facebook - skrypt piksela

Półfrancuskie rogaliki z serem pleśniowym i orzechami

Krok 1

Mleko wymieszać z drożdżami i cukrem. Odstawić na 10-15 minut.

Krok 2

Mąkę przesiać, dodać margarynę, jaja, sól i mleko z drożdżami . Ciasto chwilę wyrabiać i odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką (ok. 60 minut).

Krok 3

Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, podsypać mąką i wyrabiać, podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na kształt koła o grubości ok. 0,5 cm. i pokroić na 8 równych trójkątów.

Krok 4

Czekoladę drobno posiekać, ser pokruszyć, połączyć z mielonymi orzechami.

Krok 5

Na trójkąty nałożyć farsz (po łyżeczce na trójkąt) i rolować od szerszego końca do węższego. Rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepać z 2 łyżkami mleka, posmarować rogaliki i posypać sezamem.

Krok 6

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25-30 minut.

 

 

Mazurek

Krok 1

Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami, dodać przesianą mąkę i wymieszać. Ciasto uformować w kulę (jeśli składniki się nie łączą, dodać odrobinę zimnej wody), zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.

Krok 2

Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Formę (20 × 30 cm) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim dno oraz 1 cm boków. Piec około 15 minut na złoty kolor.

Krok 3

Po ostudzeniu ciasto posmarować masą kajmakową i udekorować migdałami, orzechami i owocami wedle uznania.

Żólte curry z kurczakiem

Krok 1

Na rozgrzanej oliwie uprażyć pastę curry, podsmażyć posiekanego w paseczki kurczaka oraz posiekane w dużą kostkę warzywa.

Krok 2

Podsmażyć na dużym ogniu, dodać mleko kokosowe i bulion z kurczaka.

Krok 3

Dusić około 30 minut.

Krok 4

Dodać sok z limonki oraz dużą garść posiekanej kolendry.

Krok 5

Podawać z ryżem

Roladki schabowe w sosie serowo-pomidorowym

Krok 1

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm. Rozbić tłuczkiem przez folię spożywczą. Oprószyć solą i pieprzem. Posmarować musztardą.

Krok 2

20 dag żółtego sera pokroić w podłużne paski i ułożyć na plastry rozbitego wcześniej mięsa. Zwinąć w roladki i spiąć wykałaczką wzdłuż.

Krok 3

W międzyczasie pokroić pomidory w drobną kostkę.

Krok 4

Na rozgrzanej patelni obsmażyć mięso na złoty kolor. Tak przygotowane roladki, przełożyć do naczynia żaroodpornego.

Krok 5

Na roladki wysypać pokrojone pomidory, posypać ziołami prowansalskimi, bazylią, pieprzem, a wierzch poprószyć drobno startym żółty serem. Całość włożyć do rozgrzanego piekarnika o temp. 150 C i zapiekać ok. 30 minut.

Frytki z batatów z wędzoną papryką

Krok 1

Bataty bardzo dokładnie wyszorować (można je również obrać ze skórki) i pokroić na kawałki wielkości frytek.

Krok 2

W większej misce wymieszać resztę składników. Do marynaty wrzucić kawałki batatów i dokładnie wymieszać, najlepiej za pomocą dłoni.

Krok 3

Całość przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 min, co jakiś czas mieszając.

Facebook
Instagram
Sklep e-spar.pl
LinkedIn
YouTube