Żólte curry z kurczakiem

  1. Na rozgrzanej oliwie uprażyć pastę curry, podsmażyć posiekanego w paseczki kurczaka oraz posiekane w dużą kostkę warzywa.
  2. Podsmażyć na dużym ogniu, dodać mleko kokosowe i bulion z kurczaka.
  3. Dusić około 30 minut.
  4. Dodać sok z limonki oraz dużą garść posiekanej kolendry.
  5. Podawać z ryżem

Tacos z wieprzowiną i salsą jabłkową

  1. Cebulę posiekać w piórka, zalać 4 łyżkami octu, posypać łyżeczką cukru i szczyptą soli. Odstawić na około 30 minut. Po ugotowaniu makaron odcedzić i dokładnie przelać zimną wodą w celu zatrzymania procesu gotowania.
  2. Schab pokroić w bardzo cienkie plasterki, doprawić papryką, kminem i solą. Usmażyć na silnie rozgrzanej patelni.
  3. Po usmażeniu pokroić w podłużne paski.
  4. Jabłka obrać , pokroić w słupki i polać sokiem z limonki. Dodać drobno posiekaną kolendrę i szczyptę soli.
  5. Z tortilli powycinać małe krążki, podgrzać na średnio rozgrzanej patelni. (skrawki tortilli można skropić oliwą i upiec w piecu, powstaną domowe czipsy).
  6. Małe placuszki ułożyć obok siebie na talerzu i nakładać kolejno: paseczki awokado, pokrojone mięso, salsę jabłkową i marynowana cebulkę.

Pełnoziarniste tortille z kurczakiem

Marynata

Do miseczki wlewamy olej ze słoika z suszonymi pomidorami, dodajemy sok z cytryny oraz startą skórkę. Przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie mieszamy.  Dodajemy kurczaka dokładnie rozprowadzając po nim marynatę. Wkładamy do lodówki na min. 20 minut

Sos

W miseczce mieszamy jogurt, musztardę i miód.

Tortilla

Do dużej miski wsypujemy oba rodzaje mąki i mieszamy razem z solą. Masło roztapiamy w rondelku, a następnie dodajemy do mąki. Stopniowo wlewamy wodę wyrabiając jednocześnie ciasto. Następnie dzielimy je na 4 kawałki i każdy z nich rozwałkowujemy bardzo cieniutko (gdyby placki przyklejały się do stolnicy możemy podsypać delikatnie mąką).

Wskazówka

Idealnie okrągłe tortille możemy uzyskać przykładając do rozwałkowanego placka talerz i obkrawając wzdłuż krawędzi. Placki smażymy na suchej, rozgrzanej patelni po ok. 40-50 s z każdej strony.

Farsz

Kurczaka smażymy na suchej, rozgrzanej patelni na złoty kolor. Po usmażeniu kroimy w cieniutkie plasterki. Mozzarellę i suszone pomidory kroimy w drobną kostkę. Na środku tortilli układamy kolejno: garść rukoli, plastry kurczaka, suszone pomidory, mozzarelę. Polewamy sosem i zwijamy w rulon. Tortille podajemy na zimno lub na ciepło podgrzewając na patelni lub w piekarniku uprzednio zawijając  w folię aluminiową błyszczącą stroną do środka.

Roladki schabowe w sosie serowo-pomidorowym

  1. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Rozbijamy tłuczkiem przez folię spożywczą. Oprószamy solą i pieprzem. Smarujemy musztardą.
  2. 20 dag żółtego sera kroimy w podłużne paski i układamy na plastry rozbitego wcześniej mięsa. Zwijamy w roladki i spinamy wykałaczką wzdłuż.
  3. W międzyczasie kroimy pomidory w drobną kostkę.
  4. Na rozgrzanej patelni obsmażamy mięso na złoty kolor. Tak przygotowane roladki, przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  5. Na roladki wsypujemy pokrojone pomidory, posypujemy ziołami prowansalskimi, bazylią, pieprzem, a na wierzch sypiemy drobno starty żółty ser. Całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika o temp. 150 C i zapiekamy ok. 30 minut.

Pstrąg faszerowany cytrusami

Ryby myjemy i osuszamy. Szalotki obieramy i kroimy na ćwiartki. Z jednej pomarańczy wyciskamy sok. Drugą pomarańczę, limonkę oraz cytrynę filetujemy ( obieramy ze skóry nożem i wykrawamy tylko miąższ). Ryby nacieramy od wewnątrz i na zewnątrz solą oraz pieprzem. Następnie do środka każdej z ryb wkładamy porcję owoców oraz około łyżki posiekanej natki pietruszki. Ryby polewamy sokiem z pomarańczy oraz polewamy oliwą i odkładamy na około godzinę do lodówki. Ryby pieczemy przez około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Smażone banany w cieście

  1. Przygotowujemy ciasto: do miski wlewamy mleko kokosowe i roztopione masło. Dodajemy mąkę, wiórki, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy i jajka.
  2. Dokładnie mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy w zimne miejsce.
  3. Banany kroimy na kawałki o długości ok. 7 cm, nabijamy na patyki od szaszłyków i zanurzamy w cieście.
  4. Banany smażymy na gorącym oleju z pestek winogron, aż do zarumienienia. Odkładamy na ręcznik papierowy.
  5. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.
  6. Na talerz wykładamy banany, oprószamy cynamonem i polewamy czekoladą. Ozdabiamy świeżą miętą. Możemy serwować z lodami waniliowymi.

Zupa – krem z suszonych pomidorów z bazylią

Warzywa obieramy, kroimy na mniejsze części. Czosnek obieramy i rozgniatamy. W garnku rozgrzewamy 3 łyżki oleju ze słoika z pomidorami i przesmażamy przez chwilę warzywa oraz czosnek. Następnie dodajemy listki laurowe oraz suszoną bazylię. Zawartość garnka zalewamy około 1,5l wody. Gotujemy warzywa do miękkości. Pomidory odcedzamy z oleju, dodajemy do garnka. Podgotowujemy przez chwilę. Z garnka wyjmujemy listki laurowe i zawartość miksujemy blenderem na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jogurt mieszamy z bardzo drobno posiekaną bazylią. Zupę podajemy z porcją bazyliowego jogurtu.

Pieczone jabłka z sosem toffi na bazie cydru

  1. Jabłka umyć i pozbawić gniazd nasiennych. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut, aż jabłka się upieką.
  2. Ten krok można wykonać na grillu, zawijając jabłka w folię aluminiową i wstawiając na średnio rozgrzany grill na pół godziny.
  3. Cydr wlać do garnka, dosypać cukier. Gotować na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż cydr się wygotuje i powstanie brązowy karmel.
  4. W tym momencie dodać śmietanę, zdjąć z ognia, dodać nasiona wanilii, anyż i cynamon.
  5. Wystudzić i przelać przez sitko. Upieczone jabłka obficie polać powstałym sosem i posypać obranymi i posiekanymi pistacjami.

Półfrancuskie rogaliki z serem pleśniowym i orzechami

Mleko mieszamy z drożdżami i cukrem. Odstawiamy na 10-15 minut. Mąkę przesiać, dodajemy margarynę, jaja, sól i mleko z drożdżami . Ciasto chwilę wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką (ok. 60 minut). Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, podsypujemy mąką i wyrabiamy, dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy na kształt koła o grubości ok. 0,5 cm. i kroimy na 8 równych trójkątów.

Czekoladę drobno siekamy, ser kruszymy. Łączymy z mielonymi orzechami.

Na trójkąty nakładamy farsz (po łyżeczce na trójkąt) i rolujemy od szerszego końca do węższego. Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepujemy z 2 łyżkami mleka, smarujemy rogaliki i posypujemy sezamem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25-30 minut.

Dodatkowo potrzebujesz

1 jajko, 2 łyżki mleka, sezam, mąka do podsypywania ciasta

 

Gulasz Marokański

1. Namocz ciecierzycę i ugotuj wg. Instrukcji na opakowaniu.
2. Posiekaną cebulę wraz z czosnkiem podsmaż na patelni na 3 łyżkach oliwy, aż się zeszkli.
3. W tym czasie pokrój wołowinę w kostkę i wrzuć na patelnię, obsmaż z każdej strony, aż stanie się złociste. Wrzuć obraną i pokrojoną w 1cm kostkę marchew, pomidory, wlej 2 szklanki wody i duś całość na wolnym ogniu przez 25 minut.
4. Następnie dodaj ciecierzycę oraz rodzynki i duś jeszcze przez kolejne 15 minut.
5. Na koniec dopraw solą oraz pieprzem. Gulasz najlepiej podać z ryżem długoziarnistym posypany kolendrą, skropiony sokiem cytrynowym.

Frytki z batatów z wędzoną papryką

1. Bataty bardzo dokładnie szorujemy (można je również obrać ze skórki) i kroimy na kawałki wielkości frytek.
2. W większej misce mieszamy resztę składników. Do masy wrzucamy kawałki batatów i dokładnie mieszamy, najlepiej za pomocą dłoni.
3. Całość przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 30 min, co jakiś czas mieszając.