórka dokładnie umyć, pozbyć się gniazd nasiennych (gniazda puszczają bardzo dużo wody i mogą rozwadniać sałatkę) i pokroić w małą kostkę.
Krok 5
Makaron wymieszać z dressingiem, posiekanym koprem, ogórkiem oraz kilkoma dodatkowymi łyżkami oliwy.
Mousaka
Krok 1
Piekarnik nagrzać do 180 °C i wstawić wodę do gotowania ziemniaków.
Krok 2
Cienko pokrojone bakłażany posolić, wyłożyć na dużą, wyłożoną papierem do pieczenia blachę, skropić oliwą z oliwek, wstawić do piekarnika.
Krok 3
Piec ok 15 min, bakłażany muszą być już miękkie – dojdą w zapiekance.
Krok 4
Gdy bakłażany znajdują się w piekarniku, w osolonej wodzie ugotować pokrojone w plastry ziemniaki i je odcedzić.
Krok 5
Na dużej patelni podsmażyć na oliwie cebulę, gdy się zeszkli dodać do niej czosnek, a następnie mięso mielone, sól, pieprz oraz pozostałe przyprawy. Smażyć, rozdrabniając łyżką większe kawałki – mięso powinno wyglądać jak do spaghetti bolognese. Dodać pomidory z puszki, smażyć na wolnym ogniu jeszcze 10 – 15 minut. Skosztować i doprawić do smaku wedle uznania solą, pieprzem i odrobiną cukru.
Krok 6
Złożyć elementy mousaki. Na samo dno żaroodpornej formy wyłożyć kolejno: wszystkie ziemniaki, warstwę mięsa, warstwę bakłażanów, mięsa, znów bakłażanów – tak żeby na górze wykończyć plasterkami bakłażana.
Krok 7
Przygotować sos beszamelowy. W garnuszku roztopić masło, dodać mąkę, wymieszać na gładką masę. Stopniowo dolewać mleka, cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Krok 8
Gotowym beszamelem polać zapiekankę.
Krok 9
Wstawić do piekarnika na ok 40 min. Wierzch musaki powinien nabrać złotobrązowego koloru. Podawać gorącą.
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Krok 1
Obrać ziemniaki i zetrzeć na tarce. Odsączyć masę przez sito.
Krok 2
Cebulę zetrzeć na tarce i dodać do ziemniaków.
Krok 3
Do przygotowanej masy dodać jajka, mąkę, płatki owsiane oraz sól i pieprz.
Krok 4
Wymieszać wszystkie składniki, aby nadać masie odpowiednią konsystencję.
Krok 5
W międzyczasie umyć, obrać i posiekać pieczarki. Na 2 łyżkach oleju przysmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek i dodać posiekane pieczarki. Smażyć na małym ogniu co chwilę mieszając. Do podsmażonych pieczarek wlać śmietankę i poczekać aż zrobi się gęsty sos. Dodać pieprz i sól do smaku.
Krok 6
Rozgrzać na patelni olej, nakładać masę łyżką i smażyć placki z obydwu stron na złoty brąz. Placki ziemniaczane podawać gorące polane sosem pieczarkowym.
Tiramisu Truskawkowe
Krok 1
Wymieszać w misce twaróg sernikowy z mlekiem oraz cukrem pudrem na jednolitą masę pozbawioną grudek.
Krok 2
Biszkopty nasączyć kawą rozpuszczalną wymieszaną z wodą.
Krok 3
Umyć truskawki i oczyść z szypułek.
Krok 4
Tiramisu można przygotować podzielone na porcje w przezroczystych miseczkach lub kieliszkach do martini. Aby przygotować dużą porcję, należy użyć do tego prostokątnego lub kwadratowego naczynia.
Krok 5
Zacząć od wyłożenia dna naczynia warstwą namoczonych biszkoptów, później przełożyć kremem twarogowym i truskawkami. Ułożyć 2-3 takie warstwy (uzależnione jest to od wielkości naczynia). Na koniec tiramisu posypać startą gorzką czekoladą, włożyć do lodówki na min. 1-2 godziny, aby się dobrze schłodziło.
Warto wiedzieć
Nie musisz używać specjalnych biszkoptów do tiramisu, które są o wiele droższe, a niekoniecznie lepsze. Zamiast truskawek możesz użyć mango, malin, porzeczek…podążaj za sezonowością.
Fondant au chocolat
Krok 1
Masło i połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, dodać sól i odstawić.
Krok 2
Jajka oraz żółtka wymieszać trzepaczką, a następnie dodać do ciepłej (nie gorącej!) masy czekoladowo-maślanej. Dodać mąkę i wymieszać.
Krok 3
Foremkę silikonową do muffinek lub foremki do sufletów wysmarować masłem i oprószyć kakao. Najlepiej przy użyciu sitka. Wylać do nich przygotowaną masę aby sięgała centymetr poniżej brzegu foremki.
Krok 4
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu) na 8-10 minut. W zależności od piekarnika czas może ulec lekkiemu wydłużeniu lub skróceniu.
Warto wiedzieć
Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Podawaj z bitą śmietaną oraz ze świeżymi owocami lub konfiturą.