Półfrancuskie rogaliki z serem pleśniowym i orzechami
Krok 1
Mleko wymieszać z drożdżami i cukrem. Odstawić na 10-15 minut.
Krok 2
Mąkę przesiać, dodać margarynę, jaja, sól i mleko z drożdżami . Ciasto chwilę wyrabiać i odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką (ok. 60 minut).
Krok 3
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, podsypać mąką i wyrabiać, podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na kształt koła o grubości ok. 0,5 cm. i pokroić na 8 równych trójkątów.
Krok 4
Czekoladę drobno posiekać, ser pokruszyć, połączyć z mielonymi orzechami.
Krok 5
Na trójkąty nałożyć farsz (po łyżeczce na trójkąt) i rolować od szerszego końca do węższego. Rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepać z 2 łyżkami mleka, posmarować rogaliki i posypać sezamem.
Krok 6
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25-30 minut.
Mazurek
Krok 1
Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami, dodać przesianą mąkę i wymieszać. Ciasto uformować w kulę (jeśli składniki się nie łączą, dodać odrobinę zimnej wody), zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
Krok 2
Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Formę (20 × 30 cm) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim dno oraz 1 cm boków. Piec około 15 minut na złoty kolor.
Krok 3
Po ostudzeniu ciasto posmarować masą kajmakową i udekorować migdałami, orzechami i owocami wedle uznania.
Żólte curry z kurczakiem
Krok 1
Na rozgrzanej oliwie uprażyć pastę curry, podsmażyć posiekanego w paseczki kurczaka oraz posiekane w dużą kostkę warzywa.
Krok 2
Podsmażyć na dużym ogniu, dodać mleko kokosowe i bulion z kurczaka.
Krok 3
Dusić około 30 minut.
Krok 4
Dodać sok z limonki oraz dużą garść posiekanej kolendry.
Krok 5
Podawać z ryżem
Roladki schabowe w sosie serowo-pomidorowym
Krok 1
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm. Rozbić tłuczkiem przez folię spożywczą. Oprószyć solą i pieprzem. Posmarować musztardą.
Krok 2
20 dag żółtego sera pokroić w podłużne paski i ułożyć na plastry rozbitego wcześniej mięsa. Zwinąć w roladki i spiąć wykałaczką wzdłuż.
Krok 3
W międzyczasie pokroić pomidory w drobną kostkę.
Krok 4
Na rozgrzanej patelni obsmażyć mięso na złoty kolor. Tak przygotowane roladki, przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Krok 5
Na roladki wysypać pokrojone pomidory, posypać ziołami prowansalskimi, bazylią, pieprzem, a wierzch poprószyć drobno startym żółty serem. Całość włożyć do rozgrzanego piekarnika o temp. 150 C i zapiekać ok. 30 minut.
Frytki z batatów z wędzoną papryką
Krok 1
Bataty bardzo dokładnie wyszorować (można je również obrać ze skórki) i pokroić na kawałki wielkości frytek.
Krok 2
W większej misce wymieszać resztę składników. Do marynaty wrzucić kawałki batatów i dokładnie wymieszać, najlepiej za pomocą dłoni.
Krok 3
Całość przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 min, co jakiś czas mieszając.